Apocryphal Academy

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - Glasberg

Страници: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 ... 42
61

И така, след дълго пътуване, модифицирахме (окастрихме) изходната схема на родословието на Елизабет II, която изглеждаше по следния начин:










Модифицирано родословие на Елизабет II:






62

Интересното в случая е, че Кралицата-майка, Елизабет Боуз-Лайън е потомка на династията на Стюартите:




63

От кралица Виктория до кралица Елизабет II:




65

Следва непрекъсната родословна линия до Елизабет II.





66

Това означава, че Елизабет II си остава потомка на древните Ирландски и Шотландски крале, но не можем със сигурност да твърдим, че е потомка на Érimón, син на Míl Espáine, чиито помотци завладяват Ирландия, след като напускат Галеция.





67

В такъв случай, първоначалната схема на родословието на Елизабет II придобива следния вид:



68



Отстранена би следвало да бъде частта от родословието преди имената, маркирани в зелено:





Бел.ав.: Маркираните в сиво имена не са потвърдени в Уикипедия.

69

Deda се явява прародител на няколко исторически народа на Ирландия и Шотландия, вкл. Dál Riata, Dal Fiatach, Múscraige, Corcu Duibne, и Corcu Baiscind, за които се твърди, че са от Érainn (Iverni), чийто главен кралски ирландски род е Clanna Dedad.


Поколенията преди Deda mac Sin в съществуващите родословия изглеждат изкуствени. [3][4]

В крайна сметка, те водят чрез Ailill Érann до потомък на Óengus Tuirmech Temrach [5], а оттам до далечно родство с династиите Connachta и Uí Néill, чийто собствени родословия всъщност не са благонадеждни преди Túathal Techtmar.



Това означава, че родословните линии преди Deda mac Sin и Túathal Techtmar вероятно са некоректни и се налага да бъдат отстранени от родословната схема на Елизабет II.


70

71

Пример за това, че митовете често са по-вярни от историята, можете да намерите ТУК.

72
Deda mac Sin


Deda mac Sin (Deda, син на Sen) е праисторически крал на народа Érainn (Iverni) в Ирландия, вероятно през I в. пр.н.е. Изписва се също като Dedu, Dedad, или Dega. Той е едноименният прародител на Clanna Dedad,[1][2] и е възможно да е бил крал на Мънстър.


Чрез синовете си, Íar mac Dedad и Dáire mac Dedad, Deda се явява прародител на множество известни фигури в легендарна Ирландия, вкл. неговите "внуци" Cú Roí mac Dáire и Eterscél, "правнуци Conaire Mór и Lugaid mac Con Roí, и по-далечен потомък Conaire Cóem.

Третият му син е Conganchnes mac Dedad.




73

След Breogán, следва родословна линия до Deda mac Sin, която, според изследователите, е изкуствена.[3][4]






74

Érimón



Érimón,[1] (Éiremhón), син на Míl Espáine (и правнук на Breoghan, крал на Келтска Галеция), според средновековните Ирландски легенди и исторически предания, е един от вождовете, участвали в Милезийската инвазия на Ирландия, която завзема острова от Туата Де Данан, и един от първите Милезийски Върховни крале.


Преди да замине в Ирландия, той и по-големият му брат Éber Donn са съвместни владетели на Иберия. Прачичо му, т.е. чичото на баща му Íth мирна експедиция до Ирландия, която вижда от върха на кулата, построена от баща му Breogan, но бива убит от тримата крале на Туата Де Данан, Mac Cuill, Mac Cecht и Mac Gréine. За да отмъстят, Милезийците нададат със сила под командването на Érimón и Éber Donn. Побеждават Туата Де Данан в Битката при Tailtiu. Éber Donn е убит, а кралството е разделено между двама Върховни крале, Érimón на север и по-малкият му брат Éber Finn на юг.


Érimón има две съпруги, Odba, майка на Muimne, Luigne и Laigne, която изоставя в Испания, и Теа, майка на Íriel Fáid, която го придружава до Ирландия, където умира. Теа е дъщеря на Lugaid[2], а хълмът на Тара е кръстен на нея, защото е погребана там - според Lebor Gabála Érenn, Староирландското Temair е "Tea mur" = "Tea's Wall" = "Стената на Теа". Flann Da Congall е потомък на Érimón, който има син Cineth, баща на Raighan, прародител на благородническото семейство O'Regan.


Година след Битката при Tailtiu, Éber Finn става недоволен от своята половина и води битка с брат си при Airgetros. Губи битката и бива убит. Érimón става едноличен владетел на Ирландия и назначава крале на четирите провинции: дава Ленстър на Crimthann Sciathbél от народа Fir Domnann; Мънстър на четирите синове на Éber Finn, Ér, Orba, Ferón и Fergna; Конахт на Ún и Étan, синове Uicce; и Ълстър на Eber mac Ír.

Презтова време, народът Cruithne се заселва в Ирландия. Той управлява в продължение на още 14, 15 или 17 години, след което умира, и бива наследен от синовете си Muimne, Luigne и Laigne, които управляват съвместно.[3]


Geoffrey Keating датира царуването му от 1287 до 1272 г. пр.н.е.,[4] а, Annals of the Four Masters от 1700 до 1684 г. пр.н.е.[5]



75

Míl Espáine



В митовете за произхода на Ирландците, Míl Espáine или Míl Espáne (по-късно латинизирано като Milesius; също Miled/Miledh) е митичен прародител на финалните заселници на Ирландия, "синовете на Míl" или Милезийците, представляващи огромното мнозинство от Ирландските Гели/Гойдели. Баща му е Bile, син на Breogan.


Името му е Ирландската версия на Латинското Miles Hispaniae, което означава "Войник на Испания", засвидетелствано в пасаж (§ 13) на Historia Brittonum ("Историята на Бритите") от 9 в. Според Lebor Gabala Erenn или "Книгата на нашествията", истинското му име е Galam, еквивалент на Columba и производните му Malcolm и Callum.


Lebor Gabala Erenn предлага разказ за това, как Ирландия бива последователно превзета от преселници от Иберия, сред тях Partholón, Nimeth (Nemed) и "тримата синове на Испански войник" (tres filii militis Hispaniae).[1]


Míl Espáine служи като войник в Скития и Египет, преди да си спомни пророчество, че неговите потомци ще управляват Ирландия. Той отплава на запад, стигайки до Иберия, където води няколко битки, преди да умре, без самият той да види Ирландия.


Съпругата му Scota и чичо му Íth, които зърват Ирландия от една кула, отплават за Ирландия, където Íth бива убит от Туата Де Данан. Когато връщат тялото му в Иберия, 8-те синове на Míl и 9-те братя на Íth нахлуват в Ирландия и побеждават Туата Де Данан.


Míl Espáine заема почетно място в митологичните генеалогии на John O'Hart като общ прародител на всички Ирландци.


Milesius умира в Испания, преди да успее да стигне до Острова на съдбата. Съпругата му Скота заминава за Ирландия заедно с техните 8 синове. Заради ужасни бури, (приписвани на магията на Туата Де Данан, които вече живеят в Ирландия) повечето от синовете на Milesius умират по време на акостирането.

Страници: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 ... 42