Apocryphal Academy

Автор Тема: Новини за нашето общество  (Прочетена 60413 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #15 -: Октомври 11, 2018, 12:54:49 am »
И нито една медия не се и опитва да предположи, че репортерката е поръчана и че местния наркобос е спуснал нарежданията до един от мангалите си в Русе. Кой очакваха да бъде намерен? Самия Борисов с голи ръце ли? Или ДНКто да съвпадне с това на шева на Джи Пи Груп?

Колко идиотски отначало всички медии изкрещяха, че това е във връзка с работата й, а когато показаха снимката на извършителя в интернет, по някакъв магически начин това че е млад мангал сякаш отхвърля варианта, че убийството е свързано с работата й и по някакъв магически начин щом е млад мангал, значи става дума за "случайно решение на сексуалния нагон". Кой си представяха че ще намерят, който да я убие във връзка с работата й, полицай под прикритие ли!?

И колко бързо мангала избяга в Германия, и колко бързо от задържане на клошарите в Русе един по един по метода тука има тука нема, хванаха точния мангал в Германия! Кой друг да повярва, че ще вземе пет бона и ще започне нов живот в Германия и никой няма да го намери, освен 20 годишен и освен мангал... Кой бушон осъзнава че е бушон?

Или всъщност трябваше да не намерят никой, за да продължи разговора, че е във връзка с работата й? Самото намиране на някой ли опровергава тезата, че е във връзка с работата й? Естествено че някой го е направил! И точно извършителя ли ще знае за какво става дума? Защо го прави и защо тя? Боже... в игралните филми има повече смисъл, отколкото в нашата медейна среда.

Действително човек с право може да е покрусен от българските журналисти, които 50% от некадърност и 50% от продажност погребват онези -0.5% от тях, които стават за нещо.
« Последна редакция: Октомври 11, 2018, 12:58:54 am от λ »

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #16 -: Октомври 11, 2018, 12:30:13 pm »
Румяна Ченалова се усъмни във фактите, изнесени за Селяйдин

11 октомври 2018

Източник: OFFNews.bg


Бившият съдия от Софийския градски съд Румяна Ченалова, която е и едно от действащите лица в гръмналия в "Биволъ" скандал "двете каки", се усъмни във фактите, изнесени за арестувания в Германия Селяйдин.

Ето какво написа  бившата съдийка във фейсбук профила си:

Да обобщим изнесените на пресконференцията факти и изводи:

1. Северин цяла нощ пил. Употребил голямо количество алкохол. Тежи около 50 кг.

2. Скрил се в храстите и изчаквал жертва (по Маринов),но пък престъплението е спонтанно (по Цацаров). Така чакал до обяд.

3. Виктория Маринова била с приятелки до 12 ч.

4. За времето до 12,11 ч (записи на тичащия Северин) той извършил нападение, изнасилване и убийство. Хладнокръвно потърсил телефона и ключа от автомобила, дааже и дреха на жертвата (като в сериал за сериен убиец).

5. Със скорост на спринтьор , скривайки вещите се изнесъл от местопрестъплението.Алкохола въобще не му пречил, щото бил боксьор.

6. Пристигайки в къщата, решил да остави вещите на полицията за всеки случай. Щото ДНК-то, което му взели когато бил 10годишен може и да не е сигурно.

7. След това разказал на леля си, че е извършил изнасилване и отпрашил към Хамбург.

По-добре да не бяха говорили!


Румяна Ченалова стана обвиняема за длъжностно и за документно престъпление.

Обвинението за престъплението по служба бе за това, че от 19.07.2013 г. до 22.01.2015 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - съдия от СГС, докладчик по търговско дело, образувано по молба на „ОЕТ - Обединени Енергийни търговци“ ООД, при условията на продължавано престъпление, с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения, визирани в ЗСВ и ГПК, с цел да набави облага за търговското дружество.

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #17 -: Декември 03, 2018, 04:16:50 pm »
Големите градове в плен на фини прахови частици

Два пъти по-мръсен въздух в 3 столични квартала

03 декември 2018

Източник: OFFNews.bg
В столичните квартали „Дружба”, „Хиподрума” и „Надежда" превишението на фини прахови частици ще бъде два пъти над нормата, според прогнозата на Столична община.

Причината e инверсия, заради която ФПЧ остават ниско. От общината призовават хората да не използват личните си автомобили, а отопляващите се на твърдо гориво, ако имат възможност, да минат на алтернативно отопление днес.

За утре прогнозата е качеството на въздуха да се подобри.

Вчера стана ясно, че жителите на няколко града у нас са дишали мръсен въздух в неделния ден. Превишения на нормите бяха регистрирани в София, Велико Търново, Русе и Пловдив. Вчера най-засегнати бяха кварталите „Западен парк” и „Овча купел” в столицата.

По данни на "Air Quality Index" на Европейската комисия тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град. Най-опасен въздух дишат в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над нормата от 50 µg/m3.

Вятър ще се появи в нощта срещу сряда, когато насъбралият се смог ще може да бъде разнесен.

Едно време точно това беше нещото, което ме мотивира да почна да се интересувам от Свободна Енергия. Не започнах да изучавам темата от алтруистични подбуди. В един момент не можех да си проветря зимата, понеже навън беше много по-зле и предпочитах да дишам пръдните на колегите, отколкото печките на мизерниците в София център. Как е възможно в центъра на София масово да се отопляват с твърди горива. Всяка зима ми напират едни и същи псувни.


λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #18 -: Декември 03, 2018, 04:20:26 pm »
Проверете картата. Това не е от вятъра, нито от налягането. Де що има град в България е задръстен с гняс. Това си е просто от ЗИМАТА, а не от вятъра, и е функция на мизерията и най-вече на невежеството. Това е НОРМА за цялата зима, а не за днеска.

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #19 -: Декември 03, 2018, 04:26:45 pm »
Замърсяването на въздуха в София днес е до 12 пъти над нормата

 
03 декември 2018


Сензори в София отчитат днес фини прахови частици във въздуха до 10-12 пъти над нормата, става ясно от данни на платформата Airtube.

Тя е част от проекта LUFTDATEN. Целта е събиране на реална информация за качеството на въздуха посредством сензори, инсталирани и поддържани от доброволци.

Нормата за пределно допустими концентрации за фини прахови частици (ФПЧ10) е до 50 микрограма на кубичен метър.

Датчиците в ж.к. "Разсадника" отчитат обаче 516 мкг. В района на квартал "Сердика" фините прахови частици са 505 мкг. Най-замърсен е въздухът в района на "Овча купел". Жителите на квартала вдишват 600 мкг ФПЧ10 на кубичен метър. 10 пъти над нормата за концентрация на прахови частици е отчетено още в кварталите "Гео Милев" и "Подуяне".

Средната стойност за София е около 350 мкг на кубичен метър. Такова замърсяване е отчетено например в ж.к. "Борово" и "Манастирски ливади". В централната част на града, около ул. "Алабин", количеството е 304 мкг.

Днес Столична община предупреди, че се очаква замърсяването на въздуха с фини прахови частици да бъде 2 пъти над нормата. Причината e инверсия, заради която ФПЧ остават ниско.

Датчиците, използвани от общинската администрация, са на БАН. Данните, които отчитат, се смятат осреднени за 24-часов период. Станции има в кварталите "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово", както и на местността Копитото. Стойностите, които те показват, също надвишават нормата за ФПЧ10 повече от 2 пъти.От общината призоваха хората да не използват личните си автомобили, а отопляващите се на твърдо гориво, ако имат възможност, да минат на алтернативно отопление днес.

Вчера стана ясно, че жителите на няколко града у нас са дишали мръсен въздух в неделния ден. Превишения на нормите бяха регистрирани в София, Велико Търново, Русе и Пловдив. Вчера най-засегнати бяха кварталите „Западен парк” и „Овча купел” в столицата.
България е новият Сингапур!!!


Сензори инсталирани и поддържани от доброволци! ДОБРОВОЛЦИИ!! А сензорите на БАН трябва да са първото нещо, което да се изгори в новия завод за изгаряне на отпадъци!
« Последна редакция: Декември 03, 2018, 04:29:42 pm от λ »

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #20 -: Декември 04, 2018, 06:42:27 pm »
Потребители с лични уреди мерят фините прахови частици

04 декември 2018

Източник: OFFNews.bg --- Заглавието е промененоИ днес замърсяването на въздуха в много райони на столицата е пъти над допустимите норми, показват данните на гражданската платформа Airtube, в която потребители с лични уреди мерят фините прахови частици.

Средното замърсяване на въздуха в града тази сутрин бе 218 микрограма ФПЧ на кубичен метър, докато нормата е до 50 микрограма/куб.м. Това е завишаване над 4 пъти на допустимото замърсяване.

Най-мръсен в въздухът в кв. "Овча купел", където са измерени нива от 350 и дори 534.

Много мръсен е въздухът и в Горна баня с нива над 300 мкг/куб.м.

В повечето квартали на София засечените фини прахови частици са 2 или 3 пъти над нормата.

Райони без завишаване на нивата на практика отсъстват.

Вчера, 3 декември, замърсяването на въздуха в София, отчетено от Airtube, достигна 12 пъти над нормата.

Данните, предоставени от Столична община, се разминават чувствителни с тези на Airtube. Te са от стационарни измервателни станции на БАН, разположени на едни и същи точки. Според тях днес се очаква умерено завишаване на нивата на фините прахови частици единствено в района на кв. "Павлово".

Станциите за измерване на замърсяването, с които работи общината, показват днес, че нивата са завишени до 3-4 пъти над допустимото.


Както виждате, общините са ненужни. Общините са не само ненужни, но са вредни. Както виждате, общините заблуждават, отчасти нецеленасочено, отчасти целенасочено, отчасти като самоинициатива, отчасти като натиск от други излишни тела, и всичко това се корени във факта, че общините са излишни.

Достатъчно е на вас да започне да ви пука за нещо. За каквото и да е. Има ли поне едно нещо, за което да ви пука? Което бихте направили от желание (изключая яденето, срането и секса)? Въпросът е към онези читатели, за които Апокрифна Академия е някакъв странен сайт, на който са попаднали преди малко.

Точно както този сайт съществува заради това, че на нас ни пука за нещо и бихме го правили от желание, по същия начин има и други хора, на които им пука за нещо, и от желание мерят фините прахови частици във въздуха със свои уреди и докладват в една споделена платформа.Що е то анархизъм? "Анархизмът е политическа философия, която прокламира самоуправляващи се общества, основани на доброволни, кооперативни институции, отхвърлящи несправедливите йерархии. Тези институции често се описват като бездържавни общества, въпреки че няколко автори ги идентифицират като институции, основани на не-йерархични или свободни взаимовръзки. Анархизмът счита капитализма, държавата и представителната демокрация за нежелателни, излишни и вредни. Анархизмът не предлага твърдо дефинирана доктрина от определена гледна точка, вместо това е протичаща и движеща се философия."

Подобна визия сразява дресираното ви въображение?

Гражданското самоинициативно решение да си вземеш свой уред за мерене на частици и да го монтираш точно до общинския уред на БАН за мерене на частици, е едновременно красиво, отговорно, прогресивно и саркастично. И демонстрира, че не само общината е излишна, но че и БАН е излишна.

Метеоролозите също показаха, че БАН е излишна, и я напуснаха. За жалост, вместо да се обърнат към обществото, те се обърнаха към държавата, защото специфичната демографска криза в България създава условието, подобни хора да бъдат затвърдено дресирани да вярват в глупости и все още не са осъзнали, че държавата е излишна.

Апокрифна Академия също демонстрира, че БАН е излишна. Не че тук сме провели каквито и да е изследвания в последната една година, но пък БАН също не е. От друга страна, тук сме обработили и разпространили материали, за които БАН е твърде некадърна и определено се справяме по-добре от тях, опирайки се само на самоинициативата си като индивиди. (Въпреки че кой знае, в моята работно-жилищна стая вероятно кипи повече дейност, отколкото някои кабинети в БАН са виждали от години насам.)


Ограденият град Колон също е пример за самоуправляващо се общество, чиито институции са съставено от самоорганизиращи се доброволци. Имало е от всичко - имало си е престъпност, имало си е организирана мафия, имало си е напълно свободен бизнес без каквито и да е регулации, и всичко останало. Единственото, което го е нямало, е било общини и държави, защото никой не се е опитвал да контролира когото и да е.
В сравнително краткото време, когато двете държави на Китай и Англия взаимно са игнорирали въпроса чия собственост е този квартал, и докато и двете страни са се отказвали от отговорност и интерес да завладяват това парче земя, то се е превърнало от квартал в цял град. Направете си изводите, гледайки картата, и гледайки гъстотата на населеност на квадратен метър спрямо държавно урегулираното робство, къде предпочитат да са хората? В широки и подредени робски пространства, или в гъстонаселени, задръстени, хаотични но свободни пространства?

Колон започва като социален лагер, да. Но след като пораства на население, той никога след това не е бил лагер. Никой не е натиквал никого в Колон. Никой не е спирал никого да напусне Колон.

Запитайте се, каква е причината за така разпределената човещка маса, гледайки картата? За да си помогнете, можете да потърсите интервюта на бивши негови населници в YouTube и да чуете как и защо им липсва унищоженият град на анархията.

Нека да се отбележи - Колон не се е затрил заради пожар, не сее затрил заради епидемия, нито земетресение, нито нещо друго, с което жителите му не са могли да се справят сами. Нито пък са се избили един друг, не. Колон е бил изравнене със земята от държавата.

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #21 -: Декември 08, 2018, 09:21:47 pm »
Отново опасен въздух над почти цяла София

08 декември 2018

Източник: OFFNews.bg


Опасни за здравето нива на фини прахови частици във въздуха над почти цяла София отчита и днес гражданската платформа Airtube, в която потребители с лични уреди мерят фините прахови частици.

Средното замърсяване на въздуха в града днес е 146 микрограма ФПЧ на кубичен метър, докато нормата е до 50 микрограма/куб.м. Тоест имаме завишаване близо три пъти над допустимото.

Системата "ЕърСофияИнфо" също показва замърсяване в почти цялата столица. До 10 пъти е превишена нормата в столичните квартали Овча Купел, Красна поляна, Западен парк, Орландовци и Сухата река.

Датчиците на Европейският индекс за чистота на въздуха показват, че освен в София, лошо качество на въздуха има още в Пловдив, Перник, Русе и Горна Оряховица.
Кво става? Нещо да не би да има инверсия!? Хаааааа хахахаха!


И нека не ми разправят, че бедните българи били жертви. Никой ли не вижда, че на всеки платен паркинг в софия будката на охраната се отоплява с печка на дърва? Никой ли не вижда, че от всеки търговски склад и хале в София дими комин?

Никой ли не вижда, че дори от известни магазини и борси в София се издигат димящи комини!?

Нека не разправят за проклетите бедни българи! Тука става въпрос за чиста алчност и нихилизъм, които тресат и малкия и средния бизнес, не само бедните българи!

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #22 -: Декември 10, 2018, 05:32:11 am »

Мразя "Добро утро!" и маниера, с който го казват бившите милиционери, партийни секретари и хората, които горят от желание да излеят пред теб безсмисления си живот в следващите 15-20 минути.

Но в дни като днешните, как да не кажеш едно голямо ДОБРО УТРО СОФИЯ! Изпълва те, някак си, със сладост :)

Ае дишайте ся...

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #23 -: Декември 13, 2018, 02:51:39 pm »
Добър ден, София. Въздухът днес е умерено вреден, с жълт код.
Проф. Велислав Минеков

NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

...


"Робите, изпитващи стаен възторг от свободолюбивите". Благодаря на професора, че ме снабди с много нужен синоним за от години изтъркания ми речник.

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #24 -: Декември 17, 2018, 02:31:27 pm »
Студ, сняг, а Трейс лее асфалт (видеа)

17 декември 2018

Източник: OFFNews.bgПоредно безумие при пътните ремонти у нас.

В социалните мрежи се появиха клипове, направени вчера, на които се вижда как работници на строителната фирма "Трейс" на пътя Тетевен - Гложене полагат асфалт директно върху снега.

Човекът, снимащ безобразието на строителите, е силно афектиран и за малко между него и служителите на пътищарската компания, се вижда на видеата. Именно Трейс бе една от компаниите, които наредиха пътностроителна техника по Цариградско шосе в София преди няколко дни за абсурдния протест в подкрепа на властта, която захранва големите от сектора с поръчки за милиарди левове.

След като скандалните записи се появиха във фейсбук, пак там обяснения даде и ръководителят на проекта по ремонта инж. Венцислав Дилков.

Ето какво написа той:

Цитат
Аз, инж. Дилков, ръководител на проекта взех решение, което е форсмажорно. Пътят, който рехабилитираме няма алтернатива. Нашата задача бе пътят да е безопасен и да бъде пуснат в двете посоки до Коледа. Неделните дни, за нас пътещарите, са подходящи за работа, защото няма трафик. Метеорологичните условия бяха добри, прогнозите за валежи в тетевенския край бяха за вечерните часове. Пътят беше готов за полагане на асфалт, направихме едната лента и започна да вали сняг следобедните часове. Имах пред себе си два варианта- да оставя платното така и да прибера машините или да останем с хората и да довършим започнатото. Знам, че е недопустимо да се полага асфалт върху сняг, но знам , че и образуваната дълга надлежна лента се превръща в своеобразен ръб, който става опасен и може да предизвика множество ПТП. Избрах да направим и другата лента, защото е важно през следващите зимни дни хората да пътуват без изненади и капани на Пътя. Когато времето се промени, ние ще фрезоваме асфалта наново и ще положим асфалт, което ще бъде за наша сметка. Още веднъж казвам, става въпрос за форсмажорно обстоятелство - безопасността на хората срещу Името ми. Избрах първото.

Коментарите под публикацията му обаче ясно показват, че това обяснение не се приема. Повечето от взелите отношение по казуса съветват Дилков да провери какво означава "форсмажор" преди да коментира.

Случаят в Тетевенско е вторият пореден само през последните дни. Във Велинград граждани също заснеха как се лее асфалт върху навалял сняг по улица в града. Там изпълнител бе компанията "ИСА 2000", а ремонтът на улицата бе по проект "Нова визия на централна градска част, местата за отдих, ремонт и реконструкция на улична мрежа в град Велинград". Той е на стойност 3 811 041 лв. без ДДС като парите са от Оперативна програма "Региони в растеж". Кметът на родопският град от ГЕРБ обаче убедено заяви, че не било проблем да се лее асфалт върху сняг.


λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #25 -: Декември 17, 2018, 04:41:14 pm »
Източник: OFFNews.bg


. . .


По повод публикуваните в социалните медии кадри за полагане на асфалт на пътя Тетевен - Гложене при сняг Глосов посочи, че извършените дейности са недопустими и са изпълнени без знанието на АПИ. Фирмата ще фрезова участъка и ще го асфалтира отново за нейна сметка, когато метеорологичните условия позволяват.

Относно мобилното приложение за актуална пътна обстановка LIMA инж. Глосов посочи, че има много забележки към изпълнителя на проекта и реакциите му относно внедряването на новите технологии. Водят се разговори с разработчика, който се опитва да ни изнудва като иска безумно висока цена за поддържане на приложението, каза председателят на УС на АПИ. Той подчерта, че ще се направи всичко, което е възможно приложението да работи и системата да е съвместима и свързана с тол системата, за да се дава навременна и единна информация на шофьорите.
Членовете на нашето общество трябва да осъзнаят, че без те да бяха заформили скандала, никой нямаше да знае какво правят Трейс.

Обществото е единственият легитимен контролен орган на всяка една обществена дейност и е крайно време да започне да дайства масово!

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #26 -: Декември 19, 2018, 07:22:18 pm »
Как се прави електромобил? Майстори ще обучат учителите, а те - учениците в новата специалност

19 декември 2018


Източник: OFFNews.bg


Министерството на образованието и науката и Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) ще разработват съвместно учебни програми и ще организират обучения на учители, които преподават по специалността „Електрически превозни средства“ в професионалните гимназии в партньорство с компаниите и висшите училища. Това предвижда споразумение, подписано от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и Илия Левков, председател на УС на ИКЕМ.

Това е първото партньорство, чрез което се създава Секторен съвет за електрическа мобилност. Той ще популяризира професионалното образование и обучение в новата специалност.

Интересът към изучаването на „Електрически превозни средства“ за една година се е увеличил значително. През учебната 2016/2017 година са приети първите 22 ученици по специалността в една гимназия, а през 2018/2019 учебна година тя е избрана вече от 108 ученици, които се подготвят в шест професионални гимназии. Секторният съвет ще изготвя предложения за нови професии и специалности, а също съвместно ще се разработват и актуализират държавните образователни стандарти. Индустриален клъстер „Електромобили“ – ИКЕМ е национално представителна браншова организация в сектора, която има над 130 членове и партньори. Сред тях са и 6 професионални гимназии, 10 висши училища, Българска академия на науките и Национално сдружение на общините. Очаква се и други професионални гимназии да разкрият паралелки.

Чрез партньорството между компаниите, професионалните гимназии, висшите училища, бизнесът и националните и местните власти се осъществява включването им в иновативен образователен модел, който би могъл да се приложи и в други сектори. Министерството на образованието и науката провежда целенасочена политика за осъществяване на партньорства с бизнеса в нововъзникващи сектори и сектори, свързани с дигитализацията, за да се осигури модерно професионално образование и обучение, което съответства на търсените умения. В края на 2016 година бе подписано споразумение с представители на най-големите ИТ компании, с които бе разработена учебната програма за специалността „Приложен програмист“. Секторният съвет ще изготвя предложения за нови професии и специалности, а също съвместно ще се разработват и актуализират държавните образователни стандарти.И някой ден колите на гориво ще бъдат забранени за движение по пътащата както каруците - Амин.
« Последна редакция: Декември 19, 2018, 07:24:02 pm от λ »

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #27 -: Декември 29, 2018, 09:07:27 pm »
Призоваха германците да се откажат от фойерверките в новогодишната нощ заради замърсяването

29 декември 2018Източник: OFFNews.bg


Германската Федерална агенция за защита на околната среда призова хората да се откажат от фойерверките в новогодишната нощ заради замърсяването, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Според изчисленията на агенцията около 4500 тона фин прах се издигат във въздуха над Германия в новогодишната нощ.

"Това се равнява на около 15,5 процента от количеството твърди частици, отделяни от пътния трафик всяка година", посочва ръководителката на агенцията Мария Крауцбергер пред в. "Райнише пост".

По думите ѝ, ако хората използват по-малко фойерверки или се откажат от тях, ще намалят замърсяването с фини прахови частици, което ще е от полза за здравето им и ще намали отпадъците по пътищата.

Твърдите частици се образуват в процеса на горене. Те могат да достигнат белите дробове и да влязат в кръвообращението, да причинят възпаления на дихателните пътища, тромбози и сърдечни заболявания.

Високи нива на прахови частици в новогодишната нощ се измерват в градове като Берлин, Мюнхен и Хамбург. Миналата година германците са купили фойерверки за около 137 млн. евро.Аз през живота си съм запалил две пиратки, когато бях непълнолетен и то защото бях накаран от родителите си. Нямам разбиране за този вид адреналин, при положение, че видео-игрите на ден днешен са достъпни за всеки.Не се опитвам да се налагам върху другите хора, а искам просто да кажа следното: Когато хобито ти е свързано с нарушаване на чуждото лично пространство (замърсяване на визуалната, екологичната и звуковата околна среда, върху която нямаш еднолична собсвеност), тогава носиш бремето да се съобразяваш с по-големите проблеми на обществото.

След като малкия и средния бизнес в София остави града без врабчета заради непоносимо замърсения въздух (новата норма е между 4 и 12 пъти над допустимия минимум на замърсяване, всеки ден), единственият фактор, който спасява града от комари лятно време, са прилепите. Замисляли ли сте се въобще защо няма комари в София? - Защото в панелните квартали на София буквално е фрашкано с колонии на прилепи. Не ги виждате, защото не сте свикнали да забелязвате летящи неща нощно време. Всеки един прилеп изяжда около 2000 комара на нощ. Всяка нощ. За сравнение - аз лятно време убивам по два на вечер. (повече за прилепите разберете оттук -> https://greenbalkans.org/prilepi/indexdetails.php?menu_id=41)

За сметка на това, няколко човека на Нова година са достатъчни, за да изселят цяла колония прилепи от близките блокове.Това не е централен акцент, а просто пример. Един от многото примери за това по какъв начин нормалният делничен глупак унищожава всичко около себе си - и най вече хората около себе си - заради типично малоумните си, неадекватни и инфантилни традиции. За които той самият няма никакво обяснение.


Целият този коментар го пиша като обръщение към Софийската Община - напомням й да пусне зелен билет за метрото на 31ви, защото предвиждам, без помощ от експерти на НИМХ, че въздухът в София в онази вечер ще бъде с код лилав "Вредно".
« Последна редакция: Декември 29, 2018, 09:10:37 pm от λ »

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #28 -: Декември 31, 2018, 04:07:28 pm »
Защо да пропуснем пиратките за ЧНГ

31 декември 2018
Източник: OFFNews.bg


Гърмежите за посрещането на новата година могат да са задължителна част от купина за мнозина, но все повече хора си дават сметка за и негативите на тази традиция.

При положение че всяка община организира новогодишни фойеверки, дали е наистина нужно да се включим и с личен принос в гърмежите? Определено не.

Много потребители във фейсбук започнаха да споделят мемета, в които призовават да пропуснем пиротехниката.

Освен че така ще бъдат избегнати неприятни инциденти, каквито неизменно се случват всяка година, от това има и много други ползи. Ето някои от тях:

Спокойствие за животните и птиците. Доказано е, че най-много домашни животни се губят около Нова година. Те бягат, подплашени от бомбички, заря и пиратки. Това важи и за дворните животни, както и за птиците. Форумите след празниците изобилстват с апели за изгубени и намерени кучета и котки.

Без излишен стрес за малките деца: Бебетата и малките деца също не разбират защо изведнъж започва да се гърми. Освен че може да се стреснат и да трябва родителите им дълго да ги успокояват, някои от тях могат да развият и по-траен страх от гърмежи.

Кой ще събере боклука? Често в деня след купона никой не се грижи да почисти мястото.

По-чист въздух: След масовото недоволство от мръсния въздух в градовете, защо сами да допринасяме за още замърсяване?
« Последна редакция: Декември 31, 2018, 04:09:04 pm от λ »

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #29 -: Януари 14, 2019, 11:19:31 am »

Тайните на китайското чудо. Алексей Кунгуров. Превод от Видео.


автор: grigorsimov
Знаете че неотдавна беше арестувана в Канада управителката на китайската фирма HUAWEI, и новините по случая все повече се множат. Но същността на процеса за нас си остава неясна. По тази тема и по всичко свързано с китайското чудо, разговарям с мой сътрудник, чието местонахождение не мога да посоча, по разбираеми причини. Той вече дълго и упорито се крие от целия останал свят, но със сигурност мога да кажа, че е някъде в югоизточна Азия. Разговорът ни ще е по Скайпа.
- Добър ден Игор.
- Здравей Алексей.
Игор, аз чух, че ти дълго време си имал работа с  много предприемачи от югоизточна Азия, а и от Европа, и кухнята на т.н. китайско чудо ти е позната, от лично общуване с южноазиатски предприемачи. Можеш ли да ни поясниш, откъде идват тези китайски възможности и чудеса, освен че китайците наистина са работоспособни, за което няма две мнения?
- Да, добър въпрос. Аз съм в югоизточна Азия от 2000-та година, т.е. вече 19 години, и участвам във всичките тези общувания, за които ти спомена, и наистина познавам тази кухня, от вътре. Не от нечии разказаи, а от общуване с китайци. Защото тук (в бизнеса) има и индийци, и други раси, но целият бизнес (реално) е в китайски ръце (т.е. в ръцете на китайското комунистическо ръководство, т.е. в ръцете на банкерите Ротшилд. - Г.С.). Там, където се появи китайска диаспора, примерно 10%, вече е достатъчно, бизнесът да е изцяло в техни ръце. Затова, където и да се намираш в югоизточна Азия, твоите партньори, с които общуваш, са китайци. Даже и пред тебе да е някакъв "тавариш" с фес, знай, че той има господар, и този господар задължително е китаец. Ето затова е важно да се каже, че съм общувал именно с китайци.
Започвайки от 2015 година, много ясно се проявява феноменът, че тези китайци, не са просто някакви си местни етнически китайци, но зад тях стои именно червеният Китай. За което има много разузнавателни данни...  Понеже, щом се появи сериозна сделка или преразпределение, винаги се появява някой от Китай, и онзи дядка, който до тогава ти се е представял за голям Бос, изведнъж се оказва дребен и нищо не значещ. Затова, ти правилно каза, че става дума за някакво чудо или по-точно - феномен, от страна на червения Китай. При това, се появява такова усещане, че китайците гледат на страните, като Филипини, Индонезия, Тайланд, Малайзия, Сингапур, - като на своя бащиния или колония (потенциална или вече - реална). А относно конкретното чудо, ти правилно каза, че работоспособнотта им е ненадмината, но тази им работоспособност е някяк си специфична, и не е като у нашите момчета, - пируват празнуват, а в понеделник отиват и свършват цялата работа. Не. Тяхната работоспособност е разтегната във времето, понеже не забелязваш някаква усърдност, но е като плесен, която винаги присъства и постепенно всичко разяжда.
А относно самото чудо, аз и до пристигането ми тук, много пъти посещавах и общувах с бизнеса в Германия. Бил съм на изложения, срещал съм се с американци, и тогава едно нещо много ме учуди. Младо момче, около 25 годишно, скучае на щанда си, и като поговорихме за това онова, каза: - "А ние цялото си производство прехвърлихме в Китай". И това беше 1990 година!? А защо, - питам аз, - вие сте традиционна американска фирма? - "Ами, как да не го пренесем, когато дават "free money" (т.е. подарени пари). -А кой ги дава, питам аз. - Как кой, Конгресът. Не зная точно кой ги дава. Държавата ги дава". - Така каза американецът. - Т.е. искаш да кажеш, че са ти дали пари, за да закриеш фирмата си в Америка, всичко да опаковаш и пренесеш в Китай. - "Да. Защо не? Те всичко ми платиха, и аз всичко пренесох". - Ето каква е спецификата! Това е началото на този "феномен". А той дотогава произвеждал всякакви там пластмасови дреболии. Т.е. нищо сериозно и нищо стратегическо, но все едно...
- Извинявай, но всичките тези пластмасови дреболии са в основата на много изделия и разработки. Да вземем джиесемите, - колко дребни пластмасови детайли има в тях. Така че, всичките тези дреболии съвсем не са дреболии.
-Съгласен съм. А тази фирма давала работа на повече от 2000 човека в Америка. Да, този случай беше някакво "случайно" откровение, а за другите (запдни фирми), виждаш, че има някаква секретност, но така или иначе, скоро и на техните изделия започва да пише "Made in China".
Ето това беше моят първи сблъсък с "китайското чудо". После дойдох в югоизточна Азия, и тук ме учудваше едно нещо: Някаквъв местен се опитва да уреди с тебе някакъв бизнес. Кълне в бога, в майка си, в баща си и баба си, опитва се да се разпише с кръвта си, и какво ли не. Но нищо не се и помърдва напред. Ти може и милион да му дадеш, но нищо не тръгва, докато не се появи някое момченце с популярното китайско име "Ли", и започне да рита отзад онзи 50 - 60 годишен дядка. И чак тогава той се затичва да свърши нещо. А преди се представяше за някакъв горд благородник, който всички храни, и ги такова, но се оказва, че него го хранят и го "таковат". Ето това е спецификата. А когато се опитвш да поговориш с тях, свободно, казват: - "китайците са наши роби". А аз си мисля, "какви ваши роби са, когато те ви назначават на работа"? Според мен, е обратното, но няма значение.
И ето че някъде 2013-та година (а това някак си визуално съвпадна със Сноудън, когато той се появи, когато избяга и за него се водеха много разговори...  Но да се върнем малко към китайското чудо, във времето, когато прочетох че Китай построил десетхилядния си мост, в комунистически Китай!? А сега (т.е. тогава) строи мост в някаква там (да речем) Камбоджа.  Като че са построили в Китай всичките нужни им мостове, и сега строят в Камбоджа... Или друга публикация, че тази година е пусната в експлоатация високоскоростна жп. линия, дълга две-три хиляди километра. И я построили за една година. Но ако погледнем реално на това чудо и се опитаме да пресметнем на пръсти, сметката не излиза. Ако всичките тези пластмасови произведения бяха американски, то и печалбата щеше да иде в Америка. Нека вземем предвид, какво произвеждаше по това време Китай. Произвеждаша шапки и парцалки, и то изключително евтини. И второ, - от някъде трябва да се вземат суровините. И в тези условия печалбата би трябвало да е минимална. А как може с такава печалба да се построи страната? Не се връзва някак.
Но ето че 2013 година започва някаква нова мелодрама. Сноудън попадна в Русия, неясно как, именно от Китай, т.е. от ХонКонг. И точно тогава започнаха всичките тези търкания, за банковите сметки на запад, арестуването на Магнитски и списъкът с (руски) олигарси, на които да се блокират парите. Тогава още не ставаше дума за санкции, но се почувства нещо странно в банките, че когато се появиш там с руско име, а даже и тук в югоизточна Азия, влизаш да речем в банка и трябва да откриеш сметка на колега - учен, веднага с учудване питат: - "а защо е с този екзотичен паспорт?" - Как ще е екзотичен? Папуа-Нова Гвинея е екзотична, а с какво е екзотичен руският паспорт? - "Да, но вижте, той ще трябва да премине "къмплайънс"...  Но той не можа да го премине, и ние не можем да му открием сметка". И се започна... И не само че започнаха да притесняват руските пари в Европа, а те там са много. Ние даже не можем да си представим, колко много са. Разказват разни приятели в Ютюб, как още по времето на СССР, чрез тях изнасяли пари, и назовават суми в трилиони. Може и наистина да са изнасяли, не зная. Но по-скоро е истина. Защото от банкерските кръгове, зная за известния филипински диктатор... който царува там много дълго. Та когато изнасял своите пари от там, той ги внесъл в Швейцария. А сумите са трилионни. И това, от бедните Филипини. И аз многократно ги питах, да не би да са милиарди? - Не. Трилиони, и в долари. А моят приятел не греши в сумата. Може да греши нещо в начина на изнасяне, но в сумата, не. А и аз самият съм виждал милиардни суми, на сметки в Европа.
Но ето че започнаха неприятности за тези другари, с техните суми. Там започнаха да ги притесняват и да ги изтлаксват. Казват им примерно така: даваме ви срок два или три месеца, да си прибирате парите и да идете където ви видят очите. Вашите пари тук не са ни нужни. Нашата банка прекъсва отношенията си с вас. (Тук ще кажете: - Каква е логиката? Защо да ги гонят, когато могат да им отнемат или блокират парите? А то, всъщност, така и ще стане, но другаде, и по азиатски начини! Г.С.). А това са банки със световни - европейски имена.
Представете си сега, че да речем, имате на сметка 1 или 2 милиона, и ви казват: този милион, да изчезва от тука! Ясно е, че тези пари няма да започнеш да ги изнасят на пачи от банката. Да, милион може някак и да може, но милиард, няма как.
Така се създадоха условия, огромен брой хора, да трябва да изнесат огромни количества пари. И тези много пари, трябваше да се внесат някъде другаде. Вярно, имаше изказвания на Путин: - "Връщайте парите си в Русия. Тук всичко ще ви простим и всичко ще уредним. Но представете си страховете на полуолигарсите, които не вярват на никого и на нищо.
И точно тогава, от банките в югоизточна Азия започнаха да приканват тези хора, да носят парите си там. - "Елата, внесете парите си тука. Ние ще ви ги приемем." И всичките тези мили банкери, бяха все китайци, от самия Китай, и от целия Индокитай, там, където китайците, официално или задкулисно, са успели да завземат банките. А такива банки тук има безброй.
Така тези отделни десетки милиарди долари започнаха да се прехвърлят натам, в югоизточните банки, които са предимно под китайски контрол. Но сумите задължително трябваше да се внасят на китайски имена, и това ставаше по следния начин. Руският олигарх се суети, как да намери китаец, на чието име да внесе парите, понеже е ясно, че няма къде другаде да ги укрие. И точно тогава край него се завърта услужлив азиатец, и му предлага, да му доведе подходящ, нищо не разбиращ китаец, на чието име да внесе парите, а те пак ще са си негови. Самият аз се занимавах с тези неща, понеже уреждах контактите между ткива хора и зная, ка се правеше всичко това.
Нужният китаец се довеждаше, да речем в Хонконг, само за да изпуши цигара-две, докато се дооформят документите и да се подпише отдолу. Въпросният китаец не говори никакъв чужд език, и това е добре, за да не може самият той да изиграе някакъв номер. И така, някакво момче Ли, седи и пуши в някоя голяма хонконгска банка, която изцяло е подчинена на китайците, и чака да го извикат, да се подпише.
Така тези суми (принудително и безалтернативно) започнаха да летят към Китай, като снегопад. Не казвам, че всичките тези суми бяха на руснаци, защото имаши и всякакви други подгонени и уплашени собственици на крупни и много крупни суми, изпаднали в подобно положение.
И в един прекрасен момент (аз консултирах един такъв руски инвеститор, в кавички), китайците казват: -  "Да, ние сме готови да приемем парите ви, но... минималната сума е 500 милиона долара. С по-малко пари не идвайте, защото няма и да разгорарямв с вас. И даже кафе няма да ви предложим, ако сумата е по-малка". Как ви харесва това?
До тук всичко е до някъде легитимно. Но от тук, нататък започва киното и паниката. Много бързо става ясно, че китайците, тези пари нямат намерение да ги дават обратно. - "Да, парите са си ваши, но ние няма да ви ги дадем! Ако искате можете да ни съдите. Заповядайте в Пекин, или Шанхай". А това вече си е чист рабеж.
И тук си спомням думите на някой Фурсов, който в ютюб много интересно разказваше, като цитираше думите на някакъв американец, че "Следващата война ще се води "на територията на Русия, против Русия и за сметка на Русия". И тук, думата "за сметка на Русия", веднага ми се запечата в паметта. Как ще е за сметка на Русия? Нима Русия ще си плаща бомбите, с които ще я бомбардират! А излиза, че ще е точно така. Защото с тези пари се произвеждат бомби, и с тези пари Китай купува наши предприятия, и не само в Русия, но и в Украйна...
Китайците няма да воюват с Америка... те сега искат да установят контрол над Малакския пролив, където стокооборотът е 5 трилиона долара... Те искат да владеят пролива и да събират таксите. И в тази връзка, ето ви и един друг случай, на който аз съм свидетел. Яви се една бабичка германка (разбирай - еврейка. Г.С.) - инвеститорка, по име Шмит, и казва: - "Аз съм спестила от пенсията си 10 милиарда евро. Живеех много икономично и ги спестих. Не бих ли могла да купя един остров, от тези, който се строят в Малакския пролив. Искам да го купя и да построя там земен рай". И аз помагах на бабичката да се договори с паравителството за този остров. Разбира се, мен много ме учуди, че малаеца, представляващ малайското правителство, бързо го смениха с китаец, и нататък в тази зделка, малаец нямаше и наблизо, а само малайски китайци решаваха проблема.  И те казват следното: Ето, китайците започнаха да строят остров, но парите свършиха и те спряха работата. Става дума за един милиард евро. Аз се позамислих, как така изведнъж им свършили парите? А бабичката казва: "Добре, аз давам 10 милиарда. Купувам го". Но бабичката веднага я разкараха, и скоро след това прочетох че китайците продължават строителството, но вече с 5 милиарда долара, и островът ще си остане китайски.
- Ние малко се отклонихме от темата за китайското чудо. Ти спомена за арестуването в Канада на управителката на китайската фирма Хайуей, която възникна, като че от нищото.
- Нека видим кой е бащата на тази жена. Баща и е някакъв от военните тайни служби, китайски аналог на руското ГРУ. И този служител в китайското ГРУ, изведнъж получава кредит, един милиард долара, неясно от къде. Опитай ти, за започване на бизнес, да ти дадат 1 милиард. Кажи им, че ти също си бивш военен.
И така, дават му кредита (заема), и веднага забравят за него, все едно му е подарен. И започва строителството на тази фирма. Секретът е, че във модема (флашка за мобилен интернет) има мъничък чип, чиято задача е, да препраща всички минаваще през флашката данни, по паралелен канал, "неизвестно" къде и на кого. (ясно е, че в крайна сметка, всичките данни отиват в онзи, който е дал кредита за изграждането на тази фирма). Ясно е и, че тези чипове, не се знае кой ги е разработил, но е ясно, че не е Хайуей, понеже те нямат такива центрове. И тези чипове поставят във всичките си модеми. И нека си ги поставят, но изведнъж се появи китайски сайт, който е абсолятно копие на сайта на Айфон. И как мислиш, какво ще кажат на това американците, когато видият, че чисто техният бизнес изведнъж се е появил в Китай, неясно с какви и чии пари? И явно, при президента Трамп, такива съмнителни зделки няма да се толерират, и за това е арестът на въпросната китайка. А китайската фирма Хайуей се разви много бързо, и явно не и се налага да плаща дадения и кредит, щом продава продукцията си по дъмпингови цени.
Ето как водят бизнеса си и други китайски фирми и как конкурират. Строи се нов търговски комплекс - МОЛ, и вече е построен. И един германец казва, виж там, договори ми удобно помещение, някъде на първия етаж, и аз, от Германия, ще се преместя там, ще си уредя бизнеса и ще започна. И аз отивам при мениджъра, отговарящ за раздаването на търговските площи. (Между другото, молът е японски, а японците са много точни.) А шефът по продажбите е китаец. Отивам при него и питам: аз съм готов да наема терен, кажете какви са цените. А той даже цената не казва, но ме пита: - "А вие обсъждахте ли това с мистър Ли". - А кой е той, -питам аз? Не сте ли вие този мистър Ли? - Не, не съм аз. С него преговаряйте.
Ето така. А навсякъде висят табели: "Дава се под наем", но когато ти, като германец, отидеш и питаш, дава ли се под наем? Отговорът е: - "Дава се, но не на вас". Те за свои хора пазят местата, и не ги интересуват парите, които ти ще платиш, - важното е там да не си ти, а техен човек. Явно, не е като през Малакския пролив: - плащаш и минаваш, а тук и парите не ти искат, понеже нямат финансови затруднения, и за тях е важно, мястото да не заеме чужд човек.
- Така..., аз ви изслушах. Нека сега направим заключителните изводи, след всичко казано. Излиза, че на определен етап са били създадени условия, да се пренесе промишлеността от целия свят, в Китай. И това е било направено с административни мерки и методи. А на следващия етап е била разиграна икономическа и политическа ситуация, при която средствата, не само на руските, но и на западните инвеститори, били грубо прехвърлени в Китай. И ако финансовите трансакции към Китай, се осъществяват от големите световни банки, тези пари работят, но ако трансакциите са от беззащитни физически или юридически лица, тези пари се отнемат, веднага и завинаги. Така поне мисли моя събеседник.
- Аз не мисля, но за всяка моя дума имам документи, - ще ти ги зашифровам, за да не могат да ти предявят обвинения, и ще ти ги изпратя. Там има конкретни трансакции, от конкретни банки, в китайски банки, и то, в такива размери, че косата ще ти се изправи. Такива суми, че даже не смея да ги спомена гласно. Разбираш ли?..Непълен превод, Григор Симов

Тагове към темата: новини обща култура общество