Apocryphal Academy

СЕКЦИЯ ФОРУМ => Всички теми => Темата е започната от: λ в Март 18, 2018, 09:00:32 pm

Титла: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Март 18, 2018, 09:00:32 pm
Така няма да се целим в теб само като гласоподавател, но и като характер

18 март 2018

Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/sviat/dannite-na-50-miliona-potrebiteli-na-fejsbuk-sa-prodadeni-za-kampaniat-676958.html)

Оригинално заглавие: Данните на 50 милиона потребители на Фейсбук са продадени за кампанията на ТръмпДанните на 50 милиона потребители на Фейсбук са продадени, за да бъдат използвани за разработка на софтуер, позволяващ да се предсказват гласуванията и да се влияе на президентския вот в САЩ през 2016 г. Това стана ясно след журналистическо разследване на вестниците "Ню Йорк таймс" и "Обзървър".

След разкритията социалната мрежа Фейсбук обяви, че е блокирала компанията "Кембридж Аналитика", специализирана в анализ на данни и работила за кампанията на Доналд Тръмп през 2016 г.

Компанията е обвинена, че е събирала лични данни на милиони потребители във Фейсбук без тяхното съгласие.

В своето разследване вестник "Обзървър" цитира Кристофър Уайли, бивш служител в компанията „Кеймбридж Аналитика“. Той е работил заедно с Александър Коган от Университета в Кембридж, с когото са събирали данните.    „Целта беше да комбинираме микро таргетиране с нова концепция от психологията. Така няма да се целим в теб само като гласоподавател, но и като характер", разказва Кристофър Уайли.

Председателят на парламентарната комисия за разследване на "фалшивите новини" във Великобритания Демиан Колинс поиска днес собственикът на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърк да даде показания пред комисията, съобщи в. "Гардиън".

Колинс настоя още изпълнителният директор на компанията "Кембридж Аналитика" Александър Никс също да свидетелства.    "Трябва да чуем хората, които могат да говорят за Фейсбук от позицията на ръководители, което ги задължава да знаят истинита. Някой трябва да поеме отговорност за това. Време е Марк Зукърбърг да спре да се крие зад Фейсбук страницата си", категоричен бе Демиан Колинс.

Преди няколко години Фейсбук съобщи, че "Кембридж Аналитика" е получила данни за потребители от приложение в социалната мрежа. То предлагало заплащане на потребителите, за да попълнят личностни тестове. Приложението било свалено от 270 000 души. Благодарение на него разработчикът можел да стигне до различна информация за потребителите, като например съдържание, което те са харесали, и дори да получи информации за техните приятели. Така чрез приложението са събрани данни за милиони хора.

"Кембридж Аналитика" твърди, че през 2015 г. е унищожила информацията, която е получила чрез приложението. Но преди няколко дни Фейсбук получил сведения, че не всички данни са били заличени. Това накара социалната мрежа да блокира достъпа на "Кембридж Аналитика", както и на нейния партньор "Лаборатории за стратегическа комуникация". Блокиран е и създателят на приложението за събиране на данни - преподавателят по психология от Университета в Кембридж Александър Коган. (Dr Aleksandr Kogan)

Компанията "Кембридж Аналитика" твърди, че не е извършила нищо нередно - партньорската компания "Лаборатории за стратегическа комуникация" е наела Коган да осъществи широкомащабен изследователски проект в САЩ. После обаче научила, че Коган е получил лични данни в нарушение на политиката на Фейсбук и затова изтрила всичко, получено от партньорската компания, която го е наела.

Щабът на Тръмп е наел "Кембридж Аналитика" през юни 2016 г., като ѝ е заплатил над 6,2 милиона долара, според данни на Федералната избирателна комисия.

Компанията твърди, че комбинира анализ на личността с демографски показатели, за да предскаже и повлияе на масовото поведение. Тя разполага с данни за 220 милиона американци, или две трети от населението на САЩ.
Досиетата на "Кеймбридж Аналитика": Аз създадох оръжието за психологическа война на Стив Банън (https://www.theguardian.com/news/2018/mar/17/data-war-whistleblower-christopher-wylie-faceook-nix-bannon-trump) - Срещнете се с човека, изнесъл информацията!
От повече от година разследаме "Кеймбридж Аналитика" и връзките й с кампанията Брекзит в Англия и с екипа на Тръмп на президентските избори. Сега 28-годишния Кристофър Уайли (Christopher Wylie) дава показания за ролята си по кражбата на профилите на милиони потребители на Фейсбук с цел да се порази електората в САЩ - от Карол Кадваладр (Carole Cadwalladr)

След Втората Световна война Тависток на практика може да се счита, че е станал част от британското Бюро за психологическа война, сега работещо по проекти, които се занимават с промиването на мозъците на цели народи. (http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=299.msg1234#msg1234)
Трябваше да съм готова да видя всичко: разказът на един бивш модератор на Фейсбук

08 февруари 2018

Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/tehnologii/triabvashe-da-sam-gotova-da-vidia-vsichko-razkazat-na-edin-bivsh-mode-674462.html)

"Повечето е порнография"- това казва пред Би Би Си Сара Кац, която осем месеца e работила за Фейсбук като модератор на съдържание.

Нейната работа е била да преглежда жалбите за неподходящо съдържание. Когато започва работа, от агенцията, която наема служители, я предупреждават какви неща може да види. "Не бяхме оставени в тъмното", разказва тя.

"Можехме да отделяме най-много по минута на докладвана публикация, за да решим дали е спам или трябва да бъде премахната", продължава Сара. Тя допълва, че работният ѝ ден бил 8 часа, а за това време преглеждала близо 8000 поста - или по 1000 на час.

"Ако трябва да опиша работата си за Фейсбук с една дума, то тя би била "напрегната", споделя Сара.

"Решите ли да работите на подобна позиция, трябва да сте готови да видите всичко и то само след един клик. Можете да останете шокирани без предупреждение", продължава тя.

Част от нещата, с които се сблъсква Сара, е детската порнография. Сблъсквала се е с видео с 12-годишно момче и 8-годишно момиче. "Те не носеха панталони и се докосваха, зад камерата имаше някой, който явно им казваше какво да правят". Тя казва, че трудно се намира оригиналният източник на подобни постове, защото са споделяни от много хора.

Разказва, че с времето се свиква с подобни неща, въпреки че това не е правило дните ѝ по-лесни.

"Има много графично насилие, видях как жена се обезглавява ", допълва Сара, "политиката беше по-строга за премахването на порнографията, отколкото за графичното насилие", обяснява тя.

Относно фалшивите новини разказва, че сякаш са хванали социалната мрежа неподготвена. Често е попадала на докладвани новинарски статии, но не е била карана от ръководството да проверява информацията.

Според нея работата е монотонна и след първоначалния шок от видяното се превръща просто в кликане. "Дали бих препоръчала подобна работа? Ако можете да правите нещо друго, определено не", категорична е младата жена.

В отговор на историята на Сара от Фейсбук съобщават, че близо 7000 души се грижат за докладваните публикации, а в същото време полагат усилия да прехвърлят голяма част от тази дейност на изкуствен интелект. От компанията казват, че предоставят на служителите си подкрепа от всякакъв вид, дори психологическа, за да бъде гарантирано тяхното благополучие.
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Март 19, 2018, 01:53:08 pm
Мозъкът зад оръжието за психологически войни, донесло победа на Тръмп и Брекзит
Представете си Никсън на стероиди - така 28-годишният IT гений описва последствията от инструмента си за манипулиране на обществото

19 март 2018

Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/litca/mozakat-zad-orazhieto-za-psihologicheski-vojni-doneslo-pobeda-na-tram-676976.html), отново правещи добро впечатлениеАз измислих оръжието за психологически войни на съветника на Тръмп Стив Банън."

Това изречение може да се окаже ключ към най-колосалната афера със злоупотреба на лични данни в историята на човечеството.

Повлиял ли е 28-годишен IT гений на хода на историята, разработвайки инструмент за анализ на лични данни, за който се подозира, че е изиграл ключова роля в случването на две смятани от мнозина за абсурдни събития - вотът "за" Брекзит и избирането на Тръмп за президент на САЩ?

Над година няколко големи западни медии, сред които британските издания „Гардиан“ и „Обзървър“, отделят голям ресурс, за да разследват компанията „Кеймбридж Аналитика“. Името ѝ доскоро бе почти неизвестно, но ако съмненията бъдат доказани, тя ще стане синоним на най-голямата известна злоупотреба с лични данни. Футуристичните сценарии за масово управление на самоличности и повлияване на ключови процеси може би вече не са в бъдещето, а са се случили – поне така смятат разследващите, според които благодарение на управлението на данните на около 50 милиона потребители на фейсбук компанията "Кеймбридж аналитика" е успява да повлияе двете от най-важни събития за 2016-а – вотът за излизане на Великобритания от ЕС и влизането на Тръмп в Белия дом.

Кой и как помогна да се случи това, отговаря „Гардиан“ в разследването си. Вестникът разказва историята на 28-годишния Кристофър Уайли – специалист по анализ на данни, работил за „Кейбридж Аналитика“, която, от своя страна, е била наета да работи за щаба на Тръмп по време на кампанията му.

През 2014-а Кристофър Уайли е 24-годишен канадец, на когото му хрумва идея, довела до създаването на компанията. Тя се занимава с анализ на данни и се развива дотолкова, че според разследващите е била ключовият фактор по време на двата важни вота на Острова и зад Океана. Или както сам се изразява IT гуруто пред "Гардиан":

"Аз съм онзи канадски гей веган, който в крайна сметка изобрети психо оръжието на Стив Банън за промиване на мозъци."

По това време, 2014-а, Уайли работи за новинарската мрежа на Стив Банън - Breitbart. Двамата убеждават милиардера Робърт Мърсър, който е донор на републиканците, да инвестира в създаването на Cambridge Analytica. Целта ѝ е да обработва големи масиви данни от социалните мрежи и да извършва с тях "информационни операции", като по-късно да предостави услугите си за кампанията в САЩ. Мозъкът на компанията е Уайли, сега 28-годишен.

Когато Пентагонът е замесен

През 2017, вече напуснал компанията, с него се свързва журналист на "Гардиан". Стив Банън вече е главен стратег на Тръмп. Разследващият репортер намира Кристофър Уайли в Канада. Той е уплашен, страда от чувство за вина. Дъщерната компания на "Кеймбридж Аналитика" - SCL - вече е спечелила договори с няколко държавни учреждения и кандидатства за договор с пентагона. Уайли буквално е изпаднал в паника, пише Carole Cadwalladr. "Компанията създаде психологически профили на 230 милиона американци. И сега иска да работи с Пентагона? Говорим за Никсън на стероиди", изказва страховете си Уайли.

Той показва на репортера файлове, сочещи, че същата кампания е отговорна за изтичането в Уикилийкс на мейлите на Хилари Клинтън, за които тя бе разследвана.

Аферата около "Кеймбридж Аналитика" тепърва ще се разраства. Тя вече бе наречена "информационна война", а междувременно Кристофър Уайли представя вътрешен поглед от събитията, довели до хакване на Фейсбук и превръщаенто му в театрална сцена за военни действия. Според анализатори резултатът е атака над демократичния процес в САЩ.

Докато прави докторантура по прогнозиране на модните тенденции, Уайли измисля план да събере информация за множество фейсбук потребители и да използва тези данни, за да създаде задълбочени психологически и политически профили на тези хора. После тези данни трябвало да бъдат позлвани за таргетиране на политическа реклама, персонализирана според профила.

    "Разбихме Фейсбук", обобщава Уайли.

Казва, че е правил това по нареждане на шефа си Стив Банън.

Попитан може ли да се каже, че на практика са хакнали най-голямата социална мрежа, той отговаря: "Смятах всичко това за напълно законно."

Kъм момента от компанията на Зукърбърг отричат някой да разполага с толкова данни на техни потребители.

Уайли обаче показва документи, доказващи, че между юни и август 2014 г. са събрани данни за профилите на 50 милиона души във Фейсбук. Фрапиращ факт е, че разполага и с писмо от адвокат на Фейсбук, който посочва, че това е направено незаконно.

Междувременно "Кеймбридж Аналитика" става обект на разследване от двете страни на Атлантика, а последствията са все още непредсказуеми.

Гений с дислексия и дефицит на вниманието

Кристофър Уайли е израснал в Британска Колумбия, а като тийнеджър бил диагностициран с дислексия и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Напуска училище на 16 без никаква диплома. На 17 започва работа в офиса на лидера на канадската опозиция, а на 18 започва да усвоява тънкостите на анализа на личните данни от стратег, работил за Обама. На 19 вече е самоук програмист, а на 20 става студент по право в елитния London School of Economics. Започва да работи отново за канадската опозиционна партия и общува много с политици. Някои го описват като "най-интелигентното същество", което са срещали.

Интересен тест във Фейсбук? Внимавайте!

Междувременно изследователи от университета Кейбридж започват работа по проект, изучаващ индивидуалността, давайки ѝ числови измерения.

Всеки ден милиони потребители се изкушават да попълнят някой интересен куиз или тест във фейсбук. Като например кой приятел би станал твоят идеален партньор, коя е идеалната държава за теб, как би изглеждал на корицата на модно списание и пр. Уловката е, че за да видите резултата, трябва да дадете достъп до данните си.

Точно така станало през 2007-ма, когато бил пуснат и тестът myPersonality за определяне на характера и потребителите се надпреварвали да го правят и споделят. 40% от тях се съгласили да дадат достъп на данните си, за да им разкажат колко са отворени, съвестни, екстровертни, сговорчиви и невротични. Перфектен начин за количествено измерване на психологически данни само срещу един Like във Фейсбук! Друг подобен тест - "Вие сте това, което харесвате", показал например, че хората, които не харесват Израел, са фенове на обувките на NIKE и обичат KitKat.

Полу нашега, полу насериозно нарекли изследването "Операция KitKat".

Силата на този тип събиране на информация бързо била осъзната от военните и от правителството.

Големият въпрос: КАК?

Как компанията на Банън и Уайли е набрала информацията от милиони профили? С помощта на учен от Кейбридж, Алекзандър Коугън, те пускат на пазара инструмента, разработен в университета. Коугън нямал скрупули за пазарната му употреба и успял да заобиколи съавторите на проекта. Пуснал два теста, в които хора се съгласяват срещу заплащане да участват в характерово проучване. В края на двата теста на приложението thisismydigitallife, участниците дават разрешение за достъп до фейсбук прифилите си. Така набират първите 320 000, които от своя страна неумишлено дават достъп до средно 160 профила, никой от които не подозира нищо.

За броени седмици "ожънатите" откъм информация профили са милиони.

Легално ли е било това?

Коугън имал разрешение да набира информация по този път само с научноизследователска цел. Събирането ѝ с пазарна и друга цел не е било оторизирано, а според британските закони продажбата на лични данни на трети страни е престъпление, ако се прави без тяхното съгласие.

“Фейбук можеше да види какво се случва, казва Уайли. Техните security protocols (протоколи за сигурност) са се задействали по повод приложението на Коугън, когато то започнало да извлича огромен обем данни, но очевидно Коугън им е обяснил, че е за академична употреба. И те изглежда са си казали "ОК".

Така набраните данни стават основа за всичко, което ще се случи по-нататък. Резултатите са ясни, последствията предстоят.Списък с академичните учреждения, участващи във войната срещу човечеството, се открива в книгата на Джим Кийт. (http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=299.0)
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: kipenzov в Март 19, 2018, 02:04:50 pm

След Втората Световна война Тависток на практика може да се счита, че е станал част от британското Бюро за психологическа война, сега работещо по проекти, които се занимават с промиването на мозъците на цели народи. (http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=299.msg1234#msg1234)

....В отговор на историята на Сара от Фейсбук съобщават, че близо 7000 души се грижат за докладваните публикации, а в същото време полагат усилия да прехвърлят голяма част от тази дейност на изкуствен интелект. От компанията казват, че предоставят на служителите си подкрепа от всякакъв вид, дори психологическа, за да бъде гарантирано тяхното благополучие.През 97г. ако не се лъжа, започнаха да излизат и книгите на проф.Никола Николов от поредицата за Световната конспирация. Джим Кийт, дори е вложил доста повече цитати и хронология на събитията. Не се опитвам да сравнявам книги. Просто си спомням в десети клас как сума месеци бях в депресия, след прочита на поредицата на Никола Николов, и вече не си спомням как излезнах от това състояние.
Дай някаква идея...


По втората част от цитата - знаеш ли някакви подробности около "усложненията" при въвеждането в работа на фейсбукския ИИ?
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Март 19, 2018, 02:33:44 pm
Във въведението на книгата си Джим Кийт споделя следното, в момента аз самият не бих казал по-добри думи:

"Въпреки че темата на тази книга е в по-голямата си част неотменно отблъскваща и мрачна, аз не целях да създавам инерция, да разказвам “колко зле е всъщност” и да сковавам читателите в страх за това в какво ужасно състояние са нещата. Моята надежда е да постигна тъкмо обратното: да галванизирам читателя и да го подтикна към действие... В крайна сметка, американският народ е като Гъливер, окован от лилипутите с най-крехките въженца. Време е великанът да се събуди и да разкъса вървите. Надявам се информацията в тази книга да помогне."

Не бива да забравяме, че армиите на Новия Световен Ред и господарите им са около 0.5% от човечеството.
Не бива да забравяме обаче, че 0.5% означават 35 000 000 души, които държат 99% от финансовото богатство на планетата, плюс поне 15 000 000 тотално програмирани неоткриваеми майндконтрол роби, които ще направят всичко за тях.


Въпреки тези цифри, от наша страна се изисква много мъничко - просто всеки един от оставащите близо 7 милиарда души трябва да кажат "Не" в един и същи момент.
От друга гледна точка, с очите си виждам колко много инвестиция изисква това мъничко усилие.


Логически погледнато, невъзможно е планът им да успее. Това е очевидно. Просто си имаме работа с психопати, които вярват и в невъзможното, за да оправдаят желанието си да вършат зло. Трагедията е, че преди да се провалят напълно, ще има много разрушения и още много смърт. Не е нужно да се плаща тази цена, за да се провалят. Можем да им помогнем да се провалят по-рано, и трябва да го направим.
От друга гледна точка, те отново и отново ни демонстрират как постигат невъзможни неща. Взети поотделно, начинанията и делата им са жалки. Но взети наведнъж, всичко това е като някаква магия, успяла въпреки всички невъзможности.


В крайна сметка, когато се тегли чертата, трябва да съпоставим успехите с инвестициите.
Това, което Джим Кийт и други описват, са ГИГАНТСКИ инвестиции на труд, ресурси и време. И това е само цивилната повърхност - това е само информацията, с която един цивилен изследовател на жуналистически принцип може да се сдобие и отразява единствено лицето на публичния документиран свят. Ами всичко останало, което не знаем и никога няма да разберем? ГИГАНТСКИ инвестиции.

Те действат от хиляди години. Злото е набирало сили няколко хиляди години в античността, за да достигне зряла възраст преди 2000 години, и това е всичко, което са постигнали за това време. За сравнение - за същото това време ние се издигнахме от роби на фараона и роби на хана, до роби на боговете, после от роби на боговете се издигнахме до роби на закона... от столетие насам се опитваме да се издигнем от роби на закона до роби на националната идея, интернационалният национал-социализъм е в корена на корупцията, която разгражда всяко едно правителство на планетата...

За цялото това време ние спечелихме МНОГО ПОВЕЧЕ свобода, отколкото те успяха да задълбочат науката на робството. Техните усилия до сега са били главоломни и продължават да нарастват - всяка следваща крачка им излиза все по-скъпо и по-скъпо и те искат повече и повече от нашите богатства, за да могат да продължат да действат срещу нас. А на нас до сега не ни костваше твърде много усилия... при нас няма усилия отвъд онези, които трябва да положим вътрешно.

Неизбежно е да се провалят накрая. Въпросът е какво предстои дотогава, и нужно ли е.
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: smsi-h в Април 20, 2018, 03:56:19 pm
Бих искал да ви запозная с един интерес материал, който осветлява нещата в света от съвършено непозната гледна точка. Материалът е руски превод на английски оригинал. Източник не мога да посоча. Ще ви запозная предварително с един цитат, който непосредствено показва бъдещите цели на конспираторите, което пък ще ви даде отговор на въпроса за значимостта на материала.

Цитат
Рывок в будущее
Так мы подготовили мир к следующему качественному рывку в будущее. Наши древнейшие семьи за свою верность Баалу и Бэлит должны получить в награду бессмертие. Наши лучшие учёные-жрецы молятся об этом денно и нощно, отправляя обряды клонирования, трансплантологии, наномедицины, киберпротезирования и т.п. Когда бессмертие для нас будет достигнуто мы в благодарность принесем в жертву Баалу и Бэлит наших младенцев и наш род остановится на тех бессмертных, которые сравняются с богами. В будущем мы победим смерть так, как в наших древних легендах Баал победил смерть с помощью Бэлит-Иштар. Пока же мы будем жить и умирать, регулируя свою численность.
.....
Важной задачей перед нами сегодня стоит контроль рождаемости, чтобы обеспечить такой баланс между численностью населения и дарами Матери-Земли Бэлит, при котором сохранялась бы экология. Мы это назвали концепцией устойчивого развития. Конечно, рождаемость сбивается отправлением культов и обрядов Бэлит. Но этого недостаточно.
Для подавления рождаемости мы также осуществляем комплексный и очень многоуровневый проект разрушения традиционной семьи. Это и продвижение культуры чайлдфри/стерилизации, и героизация и романтизация неспособных к здоровой семейной жизни, больных людей, людей с задержками развития и инвалидов и многие другие проекты. Мы используем любые возможные способы.

Через проект ювенальной юстиции мы планируем в будущем лишить людей права самостоятельно принимать решение о рождении ребенка. Сначала родительство будет подвержено жесткому лицензированию, а потом популяция будет переведена на исключительно искусственные формы оплодотворения и вынашивания.
Другим важным проектом является побуждение людей к добровольному уходу из активной жизни посредством виртуализации и киборгизации. А также побуждение к самоубийству посредством проекта перенесения сознания на электронный носитель. Легализация эвтаназии и самоубийства также является важной задачей.

Нашей главной целью является сбалансированное вписывание основной массы населения в экосистему Земли в виде разумных животных, идеально управляемых посредством простых закрепленных стимулов и инстинктов. В будущем мы планируем киборгизацию людей для того, чтобы обеспечить максимальную управляемость.
....

Ето за какво става въпрос:
Письмо инсайдера своему сыну. Успех длиною в четыре тысячи лет
http://nashaplaneta.su/news/pismo_insajdera_svoemu_synu_uspekh_dlinoju_v_chetyre_tysjachi_let/2018-04-20-33749
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: bojinkata в Май 26, 2018, 04:39:21 pm

Какво търсиха Меркел, Радев и Макрон при Путин?

автор: merlin68 (http://merlin68.blog.bg/)

Посещението на българският президент Румен Радев в Русия, би следвало да се разглежда в контекста на една променена визия на ЕС в отношенията с Русия. Затова говорят и думите на Радев -
[/color][/size]"България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия.[/size] "[/color][/size] - казани в началото на месеца.[/color]
[/size]В този смисъл, коментари от сорта - Радев няма пълномощия, Радев предава Европа, Радев... са съвършено безпочвени.[/color][/size]След дълго замразяване на двустранните отношения между ЕС и Русия, в последно време те не само, че се подновяват, но се подновяват ударно. Преди Радев, в Русия беше Меркел, малко след него в Русия пристигна и Макрон.
Германия и Франция са флагманите на Европа, безрезултатното посещение на Макрон и Меркел в САЩ и последващите им срещи с Путин в Русия, вещаят големи геополитически промени. Това, че българският президент, наред с Меркел и Макрон, е сред първите европейски държавници взимащ участие в нов диалог с Русия, е много добра новина за България.

[/size]На какво се дължи този обрат в отношенията между ЕС и Русия?
Отговорът е много прост и очевиден - дължи се на новата политика водена от САЩ.

[/size]ЕС и САЩ, бяха, и все още са стратегически съюзници, свързани в тясно сътрудничество в областта на безопасността и икономиката. Заедно с това, те от десетилетия съвместно се опитваха да реализират един Глобален проект. Този проект трябваше да превърне Западната демокрация и ценностите й в единствен път за развитие на целия свят.
Вместо обещаваните благини обаче, този проект потопи света в хаос, донесе на планетата войни, тероризъм, хуманитарни катастрофи, бежанска криза надхвърлящи мащабите на тази от времето на ВСВ. Освен това, този проект погълна колосален финансов ресурс похарчен за въоръжаване, войни на чужда територия, финансиране, обучение, снабдяване с оръжие на ситуационни съюзници, които в последствие се оказа, че не само не са демократично настроени, но са твърди врагове на демокрацията.
В този глобален проект, Европа подмени изцяло ценностите си, тя се прости с хилядолетната си култура, традиции, държавност като ги замени с тези на една 250 годишна държава. ЕС и САЩ похарчиха трилиони за войни в Близкия изток, а след това за "интегриране" на бягащите от войните и мизерията която създават мигранти в Европа. Все по-очевидно ставаше, че налагането на Западната демокрация чрез насилие и интегриране, няма как да се получи. Но парите вече са похарчени, хаосът е създаден, резултатът е отрицателен и ето, че пристигна и сметката за плащане.
Десетилетия наред САЩ финансираха военното си превъзходство в света с печатане на долари. Това превъзходство обаче не донесе очаквания резултат и това прекрасно се илюстрира от думите на Тръмп:
"Похарчихме 7 трилиона долара в Близкия изток, и знаете ли какво получихме в замяна? - Нищо!"
Това което получиха американците в Близкия изток е хаос, европейците получиха бежанци и тероризъм. Проектът се провали, сега започва кавгата кой ще плати цената на провала.

[/size]В така създалата се ситуаци, довчерашните съюзници изповядващи "общи евро-атлантически ценности" се превръщат в противници, да не кажа смъртни врагове. Вторият израз е много по-точен, защото отсега нататък противостоянето между ЕС и САЩ е въпрос на живот и смърт. Защо?
[/size]Стратегията на Тръмп, известна като - "Америка преди всичко", на практика е стратегия насочена към прехвърляне тежестта на провала по нереализирания Глобален проект, от САЩ към останалите страни в света.
[/size]Затова Тръмп изкара САЩ от всички международни търговски споразумения имащи ясни правила. Сега той се опитва да ги замени с двустранни такива, договаряйки се от позиция на силата с останалите страни поотделно. Подобен подход би следвало да гарантира на САЩ икономически изгоди. В резултат, дружен вой нададоха много държави, включително бившите американски съюзници. Отговорът на Тръмп е - икономически войни. Който не желае да ни плаща, ще воюваме с него, икономически, а ако е нужно и... Разбира се САЩ не може да води икономическа или истинска война с цял свят, но Тръмп изразява готовност да го направи. Дали блъфира? - Трудно е да се каже, разбира се, САЩ нямат желание и възможност да го сторят, но на практика, ако не склонят една голяма част от света да ги спонсорира, с тях е свършено. Така че, алтернатива на икономическия американски диктат може да се окаже само войната. От страна на Русия, Китай, Иран и други, няма готовност да реанимират американската икономика. Предстои да видим дали Европа ще се съгласи да се превърне в дойна крава за САЩ, или ще им се противопостави решително. Ако и Европа откаже да бъде донор на американското икономическо спасяване, то неминуемо ще се стигне до там да разберем блъфира ли Тръмп, или - не.
[/size]Компонентите на стратегията "Америка преди всичко" са:
[/size]- Увеличени военни разходи с цел осигуряване тотално военно превъзходство за да може Пентагонът да гарантира външната политика на САЩ
[/size]- Подронване авторитета на международното право и международните организации, включително ООН и подмяната им с американски ситуационно променящи се правила и двойни стандарти
[/size]- Налагане на икономически санкции на конкурентите на САЩ и придаване на екстериториален характер на тези санкции (вменяване сила на американското законодателство върху останалите страни, принуждавайки ги да се съобразяват с него под заплахата, че не съобразяващите се попадат също под санкции)
[/size]Конкретно по отношение на Европа, тази стратегия цели следното:
[/size]- Санкциите срещу Иран трябва да накарат Европа да прекрати инвестициите в разработване на петролните залежи в страната и да спре да купува ирански нефт, заменяйки го с американски и саудитски, разбира се на по-висока цена в ущърб на собствените си икономически интереси
[/size]- Санкциите спрямо Русия трябва да доведат до спиране на проекти като "Северен поток 2", "Южен поток" и "Турски поток", и въобще да накарат Европа да се откаже от евтиния руски газ, за сметка на скъпия американски шистов газ
[/size]- Военното противопоставяне НАТО - Русия и доктрината за "руската заплаха", трябва да принудят европейските съюзници в НАТО да отделят повече средства за въоръжаване, тоест поръчки към американския ВПК
[/size]- Пренасочване на европейската търговия и инвестиции от страни като Русия, Иран, Китай и други, към САЩ
[/size]На практика, Европа от военен съюзник и икономически партньор (какъвто тя си мислеше досега, че е) трябва да бъде превърната във военен васал и икономически придатък на САЩ. Това е стратегията на Тръмп "Америка преди всичко".
[/size]Естествено на хилядолетна Европа, подмамена от вчерашното хулиганче САЩ да осъществят съвместно Глобален Западен проект, абдикирането на хулиганчето от проекта не се харесва. Още по-малко се харесва на баба Европа, това, че хулиганчето иска цената на този провал да се поеме от нея.
Сега за Европа е въпрос на живот и смърт, дали ще успее да противостои на хулигана който до вчера и беше съюзник.
По принцип - може, но на практика... със стари к.рви, нов бардак... А европейският политически елит който трябва да се опълчи на Тръмп, е същият онзи, който глупашки следваше хулиганската американска политика досега. В пълна сила това важи и за родните ни политически проститутки, като в този кюп не поставям единствено президента Радев.

[/size]Иначе Европа и в частност България, могат да спечелят много загърбвайки противопоставянето с Русия. Конкретно за нас това са проектите "Южен поток" и АЕЦ Белене, както и перспективата на руския пазар.
Затова Радев се срещна с Путин, затова Макрон и Меркел също бяха в Москва. Въпросът обаче е висящ. За да се осъществи очевидното взаимноизгодно сътрудничество ще трябва да се воюва със САЩ, икономически, а може и ... Затова се искат топки, а дали старите к.рви ги имат?

[/size]Очакват ни нови, още по "интересни" времена.
Със сигурност може да се каже едно нещо:
Военното и икономическо противопоставяне което сега виждаме в света, и което ще се задълбочава, ще доведе до страховита световна икономическа криза в най-скоро време.
[/size]http://merlin68.blog.bg/politika/2018/05/26/kakvo-tyrsiha-merkel-radev-i-makron-pri-putin.1610272[/color]

[/font]
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Юли 19, 2018, 01:57:51 pm
Израел прие спорен закон, отчуждаващ арабите в страната

19 юли 2018

Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/sviat/izrael-prie-sporen-zakon-otchuzhdavasht-arabite-v-stranata-684680.html)


Израел прие "закон за националната държава", според който само евреите в страната имат право на самоопределение, съобщиха световните агенции.

Законът беше приет след месеци разгорещени спорове с подкрепата на 62-ма депутати срещу 55, които гласуваха "против", а двама се въздържаха.

Съгласно закона арабският език вече няма да е официален, а ще е със "специален статут", но ще може да се използва в израелските институции.

В последния вариант от закона отпаднаха още по-крайни формулировки, в които се предвиждаше създаването на общности с изключително еврейско население и се задължаваха съдилищата да действат според ритуалното еврейско право, когато няма съответни юридически прецеденти.

Промяната засяга около 1,8 млн. араби в Израел.

Арабските представители в израелския парламент нарекоха закона "расистки и граничещ с апартейда", а критиците на новите текстове обявиха, че с тях се прави опит за налагане на етническо превъзходство.Нека се отбележи, все пак, че 55 депутата са били против, срещу 62 за. Повече за хилядолетното противоборство между държавната идея, националната идея и царската идея може да се открие в Библиотеката (http://apocryphal-academy.com/index.php/index.php?board=2.0).
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: kipenzov в Август 21, 2018, 02:08:10 pm
Превръщат Прибалтика в полигон за изпитание на биологично оръжие на САЩ против Русия

14.08.2018, 06:48 Иля Новицкий

Наблюдателят счита, че огнищата на африканска чума по свинете (АЧС), които се фиксират в последно врене в Източна Европа имат явно изкуствен произход.

/Поглед.инфо/ «Sputnik Латвия» съобщава, че Прибалтика е станала полигон на НАТО за изпитание на биологично оръжие. Наблюдателят счита, че огнищата на африканска чума по свинете (АЧС), които се фиксират в последно врене в Източна Европа имат явно изкуствен произход.

През юни африканска чума беше открита у 165 латвийски свине, впоследствие бяха унищожени 20 хиляди глави, което естествено доведе до огромни загуби за местните фермери.

В Латвия изобщо предлагат на фермерите да се откажат от свиневъдството. Така убиват два заека едновременно: и биологическото оръжие е изпитано, и туземците сега ще купуват свинско месо от Западна Европа.

Любопитно е, че прибалтийските епидемиолози даже не си правят труд да обяснят как африканския вирус показва такава устойчивост в северните ширини. Напълно очевидно е, че той е бил създаден в една от биологичните лаборатории на Пентагона, които бяха открити в цяла Източна Европа.

Огнища на АЧС вече имаше в Грузия, Украйна, Молдавия, Полша и страните от Балтика. Освен това недалече от едната от американските лаборатории в Грузия по рано откриваха щам на Ебола.

Показателно е, че властите на страните, където са разположени американските лаборатории даже не получават отчет за тяхната дейност. Работниците от лабораториите се отчитат само пред специалистите от центъра за биологични изследвания на Пентагона във Форт Детрик, САЩ.

Значението на биологичното оръжие в съвременната война в най-близко време само ще се засилва. Не предизвиква съмнения, че американците имат намерение да използват своите разработки срещу Русия. За това говори и местоположението на техните лаборатории, които като пояс обкръжават нашата страна и излязлата наяве през миналата година програма за събиране на биологичен материал от руснаците.

Руските специалисти вече победиха Ебола, но западните учени разработват все нови и нови опасни вируси. Необходимо е да се отнесем с цялата сериозност към този фронт на хибридната война за да посрещнем възможната химическа или биологична агресия на Запада добре въоръжени.

Превод: М.Желязкова
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Октомври 01, 2018, 11:11:52 am
Русия започна тестове на електромагнитни оръжия

01 октомври 2018

(https://i2.offnews.bg/events/2018/10/01/689033/phplxjjrg_800x*.jpg)

Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/sviat/rusia-zapochna-testove-na-elektromagnitni-orazhia-689033.html)


Русия започна изпитания на електромагнитни оръжия на полигони, предаде ТАСС, като се позова на концерна "Радиоелектронни технологии".

Заместник-генералният директор на концерна Владимир Михеев каза, че електромагнитните оръжейни системи "съществуват и се развиват много ефективно".

"Изпитанията се провеждат постоянни както в лабораторни условия, така и на полигони", заяви той, цитиран от БТА.

По думите му също така активно се работи по системи за защита от електромагнитни оръжия.

Централният аерохидродинамически институт заяви, че до две-три години ще подготви за изпитания демонстратори на свръхзвуков пътнически самолет.

Генералният директор на института Кирил Сипало каза, че до 2030-2031 г. може да бъде готов сериен свръхзвуков пътнически самолет.
Е разгеле! Отнема им около 100 години, за да сведат заниманията си до вниманието на широкия цивилен свят.
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Октомври 04, 2018, 11:57:09 pm
САЩ разработват биологически оръжия в лаборатория в Грузия, твърди Москва

04 октомври 2018

Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/sviat/sasht-razrabotvat-biologicheski-orazhia-v-laboratoria-v-gruzia-tvardi-689338.html)


Руското министерство на отбраната съобщи, че САЩ, изглежда, тайно разработват биологически оръжия в лаборатория в Грузия в нарушение на международните правила, което представлява пряка заплаха за сигурността на Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това безпрецедентно обвинение бе отправено днес само часове след като Великобритания и Холандия обвиниха руското военно разузнаване, че стои зад поредица от нови кибератаки по света.

В съобщението на руското военно министерство се казва, че въпросната лаборатория в Грузия е част от мрежа от американски лаборатории покрай границите на Русия и Китай. Изнесената в него информация се опира до голяма степен на материали от бившия грузински министър на държавната сигурност Игор Гиоргадзе. Той твърди, че грузинската лаборатория функционира под прикритието на Центъра за обществено здравеопазване на името на бившия американски сенатор Ричард Лугар, намиращ се в населеното място Алексеевка и финансиран от САЩ.

Миналия месец американски и грузински официални представители отхвърлиха твърденията на Гиоргадзе. Посолството на САЩ в Грузия днес запази мълчание по въпроса.

На брифинг в министерството на отбраната в Москва днес началникът на войските за радиационна, химическа и биологическа защита в състава на руските въоръжени сили генерал Игор Кирилов, цитиран от ТАСС, съобщи, че в центъра "Лугар" под форма на лечение САЩ вероятно са изпитвали токсичен препарат или биологически агент с висока смъртност. До този извод са стигнали руските експерти, анализирайки материалите, публикувани от Гиоргадзе. Кирилов обърна внимание на случая с гибелта на пациенти - грузински граждани, при изпитанията на препарата, назован в документите като "Совалди". Този препарат бил произведен от американската компания "Гилеад Сайънсиз", един от основните акционери в която е бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд.

"Практически едновременната смърт на голям брой доброволци дава основание да се предполага, че в центъра "Лугар" под формата на лечение е била проведена оценка на високотоксичен химически препарат или на биологично вещество, което причинява висока смъртност", каза генералът.

Той уточни, че въпреки смъртта на 24 души при изпитанията на препарата "Совалди" през декември 2015 г., "клиничните изследвания били продължени в нарушение на международните норми и против желанието на пациентите", което "довело до гибелта на още 49 души". "Даже по време на големи епидемии в инфекциозните болници такова количество смъртни случаи не се наблюдава", подчерта руският генерал.

Кирилов посочи, че въпросният препарат "Совалди" е вписан в регистъра на лекарствените средства в Русия и "в процеса на клиничното му изследване не е фиксиран нито един смъртен случай".

Според Кирилов САЩ търсят в огнища из цяла Грузия причинители на атипична чума. Особен интерес у американците предизвикват атипичните форми на чума, при това "колкото по-атипична, толкова по-добре". Той посочи, че публикуваната от Гиоргадзе информация "ни позволява по нов начин да погледнем на биологичната обстановка в Южна Русия".

Генералът разказа за епидемията от африканска чума по свинете (АЧС), която през 2007-2018 г. се разпространява от Грузия на територията на Русия и в някои страни от Европа и Китай. На територията на тези държави в проби от умрелите животни са открити щамове на вируса на АЧС, идентични на щама от Грузия-2007.

Кирилов приведе данни, че "преките икономически щети само на руските предприятия от тази болест по свинете са достигнали 5 млрд. рубли, а косвените загуби - над 50 млрд. рубли".

Той съобщи също така, че в района, където е разположен центъра "Лугар", особено силно се влошава положението със заболявания, разпространявани от насекоми преносители. Според него в момента тече процес на преместване на ареала на различни видове комари, които по-рано са се срещали само в южни страни, включително от Грузия на територията на Русия. Кирилов посочи за пример огнищата на Кримско-Конгоанската хеморагична треска в Ставрополския край и в Ростовска област.

Русия ще предприеме дипломатически и военни мерки в отговор на провежданата от САЩ мащабна военно-биологическа програма на територията на съседни на Русия държави, в частност в Грузия, заяви днес бившият командващ на руските въздушно-десантни войски генерал Владимир Шаманов.

"Ние не можем просто така да гледаме безучастно, разбирайки, че там става нещо, която пряко влияе на сигурността на южните ни граници, ще вземем дипломатически и военни мерки", каза той на брифинга в министерството на отбраната.

Междувременно министерството на отбраната на Азербайджан опроверга днес съобщенията за наличието на територията на страната на лаборатории, намиращи се под контрола на САЩ.

Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Октомври 29, 2018, 05:12:22 pm
Хашоги щял да разкрие, че Рияд използва химически оръжия в Йемен

Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/sviat/hashogi-shtial-da-razkrie-che-riad-izpolzva-himicheski-orazhia-v-jeme-690894.html), 29 октомври 2018

Убитият саудитски журналист Джамал Хашоги е бил на път да разкрие детайли за използване от Саудитска Арабия на химически оръжия в Йемен.

Това съобщи в. "Сънди експрес", като се позова на източници, близки до Хашоги, предаде БТА. Същевременно разузнавателни източници казали, че Великобритания е била информирана за заговор срещу журналиста три седмици преди той да изчезне, след като влязъл на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.

Британската служба за електронно следене (Правителствен център за комуникации - Government Communications Headquarters (GCHQ) е прехванала вътрешни комуникации от генералното разузнавателно управление на Саудитска Арабия. В тези комуникации се говорело за заповеди, издадени от член на саудитския кралски кръг за отвличане и връщане на Хашоги в Саудитска Арабия. Заповедите не идвали директно от престолонаследника принц Мохамед бин Салман и не се знае дали той е знаел нещо за тях. В заповедите се говорело за отвличане, но в тях "имало и отворена вратичка за други действия, ако журналистът създава проблеми", казали цитираните източници.
Британското външно разузнаване МИ-6 е било информирано за това и предупредило Саудитска Арабия да се откаже от намеренията си да отвлече Хашоги. На 1 октомври МИ-6 било информирано за движение в Истанбул на група, включваща хора от саудитското разузнаване. Чрез канали британците предупредили саудитците, че плановете им не са добри, но последвалите събития показват, че това предупреждение не е било взето предвид, казали още източниците.

Запитани защо МИ-6 не е предупредило САЩ, тъй като Хашоги беше американски гражданин, източниците заявили само: "Беше взето решение, че сме направили, каквото е по силите ни."

Анализатори обаче предлагат друго обяснение. Том Уилсън от мозъчния тръст "Хенри Джаксън" коментира, че имиджът, който бил създаден на Хашоги, прикривал неща за него. Той бил вътрешен човек в саудитския решим и е бил близък до бивш ръководител на разузнаването. Журналистът бил ислямист, член на движението "Мюсюлмански братя", "другарувал" е с Осама бин Ладен и е симпатизирал на неговия джихад в Афганистан, твърди анализаторът.

Цитирам новината, защото искам да ви обърна внимание на взаимоотношенията между тайните служби. Забележете разказа в текста и добре си представете ситуацията. Едните тайни служби са в час какво правят другите тайни служби, имат си открита комуникация, коментират си плановете едни на други, съветват се, предупреждават се и тн. Опитайте се да усетите каква е атмосферата там в задкулисието.

Абсолютно същата атмосфера може да се усети и в разказа за Робърт Неслунд, когато се опитва да си премахне мозъчния имплант в болница в Индонезия, Контрол над ума - Контрол над света, Глава 17 (http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=299.msg2687#msg2687).
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: smsi-h в Ноември 19, 2018, 10:36:41 pm
Една интересна новина от днес. Не съм търсил първоизточника. Буди много размисли.

В Грузии людям аннулируют долги перед банками на 565 миллионов долларов

http://nashaplaneta.su/news/v_gruzii_ljudjam_annulirujut_dolgi_pered_bankami_na_565_millionov_dollarov/2018-11-19-56329

И самият текст, който не е много.

"Правительство Грузии решило аннулировать банковские долги более 600 тысяч граждан страны, которые находятся в "черном списке" из-за задолженностей.

"Речь идет о более 600 тысячах граждан, которые имеют задолженность перед банками, онлайн-организациями или другими финансовыми институтами. В целом сумма составляет около 1,5 миллиарда лари (565,3 миллиона долларов). Согласно сегодняшнему решению эти долги будут аннулированы у наших граждан", - заявил премьер-министр Мамука Бахтадзе.

Премьер уточняет, что в число 600 тысяч граждан входят около 150 тысяч человек со статусом социально незащищенных и еще десятки тысяч - с ограниченными возможностями. "Наше население встретит Новый год без долгов", - добавил премьер-министр. Аннулирование долгов начнется 15 декабря и продлится до конца месяца."

λ, какво мислиш за това инфо?
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Ноември 19, 2018, 11:11:37 pm
За читателите, които не знаят руски:

Казва се, че грузинското правителство е решило да погаси всички банкови дългове на 600 000 свои граждани, които са в черния списък на задълженията. Не се казва да "погаси", а се съобщава, че правителството ще "анулира" тези дългове, които 600-те хиляди граждани са натрупали към банки, онлайн-организации и финансови институции. Цялата сума се равнявала на около 565 милиона долара. Анулирането щяло да почне от 15 декември до края на месеца.Ами... smsi-h, честно казано си мисля, че частни лица не могат да задлъжнеят дотолкова, че да привлекат нечие внимание, освен ако не са олигарси :) Тоест, никоя институция няма да отпусне кредит, който може да те вкара в черния кредитен списък, на лица с ниско кредитно доверие. Така че първото което си мисля е, че грузинското правителство ще анулира задълженията на най-богатите си олигарски (и десетките цигани, на чието име евентуално се водят десетките им фирми) към всички финансови институции.

Защото, ако толкова много от олигарсите ти са в черни списъци, това вече става национален... ахъм, исках да кажа държавен... проблем.

А и, кредитите са си кредити в по-голямата част, лихвите или "измислените пари" са малката част. Така че това анулиране, или унищожаване на пари, трябва да бъде понесено от някого. От кой друг, освен от онези, които са единствените работещи и произвеждащи каквото и да е?

Но посто така си мисля. Ще видим какво ще се окаже...
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Ноември 30, 2018, 07:28:10 pm
Една новина, която е свързана със скорошния офтопик тук в темата. Някои възнегодуваха, че разчистих разговора в новинарската си темата, но ето че въпросът възниква намясто от само себе си.


Sirin започват доставки на своя blockchain-ориентиран смартфон

30 ноември 2018

Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/tehnologii/sirin-zapochvat-dostavki-na-svoia-blockchain-orientiran-smartfon-693035.html)
Швейцарската компания Sirin Labs планира да започне доставките на своя първи блокчейн-базиран смартфон в четвъртък. Устройството ще предоставя на своите потребители сигурен достъп до борси за криптовалути, ще съхранява техните дигитални валути офлайн и ще обменя криптирана информация с устройствата на други потребители.

Смартфонът се казва Finney и беше анонсиран по-рано тази година. Той ще включва вграденo „студено хранилище“, което позволява да се съхранява криптовалута офлайн. Видовете криптовалути, които ще могат да се съхраняват са биткойн, Ethereum, и други, сред които и собствената криптовалута на Sirin Labs – SRN Token. Тя позволява бързи разплащания между потребителите в дадена блокчейн мрежа, без нуждата от „копаене“ на криптовалути (известно още и като безтаксов блокчейн).

Sirin Labs успяха да наберат повече от $157 млн. за разработката на Андроид-базирания смартфон Finney. Бъдещи планове на компанията включват създаване и на блокчейн-ориентиран персонален компютър, като и за него, и за смартфона се очаква да поддържат собствената операционна система на Sirin – Sirin OS.

Джак Голд, главен анализатор в J. Gold Associates, споделя, че този тип устройства са прицелени в строго-специфична ниша на пазара, в опит да се разграничат от пренаситения пазар на смартфони и очакванията са те да не са изгодни за масовия потребител. „Компаниите, които участват в тези неща, се надяват, че криптопазарът ще надделее и ще се превърне в истински разплащателен метод за масовия пазар. Макар че, по-скоро аз мисля, че на този етап това не може да се случи.“.

От Софтуерния университет (https://softuni.bg/) уточняват, че цената на смартфона Finney е $1000.

Че кой в науката или бизнеса говори за сегашния етап. Кога ли ще спрат с този израз...

Винаги съм се чудел, дали имената на подобни продукти се решават на кръгла маса или нещо от сорта, понеже никой никога не говори за всевъзможните идиотски имена на моделите в тази техника и откъде идват. "Finn" значи "Край", но световната култура е свикнала да вижда този надпис в края на старите черно-бели филми без звук. Може ли да е послание?
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: Веско в Април 07, 2019, 07:49:59 pm
Базел-3: Революция, която отново никой не забеляза

Истинските революции не се правят по площадите, а в тишината на кабинетите и следователно никой не забеляза световната революция на 29 март 2019 година. Само по периферията на информационното поле мина малка вълна и импулсът угасна, тъй като ситуацията се описва в термини, неразбираеми за широките народни маси.

Няма „Свобода, Равенство, Братство”, „Родина или Смърт” или „Власт на Съветите, мир на народите, хляб на гладните, фабрики за работниците, земя на селяните” - не са използвани такива шедьоври на световния популизъм. Затова и случилото се в Русия го разбраха няколко души. И дадоха такива коментари, че масите или не ги дослушаха, или не ги дочетоха докрай. Или дослушаха, но не разбраха нищо.

И напразно, защото светът се промени толкова драстично, че Натан Ротшилд, мачкайки шапката си в ръце, се качи на бронирания си „Ролс Ройс” и извика от него към цялата Вселена: „Другари! Световната революция, за чиято нужда толкова дълго говореха революционерите, свърши!”. И той е напълно прав. Просто резултатите от революцията ще се осъществяват бавно и затова са невидими за обществото. Но последиците, въпреки това, скоро ще се видят абсолютно от всички, чак до последния лавкаджия, който дори не иска да се научи как да управлява държавата.

Тази революция се нарича „Базел-3” и е осъществена от Банката за международни разплащания, кръстена на името на известния Бернард Барух. Нейната същност е следната: БМР насочва МВФ, а той от своя страна централните банки на всички държави. Органът за такъв контрол се нарича БКБН - Базелски комитет за банков надзор. Това не е някакъв си там Държавен департамент на Щатите или Конгрес на американските сенатори. Това не ви е глупавият Пентагон, ситното Министерство на финансите, пърхащото по периферията ЦРУ или Дома на колхозника, наричан „Белия дом”.

Това дори не са ви разпореждащите се с цялото това „богатство” банки на Федералния резерв на САЩ. Това е реалното световно Правителство, за което по света се стараят да не говорят на глас.

БКБН е Политбюро на света, за което се говори, че негов генерален секретар е другарят Барух, а подземният състав на ЦК е изобщо засекретен. Той има много евфемизми, но най-адекватният от тях е „Цюрихските джуджета”. Така наричат швейцарските банкери, при това не стопаните на търговските банки, а именно тези седящи в Базел невзрачни мъже, които не посмя да нападне дори и Хитлер, присъединяващ към Райха целия свят, но през цялата война запазил неутралитет с Швейцария А, както знаете, в Швейцария, освен швейцарските стрелци, наистина няма армия. От кого се страхуваше разбеснелият се фюрер?

Въпреки това „препоръките” на БКБН, които бяха пуснати на 29 март 2019 г. веднага бяха приети за изпълнение от всички централни банки по света. И нашата руска Централна банка не прави изключение. Има дори съобщение от пресслужбата на Централната банка на Руската федерация, публикувано на официалния ѝ сайт. То се нарича „Относно времето за изпълнение на Базел-3”. Световната революция е планирана през 2017 г. (магия на датите и цифрите /1917-Октомврийската революция - б.р./, или просто съвпадение?) и започна сега.

Нейната същност е проста. По света се отменя създадената през 1944 година в Бретън Уудс и реформирана през 1976 година в Ямайка система на монополно доларово господство, където златото е признато за загубил сила еквивалент на световните пари. Доларът става световна валута, а златото се превръща в обикновена стока, като, например, метала или захарта, търгувани на стоковите борси в Лондон. Вярно е, че времето тук се определя единствено от трите фирми на „Лондонския пул”, които принадлежат на още по-малко собственици, но въпреки това покритие на долара не е златото, а петролът.

Оттогава живеем в такъв свят. Златото се счита за резерв от трета категория за всички банки, от централна до търговска, където резервите са предимно в долари и американски съкровищни облигации. Нормите на „Базел-3” изискват увеличаване преди всичко на паричните резерви. Това се свързва с размера на паричните средства на банките, с които те биха могли да направят експанзия, но това е необходима мярка за запазване на стабилността на глобалната банкова система, която по време на кризата се оказа недостатъчна.

В Русия патриотарите бяха възмутени от това, настоявайки за отхвърлянето на „Базел-3”, който те наричат признание за „липса на суверенитет”. Всъщност това е напълно обикновено изискване да се спазват международните стандарти за безопасността на банките, които стават по-строги, но тъй като не сме печатали долари, това, разбира се, ни засяга. И тъй като алтернативата е изход от глобалните финансови връзки в пълна изолация, тогава, разбира се, нашите власти не биха желали да приемат такива глупости, дори окичени от патриотарите с думата „суверенитет”. Да наричате „суверенитет” свободата сами да си наденете бесилото е странна трактовка на термина.

Решението на „Базел-3” означава, че в балансите на световните банки златото като резерв от трета категория се оценяваше на 50% от стойността му. В същото време всички стопани на световните пари търгуваха със злато, но не в натура, а на хартия, без да се движат реални метали, чийто обем по света не е достатъчен за реални сделки. Това е направено, за да се потисне цената на златото, за да се направи възможно най-ниска. На първо място, именно в интерес на долара. В крайна сметка, доларът е свързан с петрола, който би трябвало да струва не по-малко от цената на един грам злато на барел.

И сега „просто” решиха да причислят златото не на трета, а на първа категория. А това означава, че сега трябва да се изчислява не на 50, а на 100% от стойността му. Това води до преоценка на баланса. А, ако се приложи за Русия, това би означавало, че сега можем спокойно, по всички законни основания, да влеем в икономиката близо 3 трилиона рубли. Нека бъдем точни - 2.95 трилиона рубли, или 45 милиарда долара по обменния курс към текущия валуен баланс. Централната банка на Руската федерация може да излее тези пари в нашата икономика на всички правни основания. Все още не е известно как ще действа. Прибързването тук, без да се изчисляват всички последствия, е изключително опасно. Въпреки че този въпрос се счита за неинфлационен, всъщност всичко е много по-сложно.

В света за няколко месеца нищо няма да се промени. Обръщането ще бъде много бавно. САЩ официално притежават златен резерв от 8133,5 тона, но има такова нещо като финансов мултипликатор: за един златен долар банките отпечатват 20-30 хартиено-компютърни. Това означава, че Съединените щати могат допълнително официално да получат 170 милиарда долара, а предвид мултипликатора - 4,5 трилиона долара. Това обяснява защо Федералният резерв държи ръста на основния лихвен процент и и все още поддържа курса за намаляване на валутите на баланса - страх от скок на хиперинфлацията.

Но сега всички най-големи държави, притежатели на злато, ще преоценят своите златни и валутни резерви. Това са Германия, Италия, Франция, Русия, Китай и Швейцария - държави, в които златните резерви надвишават 1 хил. тона. Забележка - в този списък я няма Великобритания. Запасите ѝ са под 1000 тона. Експертите подозират, че може би не случайно датата на излизането на Великобритания от ЕС съвпадна с датата на „Базел-3”. Увеличената финансова мощ на лидерите на Европа, Германия и Франция е способна напълно да завърши разгрома на Великобритания на европейския континент.

По този начин можем да се поздравим - ерата на долара, която продължава от 1944 до 2019 г., е приключила. Сега златото е възстановено напълно и вече не е борсов метал, а световни пари наравно с долара, еврото и британската лира. Сега златото ще стане по-скъпо и цената му ще се повиши от 1200-1400 долара за тройунция до 1800-2000 долара до тази есен. Сега вече е ясно защо през всичките тези години Русия и Китай така упорито превръщаха доходите от износа в ръста на златните запаси. Ситуацията е такава, че сега никой на света няма да продава злато.

Инжектирането на допълнителни пари в световната икономика ще бъде достатъчно за 5-6 месеца. В САЩ тези пари могат да се използват за изплащане на астрономическия дълг. Може би това не е последният мотив за това решение на Цюрих. Но най-важното в края на краищата е опитът да се изскочи изпод наклонената кула на падащия долар.

Тъй като доларът и петролът са свързани, покачването на цената на златото ще доведе до покачване на цената на петрола. Сега барел струва до 1.647 грама злато. Увеличението на цените ще доведе до колапс на световната икономика, където 85% от паричната маса в долари се върти в складовите сурогати като акции, облигации и хазна. Борсата вече няма да може да обвърже такава допълнителна маса пари.

На работниците в петролната индустрия ще им е добре, може би дори по-добре от всеки друг, но не за дълго. Сривът на икономиката поради скъпия петрол ще бъде срив на петролната индустрия. Това е основната причина, поради която правата ни на допълнителни емисии може да останат неизползвани изцяло, въпреки че подаръкът в тази форма няма да бъде напълно пренебрегнат. Майските укази на Путин в настоящия контекст се разбират съвсем различно. Русия по всякакъв начин избягва петролния модел на икономиката. Включително чрез политическа реформа и промяна в елитите.

Но защо решението в Базел е революция? Защото от падането на световната икономика ще започне финансово наводнение. Това ще доведе до ускоряване на изолацията от доларовата система от страна на Русия и Китай и до крах на икономиките, изцяло зависими от долара - това са васалните на САЩ държави. На тях ще им е най-лошо. А това означава, че поводите за раздалечаването между ЕС и САЩ ще се увеличат значително. Светът очаква преначертаване на глобалната карта на съюзите.

А прекрояването на тези съюзи ще се проведе не на последно място с военни методи. Или с частичното им използване, но по един или друг начин силовите аргументи по света ще се увеличат до нивото на почти гарантирана война. „Почти” е нашата надежда за спасение, тъй като САЩ губят всички основни инструменти на влияние върху този свят. Освен силата.

Но не за това „Цюрихските джуджета” създадоха този свят, така че Съединените щати да го превърнат в радиоактивна пепел. Съединените щати ще бъдат поливани със студена вода като аварирал ядрен реактор, а светът навлиза по пътя на най-глобалните трансформации през последните няколко века. Революцията, за която толкова дълго говореха тези, които я очакваха, и от която се страхуваха мнозина, започна. Моля, затегнете коланите си и не пушете, капитанът и екипажът ви пожелават приятен полет.

Превод:  В.Сергеев

http://pogled.info/svetoven/bazel-3-revolyutsiya-koyato-otnovo-nikoi-ne-zabelyaza.103224
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: Веско в Май 07, 2019, 08:23:47 pm
Под световната икономика тиктака бомба от 243 трилиона долара

Обемът на световния дълг възлиза на 243 трилиона долара. Това е рекорд, превишаващ три пъти глобалния БВП, т.е. цената на всички продукти и услуги на планетата. Икономистите предупреждават, че когато тази мулти-трилионна бомба, заредена под световната икономика, експлодира, ще се разрази криза, по-лоша от тази през 2008 година.

Откъде идва този дълг

Както следва от доклада на Института за международни финанси, световният дълг миналата година се е увеличил с 3,3 трилиона долара – до 243 трилиона. От тях 65 трилиона се дължат на кумулативните дългове на държавите, което е почти един и половина пъти повече, отколкото при криза от 2009 година.

Изключително висок е делът на дълга спрямо БВП в развитите страни – 390%. Повечето този параметър се е увеличил в Япония, Франция и Австралия. На развиващите се пазари, напротив, растежът на дълга се забави до най-ниското си равнище от 2001 г. насам.

Анализатори констатират, четолкова огромен и неконтролируем дълг е резултат от безотговорната политика на западните централни банки, пристрастени към печатане на пари и даване на заеми.

Правителствата, компаниите и физическите лица взичмат дългове за финансиране на икономическото развитие. Растежът не се случва – задлъжнявате още повече.. “Класическото поведение на наркозависимите”, каза инвестиционният анализатор Джон Молдин. “Световните централни банки създават дългове, а не се интересуват от това какво ще се случи с тях в бъдеще.”

В края на миналата година икономистите от Международния валутен фонд посочиха огромния глобален дълг като основна заплаха за световната икономика. Ръководителят на МВФ Кристин Лагард припомни в тази връзка неправилните политически решения, които последваха фалита на Lehman Brothers.

Правителствата на повечето страни са провалили почти всички реформи, необходими за защита на банковата система: на първо място, от рисковите и необмислени действия на финансистите, които предизвикаха мощна верижна реакция на колапса през 2008 г., констатират от МВФ. И макар регулаторите да са успели да извлекат някои поуки през последното десетилетие – това е увеличение на банковите резерви и по-строг надзор на финансовия сектор – взетите мерки очевидно не са достатъчни.

Критичен дълг на САЩ

Истинската машина за производство на дълг са САЩ. Общият дълг на страната (включително на правителството, местните власти, финансовата система, бизнеса и домакинствата) почти се е утроил от 2000 г. насам и сега надхвърля 73,6 трилиона долара. Само миналата година държавата, банките и нефинансовият сектор са взели назаем 2.9 трилиона долара, което е най-високото ниво от 2007 г. насам. Нефинансови корпоративни дългове в Съединените щати са близки до предкризисните върхове на 2008 г. Не е изненадващо, че през първото тримесечие на тази година американските компании бяха изправени пред понижаване на кредитните рейтинги.

 

Още по-голям страх вдъхва огромен и постоянно нарастващ държавен дълг на САЩ. Счупен е поредният рекорд – 22 трилиона.

Под Доналд Тръмп процесът на затъване в дългове се ускори. И въпреки че през 2016 г. по време на предизборната кампания той обеща да се справи с този проблем в продължение на осем години, се случи обратното. За две години държавата задлъжня с още почти два трилиона и в следващите две, според оценки на Блумбърг, ще добави още 4,4 трилиона.

Сега Тръмп се готви да се отърве от прекомерното дългово бреме “до края на втория президентски мандат”. Но икономистите са сигурни: тенденцията няма да бъде обърната, тъй като бюджетната ситуация само се влошава.

За 2018-та фискална година дефицитът на американския федерален бюджет се увеличи със 17% и достигна 779 млрд. долара – максимум от 2012 г. насам. Това е резултат от данъчната реформа на Тръмп. В краткосрочен план – едно и също нещо, поради намаляването на данъчните приходи и увеличените разходи за отбрана. Възможно е спад в кредитоспособността на страната. Според прогнозата на бюджетното управление на Конгреса, тази година дефицитът ще добави още 15,1% – до 897 млрд. долара. И през 2022 г. ще надхвърли трилионния белег и повече няма да падне надолу.

Бомбата ще се взриви по-рано

Според прогнозите на инвестиционните банки до 2024 г. американският държавен дълг ще достигне 140% от БВП. Правителството ще трябва да заеме още нови трилиони, за да поддържа финансовия балон и да стимулира икономиката. В резултат на това структурният дефицит ще създаде “ефект на коловоза” – и икономиката ще се плъзне в бездната.

Според експерти на САЩ им остават не повече от десет години, за да решат проблема. В противен случай страната ще се сблъска с пълна криза, сравнима с Голямата депресия от 30-те години на миналия век.

Но катастрофата може да се случи по-рано: в някакъв момент световната икономика няма да може да усвоява огромен и неконтролируем дълг. Според анализаторите на Блумбърг последвалата криза ще създаде огромна бедност, водеща до силна геополитическа нестабилност, безредици и войни.

Независимо от това колко опустошителен да беше финансовият колапс от 2008 г., следващият ще бъде още по-страшен: просто защото оттогава още 70 трилиона дългове натежаха на глобалната икономика. Това означава, че както правителствата, така и централните банки сега имат далеч по-малко сили и възможности за стабилизиране на икономиката при разгара на поредния срив.

http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9F%D0%BE%D0%B4-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0-%D0%BE%D1%82-243-%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0_l.a_i.771462_at.1.html

Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Август 27, 2019, 10:45:04 am
Johnson & Johnson са оказвали натиск над лекари да предписват опиати: в повратно решение съд постанови рекордна глоба

27 август 2019Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/sviat/johnson-johnson-sa-okazvali-natisk-nad-lekari-da-predpisvat-opiati-710082.html)

Рекордна глоба за Johnson & Johnson постанови съдия в Оклахома в понеделник, предават световните агенции. Американската холдингова компания за производство на лекарства и др. с над 250 дъщерни дружества в цял свят ще трябва да плати над $572 милиона, защото е оказвала натиск над лекари да предписват болкоуспокояващи лекарства, които водят до пристрастяване, като е омаловажавала риска. Действията - според щатски прокурори - са довели до разрастването на кризата с опиати в САЩ, наричана и "епидемия". През последните близо две десетилетия (1999-2017) тя е довела до смъртта на близо 400 хил. души, посегнали към свръхдоза.

572 -те милиона трябва да послужат за справяне с проблема.

Веднага след обявяването на решението от съдия Тад Балкман, наричано "повратно" от "Джонсън и Джонсън" обявиха, че ще обжалват.

Съдебното решение е първото от хилядите заведени дела срещу производители на лекарства, водещи до пристрастяване, и техни дистрибутори.

По-рано тази година Оклахома постигна споразумение с други два производителя на лекарства, които ще платят съответно 270 млн. и 85 млн. долара, оставяйки "Джонсън и Джонсън" сама пред съда.

В съдебния иск щатът Оклахома настоя, че години наред компанията е провеждала агресивна рекламна кампания, с която е преувеличила ефективността от болкоуспокоителните и е омаловажила риска от пристрастяване.

Вестник „Вашингтон пост“ съобщи, че над 40 щати се готвят за подобни съдебни дела.Джим Кийт, 1997г---- Контрол над Ума - Контрол над Света (http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=299.0)
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Март 27, 2020, 07:45:13 pm
13 600 глобени за излизане от дома в Румъния

27 март 2020
Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/evropa/13-600-globeni-za-izlizane-ot-doma-v-rumania-razhozhdat-ribki-v-plikc-725135.html)

Ударни глоби е събрала забраната за излизане от домовете без основателна причина само за първите 48 часа от налагането ѝ.

Глобите възлизат на общи 17 256 424 леи (3,56 милиона евро). Санкционирани са над 13 600 души, излезли без пснование по време на карантината срещу Covid-19. Само в първия ден от въвеждане на мерките глобените са 5600 души.

До момента са съставени 199 наказателни дела по обвинение във възпрепятстване на борбата с болестите, предаде БТА. Същевременно полицията е наложила 2866 глоби за неспазване на мярката за самоизолация или карантина. Глобите са на стойнсот между 100 и 500 леи (20 до 50 евро).

Общо 645 лица не са спазили мярката за самоизолация и са поставени под институционализирана карантина, а 21 лица, намиращи се под карантина, са напуснали определеното за целта място и карантината им е удължена с още две седмици.
Сряда беше първият ден на всеобща изолация в Румъния с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса. Ограниченията на движението предвиждат забрана за напускане на домовете през цялото денонощие, с изключение на случаите, при които хората ходят на работа, за покупки от първа необходимост, на лекар или за извеждане на домашни любимци. На хората над 65-годишна възраст се позволява излизане от домовете само между 11 и 13 часа.

Държавата в Румъния току що е спечелила 3.5 милиона евро от ограничаване свободата на обикновените хора!


Къде отиде цялото недоволство, което беше набрало инерция срещу ГЕРБ и Борисов? - Забрави се.
Къде отидоха жълтите жилетки във Франция? - Прибраха се.
Какво стана с протестите в Саудитска Арабия? - Изчезнаха.
Къде отиде Навални в Русия? - Покри се.
Сега ще ми се цепят ли каталунците от Испания? - Да, ама не.
Къде отидоха недоволните от Тръмп? - Постигнаха съгласие с другите.

Това е най-мащабното затваряне устата на недоволството и протестирането против държавата и управниците в световен мащаб сигурно от Втората Световна насам.
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Април 14, 2020, 01:47:24 am
СЗО: Носенето на маски за лице скоро ще се превърне в норма

13 април 2020Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/sviat/szo-noseneto-na-maski-za-litce-skoro-shte-se-prevarne-v-norma-726475.html)

Носенето на предпазни маски за лице скоро ще стане нещо нормално, според говорителя за Covid-19 на Световната здравна организация Дейвид Набаро, цитиран от Би Би Си.

По думите му хората трябва да свикнат с новата реалност - да живеем живота си с вируса.

"Този вирус няма да си отиде. Не знаем дали хората, които са били заразени, няма да се разболеят отново и не знаем дали ще имаме ваксина" каза той.

"Сигурен съм, че подсигуряването на някаква форма на защита за лицето ще се превърне в норма, най-малкото за да даде успокоение на хората", каза той.

Звучи ми прекалено самонадеяно и изхвърлено, може би малко арогантно. Така че едва ли е сериозно. Най-вероятно е евтин PR, а още по-вероятно е да са го налазили досадни журналисти и той да им е изстрелял нещо за размътване на водата.


От друга страна... е точно онова, което ние конспираторите очакваме да чуем от Световната Здравна Организация.Какво знаем за Световната Здравна Организация от "Енциклопедия на майндконтрола" на Джим Кийт? Знаем, че на практика е един от създателите на института Тависток:

За финансирането си институтът Тависток разчита на големи дарения от анонимни благодетели - като без съмнение голяма част е идвала директно от Короната - заедно с дарения от фондацията Рокфелер, фондацията Форд, институтът Карнеги, Световната Здравна Организация, и британския Хоум Офис. Тависток също така е свързан със световна мрежа от други организации и мозъчни тръстове, включително ЮНЕСКО, Световната Здравна Организация, Световната Федерация за Психично Здраве и корпорацията "Ранд".

...От Глава 5, Тависток;Според Нина Риднур (Nina Ridenour), технически координатор на делегацията до конгреса на САЩ, "Световната Федерация за Ментално Здраве... беше създадена по препоръката на Световната Здравна Организация на Обединените Нации и ЮНЕСКО, защото те се нуждаеха от неправителствена организация за умствено здраве, с която да могат да си кооперират".

...

Допълнителни прозрения за целта на манипулаторите от Световната Федерация по Ментално Здраве (WFMH) можем да добием от изказванията на д-р Г. Брок Чишолм (G. Brock Chisholm), първият директор и по-късно глава на Световната Здравна Организация на Обединените Нации. Чишолм се обърнал към психиатрите и официалните правителствени лица във Вашингтон през 1945г, с думите:

"Какво е основното психологическо извращение, което можем да открием във всяка цивилизация, позната днес? Единствената психологическа сила, способна да произведе такива извращения, е моралността - концепцията за правда и неправда. Ре-интерпретацията и евентуалното изкореняване на концепцията за правда и неправда са закъснелите цели на почти цялата психотерапия".[2]

Чишолм също така казва, че "Хората, които са били научени да вярват във всичко, което родителите им или учителите им казват, са хората, които са най-голямата заплаха за света".[3]

С оглед на тези изказвания, че правдата и неправдата не съществуват и че родителите са най-неподходящите образователи на децата си, може ли коя да е крайност и престъпление на "менталните здравни" кръгове да ни изненада? [4]

...От Глава 6, Шокови войскиАко Джим Кийт беше сред нас днес, може би в следващото си редактирано издание щеше да отбележи, че говоритеят за COVID-19 на Световната здравна организация Дейвид Набаро се е изказал, че: "Сигурен съм, че подсигуряването на някаква форма на защита за лицето ще се превърне в норма".
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Април 30, 2020, 12:39:18 am
Социалните медии проактивно да предприемат необходимите мерки за спиране на дезинформацията

29 април 2020

Заглавието е променено от менИзточник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/evropa/covid-19-ruskata-i-kitajskata-propaganda-sa-vredni-za-vasheto-zdrave-727702.html)

COVID-19: руската и китайската пропаганда са вредни за вашето здраве

Евродепутатите са обезпокоени от опитите за дезинформация, свързана с COVID-19, съобщиха днес от пресслужбата на комисията на ЕП по външни работи.

Евродепутатите и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел ще обсъдят в четвъртък последния доклад на Европейската служба за външна дейност.

Докладът отчита разпространението на дезинформация, инциденти, свързани с дезинформация и други форми на манипулация и изопачаване на информацията за пандемията от COVID-19.

Въпреки тяхното потенциално тежко въздействие върху общественото здравеопазване, официалните източници и източници, подкрепяни от различни правителства, в това число от Русия и в по-малка степен - от Китай, продължават мащабно да разпространяват конспиративни наративи и дезинформация както сред обществеността в ЕС, така и в страните в по-широкото съседство на ЕС, пише в текста на доклада на ЕСВД.

Сред примерите за дезинформация и пропаганда са посочени и следните публикации:

    Пандемията на коронавирус може да се използва за въвеждане на абсолютен социален контрол с ваксина (Strategic Culture Foundation)

    Ваксините не помагат - производството им е един от приоритетите на новия световен ред (South Front)

    COVID-19 ще позволи пълен контрол на населението чрез принудителна ваксинация и чипове (NewsFront)

    Честото миене на ръцете не предпазва от COVID-19 (Sputnik и RT)

    Цинкът помага за убиванетo на коронавирусa (RT)

    Западните медии в заговор с големи фармацевтични компании игнорират успешните резултати от лечението на COVID-19 с витамин С в Китай (South Front)

    Кризата с COVID-19 е измислица на медиите (South Front)


Резолюция на Европарламента

В четвъртък Жозеп Борел ще отговори на въпроси на членовете на комисията на ЕП по външни работи, свързани с доклада на Европейската служба за външна дейност.

В резолюция, приета от Европейския парламент на 17 април, евродепутатите подчертаха, че дезинформацията, свързана с COVID-19, е основен проблем за общественото здраве. Ето защо ЕС следва да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация.

Парламентът също така призова социалните медии проактивно да предприемат необходимите мерки за спиране на дезинформацията и словото на омразата, свързани с коронавируса.


Ето го най-сетне и органът за ограничаване на свободата на словото, чиято поява чакахме от самото начало.
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Май 18, 2020, 09:50:20 pm
Япония вече има космически войски

18 май 2020


Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/sviat/iaponia-veche-ima-kosmicheski-vojski-728937.html)

В Япония днес официално започна да функционира космическо оперативно звено към военновъздушните Сили за самоотбрана, заяви министърът на отбраната Таро Коно.

Министърът качи на страницата си в Туитър снимки от официалната церемония по случай представяне на знамето на космическото оперативно звено. На него, както и на другите флагове на подразделенията на ВВС на Силите за самоотбрана, са изобразени орел, звезди, луна и слънце. По-рано Таро Коно подчерта, че космическото оперативно звено, в частност, ще следи за сигурността на спътниците на страната в орбита и ще ги защитава от космически боклук.

Първоначалният брой на служителите на звеното е 20 души, но се планира да бъде разширен. Според японското министерство на отбраната подразделението ще следи също метеорити и други космически тела, които могат да представляват заплаха за апарати в Косомоса или наземни обекти.

Оперативното космическо звено ще се базира във ВВС базата на Япония в град Футю в столичната префектура.
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Май 29, 2020, 02:10:03 am
10 секунди протест и веднага арест: Задържаха руски журналисти, защитили свой колега (снимки) (https://offnews.bg/sviat/10-sekundi-protest-i-vednaga-arest-zadarzhaha-ruski-zhurnalisti-zash-729619.html)Китай криминализира протестите срещу властта (https://offnews.bg/sviat/kitaj-kriminalizira-protestite-sreshtu-vlastta-729622.html)


Коментар в OFFNews.bg:
 Socerez

28.05 2020 в 21:11
Ами в раша арестуват журналисти след 10 сек. протест, в китай забраняват протести.... комунета, сър! Всякакви отношения трябва да се прекъснат с тези държави, които се управляват от тоталитарни властници като в посочените две!
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Юни 03, 2020, 01:48:15 am
Тези дни постоянно си повтарям, "Ако Джим Кийт беше жив днес..." Да загубим в смъртта човек като него е огромна загуба и вероятно не всеки се замисля за това. Точно в тези безкрайно интересни времена. Не виждам кой ще може да ги оцени на по-късен етап и да извади задкулисното на светло по-добре, отколкото щеше да го направи Кийт.

И всеки път като си го повтарям, стигам до същото умозаключение - че може би най-голям смисъл би имало, най-голяма стойност от усилията би се запазила, ако дам всичко от себе си (аз в личен план става дума) да науча онова, което Кийт ни показа, да видя схемата на нещата, която изсветли, за да бъдат очите ми отворени така, както подобава в следствие от единствената Енциклопедия на майндконтрола (http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=299.0).Това, което се случва... Спомням си, как в САЩ постепенно и поетапно се създаде контролирано напрежение между полицията и чернокожите. Спомням си, защото чета новините от години без прекъсване. Спомням си как епизодично и градирано правителството на САЩ допускаше полицейско насилие над чернокожи, спомням си нарочните усилия тези случаи да добият гласност, спомням си как поетапно ескалираше напрежението в протестите, в които се включваха все нови и нови движения и идейно организирани групи.

Спомням си противоречивото идване на Тръмп на власт.

Съвсем пресен ми е спомена за разгръщането на COVID-епидемията, която още не е приключила дори...

...и моментално отдавна обработваната социална почва в САЩ реагира по този тенденциозен начин.Колко пъти тук в Апокрифна Академия се е изтъквало това? Много пъти. В Контрол над ума - Контрол над света (http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=299.0), където се описват механизмите за масов контрол над цели населения още от най-идеологическо ниво, от Тависток и от мръсотията на явните, но тайни социо-културни нарко-експерименти; в Мирише на МК-Ултра (http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=428.0), където се описва контрола над културата и култивирането на макро- и микро-социуми, социални движения и тенденции...; в Естествения закон (http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=166.0), където Пасио описва принципните основи на контрола и свободата, както и в Краят на Злото (http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=133.0)...

Е? Ето ви вече НОВАТА, съвременната действителност, която вече не е отразена в никой материал. Това се случи вчера, това се случва и днес и още не е просто исторически запис в книга, не е материал за някакъв дълбинен анализ на миналото. Това е НАСТОЯЩЕ, за което се надявам вие вече да сте чели.
Разказ от първо лице: Стада таласъми превзеха Манхатън

02 юни 2020

(https://i2.offnews.bg/events/2020/06/02/729872/phphdqwcr_800x*.jpg)Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/sviat/razkaz-ot-parvo-litce-stada-talasami-prevzeha-manhatan-729872.html)

Екскурзоводът Денис Фраевич от Ню Йорк публикува във фейсбук репортажи с много снимки за ситуацията в мегаполиса и размириците последвали убийството на афроамериканеца Джордж Флойд.

Те са от последните две нощи. Предлагаме ви ги с незначителни съкращения:

Неделя срещу понеделник

Страшна нощ в Ню Йорк.

Върнах се вкъщи в 5 сутринта. Цяла нощ гледах как хора разграбват града, а нюйоркската полиция не правеше нищо.

Всичко започна с  поредните протестни демонстрации в Бруклин и Манхатън, които бяха последвани до масови грабежи и вандализъм. Модната зона Soho вече просто я няма. Беше напълно ограбена и настана такава бъркотия, че самото излизане на улицата с камера в ръка, стана опасно.

(https://i2.offnews.bg//events/2020/06/02/729872/phpzpblgj_559x*.jpg)

В началото просто разбиваха витрините по Бродуей, но бързо разбраха, че няма да има каквато и да е ответна реакция и че нищо не им пречи да грабят.

На практика градските и щатските власти доказаха тотално безсилие и дадоха Ню Йорк като откуп на мародерите, за да се изпусне парата от натрупания гняв и успокояване на на страстите. В съседна Филаделфия местната управа, веднага след първите размирици, обяви полицейски час. Но не и при нас. Нашият кмет и губернатор си имат свой подход.

(https://i2.offnews.bg//events/2020/06/02/729872/phpothxhj_559x*.jpg)

А като резултат на това, дойдоха хора, за да грабят магазините от всички околни щати. Имаше куп коли от Ню Джърси, Пенсилвания и дори от Мейн. За първи път видях разбойници със скъпи коли. Някои пристигнаха с Мерцедеси за 100 бона и съвсем спокойно отидоха да си вземат дрехи, провирайки се през счупените прозорци. Натъпкаха цялото купе и багажника със стоки. Собствениците на някои магазини набързо се опитаха да заковат с дъски прозорците, но мисля, че това не помогна много. Тълпата, разгорещена от успеха си, ги изкърти, изпочупи всички витрини и спокойно си влезе вътре.

(https://i2.offnews.bg//events/2020/06/02/729872/phpsvh1yb_559x*.jpg)

Разбойниците се движеха в малки групи със скейтбордове и скутери. Когато полицията идваше на мястото на погромите, а тя далеч невинаги идваше, от мародерите вече нямаше и следа. Просто се прехвърляха на друга улица и започваха да грабят там. Някои от вандалите очевидно имаха някаква координация. Част от търговските обекти "го отнесоха" съвсем умишлено, защото продават стоки, които са популярни и се харесват на цветнокожото население, например маратонки и други модни стоки. Явно така си представят "справедливостта". Дори това, което не им трябваше, беше  помляно, разбито и унищожено - художествени галерии, магазини за козметика, кафенета, зоомагазини и всичко остана. Всичко бе нашарено с надписи BLM, Fuck the police, Fuck 12 и дори "убий ченгетата".

(https://i2.offnews.bg//events/2020/06/02/729872/phpakezbc_559x*.jpg)

По всички улици са разпръснати закачалки, кутии и опаковки. В магазина на Leica се валят празни кутии, изпочупени са изключително скъпи телескопи, за които вандалите вероятно са си нямали и най-бегла представа колко струват. Разбойниците тъпчат стоките в мешки и сакове и не се страхуват от никого. Като не им стане някоя дреха, я хвърлят, а друг я взема. Полицията никого не закача, сякаш не забеляза хората с откраднатото. Въпреки че мъкнат камара дрехи с етикети с цени по тях. На места бяха поставени патрули, но ченгетата се опитват да не ходят сами и да се движат само в големи групи. Арестуват само онези, които нападат полицаи и срещу които има неоспорими доказателства. Периодично се чуват експлозии на резервоарите на горящи автомобили. Вчера бяха унищожени около 60 коли. Днес, мисля, че са дори повече.

(https://i2.offnews.bg//events/2020/06/02/729872/phpzvgarq_559x*.jpg)

Ако вчера бях изпълнен с адреналин, днес към него се добавя истински страх. Дори не снимах особено, защото вече стана ясно, че и това е опасно. Започваш да се страхуваш от всички. И от онези, които грабят, и от тези, които трябва да те защитават. Много от ченгетата изобщо не слушат какво им казваш. Цветнокожите, които вървят по улицата с плячката си, скандират лозунги за справедливост, но ви се нахвърлят просто защото сте бели. А те, както знаете, наистина не обичат да влизат в кадър. Дори въпреки много удобното в сегашната ситуация и носене на маски. Хора с награбена плячка, си казват един на друг „бъди в безопасност“, което в сегашната ситуация е невероятно сладко. Как да не се възхитиш от подобна грижа за ближния.

(https://i2.offnews.bg//events/2020/06/02/729872/phpqbj4ka_559x*.jpg)

Полицията пое контрол над ситуацията в Сохо чак на сутринта. Стотици полицаи се струпаха, блокираха всички околни улици, а на разбойниците, които по новините продължават да бъдат наричани протестиращи, им бяха оставени няколко коридора, за да излязат. Мисля, че с настъпването на зората всичко най-накрая свърши и „справедливостта“ най-накрая възтържествува.


Нощта срещу вторник

В града тече втори епизод на „Нощта на големия грабеж“, а наложеният от властите полицейски час е най-големият майтап за днес.

Отидох в Манхатън и се сдобих с нова порция неописуеми усещания. Вечер е страшно да се разхождате по улицата. Паркирах на Парк Авеню в сградата Helmsy и реших да се разходя до Таймс Скуеър с камера. Вече в квартала, започнах  силно да съжалявам, че го направих. Стадата таласъми, които превзеха Манхатън, се скитат по улиците и продължават да ограбват. Те ходят на големи или малки групи и са просто навсякъде. Всъщност вечерно време и през нощта по улиците се срещат само те и ченгетата. Има съвсем малко обикновени хора. Ченгетата или стоят зад временни огради и не се намесват в нищо, или са в колите на адрес. Ако започнат да ви бият или ограбят, не можете да разчитате на защитата на полицията. Сега не им е до такива глупости.

(https://i2.offnews.bg//events/2020/06/02/729872/phpmmhe5e_559x*.jpg)

Собствениците на бизнеси трескаво се опитват да се подготвят за нова битка, но не им се получава. С чук, дъски и шпертплат се опитват да се опазят. В момента в Ню Йорк шпертплатът се закупува в индустриални мащаби. Опаковат се целите първи етажи. Почти цялото Пето авеню от 59-а надолу е в ръцете на тълпата, която пак граби и руши. На Медисън картината е същата. Туристите от съседните щати пак са тук с колите си за нова стока. Полицията повтаря вчерашната тактика, докато ченгетата с палките пристигнат, грабителите успяват да извадят половината магазин и да бягат, за да ограбят следващия. Арестуват двама, а хиляди други продължават да громят безнаказано града.

(https://i2.offnews.bg//events/2020/06/02/729872/phpzvdqta_559x*.jpg)

Не знам какво се случва през деня, но през нощта властите вече не контролират значителни части на острова. Грабежите се местят и извън Манхатън. Например, сега в Бронкс е много горещо. Ситуацията е подобна на военна операция, но никакви ги няма нито на губернаторът с неговите героични пресконференции, нито на кметът идиот. Единственият начин според мен е да се намеси националната гвардия и да се предприемат най-тежките мерки за борба с грабежите. Полицейският час се вижда, че всъщност не работи. Нищо не правят, а ченгетата нямат сили дори да се борят с грабежите, да не говорим за контрола върху спазването на правилата на комендантския час. На нюйоркчани изобщо не им се иска да излизат навън, а самоизолацията никога не е била толкова желана.

Утре ще разберем как ще приключи тази нощ, но със сигурност нищо добро не ни очаква. Нивото на агресия расте и се разпространява в целия град. Според доклади на граждани в Бруклин, полицаи вече стреляха и изглежда чакат само един от ченгетата да бъде убит или тежко осакатен и това най-накрая ще им развърже ръцете.Световните човешки маси са стада. По съвсем нищо не отстъпват регистрираните коментиращи в OFFNews.bg (мен за жалост ме баннаха по IP преди година) - ляво ориентирани използват случая да плюят по дясно ориентираните. Комунистите - по капиталистите. Колко е лесно да тласкаш масовия ум в разделителното мислене. Безотказен метод.

В Апокрифна Академия знаем по-действителния образ на нещата:

- Либерализмът (на САЩ) е инструмент на тоталитарната диктатура за увеличаване на властта над собственото население. Както Хитлер е гонел евреите не заради самите евреи, а за да засили контрола си над германците, така и бежанската вълна беше насочена към Европа, за да могат правителствата на ЕС да засилят властта над собствените си граждани, а ЕС като цяло да възстанови вътрешните си ограничения за движение на хора и стоки, с цел повече контрол. Така и САЩ от години грижливо кърмят напрежението между черните и органите на властта, които са бели. Не за друго, а за да засилят контрола си над бялото население (което е смисленото население, ценното население, което има смисъл да се контролира и поробва).

- Да, полицията е действително слаба и дори немощна. Лъсва наяве митът за полицейската държава. Невъзможно е да се контролира население със сила, с полиция и армия - възможно е само със заблуди и лъжи. Авторът на статията също продължава да вярва в мита, дори когато всичко е явно пред очите му, продължава да си внушава, че полицията "чака сгоден момент за отвързване на ръцете". Той предпочита да мисли, че ръцете им са вързани, а не че държавността, както всяка валута, почива не на друго, а на сляпо гражданско доверие и не на сила и физическа заплаха.

- И да, полицията НАИСТИНА чака отвързване на ръцете. Защото, наистина, хаосът е контролиран (виж Контрол над ума - Контрол над света, Глава 5 (http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=299.msg1234#msg1234)). Както на пандемията COVID-2019 й беше контролирано позволено да се разрастне, така и на тези протести очевидно им е позволено контролирано да ескалират.

- Така че са налице два мита в едно, два мита едновременно разобличени: Ясно е, че полицията е безсилна, защото държавността почива на доверие, а не на сила, и е ясно, че никой не вярва в свободата, никой не разбира какво е свобода и целият хаос се използва за вземане страха на основното бяло население, защото господарите са решили, че гражданите не отдават достатъчна почит на властта.Ситуация, от която привидно няма изход. Защо привидно? Кое създава илюзията за безизходица, за липса на правилен избор?

Ами нека видим ситуацията в България.

На хората им се протестира, само че някой трябва да ги организира. Когато ти се протестира, търсиш да се включиш в някаква иницатива. Не е ли така с всичко? Трябват ти пари - търсиш работодател, иска ти се култура - търсиш си представление, иска ти се забавление - търсиш си шоу-програма, искаш да влезеш в управлението - търсиш си партия.

Гладен съм - предложете ми храна! Пътува ми се - предложете ми дестинация! Трябват ми пари - предложете ми работа! Искам да управлявам - предложете ми политическа платформа!

Човекът чака да получи реклама. Да му се рекламира.

Икономиката отдавна не е търсене и предлагане, на което учат порастващите олигофрени. Икономиката е предлагане и реклама, защото отдавна никой нищо не търси.И когато на хората им се протестира, те чакат да се появят инициативи. Чакат някой да ги сбере, за да могат да се включат към вече съществуващ протест. Сиреч протестира им се, но са безинициативни. А като предложения са инициативите на долни от по-долни типове и идиотски от по-идиотски движения с абсурдни от по-абсурдни искания.


Не е по-различен и човекът в Америка (или Русия, или Китай). Той търси идеология, към която да се включи. Търси вече поставени основи, на които да стъпи (а после да се оплаква, че дрехата не му е идеално по размера). Или се включваш към господарите (и ставаш тяхно куче - ченге), или се включваш към инструмента на господарите, вилнеещите тълпи от примитивно мислещи чернокожи, превръщайки се в парче изкопаемо гориво за машината на контрола, спомагайки за засиления контрол над ближния ти. Други предложения за инициативи няма.

Не че не се появяват. Появяват се, но не се допуска развитието и оцеляването им. Срещу такива нежелани инициативи, за които никой не успява да чуе, се впрягат тривиалните причини за неуспех (битови несгоди). Както се казва, "естествен подбор".

Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Юни 08, 2020, 11:15:37 am
Признавам, че не следя особено отблизо азвоя на събитията. Защото не вярвам, че ще доведе до значима революционна промяна.

Днес обаче прочетох нещо наистина интересно, копирам само него:

Полицаят, убил Джордж Флойд, за първи път в съда

В Минеаполис обсъждат да разпуснат полицията

08 юни 2020


Източник: OFFNews.bg (https://offnews.bg/sviat/politcaiat-ubil-dzhordzh-flojd-za-parvi-pat-v-sada-730239.html)

[...]

Същевременно в Минеаполис обявиха плановете за разпускане на полицията в града заради смъртта на Флойд, уточни БТА. Председателят на градския съвет Лиса Бендър заяви за Си Ен Ен, че е взето решение да се изгради нов модел на органи за спазване на реда, който “в действителност да се грижи за безопасността на града.”

Други официални лица споменаха, че няма начин сегашнато полицейско управление да се реформира и за това трябва да се разпусне.Това е изключително любопитно. Не смея да си представям, че е възможно да се случи така, че в действителност полицията да бъде заменена от една истинска анархична организация, която да не е обвързана с политическата власт или да има съвсем различна връзка със закона.

Но все пак... това е Америка. В началото е било замислено това да е световният център на свободата (в напълно анархичен принцип). Някъде дълбоко под невежеството американците все още пазят спомена за тази инициатива. Кой знае? Може пък и да се получи нещо? Може би си заслужава това развитие да се следи отблизо...
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: Веско в Юни 09, 2020, 12:28:36 am
Признавам, че не следя особено отблизо азвоя на събитията. Защото не вярвам, че ще доведе до значима революционна промяна.


https://www.youtube.com/watch?v=677ntKlZgR8
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: ORENDA в Юни 09, 2020, 02:31:50 pm
https://trafficnews.bg/litsa/d-r-rumen-stoilov-koronavirusat-be-opit-da-se-vidi-kolko-e-180477/
Титла: Re: Новини за световното положение
Публикувано от: λ в Юни 09, 2020, 09:57:29 pm
https://trafficnews.bg/litsa/d-r-rumen-stoilov-koronavirusat-be-opit-da-se-vidi-kolko-e-180477/

Интервюиращият коректно отбелязва за теория на конспирациите, а доктора най-безсрамно отвръща "...и ако навлезем още по-дълбоко". Още по-дълбоко в кое, в теорията на конспирациите от най-долнопробен тип? Затова ли даже за секунда никой не се спира да отбележи откъде произхождат тия твърдения, или самия доктор е ходил да види, че осветлението било със слънчев спектър и ала-бала? Не разбира се, чел го е, само че ако каже откъде и от кого е чел, ще се изложи, защото източникът ще се окаже доста неуважителна и противоречива фигура. Измислици според мен.