Apocryphal Academy

СЕКЦИЯ ФОРУМ => Всички теми => Темата е започната от: bojinkata в Юни 06, 2018, 10:42:36 am

Титла: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Юни 06, 2018, 10:42:36 am

Анкара принуди кюрдите  да напуснат сирийския град Манбидж (http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/131078/)06.06.18 10:24Ближний Восток (http://www.warandpeace.ru/ru/news/topic/35/)
Представителите на курдските военизировани формирований "Отряды народной самообороны" (YPG) на 5 юни, обявиха, че напускат града, освободен от тях.  След  като Турция заплаши, че ще нападне района и ще има сблъсък с американските части, прикриващи кюрдите, САЩ принудиха кюрдите да сдадат оръжието и да се махат. Града ще се охранява от смесени патрули - американци и турци. 
  Така ще се постъпва и с другите градове, завзети от кюрдите.
"Тигрите" се предислоцираха в източна Сирия, за да зачистят пустинните райони източно от Дер-ез-Зоор, където върлуват отделни банди на ИД.

Много съкратено от:

http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/131078/ (http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/131078/)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Юни 26, 2018, 06:08:00 pm
"Оправяйте се сами" - това отговориха  от САЩ на молбите на бандитите от югозапада на Сирия - провинция Дераа, да ги спасяват от САА.    Самите те, преди няколко дни, около 1000 души нападнаха позициите на 4-та танкова дивизия, армията понесе загуби, дори отстъпи, но след това с помощта на ВКС на РФ и ВВС на Сирия си ги възстанови и започна настъпление в тази "зона на примирие". "Тигрите" бяха натрупали  достатъчно войска, така, че за два дни се освободиха два големи града и много селища. Част от бандитите избягаха на юг, голяма част бяха избити, а  други просто преминаха, след профилактика в редовете на силовите структури на САР.      Терористите  разчитаха на заявлението на американските и израелски власти, че Сирия ще пострада ако нападне тази зона, но явно си го изпросиха и получиха заслуженото.    Разбира се още остават анклавите в крайграничните зони с Израел и Йордания, където бандитите получават всякаква помощ от тези страни.     
https://colonelcassad.livejournal.com/ (https://colonelcassad.livejournal.com/)  /Карти/       


Прави впечатление колко бързо джихадистите "узряват", че трябва да се предадат и се качат на Зелените автобуси.       Позивите за предаване и бомбите помагат много за осъзнаването им.           Разбира се има още много фанатици, които ще продължат войната.
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Юли 04, 2018, 07:39:27 pm
Накратко по развитието на ситуацията в Дераа.
 
 1. След придвижването на юг от Баср-ал-Харир, САА продължи за заема капитулиралите  граводе и села на изток от  Дераа. Операция по същество се раздели на две части - на запад бандитите оказват упорита съпротива, на изток преговарят предават своето оръжие. 
 2. На текущия  момент САА изпитва определени проблеми с темповете на придвижване  към израелската граница, защото терористите са наситени с ПТУР.   Ключевое значение тук  има  град Сайда (город к востоку от Дераа), по которому пока нет окончательной договоренности - часть боевиков готовы сложить оружие, часть продолжает упорствовать. Доходить до смешного. Одна из группировок соглашается сдаваться, начинает сдавать технику. потом радикалы берут верх, капитуляцию приостонавливают, а сданную технику объявляют "жестом доброй воли". В конечном итоге, все это мы уже видели в Восточной Гуте, где такие же колебания были у сдающихся боевиков.
 3. Сданные территории на данном этапе подразделяются на два типа - там, куда уже зашла сирийская армия и начала разворачиваться государственная администрация и там, где боевики объявили о сдаче и готовности перейти под Асада, но где еще не установлен полный военный контроль. Переговорщики от России свое дело сделали, теперь очередь за сирийцами занимать"договорные пункты" в восточной части Дераа, где Россия выступает гарантом договоренности и где будет действовать российская военная полиция.
 4. Относительно сопротивляющихся боевиков, то ИГИЛ и примкнувшие к ним группировки демонстрируют готовность сопротивляться и далее в приграничном анклаве, а "Ан-Нусра", ССА и прочие, испытывают внутренние колебания, продолжая оказывать спорадическое сопротивление в ряде узловых пунктов. Кампания авиаударов по таким участкам призвана с одной стороны принудить колеблющихся к сдаче, а с другой стороны - уничтожить тех, кто в любом случае в новую Сирии не впишется и даже в Идлиб не хочет уезжать.
 
 5.  Размерът  на освободената  територия е  огромен и ще трябва доста време за да се проведе филтрация и се наложат местните органи на властта.  Облегчава ситуацията факта, че тук не са се водили жестоки боеве и разрушенията не са като в западна и централна Сирия.
 
 
 6. Без външна намеса терористите са обречени, освен ако САЩ се намесят по някакъв лъжлив повод с удари по САА. За сега са им казали да се оправят сами.
     Иран също се стреми да не се "засветва" в района, така както прави в източна Сирия - провинция Дер ез Зоор. И спорадичните удари на Израелските ВВС по иранските прокси едва ли биха повлияли на ситуацията.
 https://colonelcassad.livejournal.com/4294055.html (https://colonelcassad.livejournal.com/4294055.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Юли 10, 2018, 10:21:13 am

 Котел в Дераа  colonelcassad 9 июля, 22:30

Днес котелът Дераа стана факт.
1. САА взе  под   свой контрол старите погранзастави и погранични преходи на границата с Иордания. Тук помогна и военная полиция РФ.
2.С  Иордания  останаха две дупки  - окупираната от США Ат-Танф и кусче граница на юго-запад, която още се държи от ИДИЛ.3. В столицата на провинцията терористите за сега отказват да сепредадат, но с отрязани комуникации съдбата им е решена. Наблюдава се устойчива  деморализация  в личния състав и разпад на управлението.
4. В свете этого продолжаются переговоры о том, что делать с "упорствующими". Варианты нехитрые - выехать в Идлиб, бежать в Иорданию, сложить оружие и либо вернуться к мирной жизни, либо поступить на службу Асаду. В идеале, хотелось бы, чтобы обошлось без дополнительного штурма южных кварталов Дераа - лишние жертвы и разрушения ни к чему.

В свете последних успехов Асад сегодня заявил, что Сирия вернет под свой полный контроль всю территорию страны, кто бы ее сейчас не занимал.
Как представляется - вопрос ликвидации ИГИЛ на юго-западе Сирии будет решен силовым путем, а судьба Ат-Танфа весьма вероятно решится в Хельсинки. https://colonelcassad.livejournal.com/4307039.html

Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Юли 11, 2018, 12:56:50 pm

ЗАЩО ТОГАВА НЕ ПЛАКАХТЕ ЗА ЕЛ КУНЕЙТРА, ГОСПОДА? Отвратителното двуличие на западната пропаганда продължава десетилетия

Автор: 1997


Дума 10. Юли 2018 , брой: 131 Петър Герасимов
Тези дни западният печат и информационните агенции са пълни със скръбни вести за хилядите бежанци от южните територии на Сирия, бягащи от сраженията между бунтовниците и напредващата сирийска редовна армия. Бунтовниците - сунити от този регион на Сирия, са пряко разклонение на зловещтата Ал Кайда и нейния още по-страшен наследник - ИДИЛ.
Гледах карта на въпросните територии, услужливо поднесена от "винаги обективната" британска Би Би Си, и видях, в един от бунтовническите анклави името на град Ел Кунейтра.
И си спомних, че малко след тази война имах възможност да посетя Сирия като специален пратеник на тогавашния в. " Народна младеж". И не случайно сирийските домакини - организатори на този международен журналистически рейд, ни заведоха и в района на Ел Кунейтра. И ни показаха това, което всъщност бе останало от многохилядния град.
Току пред града бяха разположени умиротворителните сили на ООН, всеизвестните "сини каски". Край тях имаше пръснати групи от окъсани палатки, където живееха бежанци от същия град - разпитвахме ги, те говореха механично, без вълнение, в очите им нямаше сълзи - бяха ги изплакали.
После посетихме и самия Ел Кунейтра, т.е. това което бе останало в полите на небезизвестните Голански възвишения, върху които се вееше знамето със звездата на Давид. Бях гледал - като всички - филми от Втората световна, с техните димящи, разрушени градове.
В Ел Кунейтра нямаше дим: само разрушение, планово и хладнокръвно. Целият град, състоящ се в по-голямата си част от едно- и двуетажни арабски къщи с плоски бетонни покриви, бе взривен - хирургически грижливо. От къщите - на земята бяха останали само сиво-белите квадрати на покривите, запазените асфалтирани улици криволичеха измежду това гигантско безлюдно домино на войната, имаше дори и стълбове, указващи спирки на градския автобусен транспорт. И никакви хора. Само тук-там мършави бездомни кучета, които се скитаха с подвити опашки. Тази операция е била извършена от военните, за да не може от Ел Кунейтра да се атакуват позициите на Израел по Голанските възвишения. Логично - от военна гледна точка.
А хората на Ел Кунейтра? Останалите живи бяха оставени на себе си и се бяха пръснали в някакво подобие на села - палаткови, разбира се, разположени върху негостоприемна суха земя. Тогава кръстих една от кореспонденциите си "Кунейтра - долината на хората без сълзи"... А западният печат, телевизия и радио пазеха цивилизовано мълчание за подобни сирийски драми.
Сега положението е друго: по повод братоубийствената неколкогодишна гражданска война в Сирия от всички западни медии долита Еремиев плач. О, Господи, о ужас! Стотици хиляди, милиони бегълци. Колко жалко, колко нечовешко.
И много рядко някой журналист от Европа или Америка ще зададе логичния въпрос - кой запали тази, наистина безумна и жестока гражданска война? Кой насъска брат срещу брата, син срещу баща? Кой превърна цъфтящи големи сирийски градове като Алепо в руини?
Кой използва религиозните вражди между сунити, шийти и християни в Сирия? Кой използва това, че тази арабска страна, а и не само тя, живее в религиозна атмосфера, напомняща Средновековието в Европа. Тогава, когато например в шестнайсети век Франция обилно кърви от жестоките религиозни войни между католици и протестанти (наричани още хугеноти), тогава се стига и до небезизвестната Вартоломеева нощ на август 1572 г., когато в черните часове на денонощието брутално са изклани 3000 души, мъже, жени, деца... Но тогава тези конфликти не са насърчавани отвън, ще рече някой. Напротив. Хугенотите са подпомагани и надъхвани от протестантска Англия, а католиците - от Германия.
В наши дни показалецът на историята определено сочи към западните идеологически централи, изобретили т.нар. цветни революции, към ЦРУ, което готви в специални тайни лагери лидери на "Ал Кайда" като Осама бин Ладен ( който за благодарност срути две от най-емблематичните сгради в Ню Йорк). Шпионско-военните интриги на САЩ и Запада заслужено са заклеймени от всеки нормално мислещ и честен човек. И какво от това?
Днес Би Би Си и компания плачат за бежанците - емигранти от Сирия, като че ли тази гражданска война е пламнала от само себе си, без никаква политико-идеологическа и военна намеса отвън. И на мен ми се ще да попитам, а защо навремето на плачехте за Ел Кунейтра, господа?

забележка: Не Бин Ладен срути СЦ в НЙ, а Мосад и ЦРУ!
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Юли 13, 2018, 12:13:23 pm

Бандитите в Дераа капитулираха.
Това е знаково събитие. Дераа беше люлката на "сирийската революция". След като искаха смърт на сада и след това се "нарадваха" на джихадистката враст, жителите на града и провинцията с радост посрещат  своите освободители - сирийската армия на Асад.https://colonelcassad.livejournal.com/4312944.html (https://colonelcassad.livejournal.com/4312944.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Юли 19, 2018, 07:10:52 pm

Сирия: Нова победа на юг — ислямистите сдават на руските военни  провинция Кунейтра на границата с Израел (ФОТО, КАРТА)
         Остава да се освободи само "черния" анклав граничещ с Йордания и Израел, около 5-6 селища, окупирани от джихадистите на ИД.
        Сирийският анклав  Ал Фуа в Идлиб е предаден на ислямистите. Жителите му и бойците от САР, които до сега го защитаваха се изнасят в освободените райони на Сирия. Вероятно в освободените  два града ще бъдат настанени джихадистите от Кунейтра.
        Бентът на река Ефрат до Ракка е предаден  на сирийското правителство от кюрдите.
        Кюрдите в Източна Сирия водят преговори с Дамаск за бъдещото съвместно ползване на петролните полета. Нефтопрерабователните мощности се намират на освободената сирийска територия и кюрдите нямат друг вариант за търговия със суровината.
http://https://colonelcassad.livejournal.com/ (http://https://colonelcassad.livejournal.com/)https://militarymaps.info/ (https://militarymaps.info/)
http://rusvesna.su/news/1532008345 (http://rusvesna.su/news/1532008345)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Август 08, 2018, 09:27:25 pm

1. Сирийската армия при поддръжката  на ВКС РФ продължава операцията  по зачистката на  останалите  идилоиди  в провинция Сувейда. Границата с Йордания и Израел е окончателно освободена. Постовете на ООН, под прикритието на ВП на РФ се настаняват в старите си позиции, изоставени след нахлуването на джихадистите.  Пустинния район,  където продължават да блуждаят   недобити остатки "черни", също се зачиства, а при организирано съпротивление се намесва авиацията.
2. В Латакия САА продължава да "опипва" позициите на джихадистите в планинските  райони. Съсредоточават се сили за атака. "Черните" с основание се вълнуват дали Ердоган няма да бъде убеден, че не си заслужава да ги защитава.

3. В Идлиб картината вече е  привична. ВВС на Сирия и ВКС РФ нанасят авиоудари в юго-западен Идлиб по територията, която е  под контрол  на Ан-Нусра. Турция   пасува. В самата провинция се активизират сблъсъците между отделните групировки за субсидии и продоволствие.

4. Преговорите  на  Дамаск с курдите за сега вървят бавно.  Курдите продължават опитите да изтъргуват някаква  автономия и децентрализирана  Сирия. Предлагат и военна помощ срещу "зелените" в Идлиб.

5. В Африне продължава бавнотечаща партизанска война.

6. Иран активно укрепва маршрутите, минаващи през  сирийско-иракската граница.


https://colonelcassad.livejournal.com/4370543.html (https://colonelcassad.livejournal.com/4370543.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Август 21, 2018, 09:33:22 am

СУВЕЙДА...вече две седмици САА зачиства това вулканично плато в този район, където е терористите са взети в плътно обкръжение. Те настървено се защитават. Загиват войници и офицери. ВКС помагат с удари от въздуха, но скалите и добре оборудваните позиции засега помагат на джихадистите.
     СЕВЕРНО АЛЕППО...тук продължава избиването на полевите командири на бандитите.
     ПРОВИНЦИЯ ИДЛИБ...Южната част на провинцията системно се обработва от ВКС на РФ и сирйската артилерия. САА разгръща сили за предстоящото настъпление. В другите провинции за сега без изменение. Бежанците масово се връщат в освободените градове, където правителството възстановява инфраструктура и жилища. ЙЕМЕН....коалицията на КСА предприе ново настъпление на Ходейда, което завърши с поражение и огромни жертви за агресорите, не само от хуситите, но и от приятелски огън. 
     АФГАНИСТАН...там Талибаните вземат под свой контрол още провинции. Армията и полицията не се съпротивляват. Направо се предават. Получава се по картата, че талибите са обкръжили страната, а проамериканските сили са само в центъра. Американците препоръчват на своите афганци да се прибират в градовете и там да държат позиции. Що за война и  как там американците воюват не е ясно!!!!http://rusvesna.su/economy/1534796116

Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Август 22, 2018, 09:36:26 pm
Сирия - карти 2015 и 2018 год. Територии и %   
https://pbs.twimg.com/media/DlEnhBWWsAABj9B.jpg (https://pbs.twimg.com/media/DlEnhBWWsAABj9B.jpg) https://pbs.twimg.com/media/DlMItsvXgAYBBxc.jpg:large (https://pbs.twimg.com/media/DlMItsvXgAYBBxc.jpg:large)мhttp://http://rusvesna.su/news/1534938836 (http://http://rusvesna.su/news/1534938836)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Август 27, 2018, 09:02:03 am
Буря над Сирия.
В  събота Росия предупреди американската администрация, че знае всички детайли  на провокацията, готвеща се  в провинция Идлиб. Осем контейнера с хлор са предадени на "белите каски" от британската ЧВК Olive. Като цяло операцията се направлява от английските специални служби. На Тръмп се оказва антиск от Израел, който е недоволен от успехите на САА и иска да се запазят силите на ИДИЛ и Алкайда в Сирия.  Преди  началото на  провокацията американците прехвърлиха  эсминеца «Салливанс» с 56 крилати ракети на борда в Персидский залив, а на авиобазата Эль-Удейд в Катар е бил  пребазиран стратегическия бомбардировач В-1В ВВС США с 24 крилати ракети.
Источник: http://rusvesna.su/news/1535299996

Схемата на краварските операции е една и съща!
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Август 27, 2018, 11:34:33 am
Накратко  по Идлиб


1. МО РФ съобщава, че провокацията с химоръжието може да се състои близките 2 дни.  Локация - Кафр-Зита (населенный пункт рядом с Хан-Шейхуном, по которому неоднократно работала как сирийская, так и российская авиация). Схема по- рано е описана.   Западните СМИ вече подготвят почвата в соц.мрежи.

2. Въпреки подготвената провокация  МО на Сирия  днес заяви, че ще си върне контрола над провинция Идлиб.   Колони с техника и войници  продължават да пристигат в  Латакия и Северн Хама в рамките на една от най-голямата концентрация сирийска войска за последните две години.
3. В Средиземно море продължават да концентрират  кораби и подводни лодки  на ВМФ РФ, които ще нанесат допълнителни ракетни удари по опорните пунктове на терористите.   не. Активно работи и сирийския экспрес доставящ техника и боеприпаси за предстоящата операция.   
4. В Дамаск пристигна министъра на отбраната на Иран. 
https://colonelcassad.livejournal.com/4412711.html (https://colonelcassad.livejournal.com/4412711.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 04, 2018, 10:16:57 am

Тръмп моли Сирия, Русия и Иран да спрат "безразсъдната атака".

  Неочаквано  обръщение на Трамп: той моли Сирия, Россия и Иран да спрат  «безразсъдната атака» Доналд Трамп предупреди  Сирию, Россию и Иран за тежките последствия от «безрассудной атаки» на Идлиб.
«Президент Башар Асад не должен безрассудно атаковать провинцию Идлиб. Россияне и иранцы сделают серьёзную гуманитарную ошибку, если примут участие в этой потенциальной человеческой трагедии. Сотни тысяч людей могут погибнуть. Не позвольте этому случиться!» — написал он в своём официальном микроблоге в соцсети Twitter.
Отметим, что риторика Трампа сильно изменилась, ранее он угрожал «умными ракетами» и страшными последствиями, оскорблял Асада, называя его «животным», а сейчас он по сути просто призывает не делать то, что может стать даже не преступлением, а «серьёзной гуманитарной ошибкой».
Похоже, что российский флот и твёрдая позиция Москвы в этот раз отрезвили президента США.
  http://rusvesna.su/news/1536018256 (http://rusvesna.su/news/1536018256)   


САЩ и ко вложиха милиарди в създаването на ИДИЛ, но сега тяхната рожба бере душа.                  Действително Тръмп нещо е "омекнал". Атаката срещу гнездото на бандитите в Идлиб няма да почне преди срещата м/у Путин и Ердоган на 7.9, за да се уточнят параметрите на територията, която трябва да бъде освободена от терористите. Все пак голяма част от тях са протежета на Турция.   
          В освободените територии се строят училища и болници. Възстановява се инфраструктурата. Над 250 000 бежанци се връщат по родните места.
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 09, 2018, 05:06:32 pm

Сирия: всичко е готово за химическата атака

автор: worldissueПредвид това, че операцията по освобождението на провинция Идлиб трябва да започне до дни, докрай се усили информационната война срещу сирийското правителство и в момента постоянно се говори за химически атаки. Естествено, за виновен ще бъде обявен Асад и Щатите ще нанесат ракетен удар по сирийската армия. От Вашингтон предварително обявиха, че сирийския президент ще използва химическо оръжие и ще го бомбардират. Тоест друг вариант няма – Асад трябва да бъде бомбардиран.
Че американски удар по сирийците ще има е очевидно. Не случайно в Средиземно море бяха пратени щатски кораби и ядрени подводници. Подобни маневри се подготвят доста продължително време, съответно и решението за ракетен удар се взима минимум 2-3 месеца предварително, а не за 2-3 дни. Химическата атака се организира най-накрая и е просто медиен повод, чиято цел е да оправдае военната операция пред избирателите и данъкоплатците. Евтина пропаганда, с две думи.
В Москва отлично виждат какво се случва край сирийските брегове и им е пределно ясно, че Щатите ще се опитат ако не да попречат, то поне да забавят освобождението на Идлиб. В тази ситуация, колкото и да е парадоксално, САЩ и Ал-Кайда отново се оказват съюзници, макар че доколкото си спомням още от времето на Буш-младши Ал-Кайда е главен враг на Америка и именно тази организация извърши атентатите от 11 септември. И именно борбата с тероризма вече почти две десетилетия се използва от Вашингтон като оправдание за безкрайните му военни авантюри в Близкия Изток.
Руското военно министерство за пореден път предупреди, че в Идлиб се подготвя химическа провокация, разкривайки и някои разузнавателни данни. Според информацията на руските военни на 7-ми септември в командния пункт на терористите край у-ще „Ал-Вахда” се е провела среща между лидерите на групировките Хаят Тахрир ал-Шам и Хизб Ат-Туркестан ал-Ислами с участието на представители на Белите каски. На срещата са били обсъждани подробностите на предстоящите химически провокации и постановъчни видеозаписи. В съобщението се посочват и населените места, където могат да се проведат въпросните постановки – Джиср аш-Шугур, Серакаб, Тафтаназ и Сармин. Сигналът за извършване на химическата провокация трябва да бъде получен от „чуждестранните приятели на сирийската революция” (тоест от САЩ).
Руската авиация вече започна да нанася бомбени удари по командните пунктове и складовете на джихадистите, така че Белите каски вече могат спокойно да снимат видеото си и да кажат, че руснаците ги бомбардират с химически бомби.
Ден по-рано пък завърши срещата между Русия, Иран и Турция в Техеран, където в частност се обсъждаха рамките на операцията в Идлиб. Ердоган разбира се упорно се пазари, предвид, че част от Идлиб се контролира от протурски групировки. Турския президент предлагаше Хаят Тахрир ал-Шам (бившата ал-Нусра или „ал-Кайда в Сирия”) да бъде разоръжена и членовете и да преминат в буферната зона под контрола на протурските групировки, а наемниците по желание да се върнат в страните, от които са попаднали в Сирия. Подобен сценарий е на практика невъзможен, тъй като ал-Нусра (спонсорирана основно от Саудитска Арабия) не иска да се разоръжава и Ердоган няма никакво влияние над групировката. Турците още преди месеци трябваше да зачистят своята зона на влияние в Идлиб от „неумерените” бунтовници, но така и не го направиха. В същото време обаче Ердоган не може до безкрай да протака и да отлага операцията в Идлиб. Въпросът тук е по-скоро каква по размери ще е територията, която ще остане под контрола на протурските групировки и докъде ще се простре операцията на сирийската армия. В близките 2-3 седмици предстои да разберем за какво точно са се договорили Ердоган, Путин и Роухани.
Междувременно в западните медии вече активно се води информационна война срещу Русия и сирийското правителство. С началото на въздушната операция на руските ВКС веднага плъзнаха новини от типа „руснаците бомбардират жени и деца”, „руските бомби падат върху училища и болници” и „в Идлиб ще настане хуманитарна катастрофа”.
Когато щатските бомби убиваха жени и деца в Ракка и иракския Мосул западните пропагандисти си мълчаха и оправдаваха действията на САЩ. В Ракка не остана цяло училище или болница, но западните медии не ронят крокодилски сълзи по този повод. Също така не обръщат внимание, че в Ракка настана хуманитарна катастрофа именно по вина на американците. Вашингтон между другото няма никакво намерение да финансира възстановяването на сирийските градове (въпреки че активно участваше в разрушаването им), заявявайки, че няма да даде и цент докато начело на Сирия не застане щатска марионетка. Но американците не искат да финансират дори Ракка, която се намира под техен контрол. На думи обаче те от все сърце подкрепят сирийския народ и му съчувстват. Пари обаче не щат да му дават.               
И така, в близките дни ни очакват доста интересни новини от Сирия, особено що се отнася до прословутите химически атаки. Но дори подобна провокация да се случи и САЩ да нанесат ракетен удар по сирийските войски, това няма да попречи на окончателното освобождение на Сирия от терористите, част от които са подкрепяни именно от американците, лицемерно обявяващи се за главни борци с тероризма.
         
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 13, 2018, 09:06:38 am

1. Днес е първият ден от началото на септември, без масирани авиаудари. Артилерията на САА продължава да нанася удари   на фронта в Северна Хама в направление  на Эль-Латамина и Морека.
2. Съдейки по продължаващата  турска риторика, в Тегеран не са се получили очакваните договорки. Разногласията между Русия, Иран и Турция не са преодолени.      .
3. Турция се опитва да отложи операцията  и преговорите продължават.
4.  Зам. на Лавров на среща в  Женева потвърди позицията, че съществуването на  терористи в Идлиб е невозможно.
5. Терористите продължават да получават оръжие и логистика от Турция.  Армията на Турция трупа  сили в провинция Хатай.       
6. Центъра по Примирение в Сирия е показал инфо с детайли за готвещата се провокация с   хим.оръжие, с вполне ясными подробностями https://russian.rt.com/world/news/553723-siriya-himataka-postanovka.  Ще бъдат избити около 80 деца-сираци, отвлечени от Африн. Западната преса продължава да разпространява   фейка, че Асад /?/  готви хим.атака, за да предизвика върху себе си  удар.
7. США могат  да използват срещу Сирия около 200-250 крылати ракети.
8. Франция се саморазобличи, като заяви, че ако бъдат притиснати терористите в Идлиб, те ще се ввърнат в своите родни страни в Европа, включително и Франция. Т.е. отначало ги създадоха и подкрепяха, а сега се страхуват  от тях.
9. Сирийското  правителство  настоява за възстановяване на контрола върху цяла Сирия.  Това без решаване на въпроса с Идлиб е невъзможно. 
10. Като цяло наблюдаваме упорити опити на  США, Британии и Франции  да попречат на настъплението в  Идлиб.   Турция за пореден път доказа, че не е съюзник, а иска да реализира своите теснокористни интереси.   /И успява!!!/
https://colonelcassad.livejournal.com/4451872.html?page=2#comments


Ако операцията в Идлиб не се осъществи, това ще е провал за Путин и ко. Но така или иначе проблема с Идлиб остава.
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 18, 2018, 11:20:12 am

Российский Ил-20 е свален от ПВО-то на  Сирия заради безтговорните действия на Израил.
Евреите са се обадили на руската страна за атаката с 4-те Ф-16 срещу Латакия една минута преди удара. МО на РФ е възмутено!!!! и си запазва правото на отговор.

http://rusvesna.su/news/1537256979 (http://rusvesna.su/news/1537256979)   


Безкрайните заигравки на Путин с евреите и другите "партньори" доведоха до поредната трагедия за армията на РФ- гибелта на 15 военни + скъп самолет! Сега- след дъжд качулка! Когато избираш между войната и позора - позора, получаваш и двете!
  И все пак има още въпросителни по този инцидент!

Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 19, 2018, 06:03:16 pm
Накратко по Идлиб.
   За новата сделка се писа достатъчно. Топката сега е в Ердоган.
Последните новини са, че част от  групировките вече се отказаха да излизат от зоната и да се разоръжават.  Сред отказалите са  - "Ан-Нусра", Исламска Партия на Туркестан, Джейш-ал-Исса и други. Бандитите са  готови  да окажат съпротива  както на Сирийската Армии, така и на тези, които дойдат да ги разоръжават.   На Эрдоган ще му се наложи да решава този проблем в най-близко време, т.к. отсъствието на прогрес в договореностите, ще погребе сделката. Дамаск ще започне настъплението, вече на основата, че турският вариант е опитан, но не  е сработил.
      Фейк е новината, че в провинция Идлиб населението е около 3 милиона. Те никога не са били повече от 1.5 милиона, а сега при положение, че масово е напускана заради войната, те не са повече от 1 милион.


http://https://colonelcassad.livejournal.com/4465435.html
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 22, 2018, 05:27:29 pm

Руснаците са прибрали вчера целия златен резерв на “Иcлямсka държава” – 22 тона злато и $ 3 млрд. кеш, крадени преди това от тaлибанитe от сирийските банки

Автор: nikikm


Руснаците са прибрали вчера целия златен резерв на “Иcлямсka държава” – 22 тона злато и $ 3 млрд. кеш, крадени преди това от тaлибанитe от сирийските банки   Спецоперацията е била проведена съвместно от руските военновъздушни сили и сухопътни спецназовци на територията на сирийската провинция Идлеб, където руснаците са прихванали въпросния “златен” конвой на джихадистите и директно са им прибрали парите. Впоследствие, бойци от Силите за специални операции са “провели прочистване” на територията, на която е бил прихванат конвоя – в непосредствена близост до турската граница. Накрая златото и кеш-ът са били транспортирани с бойни и транспортни хеликоптери до руската военновъздушна база “Хмеймим”, откъдето ще бъдат върнати обратно на сирийското правителство. Цялата операция е продължила повече от 13 часа.
Българска Легия за защита / Bulgarian Defense Legion

Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Октомври 03, 2018, 01:05:50 pm

Накратко по Сирия:
Русия завърши доставките на С-300 за Сирия. След 3 месеца обучение, сирийците ще поемат комплексите.
На Хмеймим продължават да пристигат  военно-транспортни самолети, което говори за това, че доставките на техника продължават.

Иран е подписал с Сирия съглашение за строительство на электростанция с мощност 540 мегават в Латакия. Стоимость проекта 460 млн.  Обекта ще се строи до руската военна база. Иран няма намерение да напусне Сирия.           
В Идлиб 108 джихадисти към момента са напуснали договорената зона. Също и тежка техника и оръжие са изведени от там.
В 2019 год. в Сирия  ще започнат полеви изпитания на ново электромагнитно оружия, което ще буде поставено  в Латакия. После испытаний в Сирии, должен быть решен о постановке на вооружение в 2020 году.

Последната сделка между Москва и Анкара по създаване  на демилитаризованной зоны в провинция Идлиб спря, макар и временно,   възможното настъпление. Тя още веднъж  продемонстрира ключевата роля  на Росия в този конфликт.[/size]https://colonelcassad.livejournal.com/4496053.html (https://colonelcassad.livejournal.com/4496053.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Октомври 14, 2018, 06:17:21 pm

Накратко  по Идлиб.
1. На 14 октомври пълен отвод на бандитите от  демилитаризираната  зона няма. Изтеглиха се само   подконтролните на Турция, котио също изведоха и тежкото въоръжения.  Значителна част от джихадистите, начело с  "Ан-Нусра" никъде не е отишла. Така че на  14 окт. имаме само частичен отвод на сили и средствата на бандите. Съвместното патрулиране на турски и руски сили в дем. зона се отлага.


2. В  пълен обем своите задължения  Эрдоган към 15 окт. не можа да изпълни. Чака се съвместното комюнике на Русия, Турция и Иран на 15-16. 


3. Сирийските източници заявяват, че тези, които не се изтеглят от районите на  демилитаризация,  стават  законни цели за   сирийската армия, която ще свърши тази работа, която Турция не е способна да извърши.  Официалната позиция на Дамаск е, че прехода на Идлиб под  контрола Дамаск е неизбежен. Сочинската сделка е временна мярка. Всички страни, които Дамск не е канил в Сирия са длъжни да напуснат територията на Сирия. А това са саамо Русия и Иран. Останалите да си ходят, защото от гледна точка на международното право се явяват окупанти.     


4. В самият  Идлиб продължават  стълкновенията между отделните банди,  нападения на  ИДИЛ и убийства на отделни бандити и граждански лица от неизвестни. Очаква се поне една провокация с химоръжие. ИДЛИБ отне от протурските бели каски два контейнера с хлор.   

https://colonelcassad.livejournal.com/4519133.html#comments (https://colonelcassad.livejournal.com/4519133.html#comments)


Времето в Сирия и Украйна работи за Русия и другите прогресивни сили.
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Октомври 22, 2018, 12:58:52 pm

Накратко от Сирия, Турция и СА- 22.10

 Новини от "умерената опозиция" в Сирия и "демократична"Саудовска Арабия:

Журналистът Хашоги е "случайно убит и разчленен" /може би  и изяден/. Ердоган е обещал още горещи разкрития по убийството на десидента. Тръмп се увърта, за да спаси милиардните договори със СА.
 
В Джараблус /Северна Сирия, на турската граница, овладян от умерената опозиция/ бандит от ССА публично разстреля сестра си за   любовна  връзка с турски офицер.   И го пуснал на видео:
 https://twitter.com/JoaquimBoal/status/1054182615505342464 (https://twitter.com/JoaquimBoal/status/1054182615505342464)
А кървавия   тиран Асад ограничавал свободните   хора и не им разрешавал да живеят, както си искат! ?

 
https://colonelcassad.livejournal.com/ (https://colonelcassad.livejournal.com/)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Ноември 09, 2018, 11:20:00 am

  С-300 застъпиха в Сирия на бойно дежурство. Докато се обучат сирийските военни,
 комплексите ще се обслужват от руснаци. Техниците, които ги инсталираха и приведоха
 в действие са се прибрали в Русия-
 
 Израел заяви, че С-300 няма да спрат техните атаки срещу Сирия и е готов да ги атакува,
 ако са заплаха за техните самолети, които обстрелват обекти в Сирия.
 .
 На вулканичното пустинно плато, източно от Сувейда продължават атаките на САА срещу
 укрепилите се там джихадисти.
 
 Спорадични боестълкновения  в Идлиб.
 
 Ердоган трупа войска и обстрелва кюрдските позиции и градове в Североизточна Сирия.
 p://anna-news.info/s-300-v-sirii-zastupili-na-boevoe-dezhurstvo-siriya-novosti-2018-voennaya-obstanovka/ 
 
 Нагоре
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Ноември 19, 2018, 03:35:04 pm

Какво всъщност се случва в Сирия? Автор: brink

автор: grigorsimov (http://grigorsimov.blog.bg/)


Медиите ни засипват с информации, как режимът в Сирия брутално смазва "мирните протестиращи". Държавни глави се надпреварват да оказват натиск върху сирийското правителство да не използва сила срещу "собствения си народ" - сценарий, който видяхме докъде доведе Либия. Видео и снимков материал обаче липсва, с изключение на кратките филмчета с лошо качество, снимани с мобилен телефон, които се появяват в нета.
Единствено журналистите от vesti.ru излизат с репортаж от мястото на събитието. Провеждат интервюта с кмета на град Хама, както и с местни жители. Информацията е доста по-различна от официално лансираната в западните медии.
Местното население твърди, че протестиращите са в по-голямата си част чужденци. Жена разказва как на улицата, маскиран мъж и поискал документите. След като повъртял паспорта в ръцете си я попитал как се казва. "Той дори не можеше да чете". В града е внесено оръжие и пари с камиони. Един от арестуваните е признал, че за участието си в безредиците му е било платено над 100$ на ден. "Бандитите стреляха безразборно по полиция и цивилни" твърди местен жител. При изненадващата въоръжена атака с бомби и автомати срещу полицейското управление в града са избити почти всички полицаи, натоварени в камион и изхвърлени в реката извън града.
"Само намесата на армията беше в състояние да се справи с тези бандити" казва един от оцелелите.

Гледайте репортажа тук (http://www.vesti.ru/only_video.html?vid=354243)

Следва да си зададем въпроса - останала ли е изобщо някаква легитимност в частните западни (в това число и БГ) медии? Защо те са инструмент за пропаганда и дезинформация, вместо за информация и съобщения?

Благодаря на krizata (http://krizata.blog.bg/) за линка с репортажа и за дейността му изобщо.

Поствам линк към една статия отпреди доста време, където се предвижда агресия срещу Сирия. Тук (http://brink.blog.bg/politika/2011/04/07/voinata-v-libiia-planovete-na-sasht-nato-i-sledvashtata-goli.724473).http://grigorsimov.blog.bg/politika/2011/08/12/kakvo-vsyshtnost-se-sluchva-v-siriia-avtor-brink.800632 (http://grigorsimov.blog.bg/politika/2011/08/12/kakvo-vsyshtnost-se-sluchva-v-siriia-avtor-brink.800632)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Ноември 25, 2018, 07:19:51 pm

ВКС на Русия нанесе удари по позициите на терористите от ИД, обстреляли Алеппо с химически ракети. Жертвите сред мирното население са над 100. Всички  цели са унищожени.

http://rusvesna.su/news/1543152377 (http://rusvesna.su/news/1543152377)


Финал на  операцията на ВКС на РФ и САА: в чёрната пустиня, източно от Дераа, са пленени чужденци от ИД и американско оръжие.  Територията е окончателно зачистена. Армейците се прехвърлят към Идлиб и Алеппо и на изток за унищожаването на бандите, действащи  в пустинята южно от Дер-ез-Зоор. (ФОТО, ВИДЕО 18+)


http://rusvesna.su/news/1543094627 (http://rusvesna.su/news/1543094627)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Ноември 30, 2018, 03:12:00 pm
Кратък отчет за ситуацията с израелската ракетна атака срещу Сирия:  В 21: 45 вражеските самолети изстреляха няколко ракети с  далечен обсег на действие от  Северното палестинско въздушно пространство към  Дамаск и покрайнините на Дамаск. Сериозна атака.
Ракетите са били свалени над южна Сирия от ПВО-то на Сирия и не са достигнали целите си. След това е пуснат втори пакет  ракети, който също е бил прехванат над  южна Сирия. Вражески беспилотник е бил  отправлен с втория  пакет, но свален над  Ал-Кисва.  В този момент на окупираната страна на  сирийските Голански высочини се е раздал  силен взрив,  в резултат на който израелските сили са изключили всички  светлини на своите  аванпостове в района. След провала на  двата пакета, трети залп  ракети е бил пуснат от земята  (ракети - поверхност на поверхност), койтосъщо е бил прехванат от ПВО на САР.
   100% успешен бой за сирийската ПВО.
http://otvaga2004.mybb.ru/viewtopic.php?id=2042&p=6 (http://otvaga2004.mybb.ru/viewtopic.php?id=2042&p=6)
  Руските комплекси са спомогнали за своевременното прехващане на атакуващите ракети! Ден преди това ирански транспортен самолет е доставил товар на летището в Дамаск и след това отлетял.
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Декември 09, 2018, 02:45:50 pm

Кървавият Асад недемократично, с пропагандни цели, манипулира населението в освободените територии като строи училища, жилища, болници и магистрали:
Ярък пример е Алеппо.

https://colonelcassad.livejournal.com/4629303.html (https://colonelcassad.livejournal.com/4629303.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Декември 19, 2018, 12:04:59 pm

Русия изгражда военна база в Сувиейда на ССО, на 55 км северно от американската в АТ-Танаф. Инсталирана е ПВО и се очаква пристигането на тежка техника.
И още  по Сирия:
 1. Кюрдите освободиха град Хаджин /на източния бряг на Ефрат, до границата с Ирак/. Бандите от ИД отстъпиха, но боевете продължават. 2.  Турция ще изгради  "зона на безопасност от 40 км" край цялата граница на Сирия и Турция. Структурите на SDF, PYD и YPG трябва да се предадат или ще бъдат унищожени. Без бой обаче кюрдите няма да остстъпят. Изграждат укрепления край градовете, Турция трупа войска. Кюрдите искат помощ от армията на Асад, защото се страхуват от повторение на сценария в Африн, но държат на своята самостоятелност.
3. Сирия и Русия подписаха соглашения по нефтедобива засягащо цялата територия на страната. 
4. Трамп е разговарял с Эрдоган. Ще се провенят ли плановете на Ердо за атака на кюрдите скоро ще разберем.    5. ОАЕ ще открива посолство в Дамаск и ще се подобрят дипотношенията  сИталия и Гърция.   
6. Продолжается активная работа по созданию Конституционной Ассамблеи Сирии, которая должна обеспечить переходный период межсирийского урегулирования. По заявленим МИД России, процесс стартует в начале следующего года (в январе-феврале).https://colonelcassad.livejournal.com/4640808.html (https://colonelcassad.livejournal.com/4640808.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Декември 19, 2018, 06:59:12 pm

Bloomberg: От официален представител на Белия дом - Доналд Тръмп е отдал заповед за изтегляне на всички войници от Сирия. Става въпрос за около 2 000 души, обучаващи и защитаващи "опозицията", а така също и кюрдските отряди на изток от Ефрат. Источник: http://rusvesna.su/news/1545232426 (http://rusvesna.su/news/1545232426)


           В същото време Ердоган трупа войска и планира в най-скоро време да навлезе в Северна Сирия и да осигури 40-т км зона за сигурност на територия владяна от кюрдите.  До  сега на тази територия се намират американски/основно/, английски и френски бойни единици в бази отделни постове, които бяха и щит срещу турската инвазия срещу кюрдите. В това отношение между Тръмп и Ердоган имаше сериозни разногласия, в предвид евентулни огневи сблъсъци между турската /включително протурските проксита/ и американската армия при нахлуването на Турция в тези територии.
           Решението на Тръмп излиза часове след тел.разговор с Ердоган, при който Ердо обеща да закупи 120 бр. Ф-35
http://http://anna-news.info/turtsiya-zakupit-u-ssha-120-istrebitelej-f-35/ (http://http://anna-news.info/turtsiya-zakupit-u-ssha-120-istrebitelej-f-35/), в производството на който Турция пряко участва. Два броя вече са на турска територия.
   ФАЩ за пореден път  предават тези, които са заложили на тях! Национални интереси, какво да се прави?!


И предпоследно - Сара Сендърс: Служителите на Държавния Департаент на САЩ в срок от 24 часа напускат Сирия. При нужда армията ще се върне.
http://rusvesna.su/news/1545238625 (http://rusvesna.su/news/1545238625)
Започна се. Ердоган се наложи!
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Декември 28, 2018, 01:41:36 pmСирийската армия влиза в  Манбидж


(https://l-files.livejournal.net/userhead/1203?v=1368446261) (https://colonelcassad.livejournal.com/profile)colonelcassad (https://colonelcassad.livejournal.com/)28 декабря, 12:32По заявление на Генштаба на САА, е била  постигната договореност с YPG  за настаняване на части от сирийската армия в Манбидже, след като  курдите призоваха Асад да вземе  Манбидж под своя защита. Видимо разумът е победил, т.к. повторението на афринските, киркукските мъки за YPG са  съвсем безрадостни.  По-добре  нелюбимият Асад, отколкото "приятелят Реджеп". Така че YPG официално кани  Асад в Манбидж
https://kurdistan-au-feminin.fr/2018/12/28/syrie-les-forces-kurdes-appellent-le-regime-syrien-a-proteger-manbij-contre-linvasion-turque (https://kurdistan-au-feminin.fr/2018/12/28/syrie-les-forces-kurdes-appellent-le-regime-syrien-a-proteger-manbij-contre-linvasion-turque). Освен това, YPG извежда своите сили  от тези райони, които се предават под контрола на Дамаск, включително града. Има данни, че вече е издигнат флага на Сирия, но няма потвърждание с фото и видео.


В Африн се развяват турски знамена, администрацията еназначена от Турция, от туркомани. Издават се турски паспорти, учи се на турски и т.н.


Руската ВП придружава сирийските военни, които се разгръщат на запад и северо-запад от Манбидж.

/Напомням,че Ердоган, въпреки че трупа сериозни сили на границата със Сирия и в самата северна Сирия, отложи бойните действия за зачистване от кюрдте на тези  райони за неопределено време./


Предстоят срещи в Москва с турска делегация за решаване на проблемите в северна Сирия, след изтеглянето на САЩ.http://https://colonelcassad.livejournal.com/4669793.html (http://https://colonelcassad.livejournal.com/4669793.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: Mercury в Декември 28, 2018, 04:39:09 pm
Сирийска жена към ЕС : “Изгонете мъжете ни и ги изпратете у дома – ние се нуждаем от тях тук“.

Войната в Сирия доведе до недостиг на мъже в страната. Сега сирийските жени искат да си върнат мъжете и молят ЕС да ги „изрита“, за да се върнат и да помогнат за възстановяването на страната.

Конфликтът в Сирия приключва. Доналд Тръмп заяви, че ИД е победена и обеща да изтегли всички американски войници от района.

Дори Израел твърди, че войната е приключила, а „Русия днес“ показва изображения на коледни тържества в Дамаск.

Дългата, кървава война остави дълбоки следи в демографската ситуация в Сирия. Репортер на място отбелязва, че "около 70% от хората, които среща, са млади жени".

- Огледайте се, виждате само жени. В университета, на улицата, в кафенета, само жени. Повечето млади мъже напуснаха Сирия, ”казват студентките Сафаа и Шима.

Друга жена, Лина, казва, че Асад трябва да даде на онези, които са избягали от военната служба амнистия/помилване, но има и предложение към страните, които са приели много мъже от Сирия:

"Решението е да ги изхвърлите и да ги изпратите обратно в Сирия, за да могат да започнат възстановяването на страната", казва тя.

В същото време недостигът на мъже означава, че сирийските жени постигат голям напредък в трудовия живот, като навлизат в професии, които преди това са били доминирани от мъже.

„В миналото не беше прието жените да работят в определени области, но сега обществото е принудено да го приеме и това е за добро“, казва Сафаа.

Източник: https://voiceofeurope.com/2018/12/syrian-women-to-the-eu-kick-our-men-out-and-send-them-home-we-need-them-here/?fbclid=IwAR1NGGi-IheFLcSAGXr-dEcrjGfT4bZT7HLjxkzsQdYs0XUgmIsBtqT_zgM#.XCDtB5b2YhA.twitter

-----
Видях новината от публикация на един познат в фейсбук. Доколко можем да вярваме на посочения за източник сайт, не знам.
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Януари 01, 2019, 03:07:20 pm
Колкото до амнистията, Асад още в началото на миналия месец я обяви. Тотална, включително и за дезертиралите, отклонили се от призоваване в армията. Вече няколко десетки хиляди мъже се възползваха от нея. Естествено тя не засяга извършилите тежки престъпления. Сега на ход е ЕС!
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Януари 04, 2019, 08:08:06 pm

Събитията в Идлиб в последните два дни се ускориха. "Ан-Нусра" и Ко /Ал Кайда/ уверено громят "Нуреддин-ан-Зинки"8ССА и протурските проксита/, захвладявайки за тези два дни повече от  40 населени  пункта и много трофеи. Попътно бият и ред други   протурски групировки, пленявайки техника и разстрелвайки плененните.  Част от терористите от "Зинки" избягаха в Африн и Азаз.


САА се е ограничи в обстрели на  фронта на терористите в Северна Хама, наблюдавайки как бандитите с упоение се самоизбиват. Обостроянето се предизвика от опитите на Ердоган да наложи турска администрация в района и поне частично да изпълни поетите ангажименти от Сочи. Ердоган също изведе част от "Зинките" в Северна Сирия  за настъпление срещу кюрдите.

http://https://colonelcassad.livejournal.com/4683588.html#comments (http://https://colonelcassad.livejournal.com/4683588.html#comments)


Ставащото в провинцията е в плюс за Асад и Ко. Така или иначе Ердоган  оставя Ан Нусра/Ал Кайда/ да завземе Идлиб и да развърже ръцета на Асад за нейното зачистване и освобождаване. Времето ще покаже.
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Януари 17, 2019, 04:00:23 pm

На кратко по Сирия:
По вчерашния взрив в Манбидж. 4 американци  са убити, 3 ранени. 27 цивилни убити и ранени. В града патрулират американци. На запад и северозапад от града- военна полиция на РФ и  САА.

За  оставката на началника  на Генштаба на  ЦАХАЛ Гади Айзенкота, който отговаря за операциите на ВВС в Сирия - очевидно не се справи с поставените задачи.


Войната в Сирия отслаби Израил: Само 5% от арсенала на "Хизбула" и Иран е бил  унищожен  в Сирия.   Според Помпео Хизбула разполага с 130 000 ракети. От друга страна Цахал не смее да атакува силите на Хизбула в Ливан, защото е заплашен, че ще има смъртоносни отговори от тази организация.САЩ не искат да остават повече в Сирия, въпреки настояването на израелското правителство и заявяват, че Израел е достатъчно силен за да се защити от Иран и ко."Израелските бомбардировки на  цели в Сирия не бяха нито стратегически, нито тактически. Това  бяха политически атаки, насочени за повишаване  имиджа на Нетаньяху. Тези удари не отслабиха Корпуса на Стражите на Исламской Революции (КСИР) и Хезбаллу."И още: Иран присъства в Йемен, където  разрушительната  война  на Саудовской Аравии против хуситов предостави  на Иран уникална возможност  да поддържа угнетените против угнетителите.  Иран стъпи и в  Афганистан и е в съюз с талибаните срещу САЩ.   Иран и Сирия проявиха търпение в очакване на своя  час и  трупаха  сили.  И Иран, и Сирия преживяха  постоянните заплахи и войни и им се отдаде да устоят и да станат по силни.  В същото време Израил, ядерна держава с най-силните ВВС на БИ, до сега се въздържа от нападения над Ливан, малка страна, едва забележима на картата на света.Элайджа Магье

Идлиб окончателно е под властта на джихадистите. И последната пробританска военна банда - ССП /сирийска свободна полиция/ се разпадна и  премина на страната на сирийската алкайда. От 20 милиона долара отпуснати от британското правителство за ССП, до генералите от тази"полиция" са достигнали едва 1 800 долара.https://colonelcassad.livejournal.com/ (https://colonelcassad.livejournal.com/)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Януари 30, 2019, 09:43:49 pm

https://colonelcassad.livejournal.com/4741337.html#comments (https://colonelcassad.livejournal.com/4741337.html#comments)


Механизмът за  заобикаляне на санкциите от  Вашингтона против Тегеран  ще  заработи в  близките дни,  сообщил в эфире на радиостанция France Inter министр финансов Франции Брюно Ле Мэр. По его словам, това ще продемонстрира, че Европа е способна да се движи напред и да  противостои на най-големите световни държави. Решението за создании "механизма специального назначения" (Special Purpose Vehicle, SPV) Евросоюз е приел още през сентябре 2018-го."ЕС учредит юридическое лицо для проведения законных финансовых сделок с Ираном, и это позволит европейским компаниям продолжить торговать с Тегераном в рамках законов ЕС, оставаясь открытыми для других партнеров", — пояснила тогда представитель Евросоюза по иностранным делам Федерика Могерини............
Търговските сделки ще се сключват без участие на долара -  в евро или фунтове, с гарантирана анонимност на контрагентите.
  За сега не е ясно как ще се извършват платежите. Франция твърдо е решила да се откъсва от американското влияние. Е, появиха се и "жълтите".
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Февруари 16, 2019, 11:19:25 pm

На 12.2 е взривен френския щаб в Ракка. 15 французи убити, 30 ранени. Много жертви и от кюрдската охрана. Мотоциклет е взривен до склада с боеприпаси и въоръжение. СТрога цензура от френска страна. Правителството на Макрон обмисля изтегляне на контингента от Сирия-


По Идлиб - След срещата в Сочи - Ердоган:«Совместные операции могат да се проведат по всяко време, в соответствии с развитием событий. За това няма никакви  препятствия»


https://colonelcassad.livejournal.com/ (https://colonelcassad.livejournal.com/)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Март 07, 2019, 08:05:03 pm

 Възстановяване на инфраструктурата на Сирия

https://colonelcassad.livejournal.com/4825472.html

Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Май 08, 2019, 09:43:16 pm

САА навлезе в Идлиб. Превзет е град Кафр-Набуда. Дългоочакваната офанзива срещу Ан-нусра започна. Турските наблюдатерни постове в региона се изтеглиха.https://colonelcassad.livejournal.com/4973724.html?page=2#comments (https://colonelcassad.livejournal.com/4973724.html?page=2#comments)


Да очакваме западните "отзиви" за химически атаки и бомби върху болници!


Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Май 14, 2019, 04:51:39 pm
Страшни зверства на бандитите : нехора убиват децата на сирийските християни (ФОТО) 
 https://rusvesna.su/news/1557784581

Съответно западните "хуманисти" нищо не знаят!
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Май 16, 2019, 08:54:22 pm

Тактика на сирийската армия в хода на операцията в Хама

Тя е коренно различна от предишните операции. Провежда се усилено разузнаване, последвано от  разгромяващи удари на артилерия, ВВС на Сирия и ВКС на РФ. И тогава
вече пехотата  поддържана от танкове настъпва. Участват и спецподразделения на руската армия и съветници. Долината Ал-Габ е вече освободена. Всички опити на Ан-Нусра за контраатаки са блокирани още в техния зародиш!


https://colonelcassad.livejournal.com/4992232.html (https://colonelcassad.livejournal.com/4992232.html)


https://colonelcassad.livejournal.com/4992955.html (https://colonelcassad.livejournal.com/4992955.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Май 23, 2019, 12:11:01 pm

САА отстъпи няколко селища в Хама, след като спря успешното си настъпление и даде възможност на джихадите да се прегрупират и докарат подкрепления. Сега те настъпват с танкове и пехота! Кафр Набуда пак е завзета от терористите!   

 html (https://colonelcassad.livejournal.com/5010581.html)https://colonelcassad.livejournal.com/5010581.html (https://colonelcassad.livejournal.com/5010581.html)
https://rusvesna.su/news/1558531926   


Всичко това се случи по заповед на Путин, който изпълни заповедта на западните "партньори" да се спре САА!!!!! Така стана и в Донбас след разговора с Бухгалтер от Швейцария!!!!!

Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Юни 15, 2019, 11:06:46 am

Използване на КАБ-1500ЛГ в Сирия

Бандитите виждайки приближаването на самолета  бягат в укритието, където ги настига възмездието - видео

https://colonelcassad.livejournal.com/5065535.html (https://colonelcassad.livejournal.com/5065535.html)


На фронта - поредното "примирие"!
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Юни 20, 2019, 08:46:02 pm
https://rusvesna.su/news/1561002086 (https://rusvesna.su/news/1561002086)


 Иран свали стратегически БПЛА на САЩ. В официално заявление на КСИР е заявено в четвъртък сутринта,   на 20 июни е свален с ракета  БПЛА Global Hawk  от  военно-воздушните  сили на корпуса на  стражите  над района Кухе Мубарак в провинция Хормозган след навлизане във въздушното  пространство на   Исламской Республики Иран.По данным СМИ стоимость различных моделей БПЛА Global Hawk составляет  от 130 до  220 млн долларов, эти аппараты напичканы современной высокотехнологичной разведывательно аппаратурой.
Отначало ВВС на САЩ отрекоха загубата на апарата, след това го признаха.Источник:


https://rusvesna.su/news/1561002086 (https://rusvesna.su/news/1561002086) беспилотник США — фото


Още един такъв бе свален край руската база Хмейми в Сирия. Тогава също бе отречена загубата от САЩ, като потвърдиха само, че такъв БПЛА е паднал в планинте на Калифорния, на трудно място и не са го прибрали.
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Юни 28, 2019, 02:25:00 pm
Операцията, предоставила на  Москва ценни технологии за радара MFAS и провалила удара по Иран.

Свалянето на  БПЛА RQ-4A модификация BAMS-D (платформы-демонстратора для тестирования БРЭО более передовых MQ-4C «Triton») напълно   потвърди готовността  на  Иран със  силови методи, да пресича всякакви опити за разузнаване и контрол  на неговите отбранителни позиции на собствена територия. Това събитие също наложи на САЩ да коригират съществено своите планове за нападение срещу Иран. 
В частности, загубата на стратегическите дронове  RQ-4B «Global Hawk», MQ-4C «Triton» и   противолодочните самолети P-8A «Poseidon»    лишава  Пентагон и командование на 5-го флота ВМС США от важна оперативна информация за местоположението на  зенитно-ракетните бригади  и радиотехнических подразделений КСИР, располагающих достаточно современными зенитно-ракетными комплексами «Hordad-3», «Hordad-15» и «Bavar-373», а также радиолокационными низковысотными обнаружителями «Каста-2Е2», РЛО 1Л119 «Небо-СВУ» и комплексами исполнительной РТР 1Л222М «Автобаза-М». Данные подразделения ПВО и РТР КСИР, развёрнутые на возвышенных южных участках горной цепи Загрос, обеспечивают прикрытие стратегически важных объектов ядерной промышленности Ирана в глубине территории остан Хормозган, Фарс, Шираз и Керман от массированных ракетных ударов ВМС и ВВС США с задействованием СКР UGM/RGM-109E «Tomahawk Block IV», а также тактических ракет большой дальности AGM-84H и AGM-158B JASSM-ER.
Успешния прехват  на RQ-4A BAMS-D постави точка на бързата проработка за масиран  ракетен  удар  по Иран .
Липсата на информация за безопасните подходи към обектите за удар, наложи отлагането или пренасянето за по-късна дата  реализацията на удара/ СВКНО/ против Иран за неопределен  период  от време .
Данный эпизод стал красноречивым доказательством неготовности Вашингтона к участию в «силовых пикировках» с государствами, располагающими широкой номенклатурой современных средств противовоздушной / противоракетной обороны, не говоря уже о «разношерстной» линейке из тысяч оперативно-тактических баллистических ракет «Fateh-110/313» (включая противокорабельные модификации).
Успешното използване  на ЗУ ракета  «Hordad-3», показа че тя е на висота.
Пикантната новина е, че няколко часа след извличането на останките от падналия дрон, За Москва срочно е  излетял военно-транспортного самолёта Ил-76ТД ВВС Ирана, видно от «Flightradar24» 21 июни 2019 год.

http://anna-news.info/svodka-sobytij-v-sirii-i-na-blizhnem-vostoke-za-27-iyunya-2019-goda/

Та това е основната причина за отказа на доналд от удара по Иран!!!!
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Юли 02, 2019, 07:00:39 pm
 Турския вестник Yeni Safak  на  27 май сообщи, че Турция разглежда  възможност  да закупи от России истребители Су-57, ако США се откажат да доставят   F-35. Министр иностранных дел республики Мевлют Чавушоглу по-късно е потвърдил информацията. По негови думи, Анкара «не остава без алтернатива» в случай на отказ от страна на Вашингтон.
 
http://anna-news.info/svodka-sobytij-v-sirii-i-na-blizhnem-vostoke-za-1-iyulya-2019-goda/
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Август 01, 2019, 08:05:39 pm
https://colonelcassad.livejournal.com/5175770.html?page=2#comments (https://colonelcassad.livejournal.com/5175770.html?page=2#comments)


Настъпление в Северна Хама. 01.08.2019 

САА започна настъпление в Северна Хама. Карта на завзетите населени места.  Войските настъпват бавно защото напуснатите от джихадистите места са силно минирани. Терористите искат примирие.
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Август 04, 2019, 08:18:46 pm

Ако врагът не си отива, той ще бъде унищожен!


"Ан-Нусра" официално обяви, че не няма да  изпълни  заключеното тези дни  перемирие в Северной Хаме.


Но протурските групировки ще изпълнят договореностите и ще се изтеглят от 20 - т км зона. Това позволява на САА и ВВС на РФ да "изчистят" от терористи зоната, без да бъдат спирани с "примирия"!

https://colonelcassad.livejournal.com/5183267.html?page=6#comments (https://colonelcassad.livejournal.com/5183267.html?page=6#comments)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Август 11, 2019, 09:21:17 pm
https://colonelcassad.livejournal.com/5197836.html#comments (https://colonelcassad.livejournal.com/5197836.html#comments)
Отбраната на  джихадистите  в Северна Хама продължава да се  руши.След нощен бой те напуснаха  Ал-Хабит, прикрыващ  Хан-Шейхун от запад.
 Йемен
Сепаратистите в Южен Йемен  превзеха президентския дворец Маашик в град Аден.Това съобщава РИА Новости. Саудитските сили, които са го защитавали са се оттеглили в база ал-Барика, на запад от Аден. Президентът на Йемен Абд Раббо Мансур Хади е в столицата на Саудовской Аравии.


Това означава, че Арабската коалиция губи легитимността си и трябва да напусне страната!

Секретарь высшего совета движения за независимость юга "Аль-Хирак" Фуад Рашид заявил, что переход президентского дворца в йеменском Адене в руки ЮПС приведет к падению власти Хади и потере легитимности операции Арабской коалиции в Йемене."Дворец Маашик сегодня символ не только легитимной власти, но и арабской коалиции, ведь в нем, помимо правительства, располагаются военные из Саудовской Аравии и ОАЭ. Его падение приведет и к падению йеменской легитимной власти и легитимности нахождения в стране Арабской коалиции"


Шах и мат за агресорите!
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Август 15, 2019, 09:24:41 pm

Пиратите от гибралтарския пролив

1. Британските пирати днес бяха принудени да пуснат отвлечения от тях ирански танкер Grace 1 и да освободят екипажа му.
2. САЩ са опитали да повлияят на Англичаните да не пускат танкера,но британците категорично отказали.
3. Очаква се в близко време Иран  да освободи британския танкер.Ако США срочно не спрат тази сделка, то може да се констатира, че Иран силово принуди  Британия към переговорам и връщане на танкера. Много знаково событие. Бившата империя банално се оказа, че не може да защити  безопасност своите кораби в Ормузския пролив и не иска да става пушечно месо на антииранской кампании США .


В очередной раз опытным путем было установлено, что Запад в целом и Британия в частности, лучше всего понимают язык силы. Увещевания же они воспринимают исключительно как признак слабости. Иранцы в курсе этого вопроса, поэтому в отношениях с США занимают максимально жесткую позицию.PS. По итогам этой истории МИД Британии заявил, что иранский танкер с нефтью не должен заходить в Тартус.Командующий КСИР заявил, что сбив американский дрон и добившись освобождения Grace 1, Иран преподал исторический урок своим врагам.

https://colonelcassad.livejournal.com/5207841.html (https://colonelcassad.livejournal.com/5207841.html)


Иран преподаде исторически урок на своите врагове, с които трябва да се разговаря само от позиция на силата, а не с поклони и подмазване
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Август 20, 2019, 09:15:34 pm

За российско-турецката  сделка по Идлиб.


Nordic Monitor, Унал Чевикоз, старши оппозиционный депутат парламента Турции:


  Россия и Турция са подписали секретное соглашение, разрешаващо  Свободной сирийской армии (ССА), поддържано от Турцией,  да атакува районы, контролирани от курдскими народными подразделениями защиты (YPG) в Сирия /североизточната част/. От своя страна  Турция  трябва да изтегли и своите войски и военна техника от Идлиб.По военните действия:


1. Хан-Шейхун още не е взет, но сирийские силы /САА/ вече навлязоха в северо-западную част города. Турският пост в Морек още не се  е изнесъл, но едва ли ще има проблеми от страна на САА, ако реши да мине през блокадата.
2. Джихада е  сосредоточен на удержании коридора у Таманы, через который остается единственный путь из погибающего Эль-Латаминского выступа.
3. В Южном Идлибе лютуют ВКС РФ и ВВС Сирии, продолжающие наносить масштабные удары по инфраструктуре боевиков. Также бомбят в районе Маарат-ан-Нумана.
https://colonelcassad.livejournal.com/5220168.html


Турската военна колона определено "случайно" закъсня с придвижването си към Хан Шейхун и Морек и сега строи КПП на север от Хан Шейхун. Пътя пред нейното движение беше бомбардиран от ВКС на РФ.
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Август 23, 2019, 09:06:17 pm
Ел -Латаминския котел е затворен!  Турският пост в Морек  е обсаден. Зелени автобуси чакат за да извозят турските войници. Фото и клипове! https://colonelcassad.livejournal.com/5226740.html (https://colonelcassad.livejournal.com/5226740.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Август 24, 2019, 07:11:13 pm
Хуситите в Йемен за миналите години съумяха не само да  стабилизират фронта, но и се научиха да  наносят болезнени удари на своите противници от коалицията. С  поддръжката на  Иран, те усвояват новите   технологии и нови методи за водене на война.Разделът на Йемен става необратим.
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 01, 2019, 11:05:57 am

Американската  авиация нанесе удар по база на джихадистите от   "Хайят Тахрир-аш-Шам" в Идлиб  до  Кафр Набла. Самолетите са излетели от Катар.  РФ  е била предупредена за удара предварително, тя от своя страна е информирала сирийците.
  За изминалите 6 години бомбардировки по терористите, америте за първи път нанасят удар по щаб на терористите, при което е бил убит виден техен шеф. Досега се хвърляха бомби успешно по трактори и "позиции на алкайда".
     Издигат се различни конспиративни версии, като най-вероятната е зачистване на неудобни свидетели.

Въпреки обявеното поредно примирие САА продължава своето настъпление в южен Идлиб, в отговор на атаките на радикализираните джихадисти, които са непримирими. Освободени са още два града.

 САА се подготвя за настъпление в западно Алеппо,   от  където терористите продължават да обстрелват мирните квартали.


http://https://colonelcassad.livejournal.com/5246065.html?page=5#comments (http://https://colonelcassad.livejournal.com/5246065.html?page=5#comments)

http://anna-news.info/svodka-sobytij-v-sirii-i-na-blizhnem-vostoke-za-31-avgusta-2019-goda/ (http://anna-news.info/svodka-sobytij-v-sirii-i-na-blizhnem-vostoke-za-31-avgusta-2019-goda/)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 01, 2019, 07:01:48 pmТанкерът Grace 1 /пуснат от Гибралтар/ - ново име  Adrian Darya 1, се е отправил към бреговете на Сирия.  Ако разтовари в Баниас/Сирия/ ще е шамар по САЩ и неговите санкции срещу Иран.


Накратко по Сирия. 01.09.2019


 Примирието в Идлиб се съблюдава частично. Интензивността на боевете спадна. Очаква се САА да продължи настъплението си в южен Идлиб следващата седмица. Турският пост в Морек продължава да е обсаден от сирийските военни, а военна полиция на РФ пази подстъпите към обекта.
       Ердоган ще изтъргува Рожава за Идлиб с Путин, но със САЩ преговорите не вървят и Турция даде срок от две седмици на Белия дом да решат проблема с изнасянето от района на кюрдските сили. Иначе турците влизат в Северна Сирия и го зачистват.


     Призивът на проповедник  от  Идлиб: "Оставяме скучната война в Сирия, всички на на джихад в Либия" частично работи и вече  на страната на правителството на Либия /подкрепяно от Турция и ЕС/  воюват бандити от  Идлиб, биещи се срещу  Хафтар.           
https://colonelcassad.livejournal.com/ (https://colonelcassad.livejournal.com/)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 01, 2019, 08:14:46 pm

http://Бои на границе Израиля и Ливана: атакованы базы, сожжена бронетехника (ФОТО, ВИДЕО) (http://Бои на границе Израиля и Ливана: атакованы базы, сожжена бронетехника (ФОТО, ВИДЕО))

Боеве на границе Израиля и Ливана: атакувани бази на Цахал, унищожена израелска  бронетехника (ФОТО, ВИДЕО) (https://rusvesna.su/news/1567348159)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 05, 2019, 12:41:29 pm

Ситуацията  на фронта, за сега е стабилна - сирийците пишат, че на джихадистите са дадени 2-3 дни да освободят зона от 10-20 километра и деблокират  пътя   Хама-Алеппо, иначе настъплението  на север  ще продължи. Чакаме.[/size]Отново безуспешен опит за така с БПЛА на Хмеймим, които са били прехванати още на подхода към базата. Отличен повод за продължаване на авиаударите по Ан-нусра.https://colonelcassad.livejournal.com/5256541.html (https://colonelcassad.livejournal.com/5256541.html)
[/color]
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 06, 2019, 10:40:49 am

Кедми предупреди США за секретно оръжие на России, в пъти превъзхождащо «Циркон».
Известният израилски политолог Яков Кедми заяви, че отговорът на Москва на възможна агрессия от страна на Вашингтон може да стане за американците пълна изненада, защото най-мощното и  грандиозно руско оръжие се намира в строга тайна! 
https://howto-news.info/kedmi-predupredil-ssha-o-sekretnom-oruzhii-rossii-v-razy-prevoshodyashhem-tsirkon/?utm_medium=referral&utm_source=lentainform&utm_campaign=howto-news.info&utm_term=1271225&utm_content=7417864 (https://howto-news.info/kedmi-predupredil-ssha-o-sekretnom-oruzhii-rossii-v-razy-prevoshodyashhem-tsirkon/?utm_medium=referral&utm_source=lentainform&utm_campaign=howto-news.info&utm_term=1271225&utm_content=7417864)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 07, 2019, 11:12:17 amТанкерът  Adrian Darya 1 /арестуван в Гибралтар от британски командоси и в последствие пуснат от губернатора на провинцията/ разтовари иранския нефт в Сирия.
 На фона на този  британски позор, шефът на Пентагона Эспер заяви, че США въобще не са имали  планове за пленяване на  танкера с военни средства.  Западът разбира само езика на силата.


1. МО РФ опроверга информацию "Коммерсанта", че в Южен  Идлиб са загинали трима от ССО и трима са ранени.
2. Российские военные напълно са взели под контрол  турския пункт в Морек. Ердоган упорства и не го евакуира, но този пункт е изолиран и не влияе на събитията около него.
3. Российские БПЛА водят активно разузнаване около  Маарат-ан-Нуман, което показва подготовка за освобождаването  и на този град в Идлиб.  Турският опорник       на пътя   Хан-Шейхун  също ще бъде изолиран като този в Морек чрез обхождане от север и юг. 
4. Эрдоган  пак поиска да има ядрено оръжие и заплаши, че Европа ще бъде залята с мигранти от Идлиб.Йемен:


    Разногласията в коалицията се изострят след неуспешната операция срещу хуситите в Северен Йемен. Те продължават да обстрелват обекти в Саудитска Арабия с ирански ракети  земя-земя.
   Самолети на ОАЕ бомбардираха правителствените сили на Хади /избягал в Рияд/ в Аден и подкрепят сепаратистите.
https://colonelcassad.livejournal.com/ (https://colonelcassad.livejournal.com/)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 11, 2019, 08:29:24 pmТрамп уволни Болтон
Доналд Трамп уволни един  главните  подпалвачи на война в своята администрация - Джон Болтон !!!
Защо:
Пълен провал се оказаха всички инициативи на Болтън в:
    1.  Иран/сваления дрон за 130 милиона долара, танкера разтоварен вече в  Сирия/
    2.  Венецуела   /Гуайдо - агентът на ЦРУ вече е световно неизвестен "президент"
    3.  Северна Корея /вече има от 25 до 40 ядрени заряда и носители до Япония, ЮКорея и  Аляска/, последно
    4.  Афганистан! Талибаните реално контролират 70% от страната.
    5.  А в Сирия Асад доволно си намига с Мадуро!  Край Асад  проплува поредния политически труп, който искаше той да си отиде от властта!


https://colonelcassad.livejournal.com/5269917.html (https://colonelcassad.livejournal.com/5269917.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 14, 2019, 11:01:29 amАтаката  срещу    рафинерията  Saudi Aramco -  карта, фото и видео

Мащабни пожари и взривове. Хуситите са решили сериозни задачи за да достигнат такава далечна цел. ПВО на СА не се е справила с атаката!
В момента хуситите са навлезли в саудитска територия и настъпват в провинция Джизан. Много трофеи. Очакваме видео.

https://colonelcassad.livejournal.com/5276769.html


Коалицията бомбардираше мирните жители на Йемен, но сега войната дойде  и у тях!
Талибаните отново в Москва.
След провала на срещата в САЩ, талибаните отидоха на среща с Путин! видео, фото


https://colonelcassad.livejournal.com/5276482.html

Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 17, 2019, 10:58:02 am

Руски изтребители три пъти са прехванали   израилски самолети над територията на Сирия, принуждавайки ги да се   откажат от удари по цели на сирийска земя.  РФ е действала твърдо според  изданието  Independent Arabia,    предупреждавайки израильтян, че ако не се оттеглят ще бъдат ударени или от  ВКС РФ или наземните комплекси С-400. Арабская версия на британского Independent съобщила, че руската авиация е предотвратила  удари на евреите по сили на САА в планините Касиюн, където се намират  сирийските комплексы С-300 и наблюдательная аппаратура ПВО,   нападение на позиции сирийской армии в провинции Эль-Кунейтра и удар по САА в Латакия.

http://http://anna-news.info/glavnoe-na-utro-17-sentyabrya-2019-goda/ (http://http://anna-news.info/glavnoe-na-utro-17-sentyabrya-2019-goda/)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 19, 2019, 10:50:35 am

Интерактивна карта за Сирия:

https://syria.liveuamap.com/ (https://syria.liveuamap.com/)


Вчера саудовски самолети са нанесли удари по ирански проксита в Абу-Кемал, източна Сирия.
http://anna-news.info/vvs-saudovskoj-aravii-nanesli-udar-po-iranskim-obektam-na-vostoke-sirii/ (http://anna-news.info/vvs-saudovskoj-aravii-nanesli-udar-po-iranskim-obektam-na-vostoke-sirii/)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 29, 2019, 06:44:36 pm

Разгром  на саудовската армия в Наджран  /фото и видео/
Хуситите пуснаха пуснаха  материали от  разгрома на три  саудовски бригади, които бяха обкружени в Наджран.
Пленени са над  2000 пленени (саудитов и наемников), убити до 500 войници и офицера, в ръцете на хуситите са попаднали планини от оръжие  и десетки единици техники. Фактически трите бригади  на саудитите са прекратили съществуването си.     https://www.welayetnews.com/content/9853 (https://www.welayetnews.com/content/9853), https://colonelcassad.livejournal.com/5312251.html (https://colonelcassad.livejournal.com/5312251.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Септември 30, 2019, 09:01:49 pmЗнаете ли кои са тези хора и накъде са тръгнали?


Актуално
Прибират се в домовете си, които вече са прочистени от ислямистката сган. Години наред мръсната пропаганда на клозетните експерти ни убеждаваше, че хората са избягали от Асад. Години наред ‘журналистическа’ мърша представяше джихадистите за ‘умерени бунтовници’. Обяснете сега, измет долна, защо милиони сирийци се връщат по родните си места след като сирийската армия ги почисти от ‘умерени опозиционери’?
 Гост-автор |  27/09/2019
Подкрепи свободното слово  Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Автор: Ирини Зикидис
Километрични колони от хиляди коли.Знаете ли кои са тези хора и накъде са тръгнали? Това не е магистралата към Гърция през лятото. Това са сирийци, които всъщност се прибират. У дома. В Морек, в Хан Шейхун, в десетките градчета и селца в северна Хама и южен Идлиб.Прибират се в домовете си, които вече са прочистени от ислямистката сган. Години наред мръсната пропаганда на клозетните експерти ни убеждаваше, че хората са избягали от Асад. Години наред ‘журналистическа’ мърша представяше джихадистите за ‘умерени бунтовници’. Обяснете сега, измет долна, защо милиони сирийци се връщат по родните си места след като сирийската армия ги почисти от ‘умерени опозиционери’?


https://www.lentata.com/page_15431.html (https://www.lentata.com/page_15431.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Октомври 08, 2019, 02:00:44 pm

США няма да пречат на турската операция в Северна Сирия
Американските войска отстъпват  от границата с Турция в района на Таль-Абьяд.
Решението е взето лично  от Трампм след последния телефонен разговор с Эрдоган. Пентагон е бил против, но Тръмп не се съобразил с  опасенията  на военнто ведомство.
Из твиттера бывшего куратора "курдского проекта в Ираке и Сирии" по линии Государственного Департамента США Бретта Макгерка:

США убедиха курдите  от  SDF   да  демонтират отбронителните  позиции, които сдерживали Турцию, обещавайки взамен гарантия  за безопасности.
След като курдите от SDF станаха беззащитни, Трамп дадел  на Эрдоган зелена светлина за нахлуване.
Трудно е да си  представиш по-зловеща последователност  на събитията.
Събитията в северна Сирия се ускоряват. Нахлуването на Турция се очаква в близките 1-2 дни, ако не настъпят фарсмажорни обстоятелства. Турската артилерия и ВВС нанасят непрекъснати удари по кюрдите от вечерта на 7.10. Кюрдите се обърнаха към Сирия и Русия за помощ и защита, но опита от Африн показва, че са недоговороспособни.

1. Вечером турецкая артиллерия начал обстрелы курдских позиций на границе в районе Маликия. Применялась ствольная артиллерия и минометы. О жертвах и разрушениях не сообщалось.
Также сообщается о выдвижении десятков единиц бронетехники к сирийской границе (публикуются фотографии танков - Леопарды-2 и модернизированные М60 + различные ББМ https://twitter.com/Ozkok_A/status/1181295738954878977).
По данным Пентагона операция турецкой армии в Северной Сирии может начаться в любой момент. В Твиттере в турецких соц.сетях разгоняется хэштег, который может указывать на название операции турецкой армии "Operation Peace Spring".
(

2.Турецкая авиация нанесла удар https://twitter.com/ThomasVLinge/status/1181288579538046976 / https://twitter.com/ThomasVLinge/status/1181291816836108288 по курдскому конвою на границе Ирака и Сирии в районе КПП Земалька. Обстрел и авиаудары произошли в "американской зоне ответственности". Через данный КПП проходит основная часть американской помощи. Сообщается, что одна из ракет промазала и попала в прилегающую деревню. Также сообщается об атаке курдской базы в провинции Хасаке.

3. Турция была исключена из координационного центра коалиции по воздушной обстановке. Информация о ситуации в воздушном пространстве северной Сирии более в Анкару не передается, как и данные воздушной и беспилотной разведки. Представители коалиции заявили, что это "не запрет для Турции" и не "бесполетная зона", но данное решение затруднит для Турции ведение воздушных операций в Рожаве. В турецких соц.сетях легкая истерика с требованиями закрыть для США авиабазу Инджерлик.

4. Трамп пообещал уничтожить турецкую экономику, если Турция сделает что-то, что Трамп в своей непревзойденной мудрости (прямая речь) сочтет неправильным. Что имеется ввиду под "неправильными действиями" Трамп не уточнил. По всей видимости это напоминание для Эрдогана, с который Трамп не так давно лично договаривался об отходе армии США от границы. Эрдоган подтвердил, что решение об отводе было принято после его телефонного разговора с Трампом. Иногда так важно просто поговорить...

5. Франция предостерегает Турцию от проведения войсковой операции и призывает Анкару обдумать последствия этих действий. Структуры ЕС и ООН также заявляют серьезную обеспокоенность тем, что должно вот-вот произойти.

6. Руководство SDF обратилось к России и Сирии с просьбой взять Северную Сирию под защиту и обеспечить переговоры с Дамаском. Тут все как обычно - почуяв жаренное, курды снова вспомнили про Дамаск и Россию, но как мы знаем по Афринской истории, прося защиты, они как обычно будут выдвигать неприемлемые требования, которые будут отвергнуты, после чего начнутся вопли про "предательство" и "цинизм". Чтобы защита стала возможной, курдским вождям надо вернуться в реальность и отказаться от заведомо неприемлемых требований к Дамаску, иначе все закончится как обычно - кучей трупов и курдскими слезами.

7. Часть курдских сил снимается из района Аль-Шаддади с нефтяного месторождения Аль-Омар (где они были развернуты против САА) и отправляются на север провинции Хасаке, где ожидается турецкое вторжение. Сирийские войска и иранские прокси на западном берегу Евфрата в движение пока что не приходили.

В целом, турецкое вторжение может начаться в ближайшие 1-2 дня, если только не случится какой-то форс-мажор, который вынудит Эрдогана в очередной раз отступить.
https://colonelcassad.livejournal.com/
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Октомври 10, 2019, 11:23:56 am

Операция "Peace Spring". Ден 1

Сухопътната операция започна. За сега турците не могат да се похвалят с някакви  успехи. завзети са няколко села до границата. Тактиката е да се обхождат големите градове и отрязване на комуникаците на кюрдите. Поледните се сетиха за Асад и Путин и искат помощ. Наричат САЩ - предатели и престъпници, но е късно либе за китка!/моя забележка/


https://colonelcassad.livejournal.com/5336099.html (https://colonelcassad.livejournal.com/5336099.html)

А сега за  удивително пророческата статия на немецките товарищи "Тактическият съюз с американския империализъм води до поражение" https://colonelcassad.livejournal.com/2927395.html (https://colonelcassad.livejournal.com/2927395.html)Написана е през лятото на 2016 година, още преди до Киркук, Африн и Рожава. Авторът се оказа пророк.


Няма да се спирам на реакцията на световната общественост  и отделните страни. Тя е безполезна. Който се интересува има я в статията на Полковника:


https://colonelcassad.livejournal.com/5336099.htm (https://colonelcassad.livejournal.com/5336099.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Октомври 11, 2019, 12:00:36 pm

Втори ден на операцията в Рожава:

Таль-Абьяд е отрязан. Не е по-добро положението и с  Рас-аль-Айн. СБ на ООН не можа да осъди Турция, която бе подкрепена от Русия и САЩ/колкото и да е странно/. Китай също е двуличен. Остава да се види какво ще каже Лигата на АД.

https://colonelcassad.livejournal.com/5339543.html
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Октомври 14, 2019, 02:09:37 pm
Журналистката от  вашингтонското издание The National Джойс Карам: Това изглежда като най-хаотичното изнасяне на САЩ от региона.   
 Съперниците бързат  да приберат печалбата.   Асад  заключи успешна сделка с  курдите, на хоризонта се очартава сирийско-турецкий конфликт. Ролята на  России е в подем, а Трамп опакова багажа и си отива. Възникват следните въпроси:  Защо умряха  полмиллион сирийци? Кой рисува границите на Ближнем Востоке? Какво е значението на  США в региона? и т.н.


Всички опорници /КПП/ били под контрола на  YPG КПП и опорникците  в района на Алеппо предадени под контрола  на правителствените сили на Асад. 


Ръководителят на корпункта на Вашингтон Пост в Бейруте - Лиз Слай: Това, което става тази  вечер в Сирия, представлява  огромен провал на американската дипломация. США държаха там свои войски,  за да  използват  влиянието на США на мирните переговори за достигане на целите на САЩ.  Сега те напускат хаотично, в безпорядък и става обратнота  - Иран и Россия  се усилват. Съобщават за  празднична стрелба, когато САА минават по  улиците на  Камышли, крепост на  курдите от 2012 год. Те се връщат така както си и отидоха - безкръвно, по съгласуване с  курдите.


Если бы США были более реалистичными ранее в вопросе готовности или неготовности рисковать новой войной и договориться с Турцией от имени курдов, кровопролития последних дней можно было бы избежать. Россия, Турция и Иран заключват окончателна сделка по Сирия, а США в нея ще отсъстват.


https://colonelcassad.livejournal.com/ (https://colonelcassad.livejournal.com/)ФАЩ просто бягат! "Съюзниците" им-кюрди разбраха най-сетне с кого си имат работа и клекнаха на Асад!

Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Октомври 14, 2019, 03:35:31 pm
Кюрдите сключиха сделка с Асад
/Карта/
13 октября, 20:06


Ряд сирийских источников и журналистка "Телеграф" Жози Энсор сообщают, что SDF заключили сделку с Дамаском. Договоренности были достигнуты при посредничестве российских представителей. Позднее, это информацию подтвердил лидер PYD, указав на роль России в заключении сделки.
          Как заявляет Энсор, официальный представитель американской коалиции заявил ей, что сделка уже заключена, но не объяснил ее подробности. Американцы были явно в курсе этой сделки и как минимум не препятствовали ее заключению, о чем курды просили Вашингтон совсем недавно предлагая американцам либо защитить их, либо не мешать просить помощи у Асада.

Сирийски източници  указыват на то, что в течение 48 часов сирийская армия е  длъжна да завземе Манбидж и Кобани (на карте район окрашен в сив /по-скоро виолетов/ цвят).
          На какви условия (что получат курды кроме банальной крыши под сирийским флагом) заключена сделка также не разглашается.
           Боевая группа 75-го полка американских рейнджеров сегодня провела последнее патрулирование к северу от Манбиджа и стяга куфарите.
           По некоторым сообщениям, сирийские войска уже заняли несколько сел рядом с Манбиджем и будут стремиться образовать барьер к северу от города (в районе Арима увеличивается концентрация сил САА), чтобы не пустить туда турок. Командование САА официально объявило, что сирийская армия войдет в Манбидж и поднимет там сирийский флаг.

Впрочем, стоит подождать фактической реализации сделки, ибо еще в Африне тоже сделка была почти на грани заключения, но в последний момент курды ее сорвали и в итоге весь Африн достался Эрдогану. Если же сделка будет реализована, то Асад получит контроль над еще двумя крупными городами и не позволит Турции взять под контроль всю границу с Сирией.

PS. Из прочей интересной текучки.
1. Турките са разбомбили колона  с журналисти, всред които има  убити и ранени.
2. Эрдоган се е срещнал с кримски депутати и е стиснал ръката на Поклонска. На Украина - истерика.https://colonelcassad.livejournal.com/5345810.html (https://colonelcassad.livejournal.com/5345810.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Октомври 14, 2019, 07:01:23 pm

Настъплението на САА в Рожава. 14.10.2019.
карта
1. САА контролира селищата на северо-запад и север от Манбидж, плътно до моста Кара-Казак през Евфрат (там стоят американцы), Табка, авиобаза Табка, стената на язовир Табка /важен стратегически обект/, Аль-Мансуру, Айн-Исса, базу 93-й бригады рядом с Айн-Исса, Таль-Темер, Хасаке и Камышли.В ближайшиме часы этот список продолжит расширяться, готви  се переправа сирийских войск през Евфрат.


2. Турки продължават да заемат   поселки между Таль-Абьядом и Рас-аль-Айном и формират 30-километровую зону между тези городами.Американците се готвят да напуснат Рожава. Западните и арабски журналисти  също покидают Рожаву.Пока что речь идет о том, что США сохранят военное присутствие в Сирии лишь в районе Ат-Танфа - там останется контингент в 300 человек.


3. Не е ясна  съдбата на  Манбидж и Кобани, так как поступает противоречивая информация о том, кто займет эти города. С большой долей вероятности все будет решено (если уже не оговорено) в рамках кулуарных переговоров России и Турции.

https://colonelcassad.livejournal.com/5348024.html (https://colonelcassad.livejournal.com/5348024.html)
Титла: Re: Войната в Близкия Изток
Публикувано от: bojinkata в Октомври 15, 2019, 11:25:13 am
В турските соц.мрежи се обсъжда изгонването на САЩ от авиобазата  Инджирлик - "И ядреното си оръжие  приберете!".
Това е прекрасно - една страна от НАТО въвежда экономические санкции против другой страны НАТО. Заиграванията на Москва с Турция очевидно донесоха желаните плодове, конфликт США и Европы с Турцией с началом операции в Рожаве институциализируется. А европейские и американские санкции фактически подталкивают Эрдогана к России и Ирану, которые его если и осуждают, то лишь на словах и вполне прагматично готовы с ним работать.
В този план, това което  днес стана в   Сирия е историческо т.к. ликвидира   "курдския проект" /планиран от Израел и САЩ/. 

PS. Касательно военной текучки, то:

1. В приграничных районах турки продолжают зачистку в районе Таль-Абьяда и Рас-Аль-Айна, а также постепенно занимают оставленные курдами поселки у границы.
2. САА сегодня заняли Табку (плюс авиабазу и аэродром), Таль-Темр, Хасаке, Камышли, Таль-Хамис, Аль-Ярубия, Айн-Исса (плюс базу 93-й бригады) и пачку сел в районе Манбиджа.
3. По Кобани ситуация непонятная. В город пока никто не заходил. МО РФ опровергло турецкие заявления, что Россия не против турецкой операции в Кобани. СНА грозит пойти походов на Кобани, но пока никуда не идет.
4. Турки и СНА начали наступление на Манбидж, но пока что ограничились взятием нескольких малозначительных сел. Стороны понесли небольшие потери в боях. САА накапливает силы в районе Манбиджа. Над регионом отмечена российская авиация.
5. Шойгу и Хулуси Акар сегодня переговорили в "конструктивном ключе". Полагаю, что между РФ и Турцией есть некие закрытые соглашения, которые сейчас реализуются, где у турок есть красные флажки за которые заходить не следует. Об этом сегодня витиевато предупредил Ушаков.
Ключевой вопрос ближайших дней, где пройдет линия разграничения между сирийской и турецкой армией в районе Манбиджа и Кобани. По остальным территориям в целом уже понятно, что САА постарается занять все что южнее и восточнее Камышли и протянуть фронт до Айн-Исса и далее к Евфрату.
Турки в свою очередь достроят свою "зону безопасности", опираясь на которую и будут играть дальше, стремясь использовать этот козырь для решения проблемы беженцев и торга с Россией и Ираном по поводу будущего Сирии.
Асад фактически без война получава огромни територии и в близка перспективе той ще може да восстановить доступ к нефтяным запасам на изток в Сирии. Россия пак без война, само по дипломатически път постигна нарастване на  сирийските территории. Попутно, курды се лишават от статуса значимого игрока, становясь полностью зависимыми от обещаний Асада и российских гарантий. США, Британия и Франция отползают с ковра. Нелошо за 14 октября.

Армията на САЩ е получила заповед да напусне Северна Сиря. Остават 300 военни в Ат Танаф/Източна Сирия/. Англия и Франция също напускат региона.


https://colonelcassad.livejournal.com/ (https://colonelcassad.livejournal.com/)