Долан: О! Сетих се какво исках да те питам. Надявам се, че не ти е неудобно от този въпрос...
МакКинън: Гмуркай се, на ми е неудобно от нищо, хаха!
Долан: Добре, просто ще те питам тогава. В един момент беше диагностициран със
синдрома на Аспергер... Но това беше много важно, защото беше основна опорна точка на Вътрешната министърка Тереза Мей по онова време, за да блокира екстрадицията. Ти беше ли склонен към самоубийство по онова време? Защото...
МакКинън: О, Боже, бях, да...
Долан: Бил си? Можеш ли да поговориш малко за това?
МакКинън: Да, ами... диагнозата изигра централна роля, наистина. Аз бях, както го наричат, "функциониращ на високо ниво", тоест с много тесен диапазон, което значи, че интересите ми са ми всъщност обсебвания - в моя случай, справедливост, честност и тн. - и това, един вид, ме кара почти да си мисля, че съм способен да разреша проблемите на света.
Долан: Това звучи като диагноза за много хора. Да не би твоята ситуация да е по-изострена?
МакКинън: Може би. Казах на един човек, че това е просто моя тип личност. Той ми каза да, само че не го казвай така на хората, написал съм пет книги за типовете личности.
Долан: Ти беше диагностициран с този синдром и това в крайна сметка наистина ти помогна в делото за екстрадицията. Но можеш ли да разкажеш за емоционалния стрес, през който си преминал? Искам да кажа... прекарал си цели 10 години от живота си в ежедневно съмнение дали няма да те изпратят в Гуантанамо. Как повлия това на връзките ти, на отношенията ти, на ежедневното ти функциониране?
МакКинън: Ами... беше ужасно. Загубих приятелката си, загубих приятеля си, загубих работата си. Загубих и апартамента си... Работата си я загубих заради репортерите, които постоянно нахлуваха на работното ми място. Не го мислех през всичките 10 години, бяха ми го казали ясно, бях подготвен. Има страшно много клеветници и злонамерени хора, постоянно чувах по свой адрес, "ако не си готов да го лежиш, тогава не извършвай престъплението". Аз бях СЪВЪРШЕНО подготвен да извърша престъплението, което щеше да доведе до съдебен процес в държавата ми. За това би трябвало да получа шест месеца, за неоторизиран достъп, може би малко повече, ако се изчислят щетите и тн... След това стана година, след това станаха две години... Изгубихме всяко едон изслушване, продължавахме да губим всичките изслушвания, постоянно мислехме от какви други позиции да подходим. И през 2008г бях в най-лошото си състояние и най-ниското си самочувствие... затова си купих калиев хлорид. Купих малки количества от различни места, първокачествен калиев хлорид за хранителната индустрия. Бих си две от общо трите смъртоносни инжекции, докато бях в САЩ.
Бележка от преводача: Калиевият хлорид се използва като лекарство за третиране и превенция на ниските нива на калий в кръвта. Ниският калий в кръвта може да се получи заради повръщане, диария или определени медикаменти. Концентрираната версия трябва да се разтваря преди употреба. Тя се дава с бавна инжекция във вена или през устата. Страничните ефекти включват проблеми със сърцето, ако инжекцията във вена е твърде бърза. Предозирането причинява хиперкалемия, което води до парестезия, блокажи на сърцето, фибрилация, аритмия и склероза.
Долан: О, Боже...
МакКинън: Да, целях да предозирам така, че сърцето ми да спре. Защото знам, че съм твърде слаб, за да излежа присъда в чужда държава. В моята държава... можеше и да се опитам да издържа затвора, но в чужда държава всеки гледа на теб като на терорист, и то в САЩ? Не, благодаря.
Долан: За щастие не си стигнал до онзи момент. Но все пак си го закупил, така че предполагам, че си бил готов да го употребиш, ако се е окажело, че ще бъдеш екстрадиран?
МакКинън: Да.
Долан: Ужасна ситуация. Помня, по време на онези години, че постоянно те споменавах в свои интервюта и лекции, винаги съм те считал за много, много важен, и смел, и освен факта, че си успял да се сдобиеш с истински, достоверни доказателства за онова, което ни интересува, смятам и че си извършил огромно дело за общото благо на обществото, за което насмалко да платиш огромна цена... Но в крайна сметка ти наистина си платил голяма цена - тези 10 години на почти пълно унищожение на живота ти.
МакКинън: Не е като истинска присъда, но наистина само по себе си е цена, която платих. Трябва и да си призная, че в онези тъмне години от живота ми, едно от нещата, които ме подкрепяха, бяха твоите лекции и си спомням момента на изненадата, когато за първи път чух да споменаваш името ми, хахаха...
Долан: О, така ли... Интересното е, че за всички тези години ние все още не сме се срещали наживо, но няколко пъти сме си общували. Никога не съм си мислел, че някога ще се срещна с теб, така че за мен ти винаги си бил една далечна, публична фигура. Затова наистина се радвам, че имаме шанса да си говорим по видео-чата сега. Това не е нещо, за което обичаш да говориш, осъзнавам това и уважавам факта, че си склонен да го направиш. Вероятно извиква болезнени или неприятни спомени. Затова искам и ти да знаеш, че съм ти признателен за съгласието. Зная, че в днешно време се интересуваш много повече да говориш за пробивите в енергийната тема и за енергийните решения и искам зрителите и слушателите да знаят, че ние ще продължим разговора си именно на тази тема на моя уебсайт в секцията за платения абонамент.
Всъщност ти предварително ми изпрати голяма доза информация по тези теми и тя беше доста интересна и доста впечатляваща, затова наистина нямам търпение да навлезем във втория час. Но по отношение на биографичната ти история и относно значимостта на онова, което направи, ти не искаше да говорим за това, осъзнавам го, затова ти казвам, че за мен това беше услуга от твоя страна и съм ти признателен.
В последно време въобще не си говорил много за историята си. Мисля, че в последните пет години не съм чувал нищо от теб?
МакКинън: Да, не мисля че въобще съм говорил за себе си в последните пет години...
Долан: Хаха, и аз така си мислех. Много съм доволен, че успях да те накарам да го направиш сега. Защото сега точно стават почти 20 години, две десетилетия. На ден днешен, каква известност среща името ти? Например, в полето на НЛО и уфологията, предполагам, че всички те познават, нали така?
МакКинън: Да... Отидох на една конференция, мисля че беше на списание "НЛО истина"? Нещо такова? Хората ме сочеха, искаха ми автографи. Това се случва и в магазини... наоколо има много ентусиасти на тема НЛО. Не е чак като да съм Дейвид Бекъм, но се случва доста често.
Долан: Има голяма промяна в културата на последното поколение. И ти и аз влязохме в нещата горе-долу по едон и също време, тебе те арестуваха а аз публикувах първата си книга тогава...
МакКинън: Ами ако бях чел книгата тогава, може би нямаше да реша да правя хакването, защото в нея наистина има много документация...
Долан: Хаха, и все пак се радвам от успеха на делото ти. Та исках да кажа, че в последното поколение има промяна, генерирана първо от интернет и после от социалните медии, но... днес НЛО-полето е една съвършено различна култура от онова, което представляваше преди 20 години. Напълно различно е. Днес се събират големи тълпи, големи публики, а има някои хора, които са си направо публични личности, ти също си една от тях и е наистина интересон да се наблюдава тази трансформация. А срещаш ли и по-млади хора, които просто не са чували нищо за теб?
МакКинън: Има да...
Долан: Мисля че е наистина важно, че правим този разговор, защото той ще отиде в YouTube. Мисля, че за цялата невероятна значимост, с която си допринесъл в областта на НЛО и заради това колко виден беше случая ти толкова дълго време, почти ме е страх да си помисля, че младите хора, които идват съ сследващите поколения, могат да забравят важността на Гари МакКинън. Наистина исках да направя интервюто с теб поради тази причина.
МакКинън: Радвам се да бъда част от великата ти колекция интервюта. Хаха...
Долан: Благодаря ти. Вълнувам се, че можахме да го осъществим. Може и е добре тук да направим обзор на казаното до сега.
Почти се чувствам зле от това, че постоянно те бутам да говориш за това още и още, но мисля, че ни даде повече, отколкото очакваха хората. Даде много добро описание за начина, по който си могъл да получиш достъп до онези файлове на НАСА и на отбраната. Отново - аз лично не мисля, че е коректно да се нарича "хакване", но си търсел отворени врати, така да се каже.
МакКинън: Да, може да се нарече кракване, но и кракване не беше... аз просто търсех празни пароли. Прав си, че това съвсем не е хакване.
Долан: Доволен съм също и че успя да ни дадеш едно сравнително добро описание на онова, което си видял... а то наистина не прилича на нищо от онова, което се говори, що се отнася до космическите флотилии и кораби. А пък онова, което си открил в екселския файл подкрепя свидетелството ти на снимката, списъкът с неземните офицери и трансферите от една в друга флотилия. А и другото нещо, което не съм го чувал никъде другаде - ти сигурно си го описвал и преди, но аз не съм го виждал до сега - това, че си започнал търсенето си от твърденията на Дона Хейр и че си използвал тази информация, за да определиш с точност мястото на търсенето си и така си могъл да намериш онази снимка, за която говориш. За мен това е доста значително.
МакКинън: Ако искаш да намериш информация на тези места с висока сигурност, трябва да имаш правилния подход, трябва да изследваш целта си, трябва да правиш много PIG - Пасивно Събиране на Информация (passive information gathering) ("pig" буквално означава прасе, бел.прев).
Долан: Има ли точно определени въпроси от НЛО-полето, които в момента следиш или на ден днешен си приключил с това и се фокусираш върху Свободната Енергия? Все още ли търсиш информация и доказателства за тайните космически мисии и тн?
МакКинън: Вече не си падам по това. Преди обожавах да гледам видеота в YouTube, но всичко беше все "светлини в небето, светлини в небето", а аз винаги съм мислил, че онова, което се крие зад тези неща, е истинското важно нещо. Отвличаните от извънземни ги намирам за изключително интересни, обичам книгите с техните разкази. Най-вече искам да добивам истински усет за хората, когато разказват историята си в някое интервю, размишлявам върху тях, преценявам какви са хората, които искрено разказват онова, което според тях е истината. Някои от отвличаните са особено интересни, най-вече онези от 70-те и 80-те години...
Долан: Напълно съм съгласен с теб, да...
МакКинън: И аудио-касетата с показанията на Бети и Барни Хил, мисля че е много въздействащ материал.
Долан: О, да... абсолютно. Значи, ти си имал интерес към това поле през целия си живот и в даден момент направи много значим принос за знанието на всички нас. Искам да ти благодаря от името на всички, които ни слушат и гледат, защото мисля, че го заслужаваш... и искам хората да знаят, че след всичките тези ужасни 10 години на депресия, борби и дори по-лошо... ти премина през тях. Надявам се, че сега си на по-добро място в живота си, радвам се за това.
МакКинън: Благодаря ти, за всичко това.
Долан: Аз ти благодаря, Гари. Какво ще кажеш да приключваме тази първа част от интервюто? Впрочем, имаш ли уебсайт или някакъв начин хората да достигат до теб? Ползваш YouTube, нали?
МакКинън: Да, имам YouTube и Twitter, на едно от тези мога да бъда намерен.
Долан: Хората могат просто да те потърсят в YouTube и Twitter и да те следват там?
МакКинън: Да...
Долан: Нека който иска да следва Гари МакКинън и мен да отиде на
https://richarddolanmembers.com/, където Гари ще отиде дори по-далеч и ще се гмурнем в Свободната Енергия. Мисля, че това ще бъде доста по-охотен разговор, ти имаш много информация и аз определено искам да я споделиш с мен. За сега, Гари, искам да ти благодаря, че беше част от шоуто на Ричард Долан, беше удоволствие за мен.
МакКинън: О, по дяволите, имаше едно нещо, което исках да ти кажа...
Долан: О, добре...
МакКинън: Мисля, че някой каза това по едно друго американско шоу (The Bingle Show, предаване с водещ и интервюта, бел.прев) през 2005 или 2006г. Приятелката ми и аз спим в двуетажна спалня европейски тип (
от този вид, бел.прев). Легнахме си, но аз се събудих от много остра болка в лявата ми пета, достатъчно остра, за да ме накара да подскоча в леглото и веднага да погледна крака си, за да видя какво по дяволите беше това. И тогава, мигновено и против волята ми, защото исках да видя какво причиняваше тази болка, отново паднах назад и заспах. Будя се на сутринта... тоест няколко часа по-късно, защото беше тъмно, когато се случи... На петата ми имаше две съвършено кръгли дупки, около 5 мм в диаметър и на около 1 см една от друга и от едната висеше съвършено кръгло парче кожа, все едно като от перфоратор за хартия.
Долан: Какво по дяволите, човече!?
МакКинън: Да, знам, знам... Тогава потърсих контакт с д-р Лийър, чувам че вече е починал.
Долан: О, Роджър Лийър. Той умря преди няколко години, за жалост. А какво казаха лекарите, когато видяха тези дупки в петата ти?
Бележка от преводача: д-р Роджър Лийър (Roger Lear) става световноизвестен с колекцията си от "извънземни" импланти, добити по орепативен път от различни хора. Има доста интриги и спекулации около неговата личност, защото някои хора твърдят, че заслугите му не са негови собствени. Той навлиза в уфологията, когато се присъединява към екипа на Дерел Симс, известен като "
Ловецът на извънземни". В последствие, заради различни търкания със Симс, двамата се разделят, като всеки запазва специфичната си репутация, но не и добрите отношения с другия.
МакКинън: Казаха ми, че може да е лисица или плъх...
Долан: И кракът ти е бил под завивката? Може да се предположи, че е било някакво насекомо, но тези дупки ми изглеждат доста големи, и съвършено кръгли? Боже...
МакКинън: Да...
Долан: Това е визуална представа, която ще ми държи влага известно време... Добре, Гари, след малко ще е върнем и ще говорим за Свободна Енергия и за твоите изследвания, ще ми е много интересно да говорим, защото това е и мой интерес.
Така завършва Първият час от интервюто ми с Гари МакКинън, гражданин на Обединеното кралство, който е най-прочутият... да го наречем хакер... най-прочутият НЛО-хакер в историята. Ако искате да продължите да слушате разговорът ми с Гари, отидете на сайта ми, където ще задълбаем още повече!