Apocryphal Academy

Автор Тема: Войната в Близкия Изток  (Прочетена 3905 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Войната в Близкия Изток
« -: Юни 06, 2018, 10:42:36 am »

Анкара принуди кюрдите  да напуснат сирийския град Манбидж06.06.18 10:24Ближний Восток
Представителите на курдските военизировани формирований "Отряды народной самообороны" (YPG) на 5 юни, обявиха, че напускат града, освободен от тях.  След  като Турция заплаши, че ще нападне района и ще има сблъсък с американските части, прикриващи кюрдите, САЩ принудиха кюрдите да сдадат оръжието и да се махат. Града ще се охранява от смесени патрули - американци и турци. 
  Така ще се постъпва и с другите градове, завзети от кюрдите.
"Тигрите" се предислоцираха в източна Сирия, за да зачистят пустинните райони източно от Дер-ез-Зоор, където върлуват отделни банди на ИД.

Много съкратено от:

http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/131078/
« Последна редакция: Юни 06, 2018, 10:47:02 am от bojinkata »

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #1 -: Юни 26, 2018, 06:08:00 pm »
"Оправяйте се сами" - това отговориха  от САЩ на молбите на бандитите от югозапада на Сирия - провинция Дераа, да ги спасяват от САА.    Самите те, преди няколко дни, около 1000 души нападнаха позициите на 4-та танкова дивизия, армията понесе загуби, дори отстъпи, но след това с помощта на ВКС на РФ и ВВС на Сирия си ги възстанови и започна настъпление в тази "зона на примирие". "Тигрите" бяха натрупали  достатъчно войска, така, че за два дни се освободиха два големи града и много селища. Част от бандитите избягаха на юг, голяма част бяха избити, а  други просто преминаха, след профилактика в редовете на силовите структури на САР.      Терористите  разчитаха на заявлението на американските и израелски власти, че Сирия ще пострада ако нападне тази зона, но явно си го изпросиха и получиха заслуженото.    Разбира се още остават анклавите в крайграничните зони с Израел и Йордания, където бандитите получават всякаква помощ от тези страни.     
https://colonelcassad.livejournal.com/  /Карти/       


Прави впечатление колко бързо джихадистите "узряват", че трябва да се предадат и се качат на Зелените автобуси.       Позивите за предаване и бомбите помагат много за осъзнаването им.           Разбира се има още много фанатици, които ще продължат войната.
« Последна редакция: Юни 26, 2018, 06:21:48 pm от bojinkata »

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #2 -: Юли 04, 2018, 07:39:27 pm »
Накратко по развитието на ситуацията в Дераа.
 
 1. След придвижването на юг от Баср-ал-Харир, САА продължи за заема капитулиралите  граводе и села на изток от  Дераа. Операция по същество се раздели на две части - на запад бандитите оказват упорита съпротива, на изток преговарят предават своето оръжие. 
 2. На текущия  момент САА изпитва определени проблеми с темповете на придвижване  към израелската граница, защото терористите са наситени с ПТУР.   Ключевое значение тук  има  град Сайда (город к востоку от Дераа), по которому пока нет окончательной договоренности - часть боевиков готовы сложить оружие, часть продолжает упорствовать. Доходить до смешного. Одна из группировок соглашается сдаваться, начинает сдавать технику. потом радикалы берут верх, капитуляцию приостонавливают, а сданную технику объявляют "жестом доброй воли". В конечном итоге, все это мы уже видели в Восточной Гуте, где такие же колебания были у сдающихся боевиков.
 3. Сданные территории на данном этапе подразделяются на два типа - там, куда уже зашла сирийская армия и начала разворачиваться государственная администрация и там, где боевики объявили о сдаче и готовности перейти под Асада, но где еще не установлен полный военный контроль. Переговорщики от России свое дело сделали, теперь очередь за сирийцами занимать"договорные пункты" в восточной части Дераа, где Россия выступает гарантом договоренности и где будет действовать российская военная полиция.
 4. Относительно сопротивляющихся боевиков, то ИГИЛ и примкнувшие к ним группировки демонстрируют готовность сопротивляться и далее в приграничном анклаве, а "Ан-Нусра", ССА и прочие, испытывают внутренние колебания, продолжая оказывать спорадическое сопротивление в ряде узловых пунктов. Кампания авиаударов по таким участкам призвана с одной стороны принудить колеблющихся к сдаче, а с другой стороны - уничтожить тех, кто в любом случае в новую Сирии не впишется и даже в Идлиб не хочет уезжать.
 
 5.  Размерът  на освободената  територия е  огромен и ще трябва доста време за да се проведе филтрация и се наложат местните органи на властта.  Облегчава ситуацията факта, че тук не са се водили жестоки боеве и разрушенията не са като в западна и централна Сирия.
 
 
 6. Без външна намеса терористите са обречени, освен ако САЩ се намесят по някакъв лъжлив повод с удари по САА. За сега са им казали да се оправят сами.
     Иран също се стреми да не се "засветва" в района, така както прави в източна Сирия - провинция Дер ез Зоор. И спорадичните удари на Израелските ВВС по иранските прокси едва ли биха повлияли на ситуацията.
 https://colonelcassad.livejournal.com/4294055.html

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #3 -: Юли 10, 2018, 10:21:13 am »

 Котел в Дераа  colonelcassad 9 июля, 22:30

Днес котелът Дераа стана факт.
1. САА взе  под   свой контрол старите погранзастави и погранични преходи на границата с Иордания. Тук помогна и военная полиция РФ.
2.С  Иордания  останаха две дупки  - окупираната от США Ат-Танф и кусче граница на юго-запад, която още се държи от ИДИЛ.3. В столицата на провинцията терористите за сега отказват да сепредадат, но с отрязани комуникации съдбата им е решена. Наблюдава се устойчива  деморализация  в личния състав и разпад на управлението.
4. В свете этого продолжаются переговоры о том, что делать с "упорствующими". Варианты нехитрые - выехать в Идлиб, бежать в Иорданию, сложить оружие и либо вернуться к мирной жизни, либо поступить на службу Асаду. В идеале, хотелось бы, чтобы обошлось без дополнительного штурма южных кварталов Дераа - лишние жертвы и разрушения ни к чему.

В свете последних успехов Асад сегодня заявил, что Сирия вернет под свой полный контроль всю территорию страны, кто бы ее сейчас не занимал.
Как представляется - вопрос ликвидации ИГИЛ на юго-западе Сирии будет решен силовым путем, а судьба Ат-Танфа весьма вероятно решится в Хельсинки. https://colonelcassad.livejournal.com/4307039.html


bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #4 -: Юли 11, 2018, 12:56:50 pm »

ЗАЩО ТОГАВА НЕ ПЛАКАХТЕ ЗА ЕЛ КУНЕЙТРА, ГОСПОДА? Отвратителното двуличие на западната пропаганда продължава десетилетия

Автор: 1997


Дума 10. Юли 2018 , брой: 131 Петър Герасимов
Тези дни западният печат и информационните агенции са пълни със скръбни вести за хилядите бежанци от южните територии на Сирия, бягащи от сраженията между бунтовниците и напредващата сирийска редовна армия. Бунтовниците - сунити от този регион на Сирия, са пряко разклонение на зловещтата Ал Кайда и нейния още по-страшен наследник - ИДИЛ.
Гледах карта на въпросните територии, услужливо поднесена от "винаги обективната" британска Би Би Си, и видях, в един от бунтовническите анклави името на град Ел Кунейтра.
И си спомних, че малко след тази война имах възможност да посетя Сирия като специален пратеник на тогавашния в. " Народна младеж". И не случайно сирийските домакини - организатори на този международен журналистически рейд, ни заведоха и в района на Ел Кунейтра. И ни показаха това, което всъщност бе останало от многохилядния град.
Току пред града бяха разположени умиротворителните сили на ООН, всеизвестните "сини каски". Край тях имаше пръснати групи от окъсани палатки, където живееха бежанци от същия град - разпитвахме ги, те говореха механично, без вълнение, в очите им нямаше сълзи - бяха ги изплакали.
После посетихме и самия Ел Кунейтра, т.е. това което бе останало в полите на небезизвестните Голански възвишения, върху които се вееше знамето със звездата на Давид. Бях гледал - като всички - филми от Втората световна, с техните димящи, разрушени градове.
В Ел Кунейтра нямаше дим: само разрушение, планово и хладнокръвно. Целият град, състоящ се в по-голямата си част от едно- и двуетажни арабски къщи с плоски бетонни покриви, бе взривен - хирургически грижливо. От къщите - на земята бяха останали само сиво-белите квадрати на покривите, запазените асфалтирани улици криволичеха измежду това гигантско безлюдно домино на войната, имаше дори и стълбове, указващи спирки на градския автобусен транспорт. И никакви хора. Само тук-там мършави бездомни кучета, които се скитаха с подвити опашки. Тази операция е била извършена от военните, за да не може от Ел Кунейтра да се атакуват позициите на Израел по Голанските възвишения. Логично - от военна гледна точка.
А хората на Ел Кунейтра? Останалите живи бяха оставени на себе си и се бяха пръснали в някакво подобие на села - палаткови, разбира се, разположени върху негостоприемна суха земя. Тогава кръстих една от кореспонденциите си "Кунейтра - долината на хората без сълзи"... А западният печат, телевизия и радио пазеха цивилизовано мълчание за подобни сирийски драми.
Сега положението е друго: по повод братоубийствената неколкогодишна гражданска война в Сирия от всички западни медии долита Еремиев плач. О, Господи, о ужас! Стотици хиляди, милиони бегълци. Колко жалко, колко нечовешко.
И много рядко някой журналист от Европа или Америка ще зададе логичния въпрос - кой запали тази, наистина безумна и жестока гражданска война? Кой насъска брат срещу брата, син срещу баща? Кой превърна цъфтящи големи сирийски градове като Алепо в руини?
Кой използва религиозните вражди между сунити, шийти и християни в Сирия? Кой използва това, че тази арабска страна, а и не само тя, живее в религиозна атмосфера, напомняща Средновековието в Европа. Тогава, когато например в шестнайсети век Франция обилно кърви от жестоките религиозни войни между католици и протестанти (наричани още хугеноти), тогава се стига и до небезизвестната Вартоломеева нощ на август 1572 г., когато в черните часове на денонощието брутално са изклани 3000 души, мъже, жени, деца... Но тогава тези конфликти не са насърчавани отвън, ще рече някой. Напротив. Хугенотите са подпомагани и надъхвани от протестантска Англия, а католиците - от Германия.
В наши дни показалецът на историята определено сочи към западните идеологически централи, изобретили т.нар. цветни революции, към ЦРУ, което готви в специални тайни лагери лидери на "Ал Кайда" като Осама бин Ладен ( който за благодарност срути две от най-емблематичните сгради в Ню Йорк). Шпионско-военните интриги на САЩ и Запада заслужено са заклеймени от всеки нормално мислещ и честен човек. И какво от това?
Днес Би Би Си и компания плачат за бежанците - емигранти от Сирия, като че ли тази гражданска война е пламнала от само себе си, без никаква политико-идеологическа и военна намеса отвън. И на мен ми се ще да попитам, а защо навремето на плачехте за Ел Кунейтра, господа?

забележка: Не Бин Ладен срути СЦ в НЙ, а Мосад и ЦРУ!
« Последна редакция: Юли 11, 2018, 12:58:37 pm от bojinkata »

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #5 -: Юли 13, 2018, 12:13:23 pm »

Бандитите в Дераа капитулираха.
Това е знаково събитие. Дераа беше люлката на "сирийската революция". След като искаха смърт на сада и след това се "нарадваха" на джихадистката враст, жителите на града и провинцията с радост посрещат  своите освободители - сирийската армия на Асад.https://colonelcassad.livejournal.com/4312944.html

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #6 -: Юли 19, 2018, 07:10:52 pm »

Сирия: Нова победа на юг — ислямистите сдават на руските военни  провинция Кунейтра на границата с Израел (ФОТО, КАРТА)
         Остава да се освободи само "черния" анклав граничещ с Йордания и Израел, около 5-6 селища, окупирани от джихадистите на ИД.
        Сирийският анклав  Ал Фуа в Идлиб е предаден на ислямистите. Жителите му и бойците от САР, които до сега го защитаваха се изнасят в освободените райони на Сирия. Вероятно в освободените  два града ще бъдат настанени джихадистите от Кунейтра.
        Бентът на река Ефрат до Ракка е предаден  на сирийското правителство от кюрдите.
        Кюрдите в Източна Сирия водят преговори с Дамаск за бъдещото съвместно ползване на петролните полета. Нефтопрерабователните мощности се намират на освободената сирийска територия и кюрдите нямат друг вариант за търговия със суровината.
http://https://colonelcassad.livejournal.com/https://militarymaps.info/
http://rusvesna.su/news/1532008345

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #7 -: Август 08, 2018, 09:27:25 pm »

1. Сирийската армия при поддръжката  на ВКС РФ продължава операцията  по зачистката на  останалите  идилоиди  в провинция Сувейда. Границата с Йордания и Израел е окончателно освободена. Постовете на ООН, под прикритието на ВП на РФ се настаняват в старите си позиции, изоставени след нахлуването на джихадистите.  Пустинния район,  където продължават да блуждаят   недобити остатки "черни", също се зачиства, а при организирано съпротивление се намесва авиацията.
2. В Латакия САА продължава да "опипва" позициите на джихадистите в планинските  райони. Съсредоточават се сили за атака. "Черните" с основание се вълнуват дали Ердоган няма да бъде убеден, че не си заслужава да ги защитава.

3. В Идлиб картината вече е  привична. ВВС на Сирия и ВКС РФ нанасят авиоудари в юго-западен Идлиб по територията, която е  под контрол  на Ан-Нусра. Турция   пасува. В самата провинция се активизират сблъсъците между отделните групировки за субсидии и продоволствие.

4. Преговорите  на  Дамаск с курдите за сега вървят бавно.  Курдите продължават опитите да изтъргуват някаква  автономия и децентрализирана  Сирия. Предлагат и военна помощ срещу "зелените" в Идлиб.

5. В Африне продължава бавнотечаща партизанска война.

6. Иран активно укрепва маршрутите, минаващи през  сирийско-иракската граница.


https://colonelcassad.livejournal.com/4370543.html

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #8 -: Август 21, 2018, 09:33:22 am »

СУВЕЙДА...вече две седмици САА зачиства това вулканично плато в този район, където е терористите са взети в плътно обкръжение. Те настървено се защитават. Загиват войници и офицери. ВКС помагат с удари от въздуха, но скалите и добре оборудваните позиции засега помагат на джихадистите.
     СЕВЕРНО АЛЕППО...тук продължава избиването на полевите командири на бандитите.
     ПРОВИНЦИЯ ИДЛИБ...Южната част на провинцията системно се обработва от ВКС на РФ и сирйската артилерия. САА разгръща сили за предстоящото настъпление. В другите провинции за сега без изменение. Бежанците масово се връщат в освободените градове, където правителството възстановява инфраструктура и жилища. ЙЕМЕН....коалицията на КСА предприе ново настъпление на Ходейда, което завърши с поражение и огромни жертви за агресорите, не само от хуситите, но и от приятелски огън. 
     АФГАНИСТАН...там Талибаните вземат под свой контрол още провинции. Армията и полицията не се съпротивляват. Направо се предават. Получава се по картата, че талибите са обкръжили страната, а проамериканските сили са само в центъра. Американците препоръчват на своите афганци да се прибират в градовете и там да държат позиции. Що за война и  как там американците воюват не е ясно!!!!http://rusvesna.su/economy/1534796116


bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #9 -: Август 22, 2018, 09:36:26 pm »
« Последна редакция: Август 22, 2018, 09:44:05 pm от bojinkata »

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #10 -: Август 27, 2018, 09:02:03 am »
Буря над Сирия.
В  събота Росия предупреди американската администрация, че знае всички детайли  на провокацията, готвеща се  в провинция Идлиб. Осем контейнера с хлор са предадени на "белите каски" от британската ЧВК Olive. Като цяло операцията се направлява от английските специални служби. На Тръмп се оказва антиск от Израел, който е недоволен от успехите на САА и иска да се запазят силите на ИДИЛ и Алкайда в Сирия.  Преди  началото на  провокацията американците прехвърлиха  эсминеца «Салливанс» с 56 крилати ракети на борда в Персидский залив, а на авиобазата Эль-Удейд в Катар е бил  пребазиран стратегическия бомбардировач В-1В ВВС США с 24 крилати ракети.
Источник: http://rusvesna.su/news/1535299996

Схемата на краварските операции е една и съща!

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #11 -: Август 27, 2018, 11:34:33 am »
Накратко  по Идлиб


1. МО РФ съобщава, че провокацията с химоръжието може да се състои близките 2 дни.  Локация - Кафр-Зита (населенный пункт рядом с Хан-Шейхуном, по которому неоднократно работала как сирийская, так и российская авиация). Схема по- рано е описана.   Западните СМИ вече подготвят почвата в соц.мрежи.

2. Въпреки подготвената провокация  МО на Сирия  днес заяви, че ще си върне контрола над провинция Идлиб.   Колони с техника и войници  продължават да пристигат в  Латакия и Северн Хама в рамките на една от най-голямата концентрация сирийска войска за последните две години.
3. В Средиземно море продължават да концентрират  кораби и подводни лодки  на ВМФ РФ, които ще нанесат допълнителни ракетни удари по опорните пунктове на терористите.   не. Активно работи и сирийския экспрес доставящ техника и боеприпаси за предстоящата операция.   
4. В Дамаск пристигна министъра на отбраната на Иран. 
https://colonelcassad.livejournal.com/4412711.html

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #12 -: Септември 04, 2018, 10:16:57 am »

Тръмп моли Сирия, Русия и Иран да спрат "безразсъдната атака".

  Неочаквано  обръщение на Трамп: той моли Сирия, Россия и Иран да спрат  «безразсъдната атака» Доналд Трамп предупреди  Сирию, Россию и Иран за тежките последствия от «безрассудной атаки» на Идлиб.
«Президент Башар Асад не должен безрассудно атаковать провинцию Идлиб. Россияне и иранцы сделают серьёзную гуманитарную ошибку, если примут участие в этой потенциальной человеческой трагедии. Сотни тысяч людей могут погибнуть. Не позвольте этому случиться!» — написал он в своём официальном микроблоге в соцсети Twitter.
Отметим, что риторика Трампа сильно изменилась, ранее он угрожал «умными ракетами» и страшными последствиями, оскорблял Асада, называя его «животным», а сейчас он по сути просто призывает не делать то, что может стать даже не преступлением, а «серьёзной гуманитарной ошибкой».
Похоже, что российский флот и твёрдая позиция Москвы в этот раз отрезвили президента США.
  http://rusvesna.su/news/1536018256   


САЩ и ко вложиха милиарди в създаването на ИДИЛ, но сега тяхната рожба бере душа.                  Действително Тръмп нещо е "омекнал". Атаката срещу гнездото на бандитите в Идлиб няма да почне преди срещата м/у Путин и Ердоган на 7.9, за да се уточнят параметрите на територията, която трябва да бъде освободена от терористите. Все пак голяма част от тях са протежета на Турция.   
          В освободените територии се строят училища и болници. Възстановява се инфраструктурата. Над 250 000 бежанци се връщат по родните места.

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #13 -: Септември 09, 2018, 05:06:32 pm »

Сирия: всичко е готово за химическата атака

автор: worldissueПредвид това, че операцията по освобождението на провинция Идлиб трябва да започне до дни, докрай се усили информационната война срещу сирийското правителство и в момента постоянно се говори за химически атаки. Естествено, за виновен ще бъде обявен Асад и Щатите ще нанесат ракетен удар по сирийската армия. От Вашингтон предварително обявиха, че сирийския президент ще използва химическо оръжие и ще го бомбардират. Тоест друг вариант няма – Асад трябва да бъде бомбардиран.
Че американски удар по сирийците ще има е очевидно. Не случайно в Средиземно море бяха пратени щатски кораби и ядрени подводници. Подобни маневри се подготвят доста продължително време, съответно и решението за ракетен удар се взима минимум 2-3 месеца предварително, а не за 2-3 дни. Химическата атака се организира най-накрая и е просто медиен повод, чиято цел е да оправдае военната операция пред избирателите и данъкоплатците. Евтина пропаганда, с две думи.
В Москва отлично виждат какво се случва край сирийските брегове и им е пределно ясно, че Щатите ще се опитат ако не да попречат, то поне да забавят освобождението на Идлиб. В тази ситуация, колкото и да е парадоксално, САЩ и Ал-Кайда отново се оказват съюзници, макар че доколкото си спомням още от времето на Буш-младши Ал-Кайда е главен враг на Америка и именно тази организация извърши атентатите от 11 септември. И именно борбата с тероризма вече почти две десетилетия се използва от Вашингтон като оправдание за безкрайните му военни авантюри в Близкия Изток.
Руското военно министерство за пореден път предупреди, че в Идлиб се подготвя химическа провокация, разкривайки и някои разузнавателни данни. Според информацията на руските военни на 7-ми септември в командния пункт на терористите край у-ще „Ал-Вахда” се е провела среща между лидерите на групировките Хаят Тахрир ал-Шам и Хизб Ат-Туркестан ал-Ислами с участието на представители на Белите каски. На срещата са били обсъждани подробностите на предстоящите химически провокации и постановъчни видеозаписи. В съобщението се посочват и населените места, където могат да се проведат въпросните постановки – Джиср аш-Шугур, Серакаб, Тафтаназ и Сармин. Сигналът за извършване на химическата провокация трябва да бъде получен от „чуждестранните приятели на сирийската революция” (тоест от САЩ).
Руската авиация вече започна да нанася бомбени удари по командните пунктове и складовете на джихадистите, така че Белите каски вече могат спокойно да снимат видеото си и да кажат, че руснаците ги бомбардират с химически бомби.
Ден по-рано пък завърши срещата между Русия, Иран и Турция в Техеран, където в частност се обсъждаха рамките на операцията в Идлиб. Ердоган разбира се упорно се пазари, предвид, че част от Идлиб се контролира от протурски групировки. Турския президент предлагаше Хаят Тахрир ал-Шам (бившата ал-Нусра или „ал-Кайда в Сирия”) да бъде разоръжена и членовете и да преминат в буферната зона под контрола на протурските групировки, а наемниците по желание да се върнат в страните, от които са попаднали в Сирия. Подобен сценарий е на практика невъзможен, тъй като ал-Нусра (спонсорирана основно от Саудитска Арабия) не иска да се разоръжава и Ердоган няма никакво влияние над групировката. Турците още преди месеци трябваше да зачистят своята зона на влияние в Идлиб от „неумерените” бунтовници, но така и не го направиха. В същото време обаче Ердоган не може до безкрай да протака и да отлага операцията в Идлиб. Въпросът тук е по-скоро каква по размери ще е територията, която ще остане под контрола на протурските групировки и докъде ще се простре операцията на сирийската армия. В близките 2-3 седмици предстои да разберем за какво точно са се договорили Ердоган, Путин и Роухани.
Междувременно в западните медии вече активно се води информационна война срещу Русия и сирийското правителство. С началото на въздушната операция на руските ВКС веднага плъзнаха новини от типа „руснаците бомбардират жени и деца”, „руските бомби падат върху училища и болници” и „в Идлиб ще настане хуманитарна катастрофа”.
Когато щатските бомби убиваха жени и деца в Ракка и иракския Мосул западните пропагандисти си мълчаха и оправдаваха действията на САЩ. В Ракка не остана цяло училище или болница, но западните медии не ронят крокодилски сълзи по този повод. Също така не обръщат внимание, че в Ракка настана хуманитарна катастрофа именно по вина на американците. Вашингтон между другото няма никакво намерение да финансира възстановяването на сирийските градове (въпреки че активно участваше в разрушаването им), заявявайки, че няма да даде и цент докато начело на Сирия не застане щатска марионетка. Но американците не искат да финансират дори Ракка, която се намира под техен контрол. На думи обаче те от все сърце подкрепят сирийския народ и му съчувстват. Пари обаче не щат да му дават.               
И така, в близките дни ни очакват доста интересни новини от Сирия, особено що се отнася до прословутите химически атаки. Но дори подобна провокация да се случи и САЩ да нанесат ракетен удар по сирийските войски, това няма да попречи на окончателното освобождение на Сирия от терористите, част от които са подкрепяни именно от американците, лицемерно обявяващи се за главни борци с тероризма.
         

bojinkata

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Войната в Близкия Изток
« Отговор #14 -: Септември 13, 2018, 09:06:38 am »

1. Днес е първият ден от началото на септември, без масирани авиаудари. Артилерията на САА продължава да нанася удари   на фронта в Северна Хама в направление  на Эль-Латамина и Морека.
2. Съдейки по продължаващата  турска риторика, в Тегеран не са се получили очакваните договорки. Разногласията между Русия, Иран и Турция не са преодолени.      .
3. Турция се опитва да отложи операцията  и преговорите продължават.
4.  Зам. на Лавров на среща в  Женева потвърди позицията, че съществуването на  терористи в Идлиб е невозможно.
5. Терористите продължават да получават оръжие и логистика от Турция.  Армията на Турция трупа  сили в провинция Хатай.       
6. Центъра по Примирение в Сирия е показал инфо с детайли за готвещата се провокация с   хим.оръжие, с вполне ясными подробностями https://russian.rt.com/world/news/553723-siriya-himataka-postanovka.  Ще бъдат избити около 80 деца-сираци, отвлечени от Африн. Западната преса продължава да разпространява   фейка, че Асад /?/  готви хим.атака, за да предизвика върху себе си  удар.
7. США могат  да използват срещу Сирия около 200-250 крылати ракети.
8. Франция се саморазобличи, като заяви, че ако бъдат притиснати терористите в Идлиб, те ще се ввърнат в своите родни страни в Европа, включително и Франция. Т.е. отначало ги създадоха и подкрепяха, а сега се страхуват  от тях.
9. Сирийското  правителство  настоява за възстановяване на контрола върху цяла Сирия.  Това без решаване на въпроса с Идлиб е невъзможно. 
10. Като цяло наблюдаваме упорити опити на  США, Британии и Франции  да попречат на настъплението в  Идлиб.   Турция за пореден път доказа, че не е съюзник, а иска да реализира своите теснокористни интереси.   /И успява!!!/
https://colonelcassad.livejournal.com/4451872.html?page=2#comments


Ако операцията в Идлиб не се осъществи, това ще е провал за Путин и ко. Но така или иначе проблема с Идлиб остава.

Тагове към темата: