Apocryphal Academy

Автор Тема: Атос, kipenzov и λ си говорят за екзистенциални гледни точки  (Прочетена 5942 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kipenzov

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Ламбда, радвам се на разбирането на солипстичния ми подход при  полагането на основата на въображаемия ми модел, с който си обяснявам смисъла и същността на МОЯТА реалност. Не се радвам,че си спрял до тук. Изобщо дори.
 • В солипсизма, съществува единствено индивидуалното съзнание, а всички други хора наоколо са илюзия на индивидуалното его (на солипсиста) и всъщност не съществуват извън въображението му.
 • Когато се опитваме да разсъждаваме за "Божественото съзнание", ние, естествено, по дефиниция говорим за общия произход на всички обособени отделни съзнания.
Според мен това по някакъв начин те обърква.


Не само,че не ме обърква, ами говори за тоталната ти предубеденост в собствената ти правота. Какво ти пречеше в процеса на осмисляне да добавиш съществуване извън въображението на солипсиста на множеството паралелни реалности на другите индивидуални съзнания. Да екстраполираш този подход и върху тях и да ти се изясни картинката, която се опитвам да нарисувам. Това имам предвид под толерантност.
Правил съм грешки да предавам чужди думи без да съм ги разбрал, но не съм си позволявал манипулативно да ги представям за позицията на човека, който цитирам в стил - kipenzov твърди, че...


Ако си бях заложил предизвикателството да фрагментирам изказани мисли, да вадя от контекста дадени части от тях и да ги анализирам писмено нямаше да откажа поканата да продължа академичната си кариера след магистратурата и да стана горски в провинциално Горско стопанство/ може и да ти е странно, но не съжалявам/. С това предполагам ще ти се изясни част от нежеланието да продължа да пиша в тази тема. Другата част се състои в дълбоко загнезденото ми желание за лична свобода,а това определено не е в унисон с външно предизвиканата ми писмена активност. Също така отдавна съм надраснал е[size=78%]гоистичните нужди от признание, още повече да виждам заглавие на тема с фигуриращи имена, които нищят нещо си е признак за някаква психопатология.[/size]


И понеже изразът ,,съм заложил предизвикателство'' предполагам ти е убегнал ще ти споделя, че тази част от философията на ежедневието ми произтича от частта за статичното време-пространство. Ще поясня. Без да си ограничен от времето, на ниво енергийно съществуване би имал ясна представа всеки инкарнационен цикъл какви опции за преживявания предлага. Видя ли същността на израза ,, Опознай себе си....''. Нарочно няма въъпросителен.
За разлика от други в моя свят няма игрички и всички ,,карти,''  съм ги свалил при постовете си в темата за структурата на пространството и в тези  от темата за мисъл формите. Осъзнаванетоо на многослойната смисловост, с която съм ги заредил би пресизвикало възторг и радост у мен. Ето и един жокер, който е подсказан от Н. в сайта parallelreality-bg.com [/size][size=78%]https://m.vbox7.com/play:28d8a2d9[/size]. Бих препоръчал освен статиите на Н. и книгата на Амит Госвами ,,Самоосъзнаващата се вселена'', както и да прегледаш на Psihea линка от темата ти за структурата на пространството.


Между другото, според някои автори инкарнационната задача на родените от моята зодия,на моята дата и с моя асцендент хора е да отработят довършването на зопочнатите неща. С тази констатация мисля да приключа експеримента по участие във форуми.

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Тия номера ги знам :P Слагам емотиконга, за да не бъде погрешно възприета емоцията, с която го казвам.

Ето как стоят нещата.

Има определена група хора, които са построили една парадигма върху основата, че съществуват "паралелни реалности". И тази група хора не казва нищо ново (кой ли казва нещо ново въобще) - парадигмата си съществува и в чужбина. И е доста широко разпространена, всъщност, това е ПРЕОБЛАДАВАЩАТА езотерична парадигма в момента, в съвременните езотерични среди въобще.

И аз добре познавам тази парадигма... защото, точно като теб, се познавам именно със същите хора, които споменаваш (поради трупащите се години и разреждането на комуникациите, това познанство вече е повече задочно, отколкото реално)... и мога да кажа, че първо се запознах с тези хора в България, преди въобще да знаех какво значи езотерика и какво се разбира под езотерика. Затова смея да твърдя, че много добре познавам и идеята и потока на мислите, към които ме препращаш. Запознат съм със събитията в тази парадигма от преди да се направи Паралелна Реалност като сайт. Само че, понеже с въпросните съратници сме горе-долу връстници, и горе долу ни се пада що годе еднакво астрономическо време на развитие, осведомяване и еманципиране, се получи така, че аз специално възприех ДРУГО тълкуване на живота.


Само че разликата е, че тълкуването на живота, което АЗ възприех, не е общоизвестно течение. Моето тълкуване на живота не може да се обобщи с определени сайтове и течения. И точно това е причината да се появи ТОЗИ сайт - чрез него аз изразявам МОЕТО тълкуване на живота, по същия начин, по който Н. изразява тълкуването на живота на име "Паралелна Реалност" на неговия си сайт.

РАЗЛИКАТА Е, че Н. не се интересува от мненията на другите, като цяло. Н. си има неговия опит, неговите си наблюдения, неговата си практика, и следователно може да оформя собствените си мнения, без да има времето да разпилява състрадателността си към мненията на всички останали наоколо. Моят опит обаче се различава от неговия. Моят опит е в общуването с хора, моят опит е в анализирането на начините, по които хората мислят, сравняването на хора с хора, наблюдаването отстрани, и размишляването. Затова "Апокрифна Академия" се върти около начина, по който АЗ тълкувам света - което означава, че има Библиотека, в която има материали, на които никой друг сайт в България не обръща никакво внимание, включително и "Паралелна Реалност", и освен това има и форум, в който се общува по начин, по който никой другаде не общува, най-малкото в "Паралелна Реалност" (което си е блог без коментиране).
И, когато някой от "Пловдивската школа" дойде тук, той трябва да очаква, че тук ще му се задават въпроси. Той трябва да очаква, че тук разни хора ще искат от него да обосновава позицията си в диалог, с аргументи и със стремеж към истината.

Не знам другите и бъдещите участници в нашия сайт какви въпроси биха задавали на някой от "Пловдивската школа"... но аз, в качеството си на един от многото участници с предоставена възможност за общуване, бих задал следните въпроси:

 • Каква е дифиницията на термина "недуално"?
 • Как въпросната парадигма възприема дефиницията на "дуалности" и как дефинира по-важни думи, като "добро", "зло", "истина" и "лъжа"?
 • Как въпросната парадигма дефинира думата "реалност"?
 • Според значението на думата "реалност", което целия останал свят разбира, не е възможно да има "паралелни" такива така наречени "реалности". Тогава какво по-точно е онова, което парадигмата, за която говорим, нарича "реалност"?
 • Как по-точно се дефинира друго ключово понятие от парадигмата, "Висш Аз"? То е доста противоречиво и ако никой никога не седне да го обясни, то придобива статута на поредното божество за онези, които са встрани от концепцията.

Има причина, поради която привържениците на тази парадигма не участват във форуми, и това са именно тези въпроси. Те често се измъкват от общуването с вече стандартизираните реплики, че...
 • "Този въпрос не може да се обясни от логиката" - намеквайки, че само шизофреник би приел обяснението.
 • "Това не може да се обясни с дуална лексика от позиция на вътре в Матрицата" - намеквайки, че без да си "специален", и без да си на "специалното място", нямаш правото да ти се обяснява и след като не си "финална инкарнация", заслужаваш да приемаш всичко само на доверие.

И, по силата на тази логика и на тези извинения, в крайна сметка поддръжниците на парадигмата, естествено, не участват във форуми. Защо биха участвали, след като е невъзможно?Нека никой не ме разбира погрешно. Аз не отричам самото извънтелесно преживяване, нито феномените, свързани с това. Просто искам да кажа, че световното множество, на които се случват тези феномени, ги приема като чиста и очевидна монета (at face value, както казват англичаните).

А тези феномени са всичко друго, но НЕ и това, което изглеждат.

И ИМА едно малцинство вътре в това световно мнозинство на преживяващите и владеещите въпросните феномени, които можещи потърпевши НЕ приемат феномените за чиста монета, а се опитват да работят в кооперация с останалите хора... без да създават митове и легенди като "Висш Аз", "недуално", "паралелни реалности" и прочие необосновани и нелогични неща... опитвайки се със силите на световната мъдрост, натрупана до тук, и с ресурса на всички разсъдливи хора, да разберем какво НАИСТИНА се случва.

И "Апокрифна Академия" съдейства на този процес. Ако някой тук твърди, че знае и че практикува истината, той трябва да се опита да се обоснове - защото всеки човек е достатъчно интелигентен да проумее истината, щом му бъде показана. Но пък не всеки е достатъчно интелигентен, за да проумее от раз изкуствено и целенасочено усложнените построения, направени с цел да прикрият простата истина.Ти можеш да правиш каквото си искаш, защото си свободен, колега kipenzov :) Обвързаностите, които изтъкваш, са само в твоята глава (още енергийни митологии, предполагам, и опасения от това, че името ти се споменавало някъде, откъдето все едно следва някакъв въображаем дълг). Това, че ще решиш да се оттегляш или че ще решиш да се връщаш няма да промени правата ти да се изразяваш и обосноваваш тук. Но да се обосноваваш, означава, да обясняваш. А не просто да твърдиш и да раздаваш нарицателни - това е такова, онова е такова... кой каза? По каква логика? С какви доказателства?

Ако не се работи по този метод, тогава всеки може да си твърди баш каквото му хрумне. И да се твърди, че всеки си бил създавал негови си реалности по този начин, е просто едно отбягване на отговорността да се дават обяснения за каквото и да е.
« Последна редакция: Юли 17, 2017, 11:32:31 am от λ »

kipenzov

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
...
Както ти самият спомена за отрицателната ентропия, би следвало сам да стигнеш до извода, че краят на този процес е липсата на движение или връщане в Празнотата на липсата на дефинируемо съществуване, но "там" Е и присъствието на всичко което Е, няма разделение, няма дуалности, няма емоции- съответно няма мисли, няма и време ...
С оглед на горното ми твърдение, бих споделил и малко допълнително инфо за смисъла на ПРАЗНОТАТА.
Както обикновенно, когато нещо, което съм изпитал и съм на път да осъзная, се появява външна препратка, която недвусмислено показва, че не съм открил топлата вода.
За да внеса малко яснота предлагам следния цитат от уйкипедия:

,,Шу́нята (на санскрит: शून्यता, śūnyatā IAST; пали: шуната; тиб. stong pa nyid, stong pa – пуст, намиращ се отвъд пределите на сетивното възприятие, непостижим, nyid – добавяне на значението за това, че всичко може да се случи; на монголски: хоосон чанар) –
Шу́нята е понятие във философията на будизма, означаващо отсъствието на собствена природа на нещата и явленията (или дхармите – още едно значение на понятието дхарма). Нещата и явленията съществуват единствено чрез своята обусловеност и взаимозависимост и са напълно лишени от каквато и да било отделна трайна собствена „природа“.

Описание
Шунята се счита за едно от най-трудните за разбиране понятия в будизма, неподдаващо се на просто описание и определение. Постигането на „пустота“ е важна цел в будистките медитации, специфични за различните школи на будизма. Неправилното разбиране на термина „пустота“ в небудистките преводи и коментарии е довело до възприемането на будизма като нихилизъм, солипсизъм, отказ от разумни доводи и от словесно разбиране, отказ от позитивни тезиси, представа за всеобща илюзорност и др. и поради това будизмът често е подлаган на критика. Будистките школи не приемат това и акцентират върху „взаимозависимото възникване“, причинността и обусловеността на явленията.

Основните дискусии за природата на пустотата са се развивали в началото в контекста на спора с небудистки школи за причинността и собствената природа или „висшето аз“ (санскрит атман). Това понятие не се приема в будизма и вместо него се среща термина аната - т.е. „не аз“ или липса на собствено „аз“. Нагарджуна поставя особено ударение върху учението за пустотата и неговата важност за осъществяването на природата на Буда. Представата за шунята развиват също така Арядева, Асанга, Васубандху, Дигнага, Дхармакирти, Будапалита, Бхававивека, Чандракирти и други философи на будизма. Шунята става едно от най-важните понятия на тибетския и далекоизточния будизъм, в частност на Чан.

Важен източник на учението за пустотата представлява Праджняпарамита Хридая Сутра, почитана и изучавана във всички школи на Махаяна и Ваджраяна, като служи като тяхна основа.''


А пък за понятието Атман и НЕ-Аз, в линкнатият текст, според мен може да се открие доста
http://www.katinkahesselink.net/tibet/atmsun.htm

Тагове към темата: философия размисли критика