Apocryphal Academy

Автор Тема: За сайта  (Прочетена 38268 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

λ

  • Hero Member
  • *****
  • Karma: +0/-0
    • Профил
За сайта
« -: Юни 19, 2017, 11:41:03 pm »
АПОКРИФНА АКАДЕМИЯ


Кои сме ние...

Ние сме хора, които се интересуват от езотерика и окултизъм; от теорията и фактите на световната конспирация; от уфологията и феномените на мистериозното и непознатото; но също така и от нестандартните науки и технологии; нестандартното земеделие, хранителни режими и начини на живот... На практика от всичко, което не се свежда до вниманието на масовия, делничен човек и което се избягва от официалните медийни платформи и властовите представителни институции.

Преминали сме през множество форуми през годините, най-значимите от които са xnetbg.net и xcombg.net . С времето стигнахме до заключението, че пред развитието на информационното поле, което ни вълнува, има редица проблеми. Считаме, че този род информация е от ключово значение за бъдещата свобода на човечеството и след години на практически опит и впечатления, решихме повече да не бъдем безучастни.


Сайтът "Апокрифна Академия"

Ние не сме неутрални. Имаме категорични възгледи за бъдещето, което грози всички ни, ако не защитаваме свободата си. Имаме разбиране за разликата между добро и зло, и истина и лъжа, и не сме равнодушни пред злото, което се разраства пред очите ни. Нашият сайт "Апокрифна Академия" е мястото, на което заявяваме и отстояваме позицията си - стремеж към истината и нейната защита, стремеж към свободата и нейната защита, разобличаване и пресичане на тактиките на организираното и спорадичното зло чрез образование, информиране и надскачане на невежеството.

Ние сме на мнение, че информационната околна среда, която ние, цивилизованите хора, обитаваме, се характеризира както с информация, така и с дезинформация, както с истинни твърдения, така и с целенасочени заблуди и лъжи. На мнение сме също така, че ако искаме да защитим истината, и следователно свободата си, прослойката на хората, споделящи нашите интереси, спешно и неизбежно трябва да се консолидира и междучовешкото общуване да се поднови и да укрепне, като се премахнат всички злонамерени посредници.
За да подходим успешно към тези проблеми, решихме да реализираме нашия сайт "Апокрифна Академия" с нестандартна структура, която вероятно е нова за повечето потребители на българското интернет пространство.


Неявно представяне на информацията

Ние сме на мнение, че афиширането на информацията по широкоразпространения за форумите начин е безсмислено. Не виждаме смисъл цялата възможна информация да се навира по всякакви начини в лицето на читателя. От това би имало смисъл, само ако целта е да се пропагандира. Разбира се, ефектите от такава политика могат да се забележат навсякъде из интернет пространството - информационната хибридна война на практика се води много по-лесно, когато повечето платформи имат архитектура, улесняваща пропагандирането. Оттам насетне, това кой коя платформа би експлоатирал за своите цели, зависи просто от способностите на платените тролове и от това кой има повече пари, за да си ги позволи.

"Апокрифна Академия" изхожда от презумпцията, че ако един читател иска да узнае, той ще търси.

Когато кликнете на раздел "ФОРУМ", ще бъдете пренасочени към търсачката на сайта. Тя ви предлага различните начини, по които да достигате до съдържанието на сайта.


Разделите

Ние сме на мнение, че категоризирането на информацията по дефинирани раздели е контра-продуктивно. Свидетели сме на резултатие от тази система в нашата родна БАН, която, както всички знаем, не само се съпротивлява на всеки опит за светско осъвременяване, но е и напълно парализирана по отношение на онези си функции, за чието изпълнение е била създадена някога. Начинът, по който информацията се организира по повечето интернет сайтове и форуми, може да се определи като компартментализация. Компартментализацията е основен принцип за запазване на тайната, а не за разпространение на истината. Свидетели сме на резултатите от това, отразени в класическата пирамидална структура на кое да е тайно общество, агенция или организация. Натискът и напрежението от строгото категоризиране на информацията по повечето сайтове се поема от потребителите, и представлявлява излишна пречка пред мисията на осведомяването.

Вместо това, "Апокрифна Академия" използва тагова система. Таг означава етикет. Всяка една тема и всеки един материал може да има до три етикета. По този начин, даден материал може да присъства в няколко раздела едновременно. От благоразумие преценихме максималният брой етикети за сега да бъде 3. Така, когато някой наш потребител желае да изтъкне взаимовръзките между различните теми или широките, многопластови последствия, които дадено събитие може да има в информационното поле, на него ще му е много по-лесно да го направи.

В търсачката можете да сърфирате по максимум 3 етикета. Ще намерите всички теми, които в описанието си съдържат целия сбор от посочените от вас тагове.

В търсачката можете да сърфирате и по ключова дума - точно както при всяка класическа търсачка.

Ако желаете да разглеждате цялото съдържание накуп, можете да го направите, като при прозореца на търсачката отидете на бутона "ВСИЧКИ ТЕМИ" горе вдясно.

Големият ни опит в комуникирането по интернет и сърфирането на информация ни научи, че хората често предпочитат различни методи за намиране на информация. Много често отделни изявени в интернет личности заформят своя собствена читателска аудитория, която следи всичките им изяви, независимо от категоризирането им по раздели или друг вид компартментализиране. "Апокрифна Академия" улеснява тези читателски кръгове. Ако кликнете на бутон "ПОТРЕБИТЕЛИ" най-горе, ще видите списък с всички регистрирани потребители на сайта. Изберете автора, който ви интересува, и през бутона "Покажи публикациите" вляво можете да следите изявите на личността, която ви интересува. За това, обаче, трябва да имате регистрация Ниво 1.

Така всеки потребител на нашия сайт може да осъществява осведомяването и изявите си както желае - отделни тематики, по-холистично, определен автор, или насипно. При това без да бъде облъчван от пропаганда и без да става жертва на контра-осведомителна бюрократна компартментализация.


Регистрация Ниво 1

Всеки може да се сдобие с регистрация Ниво 1. Тя ви дава възможността да пишете коментари навсякъде, където пожелаете, както и да сърфирате съдържанието спрямо точно определен автор. Всеки коментар подлежи на одобрение от съответния автор, към който е отправен.

Регистрация от Ниво 1 би подхождала най-много на онези участници, които не желаят да се нагърбват с отговорности.


Регистрация Ниво 2

Регисрация от Ниво 2 ви дава възможността да пишете теми. За да се регистрирате с Ниво 2, трябва да се свържете с администратор през Личната си поща на сайта. Ще бъдете помолени да пратите на администратора своето своеобразно мотивационно писмо. Искаме да ни разкажете за вашите възгледи и мотивация:


  • защо се чувствате мотивирани да пишете теми и материали или какво се надявате да постигнете?
  • какво е онова, с което чувствате, че ще сте полезни на другите?
  • споделете каквото желаете, ако мислите, че е част от желанието ви да се изразявате по-мащабно

Трябва да разберете, че това мотивационно писмо не цели да доказва вашите достойнства, а е наложително, тъй като регистрация Ниво 2 носи със себе си и повече отговорности. За системна безотговорност и неспазване на Изискванията за писане на теми, Ниво 2 ще ви бъде отнето, но няма да бъдете баннати. Просто регистацията ви ще се промени на Ниво 1.

Всеки коментар подлежи на одобрение от съответния автор, към който е отправен. Потребителите с регистрация от Ниво 2 са отговорни за това да одобряват, или да не одобряват, направените в техните теми или материали коментари. Авторите на теми и материали са длъжни да спазват етиката на общуването - лично тяхна е отговорността да се спазва градивния диалог в темите, които са отворили, и да трият противопоказните коментари. Освен това, авторите са отговорни за посоката, която темите и материалите им поемат - спамът е нарушение на Изискванията за писане на теми.


Модериране

Модерирането в "Апокрифна Академия" е нещо различно от онова, което се разбира в повечето форуми. Тъй като отговорността за етиката, хигиената и добрия тон се носи от всеки един автор на теми, модераторите не се занимават с изземване на нечия чужда отговорност, извършвайки по този начин погазване на нечия чужда свобода на изява. В нашия сайт има модератори, но единственото, което те правят, е да съблюдават дали всеки се грижи добре за темите и материалите си. Ако се установи, че е налице системна проява на безотговорност спрямо етиката на общуване, модераторите влизат в диалог с автора.

Не бива човек да се заблуждава, че регистрациите са йерархично поставени. Ниво 2 и Ниво 1 са напълно адекватни начини за изява в "Апокрифна Академия" и това не определя "нивото на важност" на даден потребител. Никой не изисква от другите да са поети или дипломирани оратори, никой няма да бъде съден спрямо мотивационното си писмо и то няма да служи като тест за нечия интелигентност. Мотивационното писмо единствено приканва отделния потребител към размисъл върху себе си - дали наистина иска да се заеме с по-активна публицистика, или е уверен, че авторите на теми покриват достатъчно от информационните посоки на общите ни интереси. Единстветото, което нивото на регистрация определя, е:

- кой смята, че има нужда от повече внимание, и
- кой може да понесе повече отговорност, в замяна на това допълнително внимание.

Модераторите ще съблюдават най-вече изпълнението на Изискванията за теми и материали с таг "Критика".


Критика

Винаги ще има хора, които се изкушават да потискат критиката на своите читатели. Потребителите с регистрация от Ниво 2 имат задължението да не допускат в темите и материалите им да преобладава лошия език и тон, затова те не би трябвало да одобряват онези коментари, които не допринасят по градивен начин към материала или контекста на темата, а вместо това по-скоро вредят на диалога.

Но как би трябвало да постъпим, ако определен потребител с регистрация от Ниво 2 се изкуши, и започне да потиска дори градивната критика на своите читатели, като не одобрява коментарите, изразяващи обосновано несъгласие?

В "Апокрифна Академия" заемаме твърдата позиция, че свободата на човека е най-висшето право, и че истината трябва да се установи и докаже, преди да се защитава. Затова, един от нашите тагове винаги ще се казва "Критика", въпреки промените в списъка с етикетите, които ще правим с времето.


Етикет "критика"

Когато е налице потискане на градивната критика от страна на потребител с регистрация Ниво 2, най-уместното действие би било критиците на съответния автор да поемат отговорността в свои ръце, и да се потрудят истината да бъде установена и доказана. Етикет "критика" означава, че дадената тема или материал е критика на друга тема или материал.

Най-уместно е, друг потребител с регистрация от Ниво 2 да отвори нова тема, като един от трите й етикета бъде "Критика". В така етикетираната тема, авторът би трябвало да изложи своята пространна аргументация и добре да опише и защити своите възражения по адрес на твърденията на друг потребител с регистрация от Ниво 2. Желанието градивно да критикувате потребител с регистрация от Ниво 2 е напълно уместна мотивация да поискате собствена регистрация от Ниво 2.

Този подход е уместен, когато един потребител системно потиска градивната критика по свой адрес, или просто когато потребителят има съмнения, че друг потребител въобще би се съгласил да одобри твърде смелите му критики. Този подход също така е най-уместен, когато двама ерудирани потребители желаят да водят по-мащабен дебат - етикет "критика" гарантира възможно най-градивния диалог помежду им, така че всички ние да можем да се обогатим от размяната на обоснованите им реплики.


Какво да очакваме в бъдеще

Даваме си сметка, че в стремежа си да вложим целия си опит, натрупан през годините, в сайта "Апокрифна Академия", се забавихме твърде много. От позицията на ръководството на сайта се подразбира, че обществено-социалният тайминг, в контекста на нашето манипулирано и раздирано от пропаганда общество, е от значение за нас. Счетохме, че за нас е по-важно да стартираме това дело веднага, щом то придобие работен вид и функционална способност.

Но това не означава, че всички неща, които виждате и ползвате, са по вкуса ни. На по-следваща дата смятаме да дооформим множество неща така, както сме запланували от самото начало. Даваме си сметка, че доста подробности биха били по-удобни в друг вариант, вместо варианта, в който са сега, така че тепърва ще има градивни промени. Не само във функционално отношение, но и по отношение на визуалния дизайн.

Счетохме, че е много по-добра идея да стартираме това дело сега, за да можете вие, потребителите и участниците, да ни помогнете с вашите мнения и предложения, за да се оформи едно по-ясно бъдеще за нововъведенията на сайта.

Разчитаме на активен диалог между всеки отделен участник и администраторите на "Апокрифна Академия". Не се двоумете да ползвате Личната поща за кореспонденция с нас. Преценяваме, че потенциалът е много голям, а това, което за момента виждаме пред очите си, е само основата и началото на всичко онова, което сме запланували като развитие за бъдещето.

* * *
« Последна редакция: Юли 02, 2017, 10:34:24 am от λ »

Тагове към темата: