Apocryphal Academy

Автор Тема: Аналогии между точните, хуманитарните и човекоопознавателните науки  (Прочетена 3625 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

λ

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Внимавай с Карл Юнг. Много се пише за него, и ню-ейджа винаги бърза да си обяснява нещата с него, "Юнг казал това и онова" и тн.

Но е по-малко известен факт, че Юнг винаги е бил отявлен антисемит и е бил широко подкрепян от нацисткия режим не за друго, а заради войната между "еврейската и германската наука", което е абсолютно политически акт от една дълбока социална стратегия за контрол над германския народ. Просто е бил политически удобната алтернатива на Фройд. За контраст, например, Вилхелм Райх, който е бил истинското надграждане над Фройд, е бил преследван, трудовете му изгаряни, и накрая е бил убит. За разлика от Юнг, който е бил галеник на едни психопати. Юнг е писал не една статия, посветени на ниското качество на евреите, както и на не-арийските раси.

Много от основните вярвания на Юнг на практика подкрепят културата на робството - националната идея, новите психологически тенденции на ню-ейджа и хуманистичната психология, които както знаем са стъпка от Новия Световен Ред и планирани в Тависток, и прочие.

Поинтересувай се от някой от скандалните изказвания на Юнг, и думите му ще се разкрият в една по-широка светлина - която всъщност идеално си пасва с пропагандата на Единното Световно Правителство.

Да, бил е добър психолог и е останал в историята. Но много внимавай с него, защото е просто един подлец и поредния корумпиран академик, цял живот обслужвал политически интереси в ущърб на науката.
« Последна редакция: Март 05, 2018, 11:15:48 am от λ »

kipenzov

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Определено съм интегрирал в някаква степен схващането, че събитията нямат емоционален заряд, а оценката им идва след пречупването и през личната ни морално-ценностна система.
Съответно идеята на човека не е пряко свързана с характеристиките на личността му.
Наблюдавал съм доста хора, които съм определял като лоши, но са давали практични идеи в работата.



Надграждането на идеята на Фройд за първичните инстинкти и личното несъзнателно, от което движат вътрешните ни емоционални преживявания е забележително. Дори въведеното от Юнг трето поле - колективното несъзнателно, отваря още повече портала за ,,завръщането'' на някой стари идеи, които ако погледнеш развитието на неоплатонизма може да се каже, че никога не са изоставяни. Бих казал, че и идеята му за архетипното проявление на безформените принципи на първичните идеи не е нова, а е по-практично разяснение на Платоновата теза за идеите, които създават формата, чието отражение наблюдаваме като сянка и че истинската ни същност е източникът, които осветява тази форма.
Друг е въпросът защо се е стигнало до пълно  и необмислено асоцииране с този източник в главите на представители на европейското властово общество в периода отпреди 1-3 века.
Още по друг е пък въпросът защо и как някои човешки фактори с неовладяно его са отприщили масовите психози, започнали преди един век и продължаващи и в момента.
Просто си мисля, че изпадайки в полярността на собствената ми оценка за събитията едва ли ще имам непредубеден поглед върху нещата.


Да, радвам се че интуитивно и ти си прозрял, че по-задълбоченият анализ на същността и наличието на такива течения в съвременната философска мисъл като Ню ейдж загатват за някаква целенасоченост. Организирано мероприятие - по ченгесарски жаргон, хихи.
Но пък погледнато от позитивна гледна точка би могло това да е опит с изкуствено ограничено демистифициране на някои не съм сигурен, но ще използвам ,,окултни истини'' да се овладеят започнали общиствени процеси. В старите българо-съветски филми използваха термина културна диверсия :))) .
Което от своя страна радостно ,,говори'' за започнал процес на осъзнаване или преход в т.н. от Амит Госвами Ниво буди като цяло за обществото.


А пък напълно отнесено друг е въпросът, че системата за организиране на физическия свят в лицето на организация на обществото може да се приеме за тъмна или ,,студена'' полярност на по-дълбоко скрита система за контрол на съзнанието, а светлата или ,,топлата'' полярност на тази система да е отразена от различните идеи и убеждения, които обхващат трансцеденталната страна на нащето съществуване. Тука вече неосъзнато всеки ню ейджър може да  роди и Сириусианци и Орионци или пък  като Д.Айк, който след като е роден англичанин, съответно може да си позволи 2-3 хил. евро за аяухаска церемония в амазония и наместо да разпознае символите на собствените си предразсъдъци и да предприеме ,,движение'' нагоре по пътя си, да се поддаде на страховете на егото си и да почне да пише фантасмагории, които от презумпция на всяватето на страх не е учудващо, че широко се финансират.
Искам да кажа, че ако се абстрахираме от емоциите ще осъзнаем, че живеем изцяло в рамки. Но ако ги няма тези рамки щяхме ли да сме хора в този свят? И не е ли в това смисъла - да открием такъв в самото ни наличие?
За това мислех първата ми тема да е ,,Двете полярности на системата за контрол на съзнанието'', но нещата тръгнаха по друг път.
Баба ми казваше ,,щото така е писано'' !?!? хихи. Усети ли циклажа, съдържащ се само в едно изречение...


λ

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Определено съм интегрирал в някаква степен схващането, че събитията нямат емоционален заряд, а оценката им идва след пречупването и през личната ни морално-ценностна система.
Съответно идеята на човека не е пряко свързана с характеристиките на личността му.
Наблюдавал съм доста хора, които съм определял като лоши, но са давали практични идеи в работата.

Мощно безсмислена рационализация на моралния релативизъм :) Аз, специално, не искам да имам нищо общо с това...
Само искам за последно да вмъкна, че Юнг много се е надявал теориите му да са верни, и тези му надежди са породили нездраво любопитство към социалните събития на Втората Световна война, у които е търсел доказателства за своите предположения. За нещастие, нацистите добре са се възползвали от неговата близост, и работата на Юнг е преплетена с политически елементи.

kipenzov

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Не мога да разбера, защо концепция в която няма нужда от лична оценка на действието веднага е отхвърлена от теб. Не приемаш, че влак може да се движи покрай теб и това да е просто факт. Без  ,,бързо'', без ,,шумно'', без ,,грозно'', без ,,поетично''?
Дали ще е морален релативизъм или универсализъм свързано ли е с оценка на действията?

Фанатичното отричане на нещо е само признак на неубеденост в собствената позиция.
Има и една стара мюсюлманска поговорка - Когато сочиш даден човек другите пръсти сочат към теб.
« Последна редакция: Март 05, 2018, 07:22:38 pm от kipenzov »

kipenzov

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Ламбда, тъй като докато пиша съм в мазето и съм отворил котела, за да заредя гориво.
Огънят гори интензивно както успявам да видя, но дали не е щото съм отворил капака, за да го видя?

kipenzov

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Тъй като съзнавам колко ми беше трудно да вникна в непречупената през призмата на емоционалната ми оценка, представа за егото, ще си позволя да цитирам и друг вариант за описване. След описанието на Амит Госвами, предлагам и концепцията на Кен Уилбър.


ОСНОВНИ НИВА НА СЪЗНАНИЕТО
публикувано 23.02.2010 г., 15:41 от jurnal Psihea



В действителност съществува Чистият Разум, всеобхватен и недуалистичен, безвремевата основа на всички времеви феномени, Реалност без дуалистичност, но не и без отношения. На този стадий ние сме обединени с Всичко, ние сме едно с основната Енергия на Вселената. Именно това нарекохме първо ниво на съзнанието, Нивото на Разума. Но в процеса на мая, на дуалистичното мислене, ние въвеждаме илюзорни дуализми или разделения, “създавайки два свята от един”.

Тези разделения не са истински, а само привидни, но човек се държи, така сякаш са реални. И подлъган от всичко това, той се придържа към своя пръв и главен дуализъм на субекта и обекта. Аз и не-Аз или просто организъм и околна среда. В този момент човек преминава от космическото единство, космическото тъждество с Всичко към личното единство, индивидуалното отъждествяване със своя организъм и тук създава второто основно ниво на съзнанието, Екзистенциалното ниво: човек в единство със своя организъм. Като по изкачваща се спирала, разделянето на човека чрез дуалността продължава и повечето хора дори не се чувстват тъждествени с целия си организъм – ние не казваме “Аз съм тяло”, а “Аз имам тяло” и това Аз, което има тяло, наричаме свое Аз, свое его.

Тук човешката идентичност се премества от организма като цяло към егото и ние създаваме трето голямо ниво на съзнанието – Его нивото. Като продължи по тази дуалистична спирала, човек може дори да се опита да се откаже от части от своето его, които намира за нежелателни, като в съзнанието си отказва да признае неприемливите свои черти. И отново, идентичността на човека се премества, този път само върху някои аспекти на неговото его и така създава следващото ниво на спектъра, което ние наричаме Сянка.

Кен Уилбър (Спектър на съзнанието)[/t]

Само ще добавя едно кратко линкче за някаква представа за концепцията ,,мая''
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%8F_(%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC)

kipenzov

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
И специално за Ламбда
http://www.wilhelmreichtrust.org/books.html


Предполагам, че си запознат, но ако някой желае от сайта на Музея на Вилхелм Райх може да си поръча книгите му.
В едно изречение ще се опитам да изтъкна причини довели до съдбата на учения.
В едно ,,задръстено'' пуританско общество да правиш изследвания, базиращи се на концепцията за ,,подтиснатия'' сексуален нагон и показващи неосъзнатата ограниченост на възгледите на това общество, а в добавка да предизвикаш и съдебната система, си е както го описва Теодор Райк - мазохизъм.
А пък ,,сенчестият'' фактор, насочил обществената омраза, не е трудно да се сети човек, че е предизвикан от твърдението му, че фашизмът е необходимото, мазохистично-индуцирано, колективно ,,освобождаване'' на подтиснатата енергия на обществени групи, чиито опити за установяване на собствена държава и дори ако може столицата да им е около хълма Цион/Zion /  са били саботирани от ,,гоите''. Наглостта и безцеремонността могат да се ,,видят'' и в неотдавнашните действия за преместване на столицата на Израел.
,, He understands fascism as the expression of the irrational character structure of the average human being whose primary, biological needs and impulses have been suppressed for thousands of years.'' , Масовата психология на фашизма.

Дали тезата му е антисемитска или просто ,,комплексираното'', ,,богопомазано да управлява света'', ,,тъмно-окултистко-кабалистично'', предимно еврейско, тайно общество не е блокирало в зародиш изчистената от емоции, психологическа оценка за същината на някои обществени процеси?
 Както казва Сталин - Няма човек - няма проблем, а Айшето отговаря на въпроса ,,А дано си девствена?'' с ,,А дано, ма надали''. Почти сигурно е, че проблема си остава, хихи.

Но това, което си мисля, касае ,,истинското надграждане на Фройд'' от втория му ученик В.Райх, а не развитата му концепция от първия му ученик Юнг.
Както и сам можеш да прочетеш в цитата тази ,,ирационална структура на характера'' на Райх по нищо не са различава от ,,архетипните'' потоци на колективното несъзнавано на Юнг.
Виж, твой проблем си е дали ще оправдаеш действията в обществото на Юнг, след като вижда съдбата на колегата си и измежду ,,прикритото'' ционистко желание да се управлява света и ясно заявеното,агресивно хитлеристко налагане на същата заявка за управляване на света е направил личен избор, вероятно целящ да запази за по-добри времена разработването на идеята за несъзнателната част на психиката.
Дали изкуственото противопоставяне на идеите на двамата психолози не е продукт на неосъзнато желание, базирано на необосновани доводи, е въпрос, на който сам трябва да си отговориш.
Доста трудно ми беше да се науча да се въздържам да давам емоционални коментари, но си намерих ,,инструмент'' за възпитаването на това качество в лицето на думите на баба ми ,,Преди да пръднеш силно трябва да си сигурен, че ще можеш да се забършеш!''

kipenzov

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Ламбда, човек, след като се замислих и осъзнах, че може ,,грешно'' да ме разбереш и дори има голяма вероятност дори и да те обидя с коментара си, бих искал да те помоля да не се подаваш на емоциите, от това което съм написал.
БЪДИ СЕБЕ СИ! , защото опортюнистичността ти помага не само на мен. Ако ти не ,,вкарваш'' дисонанса в оценките ми едва ли, в опитите си да се аргументирам, ще достигам до по-дълбоките нива на собствените ми убеждения и същности на собствената ми персона. 10Х!!!

λ

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
kipenzov, цитиратоно от теб от книгата му "Масовата психология на фашизма"
Цитат
,, He understands fascism as the expression of the irrational character structure of the average human being whose primary, biological needs and impulses have been suppressed for thousands of years.''


означава

"За него фашизмът представлява израз на безразсъдния характер / ирационалната структура на характера на обикновеното човешко същество, чиито основни биологични нужди и импулси са били потискани в продължение на хиляди години".


Това не е "ласкаво" изказване. Мисля че си се объркал. С други думи казва, че фашизмът е безразсъдно поведение, чиято поява е логически предвидима.


А ако трябва да посоча къде именно грешиш, то това е в схващането ти, че човекът с по-силна лингвистика може да изкара каквото си поиска черно, каквото си поиска бяло и каквото си поиска истина или неистина, чисто и просто чрез натиска на словесната еквилибристика.

От дълги години наблюдавам системното пораждане на това хрумване именно у хората, за които моралният релативизъм явно или неявно се е превърнал в основно житейско схващане и изходна позиция за действията им. Това, че владея словесната еквилибристика и съм силен в упражняването на езика няма нищо общо с истинността на нещата, за които говоря. Вярно е, че тези умения са задължителни, ако човек иска да пробута лъжи на неосведомените и обърканите. Но връзката не е двупосочна, това че някой ти съобщава истината по по-изкусен начин не означава, че този начин на съобщаване може да променя реалността. Допускането на подобно хрумване в крайна сметка е актът на впрягане на логиката за намиране на старнични пътеки за заобикаляне на нещо, което не желаеш да приемеш.
« Последна редакция: Март 10, 2018, 05:31:04 pm от λ »

kipenzov

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Ламбда, отново съм ти благодарен!
Ако не беше естествената ти реакция, нямаше да успея да припозная един комплексен мой аспект, отразен точно в твоята реакция.
Когато нещо в околния свят ти въздейства, определено става въпрос за проекция на аспект от цялостната ти личност.
Сигурен съм, че това е преминало отново без осъзнаване покрай вниманието ти, а просто като текст. Все пак това си ти в моите очи - четеш и осъзнаваш единствено това, което ти е интересно или което може да използваш като аргумент и то целенасочено-манипулативно. И дори и в този ти аспект мога да те разбера - просто опосредстваш всичко така, че да бъде сведено до приемлива за егото ти смислова форма. Странното е, че въпреки интелектуалния ти капацитет, а най-вероятно и поради това, не можеш да разбереш, че това е рамката на собственото ти програмиране, която те ограничава.
Множеството позовавания на авторитети са формирали вътрешен за теб авторитет, което е точно принципът на инфлация на егото, водещ до неизбежното самозаблуждение за непогрешимост и авторитаризъм на оценките, които ,,раздаваш''.
Оценките, а не позицията!
Останалата част от аспекта ми , които ,,открих'' в твоето поведение - по дълбоката, ще си я запазя за мен, защото споделянето и' едва ли ще е от обща полза.


И пак се замисли ,,the irrational character structure '' безразсъден характер ли отразява. Щото irrational може да идва и от ,, без причина'', а по това време причината е била изцяло свързвана с осъзнаване, а оттук и ,,неосъзната структура на характера''. Характер като основата на личността, който определя как и до каква степен ще се закрепят стимулите на външната среда като програми в егото. Съответно структура изразява обособена конструкция и от тук аналогията с ,,архетипите''. Все пак имат общ учител!
« Последна редакция: Март 11, 2018, 12:03:31 pm от kipenzov »

kipenzov

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Другото, което бих добавил, по отношение на Юнг, просто като времеви ориентир.
По голямата част от изследванията си върху колективното несъзнавано, в частност архетипните потоци, символизмът в проявлението им във въображението ни и свеждането им до образи, е реализирал в периода 1915-17г. в пътуванията си в Африка. Не само е използвал възможността да съпостави спецификата на човешката психика без структуроопределящото влияние на културата, ами се е възползвал от ,,отдалечеността'' от ,,цивилизацията''. Лично аз, за себе си съм открил такава зависимост в мисловния си поток, когато съм в града и когато съм в гората, докато си правя преход за оглед на насажденията.
Имам предвид, че творческият момент му е бил в този период и оттам насетне работи по концепциите, произтичащи от тези идеи. Т.е. доста преди обществената среда да окаже влияние върху трудовете му. Както трагично е въздействала и върху Райх.
Дори записките, които си е водил, е вписвал в некъв червен тефтер. А нашето ,,материалистично мислещо'' общество ,,произвежда'' секви безумци, които си мислят, че като закупят Red book едва ли не ще почерпят силата на ,,артефакта''. Щото преди 2 вече 3 г. отпадна възбраната към наследниците да ,,вадят'' пред обществото съдържанието. А може и да е рекламен трик да му вдигнат цената - да не забравяме в какъв свят живеем, де.


λ

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
И пак се замисли ,,the irrational character structure '' безразсъден характер ли отразява. Щото irrational може да идва и от ,, без причина'', а по това време причината е била изцяло свързвана с осъзнаване, а оттук и ,,неосъзната структура на характера''.

Няма начин, по който да извъртиш фактите, след като истината е явна. "Нерационално" и "неосъзнато" са два термина в поведението, които нямат нищо общо помежду си.

нерационално - чуждица

IRRATIONAL

I. 1. лишен от разум

2. неразумен, безразсъден, глупав

3. нелогичен, неоправдан (без причина, както правилно отбелязваш)

4. мат. ирационален

II. n мат. ирационално число


Поведението на фашиста не е неосъзнато. Фашистът отлично осъзнава какво прави. Дори и мотивите за поведението му не са неосъзнати - фашистът осъзнава мотивите си, но ги оправдава, а ако не може да ги оправдае, ги отхвърля, като не желае да знае или да чува за тях.

Ако искаш да се опиташ да оправдаеш Юнг за това, че не е бил морален човек, тогава концентрирай се върху аргументите, които го представят в по-добра светлина. Построявайки измислена теза, че Райх е бил нацистки симпатизант, опираща се на измислени рационализации и несъществени твърдения, за да засенчиш обвиненията към Юнг, не е стратегия, която води до истината.

kipenzov

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Ламбда, моля те прояви малко снизхождение! Два дена ме боля главата докато ,,смеля'' вътрешното ми напрежение от поста на Психея, а сега цял ден се опитвам да ,,смеля'' и твоята позиция!


1. Лишен от разум => неосъзнат > без ,,логична'' причина спрямо пуританското високоморално общество. Как в едно такова общество, функциониращо с ,,ясната'' представа, че спазват изцяло евангелските напътствия, да приеме концепция, в която е заложена идея, че нещо може да се случи без да се осъзнае. Как да обясни ,,лично несъзнавано'' освен като безразсъдно?


В никакъв случай не искам да защитавам или да давам въобще оценка на човека или и двамата. Опитвам се да ходя по нишката, която си постлал, за да наблегна на същността на идеята, а не на хората, чрез които е ,,посята''. Останалото, което като ,,етикети'' ми го ,,налепи'', колкото и да ми е неудобно да ти го кажа, е твоята проекция върху мен.
Писнало ми е цял живот да се боря с изискванията към мен, под формата на проекции-чужди осъзнати или не желания. Ма били сме такава фимилия, ма трябвало да съм вундеркинд с тоя ген, ма трябвало да обединявам хората, ма трябвало да изхвърлям боклука в еди кой си контейнер.

В никакъв случай не ми се изпада в оценки на хора, а само на идеи, чрез чиито концепции успявам да обяснявам вътрешните си преживявания, коиго лесно могат да бъдат дефинирани от ,,доктори'' като ,,ирационални''. Обаче и тази проекция ли требва да ме касае или да включа на мах мъжкия елемент Ян и да тегля майната на авторитетите?
Просто се надявам да съм  олезен като си споделям, а подтиснатата енергия на ян-я мога лесно са я излея и да ти тегля и на теб една дълга, но ще е в разраз с градивното. Пък и цал живот съм бил на принципа ,не прави на друг това, което няма да ти е приятно да ти правят на теб''
« Последна редакция: Март 11, 2018, 06:37:24 pm от kipenzov »

λ

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Не можеш да разбереш чиято и да е философия, без да разбереш човека, kipenzov. Не по този начин се изследва полето на философията. На практика, НЯМА философия извън човека. Да разбереш дадена философия, само по себе си означава, да разбереш мисълта на нейния автор. Мислите не съществуват извън човека - той ги създава и те зависят от него. Следователно човекът е центъра, а мислите са неговите външни проекции.

Не те карам да приемаш каквото и да е. Ходи по каквито си нишки искаш, всеки е свободен. Просто констатирам фактите, без да засягам свободата ти да ги приемеш или да се абстрахираш от тях в търсене на нещо различно от реалността.


Няма директна връзка между "лишен от разум" и "неосъзнат".

Човек може да е разумен и неосъзнат едновременно. Това се нарича невежество.

Човек може да е неразумен и осъзнат едновременно. Това е състояние на параноя.


Да не говорим, че никой няма да те пусне да преведеш "irrational" като "неосъзнат". Просто защото тези думи не са едно и също понятие.

kipenzov

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Ламбда, обвързал си две индивидуално правилни съждения в конструкция, която иззключва трето, според мен правилно съждение.
Да, за да  разбереш философията на даден човек трябва да разбереш и самия човек.
Да, на индивидуално - Его ниво, няма философия извън човека.
Обвързани в логическо съждение, тези две правилни съждения формират ,,стените на канал за поливане'', в който не може да се влее ,,водата'' на съждението, че ,,идеята има и самостоятелна форма на съжествуване''. Отвъд нашата оценка и често отвъд нашата степен на осъзнаване. И съждението, че ИДЕЯТА не е наша, а идва от общото поле наречено колективно несъзнавано, вероятно няма да бъде допуснато като вярно.
Едва ли има нужда да ти цитирам думите, че тороидната форма е самопораждаща се и че си правил аналогията между самопораждащата се идея-съзнание и проявлението и в тороидна конструкция.
Дори, за да се опитам да изкажа по-просто твърденито ми, че идеята на човека е самостоятелна ,,форма'' ще дам пример от ежедневието.
,,Пуска се '' интрига, че еди кой си направил нещо. В твърдението се съдържа идея. На 7-8 препредаване на интригата вече може да не е първоначалния човек, може и да не е първоначалното действие, но идеята, че някой е направил нещо остава!


Почти съм сигурен, че ще ме разбереш според твоята философия, но пък това съдържа ИДЕЯТА, че аз съм ти написал нещо и то е достигнало като информация до ,,твоя свят''.
Други са въпросите какво съм имал предвид, какво ти си допуснал като смисъл, каква оценка си му дал, как и дали си го върнал като комуникация и как пък аз съм го допуснал до себе си като смисъл.
Искрено се надявам да ме разбереш, колкото и объркано да звучи, щото по-точно и разбираемо не мога да го предам. За това ти се кефя на сбития, стегнат и смислен начин на изразяване!- щото аз не го мога...

Тагове към темата: