Apocryphal Academy

Автор Тема: Войната в Близкия Изток  (Прочетена 153 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Войната в Близкия Изток
« -: Юни 06, 2018, 10:42:36 am »

Анкара принуди кюрдите  да напуснат сирийския град Манбидж06.06.18 10:24Ближний Восток
Представителите на курдските военизировани формирований "Отряды народной самообороны" (YPG) на 5 юни, обявиха, че напускат града, освободен от тях.  След  като Турция заплаши, че ще нападне района и ще има сблъсък с американските части, прикриващи кюрдите, САЩ принудиха кюрдите да сдадат оръжието и да се махат. Града ще се охранява от смесени патрули - американци и турци. 
  Така ще се постъпва и с другите градове, завзети от кюрдите.
"Тигрите" се предислоцираха в източна Сирия, за да зачистят пустинните райони източно от Дер-ез-Зоор, където върлуват отделни банди на ИД.

Много съкратено от:

http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/131078/
« Последна редакция: Юни 06, 2018, 10:47:02 am от bojinkata »

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #1 -: Юни 26, 2018, 06:08:00 pm »
"Оправяйте се сами" - това отговориха  от САЩ на молбите на бандитите от югозапада на Сирия - провинция Дераа, да ги спасяват от САА.    Самите те, преди няколко дни, около 1000 души нападнаха позициите на 4-та танкова дивизия, армията понесе загуби, дори отстъпи, но след това с помощта на ВКС на РФ и ВВС на Сирия си ги възстанови и започна настъпление в тази "зона на примирие". "Тигрите" бяха натрупали  достатъчно войска, така, че за два дни се освободиха два големи града и много селища. Част от бандитите избягаха на юг, голяма част бяха избити, а  други просто преминаха, след профилактика в редовете на силовите структури на САР.      Терористите  разчитаха на заявлението на американските и израелски власти, че Сирия ще пострада ако нападне тази зона, но явно си го изпросиха и получиха заслуженото.    Разбира се още остават анклавите в крайграничните зони с Израел и Йордания, където бандитите получават всякаква помощ от тези страни.     
https://colonelcassad.livejournal.com/  /Карти/       


Прави впечатление колко бързо джихадистите "узряват", че трябва да се предадат и се качат на Зелените автобуси.       Позивите за предаване и бомбите помагат много за осъзнаването им.           Разбира се има още много фанатици, които ще продължат войната.
« Последна редакция: Юни 26, 2018, 06:21:48 pm от bojinkata »

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #2 -: Юли 04, 2018, 07:39:27 pm »
Накратко по развитието на ситуацията в Дераа.
 
 1. След придвижването на юг от Баср-ал-Харир, САА продължи за заема капитулиралите  граводе и села на изток от  Дераа. Операция по същество се раздели на две части - на запад бандитите оказват упорита съпротива, на изток преговарят предават своето оръжие. 
 2. На текущия  момент САА изпитва определени проблеми с темповете на придвижване  към израелската граница, защото терористите са наситени с ПТУР.   Ключевое значение тук  има  град Сайда (город к востоку от Дераа), по которому пока нет окончательной договоренности - часть боевиков готовы сложить оружие, часть продолжает упорствовать. Доходить до смешного. Одна из группировок соглашается сдаваться, начинает сдавать технику. потом радикалы берут верх, капитуляцию приостонавливают, а сданную технику объявляют "жестом доброй воли". В конечном итоге, все это мы уже видели в Восточной Гуте, где такие же колебания были у сдающихся боевиков.
 3. Сданные территории на данном этапе подразделяются на два типа - там, куда уже зашла сирийская армия и начала разворачиваться государственная администрация и там, где боевики объявили о сдаче и готовности перейти под Асада, но где еще не установлен полный военный контроль. Переговорщики от России свое дело сделали, теперь очередь за сирийцами занимать"договорные пункты" в восточной части Дераа, где Россия выступает гарантом договоренности и где будет действовать российская военная полиция.
 4. Относительно сопротивляющихся боевиков, то ИГИЛ и примкнувшие к ним группировки демонстрируют готовность сопротивляться и далее в приграничном анклаве, а "Ан-Нусра", ССА и прочие, испытывают внутренние колебания, продолжая оказывать спорадическое сопротивление в ряде узловых пунктов. Кампания авиаударов по таким участкам призвана с одной стороны принудить колеблющихся к сдаче, а с другой стороны - уничтожить тех, кто в любом случае в новую Сирии не впишется и даже в Идлиб не хочет уезжать.
 
 5.  Размерът  на освободената  територия е  огромен и ще трябва доста време за да се проведе филтрация и се наложат местните органи на властта.  Облегчава ситуацията факта, че тук не са се водили жестоки боеве и разрушенията не са като в западна и централна Сирия.
 
 
 6. Без външна намеса терористите са обречени, освен ако САЩ се намесят по някакъв лъжлив повод с удари по САА. За сега са им казали да се оправят сами.
     Иран също се стреми да не се "засветва" в района, така както прави в източна Сирия - провинция Дер ез Зоор. И спорадичните удари на Израелските ВВС по иранските прокси едва ли биха повлияли на ситуацията.
 https://colonelcassad.livejournal.com/4294055.html

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #3 -: Юли 10, 2018, 10:21:13 am »

 Котел в Дераа  colonelcassad 9 июля, 22:30

Днес котелът Дераа стана факт.
1. САА взе  под   свой контрол старите погранзастави и погранични преходи на границата с Иордания. Тук помогна и военная полиция РФ.
2.С  Иордания  останаха две дупки  - окупираната от США Ат-Танф и кусче граница на юго-запад, която още се държи от ИДИЛ.3. В столицата на провинцията терористите за сега отказват да сепредадат, но с отрязани комуникации съдбата им е решена. Наблюдава се устойчива  деморализация  в личния състав и разпад на управлението.
4. В свете этого продолжаются переговоры о том, что делать с "упорствующими". Варианты нехитрые - выехать в Идлиб, бежать в Иорданию, сложить оружие и либо вернуться к мирной жизни, либо поступить на службу Асаду. В идеале, хотелось бы, чтобы обошлось без дополнительного штурма южных кварталов Дераа - лишние жертвы и разрушения ни к чему.

В свете последних успехов Асад сегодня заявил, что Сирия вернет под свой полный контроль всю территорию страны, кто бы ее сейчас не занимал.
Как представляется - вопрос ликвидации ИГИЛ на юго-западе Сирии будет решен силовым путем, а судьба Ат-Танфа весьма вероятно решится в Хельсинки. https://colonelcassad.livejournal.com/4307039.html


bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #4 -: Юли 11, 2018, 12:56:50 pm »

ЗАЩО ТОГАВА НЕ ПЛАКАХТЕ ЗА ЕЛ КУНЕЙТРА, ГОСПОДА? Отвратителното двуличие на западната пропаганда продължава десетилетия

Автор: 1997


Дума 10. Юли 2018 , брой: 131 Петър Герасимов
Тези дни западният печат и информационните агенции са пълни със скръбни вести за хилядите бежанци от южните територии на Сирия, бягащи от сраженията между бунтовниците и напредващата сирийска редовна армия. Бунтовниците - сунити от този регион на Сирия, са пряко разклонение на зловещтата Ал Кайда и нейния още по-страшен наследник - ИДИЛ.
Гледах карта на въпросните територии, услужливо поднесена от "винаги обективната" британска Би Би Си, и видях, в един от бунтовническите анклави името на град Ел Кунейтра.
И си спомних, че малко след тази война имах възможност да посетя Сирия като специален пратеник на тогавашния в. " Народна младеж". И не случайно сирийските домакини - организатори на този международен журналистически рейд, ни заведоха и в района на Ел Кунейтра. И ни показаха това, което всъщност бе останало от многохилядния град.
Току пред града бяха разположени умиротворителните сили на ООН, всеизвестните "сини каски". Край тях имаше пръснати групи от окъсани палатки, където живееха бежанци от същия град - разпитвахме ги, те говореха механично, без вълнение, в очите им нямаше сълзи - бяха ги изплакали.
После посетихме и самия Ел Кунейтра, т.е. това което бе останало в полите на небезизвестните Голански възвишения, върху които се вееше знамето със звездата на Давид. Бях гледал - като всички - филми от Втората световна, с техните димящи, разрушени градове.
В Ел Кунейтра нямаше дим: само разрушение, планово и хладнокръвно. Целият град, състоящ се в по-голямата си част от едно- и двуетажни арабски къщи с плоски бетонни покриви, бе взривен - хирургически грижливо. От къщите - на земята бяха останали само сиво-белите квадрати на покривите, запазените асфалтирани улици криволичеха измежду това гигантско безлюдно домино на войната, имаше дори и стълбове, указващи спирки на градския автобусен транспорт. И никакви хора. Само тук-там мършави бездомни кучета, които се скитаха с подвити опашки. Тази операция е била извършена от военните, за да не може от Ел Кунейтра да се атакуват позициите на Израел по Голанските възвишения. Логично - от военна гледна точка.
А хората на Ел Кунейтра? Останалите живи бяха оставени на себе си и се бяха пръснали в някакво подобие на села - палаткови, разбира се, разположени върху негостоприемна суха земя. Тогава кръстих една от кореспонденциите си "Кунейтра - долината на хората без сълзи"... А западният печат, телевизия и радио пазеха цивилизовано мълчание за подобни сирийски драми.
Сега положението е друго: по повод братоубийствената неколкогодишна гражданска война в Сирия от всички западни медии долита Еремиев плач. О, Господи, о ужас! Стотици хиляди, милиони бегълци. Колко жалко, колко нечовешко.
И много рядко някой журналист от Европа или Америка ще зададе логичния въпрос - кой запали тази, наистина безумна и жестока гражданска война? Кой насъска брат срещу брата, син срещу баща? Кой превърна цъфтящи големи сирийски градове като Алепо в руини?
Кой използва религиозните вражди между сунити, шийти и християни в Сирия? Кой използва това, че тази арабска страна, а и не само тя, живее в религиозна атмосфера, напомняща Средновековието в Европа. Тогава, когато например в шестнайсети век Франция обилно кърви от жестоките религиозни войни между католици и протестанти (наричани още хугеноти), тогава се стига и до небезизвестната Вартоломеева нощ на август 1572 г., когато в черните часове на денонощието брутално са изклани 3000 души, мъже, жени, деца... Но тогава тези конфликти не са насърчавани отвън, ще рече някой. Напротив. Хугенотите са подпомагани и надъхвани от протестантска Англия, а католиците - от Германия.
В наши дни показалецът на историята определено сочи към западните идеологически централи, изобретили т.нар. цветни революции, към ЦРУ, което готви в специални тайни лагери лидери на "Ал Кайда" като Осама бин Ладен ( който за благодарност срути две от най-емблематичните сгради в Ню Йорк). Шпионско-военните интриги на САЩ и Запада заслужено са заклеймени от всеки нормално мислещ и честен човек. И какво от това?
Днес Би Би Си и компания плачат за бежанците - емигранти от Сирия, като че ли тази гражданска война е пламнала от само себе си, без никаква политико-идеологическа и военна намеса отвън. И на мен ми се ще да попитам, а защо навремето на плачехте за Ел Кунейтра, господа?

забележка: Не Бин Ладен срути СЦ в НЙ, а Мосад и ЦРУ!
« Последна редакция: Юли 11, 2018, 12:58:37 pm от bojinkata »

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #5 -: Юли 13, 2018, 12:13:23 pm »

Бандитите в Дераа капитулираха.
Това е знаково събитие. Дераа беше люлката на "сирийската революция". След като искаха смърт на сада и след това се "нарадваха" на джихадистката враст, жителите на града и провинцията с радост посрещат  своите освободители - сирийската армия на Асад.https://colonelcassad.livejournal.com/4312944.html

Тагове към темата: