Apocryphal Academy

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - λ

Страници: [1] 2 3 4 ... 73
1
Сега научих за някакво ново чейндж бюро. Никога не съм го използвал, видях го вчера и нямам представа как изглежда като интерфейс. Публикувам го с идеята читателят да добие по-добра представа за тези неща, как да навлезе в криптото за първи път и да притежава някакви крипто активи.

Обърнете внимание: Дори на предоставения линк, който е новинарски, отдолу пише, че тази новина е спонсорирана - тоест платили са на новинарския сайт за рекламата. Така че това, че е този нов чейндж е отразен, не е заради репутацията му.


"
Wallbitex: интернационално чейндж бюро, създадено с идеята за бърза покупка на криптовалути

Бързината, безопасността и удобството са основни приоритети на потребителите, когато купуват криптовалути. Традиционните крипто чейнджове използват депозитни системи, за да обменят дигитални активи и този метод има няколко неудобства:

1. Сложността на въпросните обменни бюра. Потребителите първо трябва да депозират средства в акаунта си, чак след това могат да ги обменят за криптовалута и да ги изтеглят от баланса си в обменното бюро.
2. Ниска скорост. Депозирането и изтеглянето на средства отнема време: в някои случаи може да отнеме няколко часа.
3. Допълнително комисионни. За всяка стъпка купувачите плащат комисионна, която, освен всичко останало, допълнително усложнява сметките: не е ясно колко криптовалута накрая ще имате в портфейла си.


Wallbitex адресира тези недостатъци, като предлага на потребителите проста и бърза размяна на крипто.Какво е Wallbitexcrypto

Wallbitex е интернационално обменно бюро от Европа, достъпно в над 166 държави. Ексчейнджът поддържа покупката на пет криптовалути: Биткойн (BTC), Етериум (Etherium), Биткойн Кеш (BCH), Литкойн (LTC) и Тедър (USDT).

Има няколко метода за плащане на Wallbitex Crypto Exchange, като кредитни карти и банкови трансфери, така че потребителите могат да ползват който начин им е удобен. Нека поговорим за предимствата.


Бързина

След покупката, криптовалутата веднага ще отиде в портфейла ви. Трябва само да изчакате транзакцията да бъде потвърдена на Биткойн мрежата. Не се изискват предварителни депозити: купувате активи директно с кредитна карта или чрез банков трансфер в долари или евро.


Сигурност

Тука пише как разчитали на най-последните неща в криптографията... има си хас да кажат нещо оригинално.Леснота на покупката

Само три стъпки и криптовалутата е в собствения ви портфейл! Трябва само да изберете нужното количество, да въведете личните си данни и да потвърдите транзакцията. Интерфейсът е проектиран по такъв начин, че начинаещите лесно да го разберат, дори и това да е първото им обменно бюро.


Прозрачност

Без скрити такси: купувачът веднага вижда колко криптовалута ще отиде в портфейла му, с разбивка на таксите на Wallbitex. Вече не е нужно ръчно да напрягате мозъка си в изчисляване на комисионните (че то навсяъде е така отдавна)."


Това е просто пример. Има десетки такива обменни услуги из нета. Важно е да не попаднете на някаква измама или пирамида, затова аз лично разчитам на класическите борси.

И все пак, наистина звучи по-удобно да няма регистрация и депозити на средства в нови акаунти и тн. Звучи удобно и възможността да се ползва евро като фиатна валута. Аз лично не съм го проверил, това е само пример.

Всъщност реших да го постна именно с идеята, че предлагат Тедър (USDT). Ако се загледате, Revolut не предлагат никакви стабилни монети, вързани с фиатна валута. Разбирам ги, защото стабилните криптовалути са още по-чувствителна тема, защото се вярва, че могат да влияят на фиатния финансов пазар по директен начин. Ако можете да намерите по-лесен начин да се сдобиете със стабилна криптовалута, която вече да можете да прехвърляте по DeFi портфейлите си и с нея да въртите инвестициите си, това ще е идеален вариант. В противен случай си остава стария времеотнемащ и тромав начин да минете през класическа борса като Binance и останалите в бранша.


ВНИМАНИЕ
Нищо от тази публикация не представлява финансов или инвестиционен съвет. Цялата изнесена и компилирана информация е с образователна цел. Не забравяйте - всеки избор, направен от вас, е ваш личен риск и на база вашата лична преценка!


2
За сега има три начина да се сдобиете с криптовалута и всички си имат своите специфики.

1. Има редица традиционни инструменти, които предлагат криптовалути срещу фиатни пари. Расте броят на банките, в които можете да си купите крипто, но това все още не е достатъчно разпространено. В България май няма.

2. Централизирани борси. Това са борси за криптовалута. Но всяка е различна. Поради това, че в момента не съществуват световни закони за криптовалутите, а само местни регулации (като някои държави по света имат такси за инвестиране в крипто, в други все още не съществува този правен казус и има отсъствие на законодателство, а трети изрично са заявили, че нямат такова данъчно облагане), крипто-борсите също обслужват отделни региони от света.
Всяка крипто борса предлага малко по-различни търговски инструменти от другите. Освен това, интерфейсът на различните борси може да е малко или много различен. ОСВЕН това, борсите имат редица фактори, по които се сравняват - не във всяка например можете да депозирате фиатни пари, таксите също са доста различни, има и други неща, които да съобразите, за да направите най-добрия избор за себе си.

Борсите по принцип са за извършване на търговия с крипто.


3. Децентрализираното пространство или така наречените DeFi - децентрализирани финанси. Това са програми в интернет, на блокверига, които никой на света не може затвори или да проследи транзакциите до конкретни лица. Достъпни са отвсякъде, стига да имате интернет и браузър. Няма значение кои сте. Не се иска никаква регистрация, защото не се събират лични данни. Няма посредници, защото всичко е просто програма. Нужен е само крипто-портфейл (който също не иска регистрации и лични данни).

Това е плюсът и минусът на DeFi. Там... смятам аз... не можете да си купите крипто с фиатни пари. Освен ако нещо не се е променило и аз да не съм чул още, или може да се промени в бъдеще.


ТРАДИЦИОННИ МЕТОДИ

По принцип, трябва да вкарате парите си в банката си. Оттам трябва да изберете по какъв начин да инвестирате фиатните си пари в криптовалута. Може да стане чрез дебитна или кредитна карта, като депозирате фиатни пари в кропто-борса, или ако избраната от вас борса не позволява фиатни депозити, можете чрез кредитната или банковата си карта да купите криптовалута от избраната от вас борса (без депозит, дипектно) и това крипто ще остане в акаунта ви там и ще можете да боравите с него. Ако желаете, след това можете да го пратите в свой крипто-портфейл и така да пренесете действията си в DeFi.


Revolut

Сещам се за Револют. Много популярно приложение в момента, което доста хора ползват. Револют е всъщност лондонска банка с много модерно устройство, доколкото знам май са само онлайн и нямат физически офиси. По Револют можете да си купите дори злато и действителното злато на ваше име се съхранява в Банката на Лондон, в трезорите й, откъдето можете да го изтеглите при желание (не че е кратка процедура).

Револют наскоро въведоха криптовалути. Към днешна дата по Рeволюта си можете да си купите:

Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Doge (DOGE), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP), Stellar (XLM), EOS (EOS), OMG Network (OMG), 0x (ZRX), Tezos (XTZ), Bancor (BNT), Cardano (ADA), Filecoin (FIL), Loopring (LRC), Numerai (Numerai), Orchid (OXT), Synthetix (SNX), The Graph (GRT), Universal Market Access (UMA) and Uniswap (UNI), Yearn Finance (YFI), Cosmos (ATOM), New Kind of Network(NKN), Matic(Matic), Algorand (Algo), Celo (Celo), Band (Band), Chainlink (Link), Tellor (TRB), Aave (AAVE), Compound (COMP), Curve Finance(CRV), Sushi (SUSHI), 1inch (1inch), Mirror (MIR), Origin Protocol (OGN), Basic Attention Token (BAT), Enjin (ENJ), SKALE Network (SKL), Cartesi (CTSI), Storj (STORJ), iExec (RLC), Polkadot (DOT), Solana (SOL), Internet Computer (ICP), Kyber (KNC), Keep Network (KEEP), Decentraland (MANA), Anker (ANKR), NU (NuCypher), Amp (AMP), Chiliz (CHZ).

Това, честно казано, е внушителен списък за банка! Проектите безспорно са сред най-добрите и най-популярните - това е букет от проектите, които имат най-добра репутация.

Само че, ако целта ви е да се реализирате като инвеститори, този списък едва ли ви върши някаква работа. В света в момента съществуват над 10 000 криптовалути и токени, като се появяват по 10 нови проекта на ден.

Не забравяйте добре да прочетете условията на Револют, които са на български, ако имате приложението, за да няма после разочарования от такси или някакви криви моменти.


ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ БОРСИ

Най-важното, което трябва да разберете за борсите, е че те са посредници в действителност. На борсите имате акаунт - а не портфейл. Борсите държат средствата ви ВМЕСТО вас, точно като банка. Вие само имате правото да боравите със средствата си, но ако борсата се срине временно, вашите средства не са у вас, те са в друг. Ако ненадейно някъде се приеме някакъв закон, и ако това засяга борсата и тя реши, че ще ограничи региона си на действие, можете да се окажете разделени от средствата си кой знае до кога. Разбирате за какво става дума - точно както с банките, бърсите държат криптото ви, а не вие, следователно разчитате на тяхната коректност, което не е добра позиция.

Затова борсите НЕ СА местата, където да държите дълговременните си инвестиции. Борсите са места за извършване на активна търговия. Хората държат там АКТИВИ, които трябва да са в търговска готовност, а НЕ спестявания, които трябва да отлежават.

Ако направите добра сделка и се окажете с много крипто във въше притежание и искате да го запазите, а не да го реинвестирате... тогава просто го махнете от борсата и го прехвърлете във ваш крипто-портфейл. Това се прави от гледна точка на риска.

Това НЕ ОЗНАЧАВА, че борсите са толкова рискови места. Хората, които са загубили средства или нерви по този начин са МАЛКО, в сравнение с броя на всички по света, които използват на борсата. И все пак, много често там на борсата се случват неща, които засягат живота на човек в пряка степен. Разумно е да ползвате борсите за това, за което са направени.

Имайте предвид, също така, че създаването на акаунт изисква KYC - Know Your Customer - Познавай Клиента Си. За да се регистрирате на борсата са нужни лични данни. Много от борсите искат не само снимка на лична карта и потвърждаване на реален адрес, но и 3D-автенкикация - сами да снимате лицето си с телефона си от всички страни, с отворена и затворена уста и с усмихнато и намръщено лице, както и да пратите кратко видео от няколко секунди на завъртането на главата ви отляво-надясно.

Ако тези неща ви притесняват, не се насочвайте към борсите. И все пак, борсите са единственото място, където можете да търгувате криптовалута в мащаба на секунди, минути, часове и прочие. DeFi не ви дава такива възможности (въпреки че скоро няма да е така, вече има проект в развитие, който ще бъде първата DeFi борса, но това няма да е скоро).


Инструкции как се работи с отделни борси и какви са предимствата им ще има по-късно, в друга тема, в която ще има инструкции и за портфейли и прочие.
Не мога да ви препоръчам Binance вече, защото аз самият скоро спирам да я ползвам, предвид определени новини и събития, които се случват от известно време. Binance вече не е борсата, която беше, откакто се опитва да отговори на отправените към нея предупреждения от институциите на различни държави по света. Последното, което се случи, е че днес Binance обяви, че спира спот-пазара и фиатните депозити за гражданите на Сингапур. За сингапурците остават само фючърсите и другите неща... но спотът (купуване на реално крипто на актуална цена) е заключен. Даже в Сингапур вече не можеш да си свалиш мобилното приложение на Binance на телефона. За мен това е много лош сигнал, защото Сингапур е много важен в тази индустрия. Така че аз лично приключвам с Binance и се изнасям оттам.

Но Binance продължава да е добър вариант за България. Може би все още най-добрия.

Най-известните борси са:

Binance, Coinbase (внимавайте - най-високите такси от всички борси), FTX, Gemini, Kukoin... и доста други, но само тези уважавам аз лично. (От Robinhood бягам далече, има си причини, не е сега момента да говорим за това.)Имайте предвид, че Binance все още предоставя НАЙ-ДЪЛГИЯ СПИСЪК с криптовалути и токени от всички останали борси. Това ме подсеща за другия въпрос:

По принцип, борсите се водят за авторитетни места, именно защото са централизирани. Самият факт, че нещо е в листите на борсата, означава, че този проект е солиден. За да може даден крипто-проект да влезе в листите на някоя борса, той минава доста щателна проверка. Борсите предоставят излагане на огромен пазар и заради това отначало минава един тестов период, в който крипто-проекта се търгува в затворена и контролирана среда, нещо като преддверие. Там се правят допълнителни наблюдения, защото основната грижа е новия листинг да не предизвика дисбаланс и смущение в пазара, както и да не стане обект на спекулация, от която някой да загуби много пари. Борсите се грижат за тези неща.

Това не означава, че тези неща не се случват. Напротив - случват се често. Но със сигурност се случват далеч по-рядко от тотално безконтролните места, където сте каубой сървайвър, разчитащ на собствената си преценка.

Като цяло, един проект се счита, че е излязъл от чертожната дъска, едва когато получи първото си включване в листата на някоя борса. И това също е йерархия - да получиш листинг в Coinbase и Binance се брои за голям успех и вещае светло бъдеще, докато включването в листите на друга борса се брои като междинен успех по стълбата към върха.

То е симбиоза. Проектът трябва да е солиден, за да бъде харесан от някоя борса (кандидатства се за това), но и борсата трябва да е голяма и силна, за да си позволи нова листа. Затова се говори за "екосистема". Затова борсовата търговия се ползва с широко доверие. Така че, замислете се за събирането на онези лични данни... може би си заслужава цената да сте на този пазар?

DeFi

Децентрализираните финанси са автоматични програми, които ви свързват с всички останали по света, които ги използват, без посредници, без лични данни, без регистрации, без ограничения, освен онези неща, за които още не са изобретени решения.

Никой няма да ви се бърка в DeFi. Никой не може да се меси в свободата ви там. Можете да купувате и да продавате каквото си искате крипто, без да познавате когото и да е и без някой да ви познава. Можете да вземете крипто-заем, без някой да знае кои сте и без вие да знаете от кого го взимате.

За DeFi ви е нужен крипто-портфейл. Има няколко. Ще направя отделна тема за това. Тя ще е посветена на превеждането на инструкции как да си направим не само портфейли, но и други неща - как се използват отделните борси например. Това ще е след като разгледаме NFT технологията след малко.

Недостатъкът на DeFi е, че е доста скъпо да движите средства там. Само за да предвижите средства по някоя блокверига са необходими немалко средства, като тези такси са подвижни - те варират в моменти от деня, в зависимост колко хора по света движат парите си едновременно. Има сайтове, които следят спадането и покачването на таксите и правят статистики и графики, за да може евентуално да планирате кога ще е най-удачно за вас да извършите определени действия, за да ви излезе най-евтино.


Но въпреки този недостатък, DeFi дава много повече. Ето пример:

Да кажем, имате фиатни средства. Представете си, че с тях купите стабилна монета, USDT, UST, USDC, BUSD, PAXG, DAI или кой знае каква. Всичките от изброените са твърдо обвързани с долара и струват $1 във всяко време (освен UST, но това е друга тема).

Решавате да предоставите ликвидност. Знаете как се предоставя ликвидност, нали?

Отивате в банката и казвате "Ето ви моите пари, работете с тях, давайте заеми от тях и обменяйте форекс с тях". Банката ви казва "Добре. Дай ни тези твои пари да работим с тях за една година. Ние ще ги заключим за една година и няма да можеш да ги теглиш преди да изтече периода. В замяна ще ти дадем процент върху тях".

Сигурно знаете как се движат лихвените проценти при депозитите. Ако сте големи късметлии, в най-най-най-най-добрия случай, ако имате връзки в банката, банката може да ви даде лихва 1.5% за тази една година. Но това не се случва и обикновено взимате под 1%, най-реалистично е нещо като 0.7% (добра сделка) или 0.5-0.6% за година.


Е... Ако осигурите ликвидност от стабилна монета някъде в DeFi (има цял океан от инструменти, който няма да обсъждам сега), на места можете да получи 20% на годишна база.

За $100 000 депозирани в банка за една година ще ви дадат <1.5%. За 100 000 USDT депозирани в някои DeFi инструменти може да получите до 20% за година.
Чудите се защо?

Не е никаква магия. Осигуряването на фискална ликвидност НАИСТИНА струва точно толкова. Само че... в единия случай храните посредниците в централизираната финансова система...
А в другия случай не храните никого, защото една програма не получава заплата и не се блазни от корупция, и всички постъпления от свършената работа остават за ВАС, лично.

Ако държите спестяванията си под формата на стабилна криптовалута някъде в DeFi може би няма да ви се налага повече да работите.

Защо ли? Защото осигуряването на ликвидност в DeFi не заключва нищо. Банките заключват такива депозити, но в DeFi можете да изтеглите седствата си когато си искате. Тъй като процентът е APY (Прилаган За Година), ако си изтеглите криптото след първия месец, ще вземете посочения процент, разделен на 12 (месеца). Ако го изтеглите след първата седмица, ще получите посочения процент отгоре, разделен на 48 (седмици). Ако дори само ден си държите средствата там, ще получите посочения процент върху 365. Без никакви неустойки и измислици за хранене на паразитите.

Разбира се, можете да осигурите ликвидност и в нестабилна криптовалута (тоест всяка една, която не е твърдо вързана с фиатна такава). Само че, дълговременните ви спестявания по този начин ще са изложени на поскъпването и поевтиняването на съответната криптовалута. Във всеки случай, ако проектът не е някакъв безизвестен или нов, само ще спечелите от това. Примерно, Биткойн навярно само ще си покачва цената на годишна база.

Е, вярно е - няма да намерите ликвидност за BTC, която да ви дава 20%... Обикновено специално за BTC е някъде около 6-7% на повечето места (доколкото съм проверявал за последно)... и ВСЕ ПАК това е много пъти повече от коя да е банка по света.Затова правителствата и централните банки са толкова изплашени. В момента, когато програмистите постигнат по-ниски такси за движение в DeFi пространството, банките ще измрат, заедно с тях - и правителствата.

А тези въпросни програмисти работят трескаво за намаляне на таксите в DeFi. Всъщност, на календара в скоро бъдеще вече има заложени взривоопасни дати, когато влизат в употреба нови блокверижни изобретения с директен ефект върху таксите и цялата крипто-общност тръпне в очакване за тези дати, откогато таксите ще поевтиняват, все повече и повече.


Стратегията, която проработи за МЕН ЛИЧНО:

Това не е съвет към никого. Аз лично счетох за най-удобно да отделя средствата, които мога да си позволя да загубя... да ги депозирам в онази от банковите си карти, за която знам, че има най-много обхват (разплаща всичко от хазарт до порно), за да съм сигурен, че няма ограничения за крипто-борси. Направих си акаунт в крипто-борса и там с фиатни пари от банковата карта си купих максимално количество стабилни монети.

Сега, след като тези стабилни монети отговарят точно на фиатната сума, която имах, аз мога да ги пращам навсякъде - защото това са вече крипто-монети. Пращам ги в борсата, ако искам активно търгуване, или ги пращам в DeFi портфейла си, когато искам да направя дългосрочна инвестиция (да купя нещо и да го оставя да отлежава).

Също така съм съобразителен, и ако нещото, което искам да купя, е в листата на някоя борса, пращам парите си там, за да го купя от борсата. Таксата е минимална, защото е търговска такса, а не за да поддържа живота на блокверигата. После, след като започна да имам не стабилни монети, ами някакви други, FTM например, изтеглям този FTM от борсовия си акаунт към DeFi портфейла ми, където от самото начало съм искал да бъде.

Естествено, понякога искам да инвестирам и в рискови проекти. Проекти, които са току що появили се, но аз преценявам, че имат обещаващ потенциал и искам да съм ранен инвеститор. Тогава мога да го направя единствено в DeFi, защото такива прохождащи проекти още ги няма по борсите.

Ако искам да "осребря", прехвърлям криптото в някоя борса и го продавам на пазарната му цена в момента за фиатни пари. НАй-вероятно няма да има двойка от моето крипто и фиатна валута. Затова продавам криптото си за стабилна монета, после продавам стабилните си монети за фиатна валута и я дърпам към банковата си карта.

Вече съществуват, обаче, крипто-карти. Както можете да се сетите, те тотално закопават дебитните или кредитните карти на банките. Ще има отделна тема за това. Аз лично предпочитам да ползвам такива, вместо да осребрявам фиатни пари.
Ще направя нова тема с подробни инструкции как да се създаде крипто-портфейл и как да се ползват най-известните DeFi инструменти. Това ще е след като разгледаме NFT технологията, което е следващата публикация.
ВНИМАНИЕ
Нищо от тази публикация не представлява финансов или инвестиционен съвет. Цялата изнесена и компилирана информация е с образователна цел. Не забравяйте - всеки избор, направен от вас, е ваш личен риск и на база вашата лична преценка!


3


Свещите са изобретени от японеца Мунехиса Хома (Munehisa Homma) - търговец на ориз живял през 18-ти век. Някои хора се съмняват, че сам човек може да измисли нещо, което да превземе света, но защо пък не. Свещите са пренесени в Западния свят от Стив Нисън, който пише за тях в книгата си "Японски техники за търгуване със символи-свещи".

Свещите са най-разпространения начин за търгуване на стоковата и финансовата борса и се счита, че дават най-удобната информация.

Обърнете внимание: Графиката може да се представя по различни начини, което е ваше предпочитание. Но ако сте нови търговци и инвеститори, задължително трябва да използвате свещи. Няма себеуважаващ се търговец, който да не ги използва и употребата на друга форма за изобразяване на цената говори за лош вкус като цяло. Има една единствена ситуация, в която аз лично бих използвал линия за изобразяване на цената, но това е само за откриване на определени неща и след като се нарисуват нужните фигури, задължително превключвам на свещи.Отгоре и отдолу свещите имат чертички, които се наричат фитили. Фитилът показва, че в рамките на периода, който свещта представлява, цената е достигнала по-високо или по-ниско ниво, но в крайна сметка периодът е завършил на различно равнище.

Оригиналните свещи се изобразяват в бяло и черно, но е много по-прегледно да се изобразяват в зелено и червено - това е универсално приет код, въпреки че цветовете си ги избирате вие (от настройките).

Нарастващата свещ е в зелено. Периодът й е стартирал в дъното на свещта. През периода цената може да е паднала по-ниско от старта на периода, което ще образува съответен фитил. Преди периодът да приключи, цената може да е била още по-висока, но при затварянето на периода е спаднала, което също ще образува фитил отгоре.

При намалящата свещ е същото. Но периодът е стартирал горе при върха на свещта. Цената може да се е покачила първоначално, но после е продължила да пада, което ще образува фитил отгоре. Образувайки тялото на свещта, цената е паднала още по-ниско, но преди края на периода малко се е възстановила и това ще образува фитил отгоре. Периодът е приключил в дъното на свещта.Най-силният похват в техническия анализ се нарича "Поведение на цената" или "Движение на цената". Той се основава именно на това - на поведението на свещичките. Поредицата от свещи обрисуват различни фигури и конструкции в по-широката продължителност на графиката и това може да ни даде силно предвиждане за бъдещото поведение на цената. Индикаторите и допълнителните функции за изследване на ситуацията са само ДОПЪЛНЕНИЕ към Поведението на свещите и целта им е да разсеят или подкрепят различни подозрения, които може да имаме.

За Технически анализ ще говорим в по-късна публикация обаче, защото първо, с оглед на времето, трябва да се запознаем с NFT технологията. Техническият анализ няма да избяга.
Какво представлява ценовата графика в действителностСтава дума за психология.

Не се заблуждавайте, че цената се променя от някакви неща, които са обективни и извън човешката природа. Шаблоните и поведението, което графиката показва, се води от психологията на тълпата и естествените страхове и алчност, които са присъщи на всеки човек.

Алчността покачва цената. Хората купуват, защото очакват, че стоката ще поскъпне. Когато хората правят това, жаргонът на Уол Стрийт е наложил термина "бикове".
Страхът смъква цената. Хората продават, защото очакват, че стоката ще поевтинее и желаят да запазят стойността на инвестицията си, като продадат стоката. Когато хората правят така, жаргонът на Уол Стрийт ги нарича "мечки".

Ако умеете да усещате кога хората на пазара са алчни, по-често ще познавате, че цената ще скочи. Ако умеете да усещате кога хората ги е страх за парите им, по-често ще познавате, кога цената ще се срине.

Всичките индикатори на ваше разположение се опитват да обрисуват вътрешното емоционално състояние на всички участници на пазара, изразено чрез действията им. Възходите и паденията на ценовата графика отразява въодушевлението и разочарованието на пазарните уастници, а не обективни събития.

В крайна сметка, графиката, която виждате, се управлява от очакванията на хората и пътят, който невидимо седи пред нея, се създава от вярванията и страстите на пазарните участници.


МАНИПУЛАЦИИПазарът се манипулира.

Разберете - малките инвеститори, които използват заплатите си, за да инвестират (такива търговци се наричат "търговци на дребно") са отговорни едва за 4% от промяната на цената. Когато видите, че дадена свещ пада или се качва, едва 4% от тялото й се създава от средствата на търговците на дребно - като мен и вас.

94% от тялото на всяка свещ се създава от акредитираните инвеститори. "Акредитиран" означава такъв, който се ползва с голямо финансово доверие. Това са така наречените "рискови капиталисти", инвестиционните фондове, корпорациите, правителствата и крупните милионери. Тези тела се наричат с обобщеното "институции".

Това означава, че графиката върви нагоре или надолу, когато институционалният интерес към дадена ценност, било то стока или крипто или акции, се покачва или спада. Търговците на дребно се надяват проектите, в които инвестират, да привлекат вниманието на институциите.
Най-богатите милиардери на пазара са силните на деня. Техните еднолични действия имат осезаем и ДОСТА видим ефект върху графиката. Жаргонът на Уол Стрийт нарича тези тела Китове.

Китовете са огромни, мощни и властни. Те плуват през океана и движейки се поглъщат с отворената си уста всички дребни същества и целия планктон. Те са комбайните на върха на веригата.

Когато НИЕ, дребните търговци, губим пари на инвестиционния пазар, ние ВИНАГИ ги губим към китовете, за които сме планктон.

Ето защо:
Пазарът се управлява от закона за търсенето, предлагането... и НАЛИЧНОСТТА.
Това е така наречената "Дълбинна графика". Нарича се така, защото прилича на контура на морско дъно с двата му бряга отляво и отдясно.

Вдясно виждате Книгата с поръчките. Тя представлява отворените заявки на различни търговци, които са два вида:
"Купувам Х количество Биткойн, когато цената на Биткойн достигне Y."
"Продавам Х количество Биткойн, когато цената на Биткойн достигне Y."

Психологията на хората е такава, че човек обича простите и кръглите числа. Обикновено около кръглите числа и онези числа, които лесно се запомнят, се струпват много повече такива поръчки, отколкото по останалия ценови диапазон.

Ако около една и съща цена (кръгло число, удобно за запомняне и сравнително разумно) има три поръчки:
"Купувам 10 Биткойн, когато цената достигне $50 000",
"Купувам 25 Биткойн, когато цената достигне $50 000",
"Купувам 7 Биткойн, когато цената достигне $50 000,
то тогава в Книгата с поръчките се създава следната позиция - "Купувам 10+25+7 (42) Биткойн, когато цената на Биткойн достигне $50 000". Защото няма значение кой купува. Има значение колко Биткойн е наличен за купуване на тази цена като обща циркулация на пазара. Като искате крастевици на 70ст килограма, обикаляте всички сергии, които продават на тази цена и не ви интересува кой кой е - на вас ви трябват 10кг за 70ст, ако ще да е и от 100 сергии.

На Дълбинната графика това изглежда като така наречената "стена". Това е висока област, червена или зелена. Ако е червена, това означава, че голямо количество Биткойн се продава на съответната цена (ценовия диапазон е отдолу). Ако е зелена, това означава, че много хора и следователно много количество Биткойн ще бъде купен, когато достигне съответната цена. Когато цената се покачи или понижи екстремно, там най-много хора са заинтересувани да купят или да продадат, и това създава "бреговете" вляво и вдясно. В средата има най-малко заинтересувани хора. Всеки, койот иска да купи, ще го направи, ако поевтинее малко, а всеки, който иска да продаде, ще го продаде, но на малко по-висока цена.

Как китовете влияят и манипулират пазара и защо

За да може някой да си купи Биткойн, някой друг трябва да му го продаде.

Ако аз искам да си купя 0.003 BTC, защото имам само 200лв, винаги ще се намери от кой да купя. Защото 0.003 BTC е малко количество, аз съм търговец на дребно.

Но ако аз съм кит, аз имам страшно много пари.

Когато съм кит с много пари, искам да си купя 1500 BTC. Това са само $60 000 000, а аз съм милиардер. Това не са мои лични пари, защото вероятно съм изпълнителен директор на инвестиционен фонд, който инвестира парите на своите клиенти и зад мен седи екип от технически и фундаментални анализатори.

Аз и екипът ми сме преценили, че ние ще сме на печалба, ако BTC струва $40 000 и желаем да купим 1500 BTC на тази цена, защото така сметките ни задоволяват.

Проблемът е... ще има ли на пазара достатъчно BTC в циркулация, за да го купим?

Да си представим, че цената на Биткойн стане $40 000 и аз, понеже съм кит, отивам на пазара. Но там заварвам само 950 BTC. С радост ми продават Биткойн... но проблемът е, че просто никой няма повече. Аз съм изкупил всичкия BTC от всичките сергии на пазара.

За мен това е проблем, защото моите сметки са сложни, големи и са дългосрочни. На мен ми трябват 1500 BTC. Защо точно толкова? Кой знае... Представете си, че всички онези хора, които са инвестирали в моя инвестиционен фонд, разчитат на мен да инвестирам успешно парите им в Биткойн. Те ми плащат за да върша това. Само че аз съм инвестирал само част от техните пари, защото на пазара просто няма повече BTC. Едната част от моите клиенти са доволни, но за другата част не е имало BTC и въпреки че ми плащат, за да инвестирам парите им умно, ще трябва да ги разочаровам. Инвеститорите ще изтеглят парите си от моя инвестиционен фонд и ще отидат при моята конкуренция.

Затова на мен ми трябва 1500 BTC. И не съм доволен, че на пазара няма толкова. Това се нарича "обем" на пазара.

Какво да направя? Аз искам да предизвикам повече обем на пазара.

Трябва да принудя повече хора да решат да продават. На тази цена, или на по-ниска.
Китовете, които решат да извършат пазарна манипулация, се наричат "задвижващи пазара" (market movers). Жаргонът на Уол Стрийт нарича такива китове "акули".

Акулата се стреми да подплаши пасажа от малки риби в определена посока, като насочи право към устата на кита.

Има различни начини за това. Ето два от най-известните:


Цената се покачва и вие се радвате. Акулата обаче отваря голяма позиция - тя има доста BTC и заявява, че ще продаде огромно количество BTC, когато цената му достигне $40 000.
Вие наблюдавате Дълбочинната графика и забелязвате голяма и стръмна стена в близкото бъдеще. Казвате си, че "Няма как цената да продължи да расте отвъд тази зона - твърде много BTC ще влезе в циркулация и това ще убие възходящата инерция. По-добре да не се надявам повече на печалби и да продам Биткойна си, докато все още е по-височко, защото това се очертава да е върха на хълма".

В следващия момент обаче акулата се отказва и затваря позицията си. Отравянето и затварянето на бъдещи нареждания не струва нищо. Стръмната стена изведнъж изчезва от Дълбочинната графика... но вие вече сте продали вашия BTC. Той може да е бил само 0.003, може да е отишъл у всеки джоб... но най-вероятно е отишъл в джоба на кита.Или пък следното...

Цената е на кантар от известно време. Графиката е сравнително хоризонтална. Пазарът очевидно се намира в момент на нерешителност.

Китът може да наклони везните, защото той има средствата.

Китът влиза в ролята на акула и решава да продаде внушително количество BTC изведнъж. Този рязък прилив на обем смъква цената изненадващо и изведнъж.

Често търговците на дребно ги обвзема паника и страх. Заради стреса от случващото се неопитните търговци често разсъждават, че без значение оттук насетне - независимо дали нагоре или надолу - най-умното нещо е да се излезе от инвестицията, за да може парите да се обърнат отново на хартия или в нещо, което е също толкова стабилно, колкото хартията. Човекът, който е под стрес, се отказва от шанса си в името на сигурността, защото звучи мъдро (и вероятно наистина е мъдро).

Търговците на дребно, подплашени като пасаж малки риби, започват да се надпреварват кой пръв да продаде своя BTC. При всяка нова продажба цената пада, така че колкото по-рано продадеш собствения си BTC, на толкова по-висока цена ще го продадеш, защото тя пада стремглаво всяка минута време.

Това е като да подпалиш купчина въглища. Паниката се разпространява много бързо и скоро мащабът нараства - не само неопитните търговци, но вече и опитните инвеститори започват да намаляват позициите си, инвестирани в BTC, просто за да се намалят негативните последствия. Цената вече пада главоломно.

В момента, в който вълната от страх започне да отшумява и щетите са вече причинени, китът, който отначало е бил принуден да продаде 1000 BTC на неизгодна цена, купува 10 000 BTC на двойно по-ниска цена от вчера.


Една голяма скоба: Китовете по принцип не губят.
Това, което в повечето случаи се случва, е че преди да срине пазара, китът залага срещу себе си, в нещо наречено фючърси. Фючърс (идва от "бъдеще") е просто спортен залог, като залог на футбол. Залагаш, че цената на Биткойн ще нарасне или падне в еди каква си степен преди еди кой си дата. Не си купуваш никакъв Биткойн, просто правиш паричен залог върху бъдещата му цена, срещу други, които са съгласни да се обзаложат срещу теб.

Китът първо залага, че цената на Биткойн ще падне. После продава внушителна сума Биткойн на неизгодна цена, за да подплаши пасажите от малки риби. Така печели собствения си залог от фючърса за Биткойн и сметките му излизат на 0 - не е загубил нищо и маневрата му е излязла безплатна.

Това е строго забранено от финансовите регулатори по света. Но в средите на крупните милиардери няма такова нещо като забранено. Просто ти трябва обръч от фирми, които трудно могат да се свържат с твоето име по някакъв начин. Щом е възможно в България, значи е детска игра на Запад.


Това се нарича "раздрусване на слабите ръце", докато не пуснат Биткойна си - като да друсаш дърво, за да събереш плодовете от земята.
Ами после?


После, китовете трябва да се нахранят с останките и мършата от бойното поле.

Но ако китът изкупи всичко наведнъж, цената ще скочи рязко.

Той иска да купи 10 000 BTC на $20 000. Само с покупката на първите 1000 BTC циркулацията на пазара намалява и цената вече е $22 000. Ако се изкуши тук и сега да купи още 5000 BTC сметката ще излезе, че ги е купил за $25-30 000, защото, когато цялата евтина стока свърши, започваш да купуваш от по-скъпата.

Затова китовете не правят така.

Те максимално се възползват от причинените щети и от уплаха, който остава след страха.

Търговците на дребно вече са изтощени. Заплатите им са изчерпани. Те вече нямат средства за инвестиране и ще отнеме време, докато изближат раните си.

Китът започва един по-дълъг процес, наречен "акумулиране", през който постоянно изкупува малки количества Биткойн на равни интервали, опитвайки се да не влияе позитивно на цената, преди да е свършил с акумулацията на нужния му ресурс.

Когато китът се нахрани и процесът на акумулация приключи, графиката на цената започва бавно и славно отново да се катери нагоре, докато търговците на дребно молека-лека възстановяват дребните си позиции и общото настроение на пазара се разведри отново.
Защо тогава все още има "неизядени"?

Много просто!

Ако вие гледате Trading View, значи виждате ценовата графика, която целия свят и милиони други инвеститори също виждат.

Ако вие виждате какво показват индикаторите, значи и останалите милиони инвеститори виждат същите индикатори.

Ако вие виждате позната фигура на графиката, и ако вие виждате благоприятните индикатори, очаквате, че цената ще се покачи.

Но вие не сте най-умните на света. Вие искате да се възползвате от това, което виждате - милиони други инвеститори искат същото.

Китовете обикновено действат ОБРАТНО на това, което се вижда.Да кажем, че китът иска да продаде $10 000 BTC на $50 000. Ако го направи наведнъж обаче, той нямя да продаде целия BTC на тази цена, а само малка част. Повечето BTC ще бъде продаден на много по-ниска цена, защото няма достатъчно купувачи, които да вземат Биткойна от ръцете на кита и когато скъпите купувачи се изчерпат, борсата ще прехвърли поръчката към все по-евтини групи купувачи, докато не разпродаде цялото заявено количество.

Затова китът изчаква.

Когато вие видите позната благоприятна фигура и индикатори, които говорят за скорошно покачване на цената, вие искате да купите Биткойн СЕГА! Искате "да се качите на влака".
Милиони други инвеститори искат същото като вас.

Но китът много добре вижда онова, което всички останали виждат. И за разлика от неопитните инвеститори, китът много добре знае какво мнозинството МИСЛИ.

Китът знае, че сега много хора ще започнат да купуват, защото очакват повишение на цената. Това е идеалният момент за кита изпразни джобовете си.

Много хора купуват и еуфорията е обвзела всички. Но китът продава.

Всеки се радва, че си е купил BTC. Но китът продава още.

Някои започват да се пита защо движението на цената се бави. Всички са инвестирали и са готови влакът нагоре да потегли. Но китът продължава да продава.

В един момент цената прави леко движение надолу.

ВЪПРЕКИ благоприятната фигура... ВЪПРЕКИ хубавите индикатори... ВЪПРЕКИ всеобщата еуфория... цената не следва пътя, който всички индикатори посочват, че ще последва.

Вместо това цената започва бавно да пада и това предизвиква страх. Голяма част от слабите ръце и неопитните инвеститори решават много бързо да продадат току що купения си BTC и да приемат дребните загуби, вместо да изгорят с цялата си инвестиция.

Страхът нараства и прераства в паника, докато понижението в цената се засилва като лавина.

Китът току що е успял да продаде целия си Биткойн на най-високата цена наоколо. И когато страхът и паниката напуснат пазара, той ще започне да акумулира още повече BTC на много по-ниска цена.

А всичко тръгна от добра фигура и прекрасни индикатори, от един красив пейзаж, който обещаваше благоденствие и успех.

Как е възможно това?

Възможно е, защото става дума за психология, а не за обективни обстоятелства, които задвижват пазара.
Каква е надеждата?

Китовете не успяват винаги.

За да успеят, е нужно едно изрично условие - те трябва да са невидими!


Точно както китовете виждат, каквото виждат всички и знаят какво очаква тълпата, по същия начин опитните инвеститори виждат какво правят китовете и също знаят как очакват големите бозайници.

Голям брой хора се занимават целодневно да следят движенията на китовете.

При нормалната стокова борса това е много трудно, защото нищо не е явно - заради това Уол Стрийт е това, което е. Но в крипто-вселената ВСИЧКО е явно. Китовете много трудно могат да се скрият тук... И все пак понякога успяват.


Китовете, това не са хора. Китовете са портфейлни адреси. Никой не знае кой е собственика на онзи адрес, къйто държи 100 000 BTC, или 250 000 BTC... но нима има значение, докато портфейлът е проследим и видим?

В момента, когато един такъв портфейл започне да прехвърля BTC към някой борса, какво мислите, че означва това? Означава, че ще продава! Той не го прави за забавление, защото таксите за движение на такива средства са също гигантски. Всеки умен инвеститор ще започне да става подозрителен, когато забележи вълна от BTC, прииждаща към някоя крипто-борса и ще вземе мерки за себе си.

В сила е и обратното. Ако огромно количество BTC се източва от борсата и се насочва към частен крипто-портфейл, това означава само едно - собственикът на този портфейл е далеч от мисълта да продава. Пазарът губи обем, което предвещава поскъпване на цената... и китът го знае. Ако пък огромно количество от стабилна монета, например USDT или пък DAI бъде депозирана на борса от един единствен портфейл... значи някой се готви да купува! Какво точно ще купува, никой не знае, но тези средства са там, за да бъдат инвестирани, което е добър знак.


Сайтът Whale Alert - Аларма за китове - е посветен на това, да праща всякакви съобщения на потребителите си, от SMS до имейл, от Вайбър до Телеграм и Туитър, всеки път, когато се забележи движение на кит. Хиляди хора по цял ден изготвят списъци с всички портфейли, които са притежавани от китове, следейки потоците към тях. Рисуват се усукани пътища, по които китовете се опитват да разделят и да раздробят потока на средствата си, за да останат намеренията им незабелязани по-дълго време.

На онези от вас, които толкова много се опасяват от манипулации, препоръчвам да свалите приложението на Whale Alert (но по-добре изключете звука, защото безплатния абонамент получава по около 300 сигнала за крупни движения на ден, а платения абонамент дори още повече).Нека сега видим основните начини човек да се сдобие с криптовалута! Без значение дали е бик или мечка, кит или акула, пътищата до криптото са еднакви за всички!
ВНИМАНИЕ
Нищо от тази публикация не представлява финансов или инвестиционен съвет. Цялата изнесена и компилирана информация е с образователна цел. Не забравяйте - всеки избор, направен от вас, е ваш личен риск и на база вашата лична преценка!

4
!!! ВНИМАНИЕ !!!


Нищо от съдържащото се в тази тема не представлява финансов или инвестиционен съвет. Аз не изпълнявам ролята на финансов съветник и съдържанието в тази тема има единствено образователна и информираща цел за обогатяване на общата култура на читателя.

Не забравяйте, че всяка инвестиция носи финансови и други рискове, а криптовалутите са свързани с изключително завишени финансови и инвестиционни рискове!

Във всяка следваща публикация ще има напомняне за тази бележка.


!!! ВНИМАНИЕ !!!
Вече е ясно какво са криптовалутите като продукт. Все още не сме обсъдили в дълбочина какво са криптовалутите като явление, но ще стигнем и до там по-късно. Важното е, че описахме обхвата на употребата им и бегло споменахме, че стойността на всяка една произлиза от невероятното многообразие от случаите на употреба.

Време е започнем да говорим за фронтовата линия - как да следим случващото се в крипто-вселената в реално време и как да получим директно излагане на крипто-продуктите, как  да се сдобием с тях.
Аз ви препоръчвам да използвате програмата Trading View. Това е може би най-уважавания графичен търговски софтуер и най-разпространения. Чрез него получавате неограничени търговски данни не само за крипто-вселената, можете да използвате Trading View за стоковата борса, акции на всички световни фирми, злато и сребро, форекс (валутна борса), както и всички други борсови форми, които се сетите - опции, фючърси, деривати и всичко останало.

Най-важното е, че Trading View се използва както от малките търговци като нас, така и от високите рангове инвеститори по върховете на бизнеса. Няма разлика в достъпа до информация.
Trading View има абонаментен план на различни нива. Безплатната употреба има най-много неудобства, докато най-скъпия абонаментен план няма никакви неудобства. Но всеки план и безплатната версия дават напълно неограничен достъп до инструментите за анализ на пазара.

Според личния ми опит Trading View не става за телефон. Не си представям как мога да правя сериозен технически анализ чрез мобилното приложение, при положение, че методите за вход/изход на информация на телефоните (мазане с пръста) са напълно непригодни за тази цел. А и на тези малки екранчета не можете да видите нищо, повярвайте ми.

Но бих препоръчал да си свалите приложението за десктоп компютър. Разбира се, винаги можете да ползвате браузъра си, но той е много по-бавен, защото ползва много малко от ресурсите на компютъра. Става въпрос, все пак, за една графично-обработваща програма, която може да стане интензивна в даден момент, а ако сте вързали вашия Trading View директно за някоя борса и управлявате мазарните си движения през TV, последното нещо, което искате, е забавяне или засичане.

На български не откривам обяснения, така че ще трябва да си го разкажем тук. Разберете, обаче, че Trading View не е основния обект на темата ни и само ще загатна как се използва, нямам намерение това да са подробни инструкции.
Като отворите линка по-горе, потърсете къде пише "Chart" - графика. Ще се отвори това, което виждате сега.

(За да си направите темата в тъмни цветове, отидете горе най-вляво, където има меню (три успоредни черти една над друга), там погледнете долу и отбележете Dark color theme.)
1 - Това е двойката ви.

Тъй като говорим за търговска ценова графика, нещо трябва да се сравнява с друго нещо. Това се нарича двойка. Гледаме Биткойн, BTC, спрямо стабилната криптомонета USD Tether, USDT, която е твърдо обвързана с долара и има стойност точно $1 във всяко едно време. Затова двойката ни е BTC/USDT.


Натиснете там.

Ще се отвори този прозорец. Първо напишете в полето за търсене - "BTC". Това значи Биткойн.

За да има резултати, отбележете, че това е "Crypto", а не стокова борса или форекс.

Ще видите много, много резултати. За да стесните резултатие, трябва да посочите от кой източник искате да черпите информация. Тези иконки, които виждате отстрани, са различни борси.

По принцип има разлики, да. Но от тези разлики могат да се възползват само акредитираните инвеститори (в смисъл супер богатите корпоративни тела). Разликите, освен това, не са толкова в спот цената (чистата пара), а в дериватите - фючърси и опции. Съветът ми е въобще да не се занимавате с това. Ще кажем само с две думи какво е това, като идея, за да си обясним някои случки в спот пазара... но до там.

Отидете на "All sources" (Всички източници) и изберете Binance.

Защо? Защото Байнанс е най-голямата централизирана борса за крипто в света. Да, и на мен конкуренцията им много ми харесва, като FTX например или Kukoin. Само че ТАКСИТЕ в Байнанс са най-ниските в света също. Навсякъде в интернет ще прочетете, че Байнанс е идеалното място за старт на всеки начинаещ инвеститор.

Обърнете внимание: Тъй като американците обичат финансовата диктатура, техните институции са най-строгите в света. Понеже на Байнанс им е трудно да бъдат борса за целия свят И за САЩ, имат отделно тяло - Binance US. Байнанс ЮЕС има много ограничен набор от крипто-двойки и от всичко останало, и таксите са различни, защото Байнанс ЮЕС е направено специално, за да отговаря на изискванията и регулациите на американските институции. Най-вече за да стигне до американците, защото в САЩ обикновения Байнанс е забранен, разрешен е само Байнанс ЮЕС. Като цяло достъпът на американците до крипто-вселената е най-лош след този на китайците в момента.

Значи, както е в жълтото поле - искаме BTC, спрямо US Tether, информация от BINANCE.2 - Активни индикатори

Тук са данните и настройките на активните индикатори. Аз съм скрил изобразяването им, защото не е сега момента и е нужна чиста графика за обяснението.

Какво са индикатори? Това са най-различни математически формули и изчисления, които по графичен начин изобразяват най-различни неща относно графиката на цената. Индикаторите като цяло се изобретяват от доказали се и легендарни инвеститори. Но всеки може да създаде свой собствен индикатор, ако има идея. Ако се абонирате за платен акаунт в Trading View ще имате достъп до ресурсите, създавани от потребителите на програмата навсякъде по света.

Но те не ви трябват. Трябват ви само класическите индикатори, на които всеки разчита.

Има два вида анализ на дадено нещо - Технически анализ, и Фундаментален анализ.

Фундаментален анализ означава, да се интересувате от новините, от екипа зад проекта, от план-графика за развитието на проекта, от идеята на проекта, от инвестициите и интересите зад проекта и др., и по този начин да прецените стойността на проекта, за да вземете инвестиционно решение - да инвестирате ли в него или не и ако да, тогава кога (като период).

Техническият анализ може да ви каже кога да инвестирате, като МОМЕНТ. Техническият анализ напълно се абстрахира от всичко извън графиката. Той представлява дисекция на поведението на цената и се опитва да предвиди накъде ще поеме в бъдеще - нагоре или надолу. Техническите индикатори са почти изцяло свързани с техническия анализ.

Обърнете внимание: Техническите и фундаменталните анализатори са в остро несъгласие помежду си. Става дума, че едните вярват в ефикасността на пазара, а другите не вярват, че пазарът е ефикасен.
Ефикасен пазар е онзи, при който цената ВЕЧЕ отразява всички онези фундаментални фактори. Ако е ниска, значи фундаменталните фактори са скапани, а ако е висока, значи и те са добри. Следователно техническият анализ е единственото нужно нещо на инвеститора, който вярва в ефикасността на пазара.
Неефикасен пазар е онзи, при който цената на нещото НЕ ОТРАЗЯВА неговата себестойност. Цената може да е по-висока или по-ниска, но хората не могат трезво да преценят пълния потенциал и себестойност на дадено нещо. В това вярват фундаменталните анализатори, според които себестойността и добрата идея винаги получава висока оценка рано или късно.

Ние трябва да използваме и двете. Винаги, преди да се забъркваме в някакъв проект, трябва да сме направили своя фундаментален анализ и да смятаме, че той е обещаващ. Но преди да скочим в инвестицията на сляпо доверие, трябва да извършим технически анализ на цената, защото това ще ни покаже как протичат жизнените му сокове и какво се случва в реално време, изваждайки наяве всички скрити симптоми на сила или слабост.

Фундаменталният анализ трябва да задава посоката на интереса ни, а техническият анализ трябва да определи как да подходим към евентуалната инвестиция в него.3 - Периодите

Всяка една свещичка от графиката представлява един ден, тъй като е отбелязано D - ден. При желание можете да се вглъбите още повече и да заредите графика от 1 минута, 5, 15 минути както се вижда, а от падащото меню можете да изберете още много периоди.

Платеният абонамент в Trading View в допълнение ще ви даде възможност да наблюдавате графиката на всяка секунда.

Най-използваните периоди за дългосрочната търговия са 12 часа, дневната графика и седмичната графика. Най-използваните периоди за дневната търговия (купуване и продаване в рамките на един ден) са 30 минути, 1 час и 4 часа. Най-използваните периоди за скалпинг (тоест "скалпиране") - търгуване множество пъти в рамките на един ден - са 1 минута, 5 минути и 15 минути.

Но има всякакви стилове, така че е до предпочитание.

Обърнете внимание: Нещо, което се случва в графиката на по-голям времеви период, някакъв признак, симптом или индикация, трябва да има по-голямо влияние за образуване на личното ви мнение, отколкото индикациите, които се забелязват в кратките срокове, защото те отминават бързо.
4 - Индикаторите

От това меню откривате нови индикатори измежду всички съществуващи и избирате любимите си. Ще говорим за това в отделна публикация, посветена на основния елементарен технически анализ.


5 - Цената

Това е цената. В случая, това е цената на BTC днес и сега. В случая, BTC се оценява срещу USD Tether, чиято цена е еквивалентна на цената на $1.


6 - Датата

Това е датата. Намираме се на това място във времето, където в момента е последната свещичка на графиката. Всяка свещичка в случая представлява период от един ден.


7 - Инструментите

Това е лентата с инструменти. Най-важните от тях е падащото меня с чертаене на прави линии, падащото меню с рисуването на свободни линии и геометрични фигури, и измервателната линийка, която измерва дадена област от графиката, информирайки на какъв период от време е равна зададената област и каква процентова ценова разлика представлява.


8 - Алармата

Оттук можете да поставите аларма при различни условия. Наприер: да започне да пищи, когато цената на BTC стигне някаква стойност; да започне да пищи, когато цената на BTC пресече някаква стойност отгоре-надолу (падайки) или отдолу-нагоре (покачвайки се); да започне да пищи, когато цената извърши взаимодействие с фигура, която сами сте начертали върху графиката, и много други условия.

Безплатното Trading View дава възможност за една единствена аларма, активна във всеки един момент. Платеният абонамент позволява безброй активни аларми във всеки един момент (което ви дава възможност за предупреждение за събития при множество различни валути или стоки).


9 - Плейбека

Можете да пуснете на плейбек с различна скорост изобразяването на ценовата графика, като зададете някаква задна дата за старт на плейбека.10 - Графиката

Хайде това да е в следващата публикация...


5
Светът не чака! Така че трябва бързичко да приключваме, за да минем на важните неща!


Всички чуваме за тези ERC20 токени... Но какво са те? И по-важното - какво НЕ СА? Нека набързо прехвърлим основното.


ERC20 токените съществуват на платформата на Етериум (ETH). Самата тази платформа се състои от блокверига, която е способна да съхранява данни за транзакции, и от виртуална машина, способна да провежда умни договори.


Важно е да се разбере, че токените "живеят" върху блокверигата на Етериум (или друга блокверига, но специално ERC20 са само на Етериум, да, бел.прев).

Те се ползват от технологията на Етериум, не са независими и разчитат на блокверигата на Етериум и платформата му.

Естествената валута в мрежата на Етериум е етер (ETH), но освен самия ETH мрежата може да поддържа и други жетони. Тези жетони (токени) могат да представляват и валути, но също така те може да са и акции от дадена компания, точки за лоялност, златни сертификати и много други.

Но малко избързваме. Нека първо видим как се създават токените.


Токените се създават от умен договор. Този умен договор е отговорен не само за създаването на токените, но и за менажирането на транзакциите с тези жетони, както има функцията да пази архив за баланса на сметката на всеки жетонодържател.

За да се сдобиете с малко токени, трябва да пратите малко етер в умния договор.

Така че, за да създадете ваш собствен токен, написвате умен договор, който може да създава токени, да ги прехвърля и да пази записи за сметките на хората.

Звучи много лесно, но освен това е и много рисковано.

Например, след като един умен договор се разположи в блокверигата, той вече не може да бъде променен. Ако сте направили някаква грешка, тя не може да се поправи. Това може да е доста катастрофално. Представете си бъг в кода на вашия токен, заради който хората губят токените си или пък бъг, който позволява на други да крадат токени.


След това идва проблема с интер-оперативността.

Всеки умен договор може да е напълно различен от останалите. Така че, ако искате да направите вашия договор достъпен за някоя борса, борсата трябва да напише свой собствен код специално за вашия договор, за да може да си говори с вашия договор и да позволи на хората да търгуват вашите жетони.

Същото важи и да потрфейлите. Поддържането на стотици токени може да е много сложно и много времеотнемащо.

Затова крипто-общността предложи да се възприеме единен код - ERC20.

ERC означава Etherium Request for Comments - Заявления за коментари върху Етериум, а 20 е просто едно число, което хората решиха да сложат отзад, за да се внесе малко структура в номенклатурата на Дивия Запад на крипто-жетоните.

ERC20 е напътствие, или по-скоро стандарт, по който човек може да създаде свой собствен токен. Той дефинира шест задължителни основни функции и три по избор, които трябва да присъстват във вашия умен договор.

Бележка от преводача: Това видео е доста старо. Днес вече не е така, тъй като крипто не търпи децентрализация и шаблони. През ERC-20 се появи през 2015г. Но през 2017г се появи ERC-777 - стандарт, който определя какви функции трябва да съдържа умният ви договор, с цел да се извършват жетонови разплащания от името на друг адрес (портфейл). През 2018 се появиха два нови стандарта, ERC-721, който се отнася до създаването на NFT (Т в името е за Токен, защото са вид токени) и ERC-1155, който е стандарт за договори, които боравят с множество видове токени. Към днешна дата, 2021, вече има и ОЩЕ стандарти... Но забележете - всички тези стандарти са за екосистемата на Етериум, не забравяйте.
Като за начало, по избор можете да дадете на жетоните си име, символ и можете да зададете колко приложим да е вашия токен, като кажете колко десетични знака може да поддържа след нулата. (това е важно, защото ако токенът ви е за гласуване или за акции на компания например, може да е без десетични запетаи, но ако разменна монета, броя на десетичните редове на практика ще определи цялата му икономическа рамка - а това не може да се променя повече след като бъде създадено, бел.прев).

Задължителните функции са малко по-сложни.

Като начало, трябва да измислите метод, който да дефинира колко ще е цялата наличност на вашия токен. Когато се достигне този лимит, умният договор ще откаже да създава нови токени.

Следва методът "сметка на", който трябва да връща като данни колко жетони има по сметката на даден адрес.

След това има два трансферни метода - трансфер, който взима определено количество жетони от тоталната наличност и ги дава на някой потребител, и "трансфер от" което дефинира как ще се прехвърлят токени между кои да е двама потребителя, които притежават количество от тях.

Най-накрая трябва да се измисли методът за одобрение и позволение. Методът на одобрение казва на умния договор как да одобрява трансфера на еди колко си токена към потребител, вземайки предвид тоталната наличност. Методът за позволение е почти същото - проверява дали даден потребител има достатъчно количество жетони в сметката си, за да прати количество на някой друг.


Ако знаете нещо за Обектово-ориентираното програмиране, можете да сравните ERC-20 с интерфейс. Ако искате вашият токен да е ERC-20 токен, трябва да приложите ERC-20 интерфейса, а това ви задължава да вложите шестте метода.

Преди да съществува стандъртът ERC-20 всеки, който искаше да създаде жетон, трябваше да изобретява топлата вода. А това означаваше, че всеки токен договор беше леко различен, заради което борсите и доставчиците на портфейли трябваше да пишат чисто нови и специфични кодове за всеки нов токен, за да бъде поддържан.

С ERC-20 обаче борсите и доставчиците на портфейли трябва само да приложат този код веднъж. Затова борсите могат да добавят в листите си нови токени толкова бързо и затова някои портфейли поддържат всички ERC-20 токени, без да е нужно да бъдат ъпдейтвани.

Колко е лесно да създадеш свой собствен жетон? Ами има сайт на име Token Factory, който прави всичко от твое име. Само въвеждаш колко трябва да е тоталната наличност на жетона ти, как искаш да се казва, колко десетични знака да поддържа и какъв символ ще има.

След като сте попълнили всичко това, сайтът създава жетона вместо вас и го добавя към блокверигата на Етериум. Много е лесно и е почти без усилия.

Толкова е лесно, всъщност, че уебсайтът Етерскан има списък с над 36 000 ERC-20 токена, съществуващи на веригата. През 2017 година продажбана на първоначални емисии на токени е акумулирала $4 милиарда.

Бележка от преводача: Днес, 2021г, тази сума става само още по-внушителна. 2017 е като памтивека в крипто-вселената, мащабите днес нямат нищо общо.

Само че, тези токени не са винаги чисти. Някои от тях са прекалено наблъскани с реклама и високи очаквания. Много хора бяха измамени, закупувайки токени, които са всъщност напълно безполезни.

ERC-20 не е съвършен и хората са свободни да прилагат функциите му както им харесва. Това е довело до някои интересни проблеми.

Например, за да купите жетони, трябва да пратите Етер към умния договор на жетона.

Но някои хора, вместо това, опитаха да пратят други ERC-20 токени, а не Етер. Ако умният договор не е програмиран с това предвид, резултатът ще бъде загуба на изпратените към него токени, каквато и да е доларовата им равностойност.

Всъщност, пресмятанията сочат, че до декември 2017 общо около $3 милиона са били безвъзвратно изгубени заради този недостатък.

Затова общността в момента работи по разширяването на стандарта ERC-20 до нов, по-модерен стандарт ERC-223.

Бележка от преводача: Към днешна дата този стандарт вече съществува и се прилага.Ура! Приключихме основната част от техническия момент, който да отговори на въпроса КАКВО по дяволите са криптовалутите! Сега е време да научим как да се сдобием и евентуално да боравим с тях.


6
Няма как, драги читатели! Планът отново се променя.

Поради конкретен интерес и нужда, някъде в графика на тази тема ще трябва да говорим и за технологията NFT. Това е трудна тема. Ще е по-лесна за разбиране от по-младите, които са свикнали с дигиталната ера, но и на тях няма да им е лесно, ако не прочетат темата до тук, за да са наясно с основите!

NFT е бъдещето на всяка артистична проява - от музика до изобразително изкуство, както и дигитализирането на колекционерски антики. Това, което се случва на NFT-пазара в момента не може да се опише с друга дума, освен "лудост". И е от огромен интерес за всеки творец, който иска да има място в следващото десетилетие.
- Сега ще разгледаме какво представляват токените (жетоните).

- След това най-сетне ще разберем КАК и КЪДЕ да си купим сами криптовалута (без посредници и измамници) и КАК и КЪДЕ да я съхраняваме. Също така и КАКВО да я правим - как да я инвестираме или да спекулираме с нея.

- И след това ще се занимаем с най-тежката в технически план тема за NFT.

- И чак после ще говорим за някои невероятни неща.


Ако, разбира се, мога да смогна, защото всичко се развива твърде бързо.

7
Последни ДВЕ много важни неща, преди да приключим с техническата страна на нещата! Преди да започнем да разглеждаме как крипто-вселената унищожава настоящия свят и какви контури на бъдещето се очертават, трябва да се запознаем с Доказателството с Нулево Знание (ZKP) и малко по-тежката концепция за произхода на токените (крипто-жетоните), както си обещахме.Нека започнем с една всъщност стара технология... на която, както винаги, никой не е обръщал внимание... но която на ден днешен става супер популярна заради възхода на крипто-изобретенията и продуктите.
Технологията е изобретена през 1985г и е била наречена "Познавателната сложност на системите за интерактивно доказване"... или горе-долу нещо такова на български. Днес, тя се нарича "Доказателство с Нулево Знание" (Zero-Knowledge Proof, ZKP) и създава революции в полето на личните данни и информация, заради новите качества, появяващи се в комбинация с блокверигите!

Доказателство с Нулево Знание
Zero-Knowledge Proof
ZKPЛичните ви данни, като например личната ви информация, вкусовите ви предпочитания и дори шаблоните ви на поведение, са много ценни. Много компании се опитват да съберат колкото могат повече информация за вас, за да могат да ви продадат повече реклами, да ви дадат по-добри препоръки или за да ви задържат по-дълго на сайтовете си.

С толкова много компании и услуги, които са на лов за личните ви данни, изглежда почти невъзможно да останат лични.

Разбира се, може да кажете, "Просто не използвай услуги, които събират лични данни!" Ако например не одобрявате как Фейсбук борави с личните ви данни, просто не го използвате или направо изтривате и неактивния си акаунт.

Но не е толкова лесно. Не винаги имаме избор. Опитайте са например да вземете заем от банка, без да разкривате финансовата си история! Ние наистина имаме пълния контрол над личните ни данни. Но в действителност винаги сме насилвани да разкриваме повече за себе си, отколкото всъщност искаме.

Има ли, всъщност, начин да се дадат на компаниите данните, от които имат нужда, но БЕЗ да се разкриват самите данни?
Нещо като да докажеш, че нещо е вярно, но без да разкриваш нещото, което доказваш?
Ето как работи технологията за Доказване с Нулево Знание:

Представете си, че имате приятел, който е далтонист и не може да различава цветовете. Показвате му една червена и една зелена топка.

За него, топките имат един и същи цвят, а вие икате да му докажете, че цветовете на топките са всъщност различни.

На него не му трябва да знае коя е зелена и коя е червена, а само дали топките са различни по цвят.

Затова му давате двете топки и си записвате на бележка коя топка в коя ръка е.

Тогава вашият приятел слага топките зад гърба си и тайно избира дали да ги размени или да не ги разменя.

След това, той отново ви ги показва и сега вие трябва да кажете дали топките са били разменени в ръцете му или не.

Ако вие не сте далтонисти, за вас тази проверка е много лесна! Веднага можете да кажете, дали топките не са в ръцете, в които са били записани преди това.

Може да се каже, че вашето "познаване" ще е на 100%.

Само че, вашият приятел има подозрения. На него и двете топки му изглеждат еднакви и мисли, че се опитвате да го измамите. В крайна сметка, шансовете ви правилно да познаете, дали е сменил топките, са 1/2, тоест 50%, а това са си много добри шансове. Затова решавате отново да проведете експеримента.

Отново, записвате в кои ръце са топките, приятелят ви отново ги крие зад гърба си и когато ги покаже, вие отново успявате да познаете - защото можете да виждате зветовете.

Този път, шансовете ви да познаете два поредни пъти са 1/4 или 25%.

Ако повторите този процес 10 пъти, шансовете ви да познаете правилно всеки път са само 0,09%.
Тази вероятност е достатъчно малка, за да убеди приятеля ви, че топките наистина са с различен цвят, който той не вижда, но вие виждате. Иначе просто не е възможно да имате такъв късмет.

Но, разбира се, можете да продължавате процеса. Всеки път, когато повторите това упражнение, вероятността да мамите се смалява още повече.Добре, доказали сте, че топките са с различен цвят. Но какви са цветовете им в действителност? Той няма как да знае. Оттук и названието "Доказателство с Нулево Знание" (ZKP).

Нека повторим: Методът ZKP не ни дава 100% доказателство за нещо. Всъщност, той ни дава приемливо минимална вероятност някой да ни лъже. Може да сведем вероятността някой да ни лъже до 0,00000000001%, но тя никога не може да достигне наистина 0%.


Има две форми на Доказателство с Нулево Знание (ZKP) - интерактивна и не-интерактивна.

Примерът от по-горе с вас и приятеля ви е интерактивна, защото вие - Доказвачът, трябваше да извършите серия от действия, за да убедите приятеля ви - Проверяващия, в някакъв факт. Това е почти като форма на разпит. Само че, има проблем с тази техника - тя е с ограничено предаване.

Вие убедихте приятеля ви, че топките са с различен цвят. Но ако трябва да убедите още някой, който също е далтонист, трябва да повторите целия процес отново.Другата форма е не-интерактивна и ви позволява да давате доказателство, което всеки сам може да си провери. Без нужда да се жонглира с топки.

Може и да сте чували за него, нарича се "zk-SNARKS". Тази форма на Доказателство с Нулево Знание се използва от някои криптовалути, за да защитят личното пространство на своите потребители.

Разберете, че традиционни проекти като Биткойн правят всички транзакции публични. Това означава, че всеки може да види баланса по сметката на всеки друг и как харчат монетите си.

Бележка от преводача: Е, не точно. Всичко се вижда, да, но само като портфейли, а не като имена. Все пак е ВЪЗМОЖНО даден портфейл да се свърже с конкретно име на личност, но това става чрез доста изследване, проследяване на движенията на средствата, по метода на изключването и преценка на вероятностите. Не може да има твърди доказателства кой портфейл на кого е, но едно ФБР например лесно ще се досети кой портфейл е вашия, ако им привлечете вниманието.

Други проекти, като Z-Cash (ZEC), използващи Не-интерактивно Доказване с Нулево Знание, скриват всичко това.

Точно в такива проекти влиза в употреба SNARKS - това означава Сбити Неинтерактивни Аргументи на Знанието (Succinct Non-interactive Arguments of Knowledge).При блокверигите ТРЯБВА да използваме Не-интерактивно Доказване с Нулево Знание (ZKP), защото транзакциите трябва да са проверими от всеки възел на мрежата. Би било много времеотнемащо да доказваме транзакциите си поотделно на ВСЕКИ ЕДИН възел от мрежата (интерактивно).

Ето още няколко примера за приложение на Доказването с Нулево Знание:
Освен криптовалутите, традиционните банки също могат да използват тази технология.

Немската банка ING е построила друг вариант на тази концепция, наречен "Доказване на Диапазон с Нулево Знание". Системата им е проектирана да доказва, че дадено число се намира в определен диапазон, без да разкрива същинското число. Например, това може да се използва, за да се установи дали заплатата ви е достатъчна, за да получите заем, без в действителност да разкривате по колко изкарвате на месец.

Естествено, като при всяка банка, тук има вратичка - трябва да се избере достатъчно широк диапазон, иначе това вече не е никакво Доказателство с Нулево Знание...

Технологии като тази могат да помогнат на Стария свят да прегърне технологията на блокверигата. Точно в момента за тях това е игра с огъня, защото трябва да отговорят на множество регулаторни изисквания, бидейки централизирани финансови институции. Това е особено в сила що се отнася до личните данни (онези тела, от които банките са зависими, са жадни за лични данни, бел.прев).

До сега обаче блокверигите са доказали, че могат да направят работата на традиционните банки не само по-ефикасна, не само по-бърза, но и доста по-евтина.

Бележка от преводача: Точно за това става дума при криптовалутата Рипъл (XRP) - това е проект, който е измислен да бъде посредник между банките във всички извънбанкови и интернационални разплащания. Ако изходната сума бъде преобразувана от долари в Рипъл, тя достига дестинацията си за секунди, при което отново е конвертирата от Рипъл в долари. Така една интернационална транзакция ще отнеме секунди, вместо дни или седмици, и на всичкото отгоре ще бъде почти безплатна за самите банки и потребителите! Затова Рипъл е един от най-сериозните и големи проекти в момента, като имат и проблеми поради същата причина. Но тези неща ще ги говорим като приключим с основите.Друг един пример е малко неоичаен: Ядреното разоръжаване.

Мощните световни държави са единодушни, че атомните оръжия са опасни и че въоръжението им трябва да се намали. Но проблемът е в потвърждението, че оръжията са били унищожени.

Големите нации си нямат никакво доверие една на друга. Когато едната казва, че ще намали въоръжението на ядрени глави, как може другата да бъде сигурна в това?

Пращането на "независими" провелители, които да се уверят, че оръжията на другата страна са били унищожени, е тегава работа. Дизайнът на тези оръжия почти винаги е свръх-секретен, за да се попречи на други държави да го копират. ЕДва ли някоя държава би се доверила на "независима" група хора в действителност да види и да потвърди каквото и да е за тези снаряжения. Все пак заради тези хора може да изтече чувствителна информация към други нации.

Само че, през 2016г беше предложена нова техника, която използва Доказване с Нулево Знание, която проверява дали два физически предмета са еднакви или не, без всъщност да разкрива геометрията или състава им. Тази техника е физическо приложение на принципа на Доказването с Нулево Знание (ZKP), която позволява на различните нации да проверяват бойните си глави, без да се разкрива засекретена информация.

Въпреки че тази технология не може да произведе 100%-тово доказателство, а само безкрайно нарастваща вероятност за вярност (99,9999% например) тя може тотално да промени света, като ни осигури напълно неприкосновен контрол над личните ни данни.

Основният недостатък за сега е, че алгоритъмът е доста интензивен, защото изисква или голям брой взаимодействия между Доказващия и Проверителя, или пък, в случая на SNARKS, много голям брой изчисления, което прави невъзможно алгоритъмът да се извършва от бавни или от мобилни устройства.


Но това ограничение може да се превъзмогне. Екипът зад Z-Cash (ZEC) отдавна полага усилия да подобри ZKP алгоритъма, за да може да работи на бавни и мобилни устройства, като например смартфон.

Доказването с Нулево Знание е толкова добра техника, обаче, че самата информация може да се загуби завинаги.

Да кажем, че само трима души знаят тайна готварска рецепта. Благодарение на ZKP алгоритъма, те ще могат да си доказват един на друг, че знаят рецептата. Но ако и тримата умрат, тогава тайната ще бъде изгубена завинаги!

Ако са използвали SNARKS, единственото, което ще остане след смъртта им, е ДОКАЗАТЕЛСТВОТО, че са знаели тайната. Самата тайна обаче ще бъде завинаги изгубена.8
УМНИ ДОГОВОРИ
Smart Contracts


Умните договори са много популярни на ден днешен. Но какво представляват? И какви проблеми решават?

Термитън "умен договор" за първи път е употребен от Ник Забо (компютърен учен, изучаващ закони и криптография) през 1997г., много преди Биткойн да бъде изобретен. Просто казано и накратко, той е искал да използва разпределен дневник (distributed ledger), за да съхранява по този начин договори.
Умните договори са същите като договорите в истинския свят, единствената разлика е, че те са напълно дигитални (не съществуват на хартия). Всъщност, умният договор е малка програма, която се съхранява вътре в данните на една блокверига. Нека видим един пример, за да разберем как работят умните договори.


Вероятно сте запознати с Кикстартър - голямата платформа за набиране на средства. Екипи от хора мога тад отидат на тази платформа, да стартират проект и да си поставят някаква парична цел, колкото пари биха искали да достигнат като начална инвестиция. Проектът им е напълно видим на платформата, за да може екипът да получава дарения от всички останали, които също се въодушевят и повярват на идеята им.

Така, Кикстартър по същество е трета страна, която стои между екипа зад продукта и поддръжниците на продукта.

Бележка от преводача: Ако не сте запознати, ето статия на български за 7-те най-успешни български проекта и компании, започнали от Кикстартър: https://uspelite.bg/7-uspeshni-bylgarski-kampanii-v-kickstarter


Това означава, че и двете страни трябва да имат доверие в Кикстартър, че ще борави с парите им правилно. Ако проектът успешно достигне целевото си финансиране, екипът зад проекта ще очаква от Кикстартър да им предаде парите. От друга страна, дарителите/поддръжниците искат парите им да достигнат до проекта, които искат да финансират, ИЛИ, да им върнат парите, ако проектът не достигне поставената финансова цел.

И двете страни трябва да вярват на Кикстартър... Но с умните договори можем да имаме система, в която да няма трета страна като Кикстартър. Затова, нека да създадем такъв умен договор!


Можем да програмираме умният договор така, че да задържа всички средства, докато не се достигне поставената финансова цел. Поддръжниците на проекта ще могат да прехвърлят парите си в умния договор (не забравяйте, че той е компютърна програма). Ако финансовата цел е постигната, умният договор АВТОМАТИЧНО праща средствата към екипа, който стои зад проекта. Ако пък целевото финансиране не бъде постигнато в срок, средствата ще бъдат отпуснати и върнати обратно на поддръжниците.

Яко, нали?

И ЗАЩОТО умните договори се намират в блокверига, всичко е напълно разпределено (децентрализирано и автоматично, бел.прев). Чрез тази техника никой няма контрол над парите.

Но, чакайте малко... Защо да имаме доверие на умния договор?

Ами, тъй като умните договори се съхраняват в блокверига, те наследяват някои интересни свойства.


Те са непроменими и разпределени.

Непроменими означава, че когато един умен договор бъде създаден, той никога повече не може да се промени. Така че никой не може да мине зад гърба ви и да се намесва в кода на вашия договор.

Разпределен означава, че изходът от вашия договор се валидира от всички в мрежата! Така че един единствен човек не може да накара системата да отпусне средствата, защото другите хора в мрежата ще видят този опит и ще го отбележат като невалиден.

Вмешателството в умните договори става почти невъзможно.

Умните договори могат да се прилагат към голямо множество различни неща, не само за публично финансиране.

Банките, например, могат да ги използват за издаване на заеми или за да предлагат автоматични плащания. Застрахователните компании могат да обработват чрез тях определени искове. Пощенските служби могат да извършват плащания при доставка с тях... и тн.

Сега може би се чудите, "Къде и как мога да използвам АЗ умни договори?"

Ами има цяла шепа блоквериги, които поддържат умни договори. Но най-голямата от тях е Етериум (ETH). Етериум бе специално създаден и проектиран именно с цел да поддържа умни договори. Умните договори на Етериум могат да се пишат на специален програмен език, наречен Solidity. Този програмен език пък беше разработен СПЕЦИАЛНО за Етериум и използва синтаксис, подобен на JavaScript.

Трябва да се отбележи, че Биткойн също има поддръжка на умни договори, но е много по-ограничен в това отношение в сравнение с Етериум.Бележка от преводача: Разбирате ли, на езика на хората, които не са в час с нещата, всичко това се наричат "криптовалути". Но в действителност само тясно малцинство от тях са валути. Това са крипто-проекти.
Да, Биткойн е изобретен с идеята да бъде дигитално злато. Биткойн е крипто-изобретение, замислено с дългосрочна инвестиционна цел. Той в действителност съвсем не е удобен за случайни разплащания. Душата на Биткойн се занимава с това да бъде алтернатива на фиатния финансов свят, където човек да може да защити правата и свободата си от централизирания елитарен свят, както и да предпази капитала си от проклятието на инфлацията.
Етериум, от друга страна, има съвсем друга идея. Етерием е измислен със специалната идея да бъде блокверига и мрежа, която да пренесе множеството ежедневни приложения на нашия бит в криптирания дигитален свят! Той е измислен, за да бъде една крипто-среда, която да провежда всякакви форми на комуникация. Той е жизнената кръв, жизнената течност на цяла една екосистема от умни договори - всичко от приложения за аудио-видео медии, интернет сайтове, да захранва много приложения, свързани с автоматизирани функции на най-различни институции... дори самоуправление като дигитална истинска демокрация, и много други. Поради това си много широко разпространение, Етериум извлича стойността си от много различно място, за разлика от Биткойн.
Мога да дам и още примери за невероятните неща, които идват от скорошното ни бъдеще... но ще разваля изненадата! Тепърва предстои да говорим за тези неща. Но на този етап вече е важно читателят да започне да осъзнава, че макар и да се наричат "криптовалути", тяхната стойност идва от различни неща и всяка е различна.
Всички тези технологии са още много, много млади и сме едва в инфантното начало. Днес, дали ще ми платите със Сатошита - частици от един Биткойн, който струва около $40-50 000 понастоящем, или с няколко Етериум, който днес струва около $3300 за единица, няма значение. Намираме се в инвестиционната фаза на тези технологии.
Но когато всичко това узрее и се разпространи напълно из света, може би във времето на моите внуци, да се опитвате да платите за нещо с Етериум, вместо с Рипъл (XRP) например, ще е все едно да влезете в бензиностанцията и да искате да платите за горивото си с бутилка вино, вместо с пари.Следва да разгледаме още едно важно нещо, преди да се захванем с наистина интересното (според мен).


9
ДОКАЗАТЕЛСТВО - ЗА - ЗАЛОГ
Proof-of-Stake
PoSМоже да сте чували, че криптовалути като Биткойн използват огромно количество електроенергия, за да подсигурят мрежата си. Но защо това е така и, по-важното, какви са алтернативите?

Копаенето на нови монети изисква много мощност заради алгоритъмът Proof-of-Work (Доказателство-за-Работа). Идеята за първи път е била изобретена през 1993г с цел борба със спам-имейлите и формално е била наречена Доказателство-за-Работа (PoW) чак през 1997г.

Тази технология обаче остава световно неупотребявана, докато Сатоши Накамото не изобретил Биткойн през 2009г. Той осъзнал, че този механизъм може да се използва за постигане на консенсус между множество възли в една децентрализирана мрежа и го използвал като метод, който да гарантира сигурността на Биткойн блокверигата.

Само че, PoW алгоритъмът работи, като кара всички възли да решават криптографски пъзел. Този пъзел се разрешава от миньорите навсякъде по света и първият миньор, който намери решението на пъзела, получава миньорската награда (определено количество от въпросната криптовалута, която и да е тя).


Тази мотивация е довела до изграждането на псе по-големи и по-големи ферми, като тази например. Според сайта "Биткономист", Биткойн използва 54 TWh (терават-часа) електричество. Това е достатъчно за захранването на 5 милиона домакинства в САЩ и дори е достатъчно да се захрани цялата държава на Нова Зеландия или Унгария.


Но не свършва дотук. Доказателството-за-Работа (PoW) дава повече награди на хората, които вършат повече работа, а това са хората с повече и по-добра техника. Колкото по-висок е вашия Хаш-рейт (Хаш-степен, бел.прев), толкова по-голям е шансът точно вие да създадете следващия блок и следователно да получите миньорската награда.

За да се увеличат шансовете дори още повече, миньорите се събират в нещо, наречено Хаш-басейни, по този начин комбинирайки Хаш-силите си, след което си разделят наградите на всички участници в басейна.


В обобщение:
PoW изисква огромни количества енергия
И
насърчава миньорите да се коалират в миньорски басейни, което прави децентрализираната мрежа по-централизирана.


Откакто съществува PoW общността търси ново технологично решение, което да поправи тези недостатъци.

През 2011г един форумен участник в онлайн Биткойн форум с псевдоним "QuantumMechanic" предложи нова техника, която нарече Доказателство-за-Залог (Proof-of-Stake).

   

Основната идея че, че да се оставя всеки да се съревновава с всички останали чрез миньорската дейност прохосничество. Вместо това, PoS използва изборен процес, в който един възел от мрежата се избира на случаен принцип, за да валидира следващия блок от веригата.

А да - тук трябва да внесем малка поправка в терминологията. PoS механизмът няма миньори, а вместо това има ВАЛИДАТОРИ, защото той не дава на участниците да копаят нови блокове, а да коват, да изковават нови блокове. Това се нарича MINT.

Бележка от преводача: От английски Mint означава: монетен двор, измислям, съчинявам, изковавам, сека пари.

Валидаторите не се избират на съвсем случаен принцип. За да стане валидатор, един възел (потребител) трябва да депозира определено количество монети в мрежата под формата на залог.

Можете да мислите това като за депозит в трезор. Размерът на вашия залог определя вероятността да ви изберат за следващия валидатор, който да изкове следващия блок от веригата.


Това е линейна зависимост. Да предположим, че Боб депозира $100 в мрежата, а Алис депозира $1000. Сега Алис има 10 пъти по-висок шанс да бъде избрана да изкове следващия блок.

Това може да не изглежда честно, защото е в полза на богатите, но в действителност този метод е по-справедлив от PoW. При PoW богатите хора могат да се ползват от силата на икономическия мащаб. Цената, която те плащат като инвестиция за техника и електричество, не се покачва в линейна зависимост.

Тъй като:  1kWh = $1, но 1000kWh = $800 по пазарни цени, колкото повече големите ферми инвестират в техника и електричество, толкова по-добри цени получават като оферти.

Но нека се върнем на въпроса...


Ако даден възел се избере да валидира следващия блок, той ще провери дали наистина всички транзакции, които се съдържат в блока като данни, са валидни. Ако всичко е наред, възелът завършва процеса и добавя блока към блокверигата.

Като награда, валидаторът получава ТАКСИТЕ, свързани с транзакциите в този блок.

Бележка от преводача: Да, когато ползвате криптовалутна мрежа, такси ИМА. Има ги, за да може да се създава мотивация на онези, които поддържат сигурността на веригата - миньорите или секачите (минтърите). Всеки път, когато придвижите някакви средства по мрежата или използвате приложение, изградено върху мрежата, плащате такси, които отиват в джовобете на копачите или секачите на монети.
Най-известният проблем с това са таксите в мрежата на Етериум (ETH). Етериум е най-голямата криптовалутна мрежа, поддържаща най-голямата екосистема от различни употреби и инструменти. Поради начина, по който е изграден Етериум в момента, таксите са доста големи. За прехвърлянето на $1500 долара средства аз на ден днешен плащам по $60 долара такси!
За да се реши този проблем с тежките такси на Етериум, веригата предприе два големи ъпдейта. Единият мина наскоро, но сам по себе си не може да доведе до смъкване на таксите. Другият се очаква в доста близко бъдеще, и това е преминаването на Етериум (ETH) от PoW, какот е сега, на PoS принцип, както ще е по-късно. Всички потребители на крипто-вселената ентусиазирано следят тази еволюция на нещата. Може би ще стане дума по-късно.


Добре, но как можем да имаме доверие на другите валидатори в мрежата? Ами точно тук идва момента за залагането. Валидаторите ще загубят част от целия си залог, ако валидират фалшиви транзакции.

Докато залогът е по-голям от това, което валидаторът взима като такси за валидираните транзакции, можем да вярваме, че си вършат работата коректно. В противен случай биха изгубили повече пари, отколкото ще спечелят. Това е финансова мотивация, която е в сила, докато залогът е по-голям от таксите.

Бележка от преводача: Доколкото ми е известно, към днешна дата, за да станеш валидатор в мрежата на Етериум (ETH) например, трябва да заложиш МИНИМУМ 51 (ETH). Днешната цена на 1 ETH е около $3300.

Ако даден възел престане да бъде валидатор, неговият залог заедно с всички такси в последния валидиран от него блок ще бъдат освободени от залога след определен период от време. Това не се прави незабавно, за да може системата все пак да те накаже, ако се окаже, че някоя от транзакциите във валидирания от теб блок все пак е фалшифицирана.


Както виждате, разликата между PoW и PoS е доста голяма.

PoS не позволява на всички да копаят за нови блокове и поради това използва значително по-малко енергия. Освен това е по-децентрализиран механизъм. Как така?


Ами в PoW има нещо, наречено миньорски басейни. Това са коалиции от миньори, които събират техническата си производителност в едно, за да постигат по-големи награди.

Тези басейни вече съставляват една много голяма част от Биткойн мрежата, а това е централизация и е много опасно. Ако трите най-големи миньорски басейна се слеят в едно, те ще имат мнозинство в мрежата и ще могат да започнат да одобряват неверни транзакции.

Друго голямо предимство е, че да станеш валидатор по механизма PoS е много по-евтино от това да инвестираш в миньорска дейност по PoW. Той като валидираето не изисква специализирана и скъпа техника, повее хора могат да изпълнят в технически план, което прави мрежата по-децентрализирана и следователно по-сигурна.


Но дори и PoS не е съвършен метод и има някои недостатъци.

Може да си кажете, "Чакай малко... Ако купя повече от половината от залозите в мрежата, ще започна да я контролирам и ще мога да одобрявам фалшиви транзакции!"

И ще бъдете прави! Това се нарича "Атака 51%" и е съществуваща слабост още от алгоритъма PoW.

Ако един миньор или група миньори се сдобият с 51% от цялата Хаш-сила на дадена PoW мрежа, те ще могат да контролират блокверигата.

PoS, от друга страна, прави такава атака много непрактична, в зависимост от стойността на дадена криптовалута. Ако Биткойн някога премине на PoS, сдобиването с 51% от всички монети към днешна дата ще ви коства приблизително $79 милиарда (51% от пазарната капитализация).

Следователно Атака 51% е по-малко вероятно да се случи при блокверигите с PoS. Но това не е единственият риск.


PoS мрежите трябва да внимават по какъв начин избират следващия валидатор. Не може да е напълно случаен принцип, защото размерът на залога трябва да се включи в сметките. Но в същото време залогът сам по себе си не е достатъчен, защото това ще даде предимство на богатите хора, които ще бъдат избирани по-често и ще получават повече такси от транзакции, което ще ги направи още по-богати... и това ще увеличи шансовете им да бъдат валидатори дори още повече.

Понастоящем има няколко предложения това да се поправи.


Друг проблем на PoS се получава, когато системата избере следващия валидатор, но той не се появи, за да си свърши работата. Това лесно може да се реши, ако се избере по-голям брой резервни валидатори.


Накратко:
PoS носи допълнителни рискове, в сравнение с PoW
и са нужни много изследвания, за да се проумеят тези рискове
и след това да се намалят
Добре... Сега, след като се запознахме с това какво е PoS, какви са ползите от алгоритъма, какви са рисковете, нека разгледаме някои реални негови употреби.

Примери за някои монети, които използват алгоритъма PoS, са ЕTH, LISK и AST, но в бъдеще е много вероятно повече криптовалути да го използват.

Бележка от преводача: Видеото е доста старо. Едни от най-известните PoS криптовалути днес са Етериум (ETH), Кардано (ADA), Алгоранд (ALGO), Тезос (XTZ), Цело (CELO), Мина (MINA), Пак протокол (PAC), Оксен (OXЕN)... Списъкът продължава с десетки примери.

И аз много искам да продължим към по-глобалните и философски въпроси, но ни остават още три важни технически неща. И следващото са така наречените Умни договори (Smart Contracts).


10
ДОКАЗАТЕЛСТВО - ЗА - РАБОТА
Proof-of-Work
PoW

И
ТАКА НАРЕЧЕНОТО
"МИНЬОРСТВО" или "КОПАЕНЕ"

Казано с две думи - "миньорството" е процес, който създава нов блок за дадена блокверига и пълни този нов блок с данни за извършени транзакции. Това го споменахме в предната публикация (видео) но не обяснихме какво означава "Затрудняване на миньорството". За да разберем какво е това, нека отново разгледаме какъв е проблемът, който блокверигата се опитва да разреши.

Този проблем е създаването на консенсус между възлите (или потребителите) на мрежата в интернет. В случая с криптовалутата, този консенсус е съгласие за това как отделните потребители са похарчили монетите си.

Може и да не изглежда така, но този проблем е голямо предизвикателство.

Не всички потребители са постоянни - някои адреси са постоянни, но други не са и може да излезнат. Други адреси (потребители) не са добронамерени. Представете си, че искате да се присъедините към Биткойн мрежата. Вашият компютър излиза в интернет и започва да търси други компютри, които участват в нея.Но как може компютърът ви да знае на кого може да повярва? Всеки един от тези възли може да се опитва да експлоатира системата, за да забогатее.


Решението, предложено от самия създател на Биткойн, е просто: трябва да се избере най-дългата валидна верига.

Но това само по себе си не е достатъчно. Ако сте нападател, можете да изфабрикувате много дълга верига с фалшиви транзакции и всеки друг ще си мисли, че вашата блокверига съдържа истината.


За да разреши този проблем, Сатоши Накамото забавил процеса по създаване на нови блокове чрез алгоритъма наречен "Доказателство-за-Работа" (PoW).

Това е почти като лотария - вашият компютър извършва произволни изчисления, опитвайки се да бъде първия, който да реши един криптографски пъзел.


Шансовете ви да разрешите този пъзел всъщност са доста ниски. Всички миньори по света се опитват да разбият един и същ сложен катинар. Всеки опитва най-различни комбинации, но накрая САМО ЕДИН компютър в света може да разреши пъзела първи. В момента, в който това стане, трябва да започнете отначало, за да създадете следващия блок.

Бележка от преводача: Става дума за генериране на произволна числова стойност. Компютърът ви НЕ ЗНАЕ каква е стойността - може да е между 1 и 1 милион, може да е между 100 и 1 милиард. Компютърът ви няма НИКАКВИ отправни точки. Генерира произволни числа и знае само дали случайно генерираното число е вярно или не. Който ПЪРВИ В СВЕТА ПОЗНАЕ КОЕ Е ЧИСЛОТО, използвайки компютъра си, той създава блока (той получава Биткойна). Колкото е по-мощен компютърът ви, толкова повече числа в секунда може да се пробва да познае.
Не се заблуждавайте - вашият компютър не е най-мощния в света. Дори и си направите цяло мазе с копачки, вашата фермичка отново далеч няма да е най-мощната в света. Ако копаете сами, винаги някой ще ви бие в познаването и никога нищо няма да изкопаете, само ще си хабите тока и времето. Затова, хората правят друго - събират те в така наречените "изчислителни басейни". Всеки добавя мощността на компютъра си в един общ басейн, който има големи шансове първи да познае следващото произволно число. Ако вашият басейн първи познае числото в света, всеки печели част от изкопания биткойн в зависимост от мощността, с която допринася в басейна. Ако от 100 000 човека вашият компютър/ферма допринася с 0.3% от общата изчислителна мощност на басейна, тогава на вас се полагат 0.3% от изкопания Биткойн. Така всеки може да печели по нещо, било то и стотинки... вместо никога да не изкопае нищо, ако се опитва сам.

Средно-статистически, в света на всеки 10 минути някой компютър успява да реши пъзела и получава миньорската награда за създаването на новия блок.

Това време, което е нужно, прави невъзможно изкуственото създаване на най-дълга верига, защото вероятността вашият компютър сам да реши пъзела е много, много малка. Имате нужда от МНОГО хора, опитващи МНОГО произволни комбинации, за да може тази работа да бъде свършена в даденото време (оттам и името на механизма "Доказателство-за-Работа", бел.прев).

Чудесно! Проблемът е решен! Само чеее... не съвсем...

С времето и напредването на технологиите компютрите стават все по-мощни и бързи. Това означава, че по-новите компютри могат да извършват повече изчисления и евентуално може да успяват да създават нови блокове за по-малко 10 минути. Това означава, че някой нападател може да купи някакво количество напреднали компютри и да се опита да изпревари всички останали.

За щастие, Сатоши Накамото е помислил и за това. Така стигаме до:
МИНЬОРСКАТА ТРУДНОСТ
Това е число, което показва колко усилено трябва да работи компютърът ви, за да завърши един нов блок за блокверигата.

И това не е фиксирано число - то автоматично се пренастройва на всеки 2016-ти блок. Системата преглежда колко време е отнело за създаването на 2016 блока. При нормална статистика, това би трябвало да отнеме точно 2 седмици.


Но ако ПОВЕЧЕ блокове са били създадени за този времеви период, тогава трудността се покачва. Ако ПО-МАЛКО блокове са били създадени за това време, трудността се понижава.

Тази идея изглежда достатъчно проста. Но защо трябва трудността да се настройва всеки 2 седмици? Нали не виждаме масови технологични подорбения в света на всеки две седмици?


Ами... системата просто трябва да компенсира за количеството на хората, които се занимават с миньорска дейност. По-големия брой миньори означава, че има по-голяма вероятност някой да разреши пъзела за по-кратко време. Което означава, че трудността на пъзела трябва да се увеличи, за да се поддържа средно-статистическото време за всеки нов блок.

Обратното също е вярно. Ако по-малко хора копаят, тогава създаването на блокове ще отнема повече време и следователно трудността на пъзела трябва да се намали.


В обобщение:
Настройването на трудността е механизъм, който подсигурява, че създаването на всеки нов блок отнема горе-долу 10 минути, без значение колко бързи стават компютрите ни и без значение какъв брой хора копаят във всеки даден момент.


Страхотна система! Само че има един голям недостатък... Тя води до централизация.

Разбирате ли... повечето хора копаят именно заради печалбите. Докато миньорската ви дейност е доходоносна, вие продължавате да я правите. Само че, когато се увеличава трудността, това може да означава, че фермата ви консумира повече електричество, отколкото печели. В този момент ще сте принудени да преустановите миньорската си дейност.

Това означава, че само ГОЛЕМИТЕ миньори продължават да са активни, защото те разполагат с истински икономически мащаби на тази дейност.


В сучая с Биткойн виждаме няколко големи миньорски ферми и басейни, които заемат значителна част от този миньорски пазар.

Това не само че централизира технология, която по замисъл трябва да бъде напълно разпределена и децентрализирана, но също така позволява на големите ферми да атакуват пазара с поведението си.

Решения на този проблем в момента се дискутират... но това е въпрос за друго видео.


Бележка от преводача: Такъв е случаят с Биткойн, да. Има още много неща да се знаят за Биткойн, но все още не сме разгледали всеки аспект на тези технологии. Дакато приключим с пълния преглед на всички други технически инструменти, които участват в динамиката на нещата, читателят доста ще се обърка и ще изпусне по-глобалния поглед над нещата. Ако пък продължа с разглеждане на глобалния поглед на нещата, докато приключим с цялата информация, нововъведенията в Биткойн веригата отдавна вече ще са факт, защото всичко се развива доста бързо.
Затова преценявам, че няма смисъл. Ако любопитството ви е твърде възбудено, все пак всеки вече може сам да търси информацията в Гугъл - общата представа е достатъчно обрисувана.
Следващата публикация тук ще бъде относно другия принцип - така нареченото "Доказателство-за-Залог" или Proof-of-Stake (PoS). Но това не е принцип на Биткойн. Биткойн е от семейството вериги, които се създават чрез PoW. Семейството вериги, които се създават чрез PoS, което предстои да дискутираме, представлява алтернативна група криптовалути и токени (жетони).


11
БЛОКВЕРИГАТА
ОБЯСНЕНА ПРОСТО

Блокверигите са невероятно популярни в днешни дни. Но какво са те? Как работят, какви проблеми разрешават и как може да се използват?

Както името им посочва, блокверигите са вериги от блокчета, които съдържат информация. Тази техника е описана за първи път прз 1991г от група технически изследователи. Първоначално, блокверигата е била предназначена да създава времеви печат на дигитални документи (на коя дата е бил създаден файлът, бел.прев), за да не е възможно да се върнат към предишна версия или да се променя съдържанието им.

Само че, тази технология съществуваше в света като цяло незабелязано. През 2009г.  тя беше използвана от Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto) за създаването на дигиталната криптовалута Биткойн.


Блокверигата е разпределена счетоводна книга, която е напълно отворена за всеки. Тази книга има интересни свойства. Веднъж след като в блокверигата са вкарани някакви данни, става много трудно тези данни да бъдат променени. Да видим как работи това...Нека погледнем един блок по-отблизо.

Бележка от преводача: От българската уикипедия:
Хеш функция или раздробяваща функция (на английски: hash-function – насичаща функция) е еднопосочна, математическа функция, която служи за „раздробяване“, сгъстяване на дадено множество. ... Казано на обикновен език, един променлив по размер текст може да бъде пресъздаден като едно строго определено, съответстващо на текста число, наречено хеш (дроб), хеш стойност или извлечение (digest). Прилагането на хеш функция се нарича накратко „хеширане“. ... Хеширането се прилага за сравнение на данните: ако два масива имат различни хеш стойности, те гарантирано са различни; ако хеш стойностите са еднакви, масивите най-вероятно са еднакви.

Блокът съдържа малко данни, хашът на блока и хашът на предишния блок по веригата.
Данните, които се съхраняват в блока, зависят от вида на блокверигата. Например, Биткойн блокверигата съхранява данните за една извършена транзакция. Това е изпращачът, приемника и количеството монети.
Един блок разполага и с хаш. Можете да сравните хаша с пръстовия си отпечатък. Той идентифицира даден блок и цялото му съдържание и ВИНАГИ е уникален, точно като пръстов отпечатък.

Когато се създаде един блок, се изчислява хашът му. Ако нещо вътре в блока се промени, това ще доведе до промяна в хаша му. С други думи, хашът е много полезен, когато искате да засечете промените в блоковете. Ако пръстовият отпечатък на един блок се промени, това вече не е същия блок.


Третият елемент от един блок е хашът на предния блок. Именно това на практика създава верига от блокове и точно тази техника прави блокверигата толкова сигурна. Нека разгледаме пример.


Тук имаме верига от три блока. Както можете да видите, всеки блок има хаш, както и хаш от предишния блок. Блок №1 сочи към блок №2, а блок №2 сочи към блок №1.

Първият блок е специален. Той не може да сочи към предишните блокове, защото той самият е първият. Наричаме такъв блок Генезис блок.


Нека сега предположим, че сте направили вмешателство в данните на втория блок. Това кара хаша на блока също да се промени. В резултат, това ще направи блок №3 и всички последващи блокове невалидни, защото те вече не съхраняват верен хаш на предишния блок. Така че променянето на един единствен блок ще направи цялата следваща част от веригата невалидна.


Но ползването на хашове не е достатъчно, за да се предотврати вмешателство. Компютрите в днешно време са много бързи и могат да калкулират стотици хиляди хашове в секунда. С мощен компютър е възможно да се намесите в даден блок и после да калкулирате хашовете на всички останали блокове, като по този начин узаконите промяната в хаша, която сте предизвикали.

За да се предотврати това, блокверигите разчитат на нещо, наречено:

ДОКАЗАТЕЛСТВО - ЗА - РАБОТА
Proof - of Work
PoW
(по-подробно ще обясним това по-късно, за сега само повърхностно, бел.прев)

Това е механизъм, който забавя създаването на нови блокове.


В случая на Биткойн, отнема около 10 минути да се изчисли нужното Доказателство-за-Работа (PoW) и да се добави нов блок към веригата. Този механизъм прави вмешателството в блока много трудно, защото ако го направите, ще трябва да пре-изчислите Доказателството-за-Работа (PoW) на всички последващи блокове (което вероятно би отнело стотици години, бел.прев)

Така че сигурността на блокверигата се основава на хаш-технологията и на принципа Доказване-на-Работа (PoW).ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ

Но има още един, трети начин, по който блокверигите подсилват сигурността си и това е, като бъдат разпределени.

Вместо да използват едно централно тяло, което да се грижи за веригата, блокверигите използват P2P мрежа.


Бележка от преводача: От българската уикипедия:
Peer to peer или изписвано още peer-to-peer, съкращавано като P2P, произнася се пиър ту пиър, представлява децентрализирана архитектура за разпределени изчислителни ресурси (като процесорна мощ, дисково пространство и др.). При нея участниците са равноправни и липсва централна мрежова инфраструктура (като сървъри или трайни хостове). Участниците се наричат пиъри, (на английски: peers от peer – същ. равен, на същото ниво, гл. равнявам се), и са едновременно доставчици и потребители на ресурси за разлика от традиционния клиентско-сървърен модел, където само сървърите доставят (снабдяват), а клиентите консумират.На всеки е позволено да се присъедини. Когато някой се присъедини към Р2Р мрежата, той се сдобива с пълно копие на веригата. Възелът може да се възползва от възможността да свери дали всичко все още е както трябва.Нека видим какво се случва, когато някой създаде нов блок. Този блок се разпраща на всички участници в мрежата. След това всеки възел (всеки участник) проверява дали в този блок не е имало вмешателство. Ако всичко съвпада, всеки възел добавя този блок в блокверигата си.


Всички възли в тази мрежа създават консенсус. (consensus - съгласие, единодушие, общо мнение, бел.прев)

Те постигат съгласие кои блокове са валидни и кои не са валидни. Блоковете, в които е имало вмешателство, ще бъдат отхвърлени от останалите възли в мрежата.

Така че, за да може успешно да се извърши вмешателство в блокверигата, първо трябва се получи вмешатество във ВСИЧКИ блокове от веригата, да се пре-поповтори Доказателството-за-Работа (PoW) за ВСЕКИ блок (ще отнеме стотици години за верига като Биткойн, бел.прев)... И! освен това, да се вземат под едноличен контрол повече от 50% от възлите, изграждащи цялата Р2Р мрежа!

Само в такъв случай фалшифицираният блок ще бъде приет от всеки друг участник. Но това е почти невъзможно за постигане.
УМНИ ДОГОВОРИ

Блокверигите, освен това, постоянно еволюират.

Едно от най-скорошните развития на технологията са Умните договори (Smart Contracts). Тези договори са просто програми, които се съхраняват в данните на веригата. Могат да се използват за автоматична размяна на монети, при положение, че са изпълнени определени условия. Повече за Умните договори ще говорим по-късно.


Изобретяването на блокверигите привлече вниманието на много хора. Скоро някои осъзнаха, че тази технология може да се използва и за други неща, например за съхранение на медицински данни, създаване на дигитални бележници и дори за събиране на данъци и такси.

Бележка от преводача: Например:
  • През 2019г, Министерството на образованието на Грузия подписа меморандум със Свободния университет на Тбилиси за използване на Кардано (ADA) и Атала за създаването на система за потвърждение на научните титли, която да се прилага в Грузия.
  • През 2019г, производителят на обувки New Balance обяви пилотна програма на база блокверигата на Кардано (ADA) за проследяване на автентичността на най-новите баскетболни обувки на фирмата.
  • През 2018г, IOHK (една от фирмите зад Кардано) обяви партньорство с Етиопското правителство за интегрирането на технологията на Кардано (ADA) в разнообразие от индустрии из цялата страна.
  • През април 2021г, IOHKи Етиопското Министерство на образованието обявиха планове за стартирането на система за съхранение на самоидентичност и архиви от данни чрез технологията на Кардано (ADA), която трябва да обхване всичките 5 милиона ученици в страната.
И прочие и прочие. Тъй като давам пример с Кардано (ADA) в момента... ADA в момента е на 3-то място в ранглистата по пазарна капитализация и е една от най-популярните криптовалути, наред с Биткойн (BTC) и Етериум (ETH). Преди два месеца едно ADA се разменяше срещу $1.05. В началото на септември монетата се опита да прехвърли $3, но не успя. Прогнозите на повечето анализатори са, че Кардано (ADA) определено има потенциала да достигне $10 до края на 2021 или началото на 2022г. Това не е инвестиционен съвет, а само пример за скорошната история на цената на една от най-бързо усвояваните криптовалути в момента. ВСЯКА КРИПОТВАЛУТА Е РАЗЛИЧЕН ПРОЕКТ С РАЗЛИЧНИ ПРИЛОЖЕНИЯ! поради което стойността на всяка има различен потенциал, който трябва да прецените сами за себе си.
Сега вече знаете какво представлява една блокверига, как работи на най-основно ниво и какви са проблемите, които разрешава. Ако сте любопитни как сами да създадете собствена блокверига, използвайки JavaScript, проверете канала ми! - https://www.youtube.com/channel/UCnxrdFPXJMeHru_b4Q_vTPQ


12

[Гай]: При положение, че още не са ви попитали, следващият въпрос със сигурност ще е:

"Защо криптовалутите са толкова волатилни?"

"Какво въобще им дава стойност първоначално?"Ето моят отговор: А какво придава на парите в джоба ви каквато и да е стойност?

Сега... едно време тези пари са били подплатени със злато. Но това се промени през 1971г. и оттогава насам ВСИЧКИ държавно печатани пари по целия свят губят от стойността си.

Това е така, защото единственото нещо, което дава стойност на доларите или евторо, е ДОВЕРИЕТО, което имаме към правителствата, издаващи тези валути. И това доверие гние от десетилетия. Не само това, но правителствата активно принтират и манипулират собствените си валути, за да облагодетелстват себе си и корпорациите, които ги спонсорират, за сметка на обикновения човек.

Това е довело до рекордни нива на инфлацията, което мотивира харченето за сметка на спестяването. Това води до свръх-консумиране и до екологичните катастрофи, които ТВЪРДЯТ, че искат да спрат.


Както и да е... След тази лекция, обикновено се заемам с това да отговоря на въпроса по същество...


[Гай]: Криптовалутите са ценни заради онова, което ПРАВЯТ.

Очевидно, тази стойност се променя в зависимост от това за коя криптовалута говорим.

BTC (Биткойн) има стойност, защото неговият икономически профил e сходен с този на златото. Биткойн има максимален обем (в света не може да съществува повече от 21 милиона Биткойн, бел.прев) и всеки ден се произвежда само малко количество биткойн. Това дневно количество се смалява на половина на всеки 4 години. Ако се приеме, че търсенето на BTC остане на еднакво равнище през времето, това ще доведе до удвояване на цената на Биткойн на всеки 4 години.

Само че, търсенето на Биткойн се е УВЕЛИЧИЛО през времето (защото хората започват да осъзнават колко обречена е стойността на нормалните пари, усещане, което само се засили през изминалата пандемия). Както диктуват основните закони на икономиката, когато нещо има ограничено количество, но търсенето му се увеличава, цените неизбежно се покачват.

Много инвеститори също така виждат Биткойн като безопасно място, на което да паркират спестяванията си извън съвременната финансова система.

Важно е да се отбележи, че по-голямата част от останалите криптовалути са силно свързани с Биткойн. В смисъл, че стойността им отразява поведението на Биткойн.

Дори и така да е, НЯКОИ криптовалути, като Етериум (Etherium, ETH) имат впечатляваща стойност, именно заради приложимостта на технологията си.

[Гай]: Крипто-мрежата на Етериум се използва за огромна част от всички съществуващи токени (жетони), за които говорих. На база на Етериум мрежата можете дори да правите приложения и уебсайтове, които НЕ МОГАТ да бъдат цензорирани или свалени от интернет!

Бел.прев: Градският вестник на Хонг Конг мина на Етериум, след като Китайското правителство спря онлайн изданието му и го забрани, когато наскоро политически отне свободите на гражданите на острова.

Всички транзакции, свързани със създаването и предвижването на токени (жетони) и общуването с тези приложения изискват ETH, за да се плаща за таксите, наречени GAS (gas в превод бензин, бел.прев).

Това означава, че цената на ETH (Етериум) се покачва колкото повече Етериум мрежата се усвоява и разширява потребителската си база. А Етериум вижда много сериозно разпространение.

VISA в момента изпробва плащания по крипто-мрежата на Етериум, ползвайки онези USDC токени (жетони), които споменах по-рано.

Европейската централна банка дори издаде ценни книжа върху крипто-мрежата на Етериум.
Причината цената на BTC, ETH и на всяка друга криптовалута да прави толкова силни флуктуации всеки ден е, че все още никой не знае какво точно са всичките тези технологии и какво точно би трябвало да струват. Цените на стоковата борса, на златото и дори на обикновените фиатни валути флуктуират всеки ден поради същата причина, но криптовалутите са по-волатилни, защото това, което те правят, е РЕВОЛЮЦИОННО.

Криптовалутите правят възможно да се дава на заем, да се пести и да се взима на заем, БЕЗ идентичност, БЕЗ кредитна репутация, и БЕЗ банка като посредник.

Криптовалутите правят възможно да се развива бизнес чрез директни парични отношение с отделните хора, без посредници, които да взимат процент... което означава, че технологични гиганти като Facebook могат да станат напълно излишни!

Криптовалутите правят възможно едно общество да натрупва собствени средства в басейн и да ГЛАСУВА как най-добре да бъдат похарчени. Това в крайна сметка ще сложи край на нуждата от правителства и извратените им политици.

Можете дори да кажете, че криптовалутите са еквивалентът на мощна извънземна технология, която заплашва върховенството на силните на деня!Този огромен потенциал кара средностатистическия крипто-инвеститор да бъде... меко казано, много емоционален. Най-невинният намек за регулиране на крипто-пространството лесно води до срив на крипто-пазара, а най-невероятната клюка често води до огромен ценови балон.


В дългосрочен план обаче лесно може да се види, че крипто-пространството нараства и този растеж няма да спре скоро.


До този момент най-вероятно вече сте убедили слушателите си, че криптовалутите са доста истински... и това означава, че им остава само още един въпрос.

"Кои криптовалути да купя!?"

Преди да им отговорите, непременно трябва да им обясните, че нищо от това, което им казвате, не е финансов или инвестиционен съвет! В противен случай можете да свършите в съда, ако крипто-инвестициите им тръгнат на юг. И дори и да сте се подсигурили законово, можете да си спечелите много врагове, ако насочите алчността на хората в погрешната посока.

Затова, аз обикновено отговарям по следния начин: Това в коя криптовалута да инвестирате опира до времето, с което разполагате и до това каква поносимост на риск имате.
По отношение на "график", криптовалутния пазар изглежда следва нещо като 4-годишен цикъл. В момента сме в бул-пазар (видеото е публикувано на 08.06.2021), а това е време, в което цените постепенно се увеличават. Бул-пазарът може да приключи още тази есен или в началото на 2022 и вероятността да продадете криптовалутата си, когато е близо до най-високата си стойност, са почти нулеви.

Въпреки че повечето криптовалути вече видяха по-голямата част от нарастването си в настоящия цикъл, 2 или 3 пъти възвръщаемост на инвестициите все още е възможно. И е дори още по-вероятно, ако решите да пазите инвестицията си до следващия бул-пазар.
Бележка от преводача: Доста е важно да се отбележи, че откакто тази презентация е правена, има промени. Видеото е от преди три месеца, когато атмосферата беше различна. На ден днешен много анализатори подозират, че разпространението на Биткойн и криптовалутите като цяло се случва в такива мащаби, че пазарът излиза от досегашния си цикъл на редуващи се бул- и беър-маркет.
Бул-маркет, или бул-пазар, идва от английското bull - бик. В икономиката са се наложили термините бикове и мечки, които се съревновават помежду си. Един пазарен участник е бик, когато купува и така помага на цената да расте, а е мечка (bear), когато предварително е имал и сега иска да продава, с което си действие спомага за понижаването на цената.
Наблюдават се ясни сигнали, че крипто-пространството постепенно навлиза в кривата, която е характерна за стоковата борса - подобна на пиянско клатушкане. За този цикъл се подозира, че въобще няма да има беър-маркет (мечи-пазар). Световна финансова криза със сигурност идва, и по всичко изглежда, че ще започне догодина, 2022. Ако това стане, крипто-пазарът също ще тръгне надолу. Не защото е свързан с настоящата финансова система, а защото все още се счита за рискова инвестиция. Крупните инвеститори инвестират рисково, когато в света няма криза. Когато в света има криза, крупните инвеститори изтеглят рисковите си инвестиции и търсят сигурност, което означава, че се очаква отлив на средства от крипто-пространството заради световната финансова криза и поведението на крупните инвеститори.
Пространството се променя много динамично, така че не разчитайте на остаряла информация, дори на възраст един месец![Гай]: Любопитен факт: това да купиш и да държиш криптовалута дълго време носи СЪЩИТЕ печалби, колкото ако често купуваш и продаваш криптовалута с цел спекулация (това са статистически данни, бел.прев).

Аз не препоръчвам да бъдете активни крипто-търговци, освен ако не планирате да превърнете това занимание във ваша основна трудова дейност.


Може да звучи смешно да се говори за поносимост на риск, предвид това, че крипто-пространството като цяло е рискова инвестиция... но дори и на крипто-пазара има много различни нива на риск.

Както е логично, на колкото по-голям риск сте склонни, толкова по-големи награди ви очакват. Най-лесният начин да прецените риска е, като погледнете графата на крипто-валутите, наречена Market Cap (пазарна капитализация). Това е екстремно важен показател, с който трябва да сте запознати, защото доларовият еквивалент на стойността на криптовалутите може да е подвеждаща.


Пазарната капитализация на дадена криптовалута се изчислява на база настоящата стойност на тази монета или токен (жетон), умножено по обема в обръщение.


!
Например, причината Дожкойн да е толкова високо в ранглистата е, че обемът в обръщение е 130 милиарда единици... и когато умножите това по цената на Дожкойн (DOGE) от $0.30, се получава повече от 40 милиарда долара капитализация. Може и да си мислите, че Дожкойн ви дава лесна възможност бързо да забогатеете, но за да стигне цената му $1, ще са необходими допълнително цели 80 милиарда долара активна инвестиция... а това не е много вероятно да се случи.
!


Като златно правило - колкото е по-малка пазарната капитализация, толкова е по-голям потенциалът на тази криптовалута за поскъпване, без значение от стойността й в долари. Причината е, че са необходими по-малко пари в активни инвестиции, за да се покачи цената й.

Един екстремен пример за това е токенът (жетонът) на Ърн Файнанс (YFI). Той струва повече от Биткойн, но пазарната му капитализация е 20 пъти по-малка от тази на Дожкойн (DOGE), което означава, че е необходим по-малко капитал, за да се покачи цената на YFI.

Бел.прев: С този пример Гай иска да каже, че в зависимост от пазарната капитлизация на даден проект, ако инвестирате в токен, който струва 45 000 долара парчето, е по-вероятно да имате висока възвръщаемост при ниска капитализация, отколкото ако инвестирате в монета, която струва 30 цента, но е с висока капитализация. Поуката е - не се подвеждайте по доларовата стойност на даден проект.

[Гай]: С изключение на Дожкойн (DOGE) и една-две други, повечето криптовалути в топ 10 по пазарна капитализация може да се считат за инвестиция с нисък риск. Криптовалути като Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и Кардано (ADA) най-вероятно ще ги има за много години напред и те ще удвоят, а може и да утроят цената си преди този бул-пазар да свърши.

Бел.прев: Сайтът, който Гай използва за пример, е CoinGecko.com, който е новинарски портал за крипто-света и един от най-добрите сайтове за показатели и подробности за всяка валута.

[Гай]: Другите 90 криптовалути от топ 100 също все още могат да видят покачване между 3 до 5 пъти, но колкото по-надолу слизате по списъка, толкова по-рискована става инвестицията, защото също така е необходим по-малко капитал, за да се срине цената им.

Аз лично бих стоял далеч от всичко, което е извън топ 200, защото най-добрите проекти отдавна са излезли от работилницата и отиването по-далече си е просто хазартно залагане.

Бел.прев: Аз пък лично въобще не бих ползвал толкова дърварски подход да се сравнява класацията на пазарната капитализация. Това, само по себе си, е твърде малко информация, за да се вземе образовано инвестиционно решение. Ако не разполагате с достатъчно информация, всяка инвестиция деградира до хазарт. По-късно в темата може да разгледаме няколко неща за прост технически анализ и може да обсъдим някои ресурси за фундаментален анализ на даден проект, преди да се взима инвестиционно решение.


[Гай]: Ако попаднете на някои криптовалути, които разпалват интереса ви, можете да научите всичко за тях, като гледате посветени на проектите видеота на един супер готин Ютуб канал, наречен Койн-Бюро: https://www.youtube.com/channel/UCqK_GSMbpiV8spgD3ZGloSw

Започнете с видеото, в което обяснявам как сами да изследвате всеки проект!


13
Промяна в плана  :) Мисля, че ще е по-подходящо първо да изгледаме едно общообразователно видео, и чак ПОСЛЕ да продължим с по-сухата техническа публикация.КАК ДА ОБЯСНИШ КРИПТОТО НА НАПЪЛНО НАЧИНАЕЩИ


[Гай]: Помните ли момента, когато "крипто" започна да значи нещо за вас? За мен, това беше моментът, когато разбрах, че има много повече относно криптовалутите, не само Биткойн. Има ХИЛЯДИ монети, токени и децентрализирани приложения с техни собствени видове употреба и характеристики. Спомням си, че когато за първи път се опитах да кажа на своите приятели и семейство относно тази огромна екосистема... всичко това просто прелетя над главите им. И това е част от причината, заради която реших да се заема с този канал.

Образованието е ключът към масовото усвояване на криптовалутата, НО!, стартът на този материал за научаване може да е доста стръмен за онези, които са бедни на фиатни пари. Концепции като блок-верига, копаене и стейкване (stake, означава залагам, бел.прев) са трудни за разбиране и дори още по-трудни за обясняване с прости думи, убеден съм, че бихте потвърдили.

Това може да е проблем, когато се опитвате да помогнете на вашите семейство, приятели и половинка да разберат къде отиват всичките ви пари и защо. Затова днес ще ви покажа как да обясните сложни крипто-концепции по начин, който другите да разберат и дори да отговорите на въпросите и притесненията, които вероятно ще отправят към вас.

ВНИМАНИЕ
Нищо от тази публикация не представлява финансов или инвестиционен съвет. Цялата изнесена и компилирана информация е с образователна цел. Не забравяйте - всеки избор, направен от вас, е ваш личен риск и на база вашата лична преценка!

...

[Гай]: Ако това е първата ви среща с Бюрото, аз съм Гай и съм крипто герой! Качвам най-висококачественото крипто-съдържание на този сайт, за да контрирам [преднамерените фалшиви новини] и [необоснованата еуфория]. Новини, ревюта, монети, токени, напътствия, инструменти и още много други. Всичко това натъпкано със забавление, за да не ви става скучно!

...


[Гай]: Първият въпрос, който най-вероятно получавате от приятели и семейство е..."Какво по дяволите е криптовалута!?". Ето как аз отговарям на този въпрос.Просто казано, криптовалутите са като обикновените валути, само че са напълно дигитални. В основата си, всяка една крипто-монета е просто сбор от цифри и букви. Това звучи сложно, но всъщност не е по-различно от това, което вече имаме в нормалните валути днес.

Почти всяка физическа парична банкнота на планетата има уникален сериен номер. Този сериен номер отговаря на информация за това кога е била напечатана банкнотата, къде е била напечатана и тн. На теория, в централната банка се пази архив с информация за това къде се намира всяка една физическа банкнота и централната банка би трябвало да споделя тази информация с всички по-малки банки и правителството.Ако имате дебитна или кредитна карта, ще знаете, че на нея също така имате номер на сметката си. Също така имате парола или ПИН-код, които използвате, за да имате достъп до парите в тази сметка.
Банковият ви клон ЗНАЕ за вашата сметка и вашето име, защото сте предоставили лична информация, за да отворите сметката си при тях. Тази лична информация се споделя също така и с централната банка и правителството.Сега... Нека кажем, че имате банкнота от $20 със сериен номер АВС, и банкова сметка с номер 123.

Когато депозирате тази банкнота в сметката си, банката ви, централната банка и правителството са свидетели на това, че банкнота АВС влиза в сметка 123.Почти по този начин работят криптовалутите.

Програмният код на всяка една индивидуална крипто-валутна монета е точно като серийния номер върху една физическа банкнота... само че без физическата банкнота.

Точно като всяка една валутна пара, всяка крипто-валутна монета може да бъде разледена на по-малки части. В случая на Биткойн, всяка една BTC (биткойн монета) може да бъде разделена на 100 милиона части, наречени Сатошита. Те са точно като центовете на долара.

Бел.прев: Твърди се, че Биткойн е изобретен от анонимна личност (или група от личности) известа под прозвището Сатоши Накамото. Оттам и името "сатошита" за биткойна.


[Гай]: Адресът на един крипто-портфейл е съвсем същото като кода на една банкова дебитна или кредитна карта... с тази разлика обаче, че липсва физическата карта. Това е просто номер на сметка.


Защото не се налага да давате каквито и да е лични данни, за да създадете свой криптовалутен портфейл, това означава, че вашата самоличност НЕ Е прикачена към крипто-портфейла ви, за разлика от банковите сметки, кодето не можете да имате сметка без лични данни.


Най-важното е, че каквито и криптовалути да държите в личния си крипто-портфейл, те се държат директно от ВАС, а НЕ СЕ съхраняват от банка, както е случая с нормалните пари в една банкова сметка.

Това означава, че НИКОЙ не може да запорира вашия крипто-портфейл или да блокира транзакция, защото ВИЕ САМИТЕ имате пълен контрол над тази сметка във всеки един момент и при всички условия.

Особеното тук обаче е, че ако ЗАГУБИТЕ достъпа до крипто-портфейла си или ако забравите да си запишете специалната тайна фраза за възстановяване на портфейла ви, когато го създавате... губите криптовалутата и портфейла си ЗАВИНАГИ.


Вместо правителството и банките да следят банкнотите и баланса на банковите сметки на всеки един човек... тези архиви се съхраняват във ВСИЧКИ КОМПЮТРИ, свързани с мрежата на дадена криптовалута. (Бел.прев: тоест на холографски принцип, всеки един компютър има пълния архивен запис и го сравнява със записите на всички останали компютри.)

Всички транзакции и баланса на всички сметки са ПУБЛИЧНИ и могат да се видят от ВСЕКИ, който ползва нещо, наречено "блокчейн експлорър" (blockchain explorer).

Бел.прев: Важно е да отбележа, че транзакциите с криптовалути са абсолютно прозрачни и всеки един човек на планетата може да ги наблюдава в минало или настояще време, ако желае. Това означава, че транзакциите с криптовалута са 100% проследими навсякъде по света. В сравнение с фиатните пари, печатани от централните банки, това НЕ Е така. Много е разпространена идеята, че Биткойн и криптовалутите били изобретени, за да улесняват бандитите и дилърите, защото не можели да ги проследят... което е съвършено погрешно - много по-трудно е да проследиш физическите пари, които целия свят използва в момента (и това в действителност устройва не престъпниците, а самия елит). Бандитите харесват криптовалутите не защото са непроследими, а защото не са част от банковата система и никой не може да запорира тези сметки.


Поради факта, че компютрите могат да припечелват криптовалута, като извършват услугата да провеждат транзакции в криптовалутната мрежа... това дава мотивация на повече компютри да се присъединят към мрежата, за да обработват транзакции и така да припечелват криптовалута.

Бел.прев: Това е така нареченото "копаене", за което ще говорим в следваща публикация.


Това прави криптовалутните мрежи сигурни, защото не може да има една единствена точка по веригата, която да се провали и да блокира процеса. (За разлика от банковите централизирани механизми.)

Това се нарича децентрализация и е полярната противоположност на централизираните устройства на правителствата и банките.

Ако не сте сглобили две и две - това означава, че дигиталните валути, които банките по света в момента създават (CBDC) НЕ СА криптовалути. Те се занимават със създаването на сериозно дистопична платежна мрежа. Ютуб-канала на Бюрото има специално видео за това, изгледайте го за повече информация.[Гай]: След като обясните това, обикновено ще започнат да летят въпроси относно Биткойн, Дожкойн и всякакви други криптовалути, за които са чували. Ето какво бих казал аз...


Както сте чували за Биткойн и Дожкойн, по същия начин съществуват още хиляди различни криптовалути. Точно както на света има множество различни нормални физически валути. Евра, долари, китайски юани и тн.

Откаченото е, че има хиляди криптовалути, защото всяка една е различна от останалите и далеч не всяка е предназначена да се употребява в обикновени всекидневни парични транзакции.
Обобщено казано, има ДВА вида криптовалути: Монети и Токени.


Бел.прев: token на английски значи знак, белег, признак, символ, нещо подарено за спомен. В крипто-контекста може би правилната дума е Жетон. Но аз не искам да ползвам "жетон" защото в бъдеще нещата може да станат по-заплетени, по-добре просто да се популяризира чуждицата такава, каквато е и да свикнем с нея.


[Гай]: Сега... криптовалутните монети принадлежат към криптовалутните МРЕЖИ, изградени от нулата. Под "нулата" имам предвид, че някой (екип от програмист + икономист) е вложил много време и много пари, за да сглоби програмния код, нужен за изграждането на безопасна криптовалутна мрежа, на която може да се разчита.

Криптовалутните монети са нещата, които се дават на компютрите, когато обработват транзакции за дадена криптовалутна мрежа.Например, BTC е монета, защото Биткойн е криптовалутна мрежа, изградена от нулата. И BTC се дава на компютрите, които обработват транзакциите за Биткойн мрежата.


Тъй като е толкова трудно да изградиш чисто нова криптовалутна мрежа от нулата, само дузина от всички съществуващи криптовалути са в действителност МОНЕТИ. Останалите са криптовалутни токени (жетони).

За разлика от криптовалутните монети, крипто токените (жетоните) са лесни да се направят и често могат да се създадат в рамките на минути с почти никакви усилия. Това е причината да съществуват десетки хиляди различни токени. (NFT-тата, за които постоянно чувате, са всъщност крипто токени, които са просто дигитални сертификати, свидетелстващи за собственост на дигитални предмети на изкуството. Освен това, NFT-тата са само върхът на айсберга за всичко онова, което можете да правите с токените). (Не се натоварвайте с NFT за сега, ще го обсъдим доста по-късно, бел.прев).


Например, съществува компания на име Съркъл (Circle), която издава крипто-токен(жетон), наречен USDC (USD Circle, бел.прев).

USDC е напълно подплатен от щатски долари, което означава, че за всеки един USDC токен(жетон) в обръщение, фирмата Circle има $1 долар в банката. Можете да получите USDC крипто-токени, като дадете щатските си долари на фирмата Circle. Можете и да си върнете щатските долари, като дадете на Circle вашите USDC токени(жетони).


Друга фирма на име Паксос (Paxos) издава криптовалутен токен(жетон), наречен PAXG. Всеки един PAXG токен(жетон) е подплатен с една тройунция злато, която се пази в лондонска банка. Не само, че можете да замените вашите PAXG токени срещу реално физическо злато, но можете да ги замените и за себестойността им в щатски долари (чрез фирмата Paxos).

Най-добрата част е, че и Circle и Paxos са напълно прозрачни и под регулация от финансовите институции в САЩ, освен това им се прави одит редовно, за да е сигурно, че разполагат с резервите, подплатяващи токените (жетоните) им. Как ви се струва това като сигурност?


Бел.прев: Между другото, миналия месец (август) се оказа, че USDC не са изцяло подплатени с долари, а резервите на фирмата са 61% валутни долари и 39% държавни ценни книжа (дълг). Проблемът е, че американските ценни книжа не са толкова ликвидни, колкото сухата валута, а ликвидността е изключително важна в крипто света. Тези разкрития са част от голямата драма, която се случва на ден днешен, защото САЩ са обезпокоени, че така-наречените "стабилни монети", тоест всички онези токени, които са твърдо скачени с цената на един щатски долар (те са няколко, не само две), започват да изместват щатския долар от важни позиции, а и CBDC на Китай, дигиталният юан, вече е в пълна употреба и циркулация още от юли и САЩ губят позиции. Затова институциите започнаха системен натиск върху всички тези фирми, търсейки всякакви причини за по-тиранични регулации. Това са финансови войни, които тепърва ще се развиват в бъдещето.


[Гай]: Като си говорим за сигурност, най-важното нещо, което трябва да запомните за криптовалутните токени (жетони) е, че много от тях не са нищо повече от измами.

Основната причина за това е, че крипто-токените са толкова лесни за създаване. Всичко, което измамникът трябва да направи, е да създаде токен (жетон), да си направи впечатляващ уебсайт, да плати за няколко реклами в социалните мрежи, да плати на няколко новинарски сайта да разгледат фалшивия му токен (жетон), и за една вечер може да се забогатее от невежите новаци в крипто-пространството.
[Гай]: По принцип, следващият въпрос, който вашите слушатели биха ви задали, е безсмъртна класика:


"Безопасни ли са криптовалутите?"
"Все пак съм чувал, че се ползват от дилъри и престъпници, и постоянно чувам за онези криптовалутни хакове!?"


Обикновено аз отговарям така: Това дали една криптовалута е безопасна или не, в крайна сметка зависи от контекста.Като за начало, не всички криптовалути са създадени равни и еднакви. Някои криптовалути са така построени, че да дават приоритет на бързината на транзакциите за сметка на сигурността. Обикновено последствията от това се разгръщат доста бързо. За късмет, по света е пълно с хакери, които денонощно търсят пробиви в сигурността на някои криптовалути, за да измамят системата им да започне да създава монети и токени (жетони) от въздуха, за да се облагодетелстват като по магия.

Това може и да звучи плашещо... но всъщност въобще не е по-различно от онова, което се случва на банките и корпорациите ЕЖЕДНЕВНО.

Когато някой хакер успее да удари някоя фирма, екипът на фирмата обикновено силно набляга на кибер-сигурността, за да поправи пробива. Същото важи и за криптовалутите.Това означава, че криптовалутите, които съществуват от години насам, са безпощадно тествани в битка заради ежедневните хакерски опити (първата криптовалута, Биткойн, е изобретена през 2009г, бел.прев). Ако не сте напълно убедени, замислете се за следното...

Както вече казах, някои криптовалутни мрежи са изградени от компютри, разпръснати из целия свят, които постоянно проверяват и пре-проверяват историята на транзакциите и баланса на сметките. Ако искате да корумпирате една криптовалутна мрежа, ще трябва да хакнете повече от половината от всичките компютри, свързани с мрежата, ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ, за да успеете.

Това е невъзможно да се направи, ако имате една криптовалутна мрежа като Биткойн, която е изградена от милиони индивидуални компютри, разпръснати по целия свят.

Това добре. Но има някои криптовалутни мрежи, които разполагат с по-малък брой компютри, които да обработват транзакциите по тях, и следователно са по-уязвими на атаки.

Същото се отнася до ЦЕНТРАЛИЗИРАНИТЕ КРИПТОВАЛУТНИ УСЛУГИ, каквито са например регулираните (от институциите) криптовалутни борси. През годините именно там са концентрирани повечето хакове.

Много по-лесно е и е много по-доходоносно да се хакне и експлоатира някоя борса, отколкото да се хакне единичен криптовалутен портфейл... които по принцип са невъобразимо неуязвими. Именно поради това е най-препоръчително да съхранявате криптовалутата си във вашия личен портфейл винаги, когато е възможно и да я прехвърляте на борсата само тогава, когато планирате да търгувате или осребрявате.А когато става дума за собствено съхранение, нищо не може да победи хардуерния портфейл.

Бел.прев: Съществуват два вида портфейли - онлайн портфейли, те се инсталират в браузъра на компютъра ви, и офлайн портфейли, или студени портфейли, както ги наричат. Те представляват една флаш-памет с копчета на нея. Вкарвате криптовалутата си в тази флашка, както вкарвате файл. Паролата си я вкарвате с копченцата на флашката, всичко това прилича по-скоро на mp3-плейър. ТОВА не може да се хакне, защото то е офлайн и в джоба ви, няма връзка с интернет. Но пък и няма връзка с мрежата. По принцип онези, които търгуват често, ползват онлайн портфейл, а онези, които просто инвестират спестяванията за старините си, ги държат на флашка.


[Гай]: Когато става дума за криминална активност, вярно е, че при повечето атаки, които включват искане на подкуп, става дума подкупът да е в някакъв вид криптовалута.

Докато повечето хакери искат откупи под формата на Биткойн, те почти винаги разменят този Биткойн за друга криптовалута, която поставя акцент върху поверителността и анонимността, като Монеро, веднага щом имат възможност.

Това е понеже Биткойн и повечето други криптовалути имат публично видими транзакции и портфейлни баланси. Това прави Биткойн транзакциите много лесно проследими от властите, много по-лесно от нормалните физически валути. Затова няма никакъв смисъл престъпниците да изискват и после да държат такава криптовалута, която е толкова лесно проследима.

Криптовалутите като Монеро (XMR) са напълно анонимни. Дори и правителството на САЩ не може да разбие криптографията им... което си е страшно впечатляващо, ако се замислите.В обобщение обаче, огромното множество от криптовалутите НЕ СЕ използват за криминална дейност. Само шепа криптовалути са активно употребявани от криминалния контингент (най-вече анонимните валути с акцент на сигурността).


ИСТИНСКИЯТ риск, свързан с употребата на криптовалутите, е свързан с инвестирането.

Криптовалутите са екстремно волатилни (възпламеними, бел.прев). Това означава, че цената им може да се покачи или понижи с 50% (и повече) в рамките на един единствен ден.

Прекаленото инвестиране в криптовалута може да е екстремно опасно, особено ако сте се въвлекли в инвестиране на пари, взети на заем или сте вложили всичките си житейски спестявания.

Затова ВИНАГИ ТРЯБВА ДА ИНВЕСТИРАТЕ ТОЛКОВА, КОЛКОТО СТЕ ГОТОВИ ДА ЗАГУБИТЕ, и нито стотикна повече.


14
КАКВО Е КРИПТОВАЛУТА
И ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ CBDC


По определение, CBDC (Централно-Банкова Дигитална Валута) трябва да бъде новата форма на парите, издавани от централните банки. Тези пари се наричат още и дигитални фиатни пари или дигитални основни пари.

Въпреки че CBDC са вдъхновени от Биткойн, и разработването им стартира след изобретяването на Биткойн, между CBDC и криптовалутите има няколко коренни разлики.

CBDC се различават от виртуалните валути и от криптовалутите по това, че криптовалутите (налечо с Биткойн) не се излъчват от държава или правителство и поради това не притежават статус на легални валути (това не ги прави нелегални).

Криптовалутите използват дигитални финансови инструменти, които гарантират тяхната децентрализираност и независимост от централна институция. На практика, колкото и регулации да се гласуват относно криптовалутите и каквито и дайствия да се предприемат от страна на контролиращите държавни органи по света, Биткойн и останалите криптовалути са изобретени по такъв начин, че да не се поддават на едноличен контрол.

Това означава, че Биткойн и свързаните с него криптовалути са разплащателни средства, които са напълно ИЗВЪН правителствения законов свят, те представляват идеалните разплащателни средства от човек към човек, без посредници и без ограничения.

Това изключително много плаши елита на върха на света днес. Всичко това би означавало, че ако Биткойн и свързаните с него криптовалути продължават да се възприемат от човечеството със същата скорост, правителствата и централните банки ще изпуснат контрола над парите, а оттам ще бъде изпуснат и контролът над човешкия труд - основно и задължително правило във философията на капитализма и социализма.

Съществуват мнения, че Биткойн не е нищо друго, освен поредната схема за ограбване на бедните и че всъщност всичко се управлява от същия вековечен елит. За сега всички хора, защитаващи това мнение, на които съм попадал, мислят така поради пълното си незнание и непознаване на материята. Повечето вероятно имат и добра причина, като конфликт на интереси например, защото Биткойн променя света и пренарежда правилата на досегашната игра.

В действителност е невъзможно Биткойн и свързаните криптовалути да бъдат управлявани от шепа хора... както е случая със съвременните пари и богатства. Защо това е така, ще стане ясно по-долу.

Най-плашещото е, че принципите, на които Биткойн и свързаните криптовалути се основават, могат да бдат използвани и за други неща, не само като финансови инструменти. Например, криптираните принципи на децентрализацията могат да заменят правителството като цяло! На базата на криптирана децентрализация може да се изгради действителна автоматична дигитална демокрация, без нуждата от посредници - без нуждата от политици и парламент.

Основната логическа пречка пред легитимността на кое да е правителство е фактът, че е практически невъзможно на така наречен "народен представител" да се делегират повече права, отколкото имат индивидите, които той представлява. Оттам насетне всяка идея за държавност е илюзия - сигурен съм, че ветераните читатели на Апокрифна Академия отдавна са запознати с материалите в Библиотеката по тези въпроси.

Чрез принципите, на които е изграден Биткойн, е възможно да се изгради система на децентрализирано самоуправление, в която всеки един индивид упражнява правото си на избор директно, БЕЗ посредници, БЕЗ диктатура на мнозинството, БЕЗ да са възможни манипулации от страна на централизиран елит, колкото и богатство да имат, и най-вече - такова децентрализирано самоуправление е напълно БЕЗПЛАТНО за прилагане. Това означава край на държавната идея и преход в една напълно нова епоха, където свободата на индивида ще бъде по-голяма от всякога.

Всички тези неща вече съществуват в крипто-вселената и се упражняват в малки мащаби и в тестови фази.

Опасността от рязката загуба на контрол над хората е толкова голяма, че световният елит, действайки чрез правителствата и банките, нямаше друг избор, освен да възприеме тези новоизобретени дигитални инструменти и да се опита на свой ред да изкове ново оръжие, с което да се опита да противостои на тази революция.

Така наскоро (преди месеци) стартираха усилени действия за разработване на вече споменатите CBDC - "мокрият сън на тираните", както бяха наречени в горната презентация - всички предимства за елита и всички негативи за обикновените хора от досегашните фиатни финанси, но умножени стократно чрез модерните технологии.

Световният елит разчита на вярването, че хората усвояват криптовалутите и децентрализираните финанси "просто защото са дигитални и поради това по-лесни за използване". Така че идеята е фиатните пари и централизираните финанси също да бъдат претворени в дигитален Франкенщайн, и примесени с невиждана до сега принуда чрез системата на централните банки.

Но това, естествено, е вярно само в определена степен. На света винаги ще съществуват онези хора, които ще предпочитат да използват CBDC. Важното е, че от днес нататък в света винаги ще съществува и една друга група хора, които ще предпочитат да използват децентрализирани финансови и управленски инструменти и никой няма да може да им попречи или да ги контролира. Така че светът няма как да остане същия - свободата на хората само ще се увеличава.Има няколко технологии, на които криптовалутите разчитат, за да създават децентрализирани финанси и самоуправление:

  • силна криптография
  • разпределената книга (distributed ledger или DLT)
  • блок веригата (blockchain)*

*Въпреки че блокверигата е основната емблематична технология, съществуват още няколко технологии, на база на които се разработват криптовалути и децентрализирани финансови инструменти със същия ефект, но постигнат по различен начин. Повече за това ще говорим по-късно.


Нека първо поговорим за чисто техническата страна на нещата - какво представляват тези технологии и как се прилагат - за да може след това по-спокойно да обсъдим въпросът, който вълнува повечето хора - какви са философските и принципните последствия от Биткойн и откъде криптовалутите добиват своята стойност, след като зад тях не стои физическо злато.

ВНИМАНИЕ
Нищо от тази публикация не представлява финансов или инвестиционен съвет. Цялата изнесена и компилирана информация е с образователна цел. Не забравяйте - всеки избор, направен от вас, е ваш личен риск и на база вашата лична преценка!

15

Това е всичко от съдържанието на горното видео.Съвременната финансова система предстои да навлезе в своя дистопичен етап само след няколко години.

Има два начина човек да извади богатството си извън финансовата система:
  • да инвестира в злато и сребро
  • да инвестира в криптовалути и да започне да използва децентрализирани финанси (DeFi)Настоящата тема се занимава с това как сами да управлявате собствените си ресурси и инвестиции, насочвайки се към Биткойн и останалите криптовалути и прехвърляйки паричните си отношения в децентрализираното крипто-пространство. Добре дошли в крипто-вселената!

ВНИМАНИЕ
Нищо от тази публикация не представлява финансов или инвестиционен съвет. Цялата изнесена и компилирана информация е с образователна цел. Не забравяйте - всеки избор, направен от вас, е ваш личен риск и на база вашата лична преценка!

Страници: [1] 2 3 4 ... 73