Дж. Розалес: Глава 23
Контролирани тренировки
След преживяванията си в парка по време на първата ми тренировка на студено, реших, че трябва да бъда по-внимателен по време на упражненията си. Планирах да контролирам условията, възможно най-много, за да мога да се концентрирам върху прогреса, вместо оцеляването. (…)
Бях си казал как няма да правя повече потапяния на крайниците, докато не пристигнат термометрите, но исках да опитам пак. Вместо ръцете, ме интересуваше да разбера какво ще бъде, ако потопя краката си. По онова време те бяха наистина чувствителни и нямаха никаква тренировка. Рядко носех сандали, защото ми бе по-удобно с чорапи и обувки. Следователно, помислих си, че потапянето им във вода с лед ще бъде изключително болезнено и реших да започна лесно, като потапям краката си само в студена вода, без да добавям лед.
Въпреки липсата на термометри, все още исках да документирам своите упражнения. Взех си хронометъра и отворих празен Word документ на компютъра, така че поне да виждам постиженията си в бъдеще. На 5 декември 2009 г. за пръв път си потопих краката в студена вода. (…) Настроих си таймера и поставих десния си крак в пълната едногалонна кофа. В началото не усещах нищо. След около две секунди болката започна да пълзи от стъпалото до коляното ми. Чувствах, че избухва отвътре. Цялото ми тяло се загря и се замаях. Не можех да стоя неподвижен, тялото ми потрепваше. Когато болката отшумя, забелязах, че „фазата на изтръпване” започна в първата минута и двадесет и третата секунда, което и записах в бележките си.
По времето, в което кракът ми беше вцепенен, се опитах да го държа много неподвижен. Припомних си от първия път, че раздвижването на която и да е част от потопения крайник, рестартираше студа. Беше странен феномен, но се оказа вярно. Болката отсъстваше, докато не достигнах 40 минути и 30 секунди. Едва тогава започнах да усещам студения сърбеж в пръстите на краката. Страхувах се, че това означава, че увреждам крака си. Вместо да го издърпам, тествах теорията си, като оставих крака си малко по-дълго във водата, докато студеното, сърбящо усещане се разпространяваше. Издърпах крака си, когато мравучкащото усещане стигна до глезена ми. Кракът беше яркочервен и твърд, когато го извадих от водата. Изпробвах гъвкавостта му, като си огънах пръстите на краката. Движеха се бавно, но изглеждаха добре. (…)
Пристъпих към подготовка на левия крак за студената вода. Въпреки болката в десния крак, обмислях какво ще бъде, ако сложа левия крак в ледена вода. Знаех, че вероятно ще боли повече, но се надявах, че ще бъда способен да се преборя с болката. Напълних кофата с леда от една форма за лед и си потопих левия крак във водата. Веднага ме обзе гадене. Разтрих коленете си, опитвайки се да разсея ума си от болката. След три минути агония, тялото и умът ми най-накрая се успокоиха. Седем минути по-късно студът се просмука навътре и усетих познатото щипане. Извадих крака си след излагане на ледена вода в продължение на 11 минути. Нищо, че не продължи толкова, колкото с десния ми крак, крайния резултат бе един и същ: твърдо и червено. (…)
На следващия ден повторих същия процес. Този път изложих и двата си крака на ледена вода. Бяха нужни 3 минути и 50 секунди на десния ми крак да се настрои към мразовитата температура, докато за левия това отне 4 минути. Когато казвам „настрои” имам предвид количеството време, което е необходимо за крайниците ми да изтръпнат, от който момент няма вече болка или налягане. Може да се каже и че от този момент нататък упражнението става поносимо.
След като изложих и двата си крака заедно на ледената вода, го направих отново, този път последователно. Подобрението в способността ми да се адаптирам към водата, бе много по-очевидно. Въпреки че отнемаше средно около четири минути на крак, болката беше съвсем умерена. Това направи изключително трудно за мен да кажа точния момент, в който водата стана поносима, защото след първоначалния шок, болката просто бавно избледняваше.
За всеки от повторните ми опити, засякох колко време отнема на краката ми да се чувстват отново нормално. Определих „нормално” като момента, в който краката ми възвръщаха гъвкавостта си и повече не ги чувствах бавни. Отне 46 минути на левия ми крак да се възвърне към нормалното си състояние и 43 на десния ми крак.
На следващия ден дадох почивка на краката си и вместо това потопих ръцете си. Намерих голяма метална купа в кухнята и направих обичайната смеска: сол, студена вода и лед. С купата, стояща в скута ми, потопих двете си ръце във водата. Ръцете ми сякаш станаха поносими след 2 минути и 6 секунди. На 19-тата минута ги извадих от водата поради появата на боцкащото усещане.
След като ги изсуших с кърпата, изгарящо усещане се разпространи по пръстите ми. Да, въпреки че ръцете ми се „затопляха”, студено усещане се промъкваше до лактите ми; беше наистина объркващо. Те се чувстваха по-студено извън водата, отколкото в нея! Освен това, двигателните ми умения значително се забавиха. Сложих си ръкавици, в опит да си затопля ръцете; вместо това се случи обратното. Ръкавиците бяха направили ръцете ми да се чувстват значително по-студени! Игнорирах странните усещания и продължих да нося ръкавиците, докато ръцете ми не се затоплиха 45 минути по-късно.
На следващия ден най-накрая пристигнаха термометрите ми. Настроих оборудването си, оставих леда да постои малко във водата и след това премерих температурата му. Водата беше 7.4°С. Когато пъхнах десния си крак във водата, с изненада установих, че го нямаше първоначалния шок; направо отидох във фазата на адаптиране, което отне само минута. Бях изумен. Само след няколко дни трениране бях постигнал огромен напредък.
След 12 минути потапяне на краката, започнах да усещам лек сърбеж в пръстите на краката. Бях уверен в способността си да остана по-дълго, затова продължих с решимост. Забелязах, че водата се чувстваше по-студена, отколкото в началото, ето защо отново премерих температурата й. На 22-та минута термометърът показваше 1.67°С, беше се понижила с над пет градуса!
Извадих си крака след три минути; не исках да насилвам тялото си да прави нещо, което няма да издържи. Общото време, в което десния ми крак бе във водата беше 25 минути, с шест повече от първия път, когато изобщо го потопих в ледена вода. Бях развълнуван да видя прогрес, особено защото потапянията вече не бяха толкова болезнени, както когато започнах с експериментите. Бяха необходими 29 минути за десния ми крак да се върне към нормално състояние след изваждането му от водата. Това бяха около 13 минути по-малко! Резултатите ме удивиха.
Нямах повече лед във фризера, за да презаредя кофата за левия ми крак. Измерих температурата на студената вода, която беше 6.9°С. Когато си сложих крака в нея, бях някак разочарован, че за разлика от десния, имаше първоначален шок. Въпреки болката в началото, бяха нужни само две минути за адаптиране. Леките бодежи в пръстите започнаха да пълзят някъде около 11-тата минута. На 20-тата минута започна да боли и извадих левия си крак от водата. Отне му 34 минути да се върне към обичайното си състояние. Това са 12 минути по-малко от последния опит, който бях правил с този крак.
(…)
Няколко седмици след опасното ми изживяване в парка, снегът започна да се топи. Изглеждаше като подходящо време да опитам тичане при условията, споменати от Вим. Обадих се на приятел – Дейв и го попитах дали иска да тича с мен. Той се съгласи да дойде. (…) Времето навън бе казано, че е около 4°С, без вятър. За съжаление, за мен нямаше начин да тичам с частично изложени крака, както бе предложил Вим. Или щях да тичам бос, което не бе опция поради многото счупени стъкла по улиците, или с обувки. Избрах обувките. Щях да нося и къси панталонки. (…)
Студения въздух нежно докосваше гърдите ми, когато започнахме да тичаме. Само след 30 секунди, тялото ми се приспособи към студа. За първи път, в който изобщо тичах с гол гръден кош, ми беше сравнително комфортно. Въпреки че можех да почувствам как ръцете ми бавно губят топлина, останалата част от тялото ми се усещаше напълно добре. Бях учуден колко лесно беше. След няколко минути тичане, започнах да имам затруднения в дишането. Устата ми беше суха, а гърлото – болезнено. По принцип дишам с уста, опитах се да премина към дишане с носа. Няколко опита да взема въздух през хремав нос, се доказаха като доста неприятни. Реших да се върна обратно към устата и поема последствията.
Тялото ми се поддаде на студа след 15 минути тичане. Ръцете ми бяха безчувствени, а гърдите ми горяха. Бях неспособен да продължа с темпото на Дейв, защото мускулите в краката ми се стегнаха. Студеното усещане, първоначално изпитвано само в ръцете, сега се беше разпространило из цялото ми тяло. Бързо губех битката да остана топъл. Двадесет минути след като с Дейв напуснахме апартамента ми, се разделихме. Имах чувството, че ако спрем да си кажем довиждане, няма да успея да се прибера вкъщи, така че се задоволих с „ще се видим по-късно” и продължих да тичам. Опитвах се да увелича скоростта си, за да се прибера по-бързо, но краката ми вече бяха стигнали до границите на възможностите си.
Пристигнах вкъщи след 25 минути тичане, най-накрая избягах от замръзващия студ и влязох в апартамента си. Изненадващо, единствената болка, която получих, докато отново се настройвах към температурата, беше леко усещане за парене, нищо повече. В огледалото на банята, забелязах цвета на кожата си – беше яркочервена. Несигурен дали това е добър знак, си облякох дреха с качулка и панталони, и закачах тялото ми да се стопли. Когато дрехите докоснаха кожата ми, започнах да се чувствам по-студен. Объркан и треперещ, се опитах да се стопля, лежейки на леглото, завит с одеяла. След 20 минути непрекъснато треперене, най-накрая започнах да усещам топлина. Студеният сърбеж, който преминаваше през тялото ми, се бе разсеял.
Въпреки че бягането в студа беше стимулиращо преживяване, чувствах сякаш не правя пълното трениране на Ледения човек. Беше средата на януари и имаше малко сняг по земята, повечето се бе разтопил. Чудех се какво ще бъде да тичам през снежна буря, носейки само къси панталонки и обувки. Няколко дни по-късно имах този шанс.
Този уикенд с Престън бяхме в апартамента ми. (…) Погледнах през прозореца и забелязах, че валеше! Усмихнах се на себе си и бях обзет от идеята да изляза и тичам. Онлайн проверих температурата навън, беше минус 0.5°С. Не успявах да се концентрирам върху домашните си, снегът ме викаше. (…)
Няколко минути по-късно стоях на задната си врата, носейки само къси панталонки и обувки за тенис. (…) Условията навън бяха перфектни. Никога не бях виждал щатския колеж толкова красив. Снегът валеше на „парцали” и нямаше вятър. Гледката наподобяваше тази на телевизионен екран, който не получава сигнал и картината е зърнеста. Тялото ми крещеше, докато се настройваше към студа, но след минута се отпусна. Нямаше повече шок или „студено усещане”. Снегът се топеше по кожата ми и го усещах като хладно, освежаващо одеяло. Краката ми произвеждаха прекрасен, хрущящ звук, докато тичах по снежните тротоари. Беше като сън. Светът изглеждаше твърде красив, за да бъде истински.
(…)
Осъзнах, че дишането през устата на студения, сух въздух беше доста неудобно, затова опитах нещо различно. Задържах си устата затворена и дишах единствено чрез носа. Също така забавих темпото си до момента, в който нямах усещането, че насилвам себе си и се нуждая от допълнително кислород. Правейки това, се почувствах десет пъти по-добре. Не само вече не трябваше да се безпокоя за възпалено гърло от тичане в студа, но също така разбрах и че това ме затопляше.
(…)
На дванадесетата минута, почувствах познатия сърбеж в ръцете. Не беше болезнено, просто забележимо. Останалата част от тялото ми беше напълно добре, всъщност се чувствах изключително топъл. Това осъзнаване ме насърчи да увелича скоростта си по пътя към вкъщи. Прибрах се в комфорта на дома си след двадесет минути излагане на тялото на студ. След няколко секунди, в които бях вътре, ми се появи желание отново да изляза навън за още едно тичане, като този път изложа краката си на пресния сняг. Свалих си обувките и излязох в своя преден двор. Краката ми бяха топли и потни от тичането по чорапи и обувки, ето защо първите няколко секунди стоене в снега бяха освежаващи. Изминаха още 30 секунди и се чувствах добре, тялото ми не изпращаше никакви обезпокоителни сигнали. Когато изминаха още няколко минути, потта по гръдния ми кош започна да става хладна и да усещам студ. След няколко секунди краката ми също изпитаха този ефект. Чувствайки се като че стъпвам върху огън, ги извадих от снега и изтичах бос вкъщи. Болката се облекчи веднага след влизането ми в топлия дом.
(…)
Облякох анцуг в опит по-бързо да сгрея тялото си. Топлия плат върху кожата ми ме накара да ми стане по-студено. Бях напълно объркан. Какво се случва с мен? си помислих. Предполага се да усещам студ и треперя когато съм навън в студеното време, не когато съм вътре в дома си и нося топли дрехи. (…) Следващите няколко часа стоях в стаята си, твърде развълнуван да заспя. Нощното изживяване ми бе дало усещане за постижение. Бях открил забавен, но безопасен начин да тренирам тялото си в студа. Най-накрая чувствах, че правя истинска тренировка на Ледения човек.
Следващите няколко дни бях твърде зает в работа и училище, и нямах никакво време да правя студени тренировки. Затова намерих друг начин да тренирам. Когато и да тръгна от вкъщи, ходейки на работа или училище, щях да нося само къси панталонки и тениска. Без значение колко студено бе, останах последователен. Някои дни щях да тръгвам за училище около осем или девет сутринта и да не се прибирам преди десет часа вечерта. Това бяха дните, които очаквах с най-голямо опасение.
Независимо, че бях доста зает, все още бях решен да стана Ледения човек. Примирих се със дългите, студени дни, с надеждата, че един ден тялото ми ще може да остава топло, въпреки температурите на замръзване. Беше трудно отначало, но не промених намеренията си. Бяха ми давани доста погледи, от които мога да кажа, че хората се съмняваха в здравия ми разум, но не позволявах на скептицизма им да ме спре.
По време на разходките ми из кампуса, носещ ограничено количество дрехи, забелязах само една слабост. Разбира се, тялото ми се изстудяваше през първите пет минути на студено, но винаги се адаптираше към външната температура. Слабостта беше в ръцете ми. След няколко минути настройване, те започваха да щипят, след това болят, след което да пулсират. Когато не можех повече да издържам болката, откривах най-близката сграда и влизах вътре, докато не ми се сгреят ръцете. Те бяха единствената причина, поради която бих потърсил подслон.
Докато останалата част от тялото ми оставаше топла, ръцете ми крещяха в агония. Най-накрая си казах, че това е достатъчно. Знаех, че ако искам да издържам повече в студа, ще трябва да посветя повече време на тренировки. Следващите няколко дни обмислях начини да увелича интензитета на упражненията. По време на една от смените ми, миейки чинии, ми хрумна идеята да ползвам метална купа, вместо пластмасова, теоретизирайки, че металът ще задържа студа по-добре. Прибрах се вкъщи и взех метална купа от кухнята. Напълних я по същия начин, по който го бях правил и с пластмасовите кофи – със сол и студена вода. След това добавих две форми лед с надеждата температурата да спадне още. Измерих я и се оказа, че е 6.3°С, което бе по-малко от измереното в пластмасовия съд, когато получих термометрите. Поради ширината на купата, щях удобно да побера и двете си ръце. (…) Нямаше да бъда способен да записвам данни по време на упражнението, ето защо реших да ползвам времето, за да се съсредоточа върху него и обърна повече внимание на промените в ръцете си.
Поех няколко дълбоки вдишвания и потопих двете си ръце във водата. Със затворени очи се концентрирах върху всяко усещане. Няколко мига след това ръцете започнах да жилят. Секундите отминаваха, а болката растеше все повече. (…) Опитах се да успокоя ума си и я игнорирам, казвайки си, че това скоро ще приключи. В крайна сметка болката отшумя и вече успявах да седя спокойно. Назовах времевата рамка от потапянето на ръцете до момента, в който болката си отива „фаза на адаптацията”, понастоящем известна като Етап 1.
След като болката избледня, не усещах нищо друго. Тялото ми беше отпуснато и спокойно. Преместих си ръцете в купата и незабавно нахлу студена шокова вълна. Болка обзе пръстите ми. След няколко секунди мускулно напрежение, болката отслабна. Разпознах липсата на болка и цялостно спокойствие след първоначалния шок като „фаза на релаксацията”, сега известна като Етап 2.
Изминаха няколко минути от началото на Етап 2. Бавно, щипещо усещане се появи в пръстите ми. Беше подобно на усещането, че ръката или крака заспиват. Постепенно щипането се увеличаваше. Тревожни мисли изпълниха главата ми. (…) Пренебрегнах ги, любопитен какво ще се случи и се насилих да остана във водата. През време на, както ми се стори - следващата минута, щипането се разпространи от пръстите, до дланите, а след това и до китките ми. (…) Имах чувството, че тялото ми буквално крещи да се отстраня от студената субстанция. Уплашен, го послушах и извадих ръцете си от водата. Счетох първите знаци на щипане и тревожни мисли като Етап 3.
След като си изсуших ръцете с кърпата, те започнах да горят. Болката беше непоносима. За пореден път се чувствах сякаш експлодираха. Мушнах двете си ръце в ризата и ги поставих под мишниците си. Подскочих, когато студените ръце докоснаха топлата кожа. След секунди болката се засили. Топлината на тялото ми бе повишила нивото й до „мъчително”. Първата ми мисъл беше да се отдръпна, но стиснах зъби и се борих. Минаха няколко минути, преди болката да се разсее. Разбрах, че съм направил груба грешка – никога не трябваше да насилвам себе си толкова далеч в Етап 3.
Обмислях какво би станало, ако се бях принудил да остана по-дълго, но знаех, че удовлетворяването на любопитството ми би имало тежки последици. Затова смятах, че всичко, различно от отбелязаните симптоми на Етап 3, би трябвало да се счита за Етап 4. Бих могъл само да предполагам, че продължителното излагане на Етап 3 или настъпването на Етап 4, неизбежно би довело до трайни щети, нещо, което се надявах никога да не ми е налага да изпитвам.
(…)
На 23 декември се върнах вкъщи след дълга работна смяна. (…) Лежах на дивана и се чудех се по какви нови начини да тренирам тялото си, когато умът ми се закачи за идеята за потапяния на цялото тяло. Спомних си Вим да казва, че се упражнява всеки ден като плува в замръзнало езеро. За съжаление нямаше място около апартамента ми, където мога свободно да плувам през зимата. Убедих се, че това е добро нещо. Бих предпочел да бъда в контролирана среда, отколкото подложен на непредвидими обстоятелства. Не исках повторение на нощта, в която краката ми замръзваха в парка. В крайна сметка се примирих с идеята да ползвам ваната си като моя контролирана среда.
Докато обмислях детайлите как да симулирам чрез ваната си замръзнало езеро, моята приятелка Даниел Кардел ми изпрати текстово съобщение. Даниел, или Дани, както обикновено я наричам, бе един от хората, които знаеха за пътуването ми до Калифорния и изследванията ми върху Леденият човек. Чрез съобщения вече бяхме обсъдили упражненията, които бях правил дотук да тренирам тялото си (т.е. тичане не студено и потапяне на ръка/крак).
Когато финализирах подробностите за това как точно щях да потапям цялото си тяло във ваната, попитах Дани дали би искала да се отбие, наглежда и може би участва. Тя не знаеше дали ще участва, но искаше да дойде и ме наглежда, за да се увери, че ще бъда добре. Притеснявах се, че нещо може да се обърка и ако това станеше, тя поне щеше да е там и се обади на 911. (…)
Когато отидохме в къщата ми, с Дани си поговорихме хубаво около половин част. Не се бяхме виждали от няколко седмици и имахме да наваксваме с живота на другия. След това дискусията премина върху темата за студа. Дадох й няколко задълбочени обяснения за методите, които използвах, за да тренирам и й показах кофите, в които потапям крайниците си. Тя все още се колебаеше за цялостното потапяне, така че й предложих първо да опита различно упражнение. Напълних една от пластмасовите кофи със студена вода от чешмата, сол и дванадесет кубчета лед. След като го оставих да се охлади малко, поставих съдържанието пред Дани. Не си направих труда да премеря температурата на водата. Това беше просто демонстрация на това какво би почувствала, влизайки във ваната. Обясних й виждането си за четирите етапа и й казах какво да очаква. Тя нямаше търпение да пробва.
Отделяйки няколко секунди да се подготви, тя вкара дясната си ръка в студената вода. В рамките на няколко секунди, шокът стана очевиден, изписан на лицето й. Дани присви очи, прехапа устни и пое няколко забележимо по-дълбоки вдишвания. (…) Доста скоро мускулите по лицето й се отпуснаха и най-накрая й стана комфортно. Усмихна се и каза, че болката си е отишла. Вместо да извадя ръката й, помолих Дани да я задържи, докато не стигне до началото на Етап 3, когато щеше да се появи мравучкането. Струваше ми се, че бъде полезно за нея да разпознае този момент, така че ако прави потапяне на цялото тяло, да знае кога да излезе от водата. Ето че и Етап 3 се появи. Дани си извади ръката от водата и я изсуши с кърпа. Описа ми изживяванията си в детайли, от началото на шока до бодежите в пръстите. Все още не бе сигурна за ваната, но се съгласи първо да ме гледа как го правя и след това да реши окончателно.
Оставих Дани в дневната и влязох в банята да пусна студената вода. Поставих пет форми за лед в банята, сол и се преоблякох в банския си. След като водата напълни ваната, изсипах леда и солта, и ги оставих да поседят вътре. Реших, че десет минути са достатъчно време, за да се охлади водата. Премерих температурата й, беше 6.8°С, някак водата бе станала по-студена от всички други пъти, в които си бях потапял крайниците. Извиках Дани, настроих таймера на хронометъра и се опитах да вляза във водата възможно най-бързо, избягвайки по този начин моментите на колебание.
Бях ползвал студената вода върху краката си и стъпването вътре не беше толкова лошо; шокът дойде, когато седнах и си потопих долната част на тялото. Нещо в главата ми започна да крещи към мен:
ИЗЛЕЗ! Това е замръзване, какво правиш? Въпреки силните мисли за нежелание, преместих теглото си и потънах по-ниско във ваната. Когато водата пропълзя по корема ми и премина над гърдите ми, нещо се скъса. Загубих всякакъв контрол над дъха си и започнах да се задъхвам за въздух. Затворих си очите и потопих останалата част от тялото си, докато раменете ми не бяха напълно покрити. От водата стърчаха само коленете и главата ми. Изглежда бях твърде висок за ваната и неспособен да побера цялото си тяло под водата.
Усещах тялото си сковано и развих неконтролируемо треперене. Отчаяно се опитвах да се успокоя и възвърна контрол над дишането си. Пробвах бавни вдишвания, дълбоки вдишвания, дори затаих дъх; нищо не работеше. Вместо това опитах да се съсредоточа върху отпускането на мускулите. Една минута след потапянето, тялото ми започна да се отпуска, а тръпките изчезваха. Към първата минута и половина, се бях адаптирал напълно и възвърнал контрол над дишането си. Тогава почувствах особено усещане. Само няколко секунди по-рано ми бе невероятно студено, но сега водата се усещаше топла. Всъщност, усещах цялото си тяло затоплено и се чувствах спокоен. Сякаш бе игра и печелех. Единственото нещо, върху което трябваше да се концентрирам, бе да се отпускам и дишам бавно и спокойно. Вече нямаше битка между съзнателните ми мисли и рефлексивни действия. В този момент имах пълен контрол над тялото си.
На третата минута започнах да губя този контрол, конвулсиите се завърнаха. Треперенето беше много по-трудно за овладяване и станах много неспокоен. И така, следващите пет минути се борех да възстановя контрол. Възнамерявах да потисна треперенето, но успях само няколко пъти. Дори и тогава, беше за секунди. Не знаех къде се включва треперенето в четирите етапа, но разчитах на знаците от предишните си изживявания. Накрая – на 8-та минута и 26-тата секунда, усетих боцкащото чувство в пръстите на ръцете и краката. Тъй като това бе първия път, в който изцяло потапях тялото си, не желаех да се насилвам повече от необходимото. Намерих утеха в идеята, че мога по всяко време да направя същия експеримент и опитам отново. Затова спрях хронометъра и излязох от водата.
Въздухът бе топъл и кожата ми изпитваше познатия сърбеж. Погледнах надолу и забелязах, че цветът й е в дълбок нюанс на пурпурно. Приличах на някой, който е стоял с часове на слънце, без слънцезащитен крем. Посягайки към кърпата си, ми направи впечатление, че движенията ми са невероятно бавни. Това беше странно. Трябваше съзнателно да се фокусирам върху действието да обвия всеки пръст около кърпата. Обикновено съм много добър в справянето с едновременни задачи, но в тази ситуация всяко движение изискваше пълното ми внимание.
Започнах да се суша и веднага открих, че нещо не е наред. Не можех да почувствам мястото, където кърпата докосваше кожата ми. (…) Опитвайки се да изсуша краката си, загубих баланс и се хванах за вратата, за да не падна. Незабелязано за мен по това време, бях хванал много остър метален ръб. Нищо не успявах да почувствам. Не забелязах голямата рязка на ръката, докато по бялата кърпа не се появиха кървави петна. Имах около 6-7 сантиметров разрез на лявата ръка. Произшествието ме накара да бъда по-внимателен в движенията си.
Въпреки забавените двигателни функции и загубата на чувствителност в кожата, се чувствах страхотно. Отидох в стаята си и се преоблякох в блуза с дълъг ръкав, спортен панталон и чорапи. След това отидох в хола и обсъдих с Дани преживяното. Скоро след като седнах в хола, ме обзе странно чувство. Изведнъж ми стана изключително студено. Бях започнал да си възвръщам чувствителността, ето защо докоснах ръката си – беше топла. Точно тогава започнах да се треса силно, поддавайки се на неконтролируемо треперене. Объркан, спрях да говоря и казах на Дани да ми даде няколко минути, в които да си върна контрола над тялото.
Колкото и да е странно, неочаквано изпитах силен порив да сваля дрехите си. Чувствах сякаш повърхността на тялото ми прегрява. Вътрешно можех да усетя как студената кръв минава по вените ми. Това нямаше никакъв смисъл. Борейки се с нуждата да си сваля дрехите, започнах да скачам наоколо в опит да раздвижа кръвта и адреналина си. Това ме замая, така че отново седнах. Опитах се да обясня на Дани какво се случва вътре в мен, но всеки път тялото ми трепереше и челюстите ми се удряха една в друга. Беше абсурдно. Продължи следващите 45 минути. В крайна сметка треперенето спря и почувствах, че си връщам контрола. Някак, този неочакван епизод не бе обезпокоил Дани. Вместо това, изглеждаше, че я е вдъхновил. Очите й светнаха, когато я попитах дали иска да опита. „Разбира се,” каза тя, „Защо не?”
Тъй като си бе оставила банския костюм вкъщи, й дадох мои тениска и къси панталонки, в които да се преоблече. Няколко минути по-късно с Дани стояхме в банята ми. Тя изглеждаше доста нервна, когато проверих водната температура. Термометърът отчете 8.2°С, което явно не я разтревожи, защото скоро отговори с „Отивам!” и се потопи във водата. Веднага тя започна да се задъхва за въздух. Казах: „Опитай се да се отпуснеш, Дани. Това, което чувстваш, скоро ще свърши”. Минута и двайсет след преминаването през първоначалния шок, тялото й стана по-малко стегнато и тя можеше най-накрая да се отпусне. Въпреки че потрепваше от време на време, тя контролираше нещата.
В опит да помогна на Дани да остане в контрол, я помолих да не говори, освен ако не е нужно да ме осведоми за нещо, случващо се с тялото й. Освен себе си, не бях виждал друг да прави тези упражнения и се притеснявах за доброто й състояние. Седях край ваната и през цялото време й отдавах пълното си внимание. Когато тя започна да чувства боцкането в пръстите (Етап 3), бяха изминали 7 минути и 42 секунди. Спрях хронометъра и й помогнах да излезе от ваната. Напомних й да се движи бавно, когато се суши.
След няколко минути тя се беше преоблякла и сега стояхме в дневната. Докато описваше опита си, тя често подчертаваше, колко лесно е било след отминаването на първоначалния шок (Етап 1). В следващия етап Дани се е чувствала комфортно и топло. Тя потрепваше, докато ми обясняваше това, но изобщо не изглеждаше толкова зле, колкото бях аз и беше в състояние да завършва изреченията си без прекъсване.
Даниел бе първият човек, който се присъедини към мен за студено упражнение. Завинаги ще остана благодарен на Дани, защото нейният опит ми показа, че моделите, които бях разпознал, не бяха само в моята глава, а част от реалността. Даниел с лекота разпознаваше кога тялото й преминава от етап в етап. Да видя, че същите промени се случват и с друг, ме бе развълнувало.
Преди потапянето на цялото тяло и тичането в снега, бях някак скептичен към способностите на Вим, но след като видях представянето на Даниел и изслушвайки подробният й отчет, съмненията ми изчезнаха напълно.
Оттук-нататък вярвах, че
всеки може да тренира да стане Леденият човек.