Apocryphal Academy

Автор Тема: Първата българска история  (Прочетена 1430 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

λ

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Първата българска история
« -: Ноември 29, 2017, 02:16:53 am »

27 ноември 2017


Проф. д-р Лилия Илиева от Филологическия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски" съобщи, че е открила цялостния текст на историческото съчинение на Петър Богдан Бакшич - първия трактат върху българската история.

Смята се, че Софийският католически архиепископ Петър Богдан Бакшич е завършил своя трактат на латински върху българската история през 1668 г., a той е отпечатан във Венеция след 1674 г. Това е век по-рано от „История славянобългарска“ - Паисий Хилендарски я пише в Хилендарския манастир и в Зографския манастир в периода 1760–1762 г.

Публикацията на проф. д-р Лилия Илиева, озаглавена "Открит е първият трактат върху българската история: Петър Богдан, за древността на бащината земя и за българските неща", ще излезе в брой 1 за 2018 г. на списание "Балканистичен форум".

"Тук изнасям информацията, че ми се удаде да издиря цялостния текст на историческото съчинение на Петър Богдан Бакшич – неговия авторски ръкопис. При положение, че той вероятно е бил отпечатан във Венеция като книга, няма основания да се смята, че след това се е завърнал във Ватикана, при положение, че е отпаднала необходимостта Пастрич (хърватски свещеник и филолог - б.р.) да го редактира. По тази причина вероятно той е попаднал в частна колекция, след което е бил откупен от публична италианска библиотека. Дигитализирано копие на ръкописа беше закупено от библиотеката и предстои да бъде отпечатано неговото научно издание като текст, факсимиле, превод, бележки и коментар. Основната работа по подготовката на ръкописа се върши от д-р Цветан Василев от Катедрата по класическа филология при Софийския университет." - съобщава проф. Илиева.

"Ръкописът на Петър Богдан включва към 200 страници и съдържанието е разпределено в седемдесет глави, предшествани от предговор, с прибавката на някои документи и с послеслов. Този обем надхвърля значително изказваните досега предположения за големината на текста. В началото се разглеждат по-общи въпроси, докато във втората половина на текста преобладава вниманието към Северозападна България, главно – върху католическите селища Чипровец, Железна, Копиловец и Клисура. Споменават се и някои техни съседни селища, някои – за първи път в известните текстове на Петър Богдан, например – селото Бели мел. Встрани в полета на страницата авторът стриктно е отбелязвал данните за изворите, които използва. Снабден с библиографски справочен материал, неговият труд отговаря на модерните стандарти за научен труд"- пише проф. Илиева.

Тя е на мнение, че текстът на Петър Богдан, "познат на населението в католическите селища на Северозападна България, е имал роля за подготовката и избухването на Чипровското въстание през 1688 г., вече – след неговата смърт."

Източник: OFFnews.bg

Може да се открие в нета, тук: Петър Богдан Бакшев - ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ
Един специално подбран от мен откъс:

...Това царство България е прекрасно и е украсено с ширни поля, високи планини, хълмове, приятни гори и дъбрави, напоено от различни реки и води. В това царство има обилие от всякакъв вид житни храни, вина, овце, биволи, крави и волове, добри коне, злато, сребро, мед, стомана, желязо и олово, има риба, която се лови от Дунава и от други реки; произвежда различни плодове освен “морските плодове”, треви за добитъка, всякакви цветя; изобщо мога да кажа, че ако това царство би имало един господар, християнин и добър, то не би отстъпило на много царства в Европа. Но всичко това е заето от врагове на християнското и католишко име. Затова Бог сега е скрил мините и другите неща, които не се намират, както по-рано; дано ги запази за някой католик владетел.

На светата църква е позната схизмата както на гърците, така и на българите и на другите народи; но българите имат не зная що повече (в сравнение с другите), защото те, бидейки люде прости и невежи, вярват на всичко онова, което намерят писано. Даже намерих една тяхна книга и извлякох много безумства, които те поддържат – и които са чисти ереси. И ако ги запитате, не могат да отговорят разумно, а с известна надменност и високомерие и се основават на онова, което е писано и казват: “Така казва Писанието”, и всичко приписват на светите отци, па даже и да бъде писано от някакъв евреин. Вярвам, че в цяла България не се намира Светото Писание, освен онова, което четат в църква, но даже и него (не четат) с разбиране. На стоте не ще намерите един, който да разбира онова, което чете, защото не се учат, нямат училища. (Някой) като знае само малко да чете, плаща известна сума на владиката и се оженва, и веднага става свещеник. Видях у един техен монах една Библия, печатана в Московия, и го питах дали (я) чете, а той каза: “За нас не е позволено да четем еврейския закон.” От това се познава, че са много слепи, бедните. Аз имам една печатана в Московия славянска Библия, която купих за 16 1/2 реала от един калугер, който идваше от Московия. Те не посещават църквите и ако отиват понякога в църква, не разбират нищо. Нямат проповеди. Само когато носят в църква да ядат и пият, тогава отиват всички и се напиват като животни. В това се състои цялата тяхна набожност. Монасите и свещениците са дори най-големи пияници от всички. И така “сляп слепеца води и прочие”. Когато се говори с тях за неща относно вярата или църквата, казват: “Папата имал златна брада и я обръснал поради обич към една римлянка. И от срам не могъл да дойде на седмия събор, но като останал в Рим, разделил вярата” – безсмислици, които са невероятни. И затова аз извлякох от една тяхна книга някои неща и ги изпращам с този доклад така, както съм ги намерил: искат да ги преведа на италиански, но нарочно ги оставих така и отец Рафаил (Левакович), ако е там, ще ги преведе на италиански, само за да виси светата Църква колко заблуди се намират по света и колко безумия произлизат от невежеството и завистта, която хранят тези схизматици против Рим (църквата), която когато те дойдат в Рим, им прави хиляди ласки, и като истинска майка желае тяхното спасение...knowledge

 • Newbie
 • *
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Първата българска история
« Отговор #1 -: Декември 21, 2017, 11:55:19 pm »
Според мен може да има още писания ,които не се огласяват по политически причини. В момента се подобряват отношенията ни с Македония. Църквата им иска нашата да им е майка. Албания призна българско малцинство до границата си с БЮРМ. Сърбия е притисната. Заедно чествахме Илинденско-преображенското възстание.Всичко това под натиска на американците и ЕС.

λ

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Първата българска история
« Отговор #2 -: Декември 25, 2017, 01:09:00 pm »
Информационното положение в България е гробовно според мен.

Виновно за това е изключително и само населението. Голяма част от българите таят много дълбоки предразсъдъци и живеят удобни за тях представи, които им действат като завеса и не могат да видят нищо навреме. Напълно са слепи за процесите в настоящето и тяхното развитие, като за всичко си дават сметка след години.

И тези предразсъдъци и удобни представи са вкоренени в комплексите на населението. Българското население се състои предимно от хора с дълбоки комплекси за малоценност и непълноценност, които постоянно изискват захранване, успокояване и прикриване. Това насочва голямата маса от народа да захранва и подплътява народностни митове от всякакво естество. И тези народностни митове са главно насочени в принизяването на образоваността, знанието, информираността, научния подход, и следователно са директно насочени СРЕЩУ разрастването на личната свобода на индивида. Най-близкото поле, което няма против такова поведение, е полето на традиционализма, и то логично се превръща в приемоносител на хорската наложена слепота.

С такова население не може да се очаква каквото и да е като подобрение. Още в предисловието и описанието на този сайт съм споменал какво може да се направи - консолидиране на онези от нас, които желаят да се разграничат от народа, за да не споделят съдбата му, която е пределно ясна. Това много прилича на емиграция... Не класическа териториална емиграция, обаче, а трябва да се извърши вътрешна емиграция - да се емигрира от вехтия българизъм (ако мога така да нарека уродливия образ на националната идея, за който и народ да се отнася), но вместо да се изоставя територията и поземлената собственост, както при класическата емиграция, да се ОСПОРИ териториалната собственост, и модерните, съвременни хора, да се борят и да не предадат териториалната си собственост в ръцете на държавата или нацианалната идея (в смисъла, описан в книгата "Краят на злото" на Лок и "Най-опасното суеверие" на Роуз).


« Последна редакция: Декември 25, 2017, 01:10:36 pm от λ »

Тагове към темата: култура новини обща култура