Apocryphal Academy

Автор Тема: Тайните на мозъка  (Прочетена 128 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Мила

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Тайните на мозъка
« -: Юни 26, 2018, 10:25:55 pm »

    Възприятието на древните


Публикувано от: bg2 в (Понеделник) 22 Май 2017, 20:14, Алтернативен форум за конспирации и мистика
( тема: Вселената и времето според древните )


За съжаление има твърде малко на български за парадигмата на Джулиан Джейнс за двукамерния ум.
Накратко, една статия, която дава обобщение:

През 70-те години на миналия век психологът Джулиан Джейнс публикува теорията си за т. нар. „двукамерен разум“. Обосноваващ се на античната литература, Джейнс доказвал, че древните хора не са имали обичайното съзнание, като днешния човек – те не планирали своите постъпки, не взимали решения. Всичките им действия били под влияние на напътствията на боговете или „гласовете“. Затова Джейнс достига до извода, че разумът на нашите деди е бил „двукамерен“, което било обусловено от устройството на главния мозък – с две полукълба. В обикновени ситуации човекът се ръководел от навици и инстинкти, а когато възникнел проблем, нуждаещ се от нестандартно разрешение, се включвала и втората „камера“, намираща се в дясното полукълбо.

Според представите на Джейнс, мозъкът на човека дефакто представлява два отделни органа. Лявото полукълбо отговаря за ежедневната дейност, а дясното за паметта и намирането на решения. При първобитните хора за разлика от нас, полукълбата не били пряко свързани и следователно те нямали самосъзнание. Дясното и лявото били свързани с езиковия център в мозъка, което обяснявало и възникването на халюцинации. Така едната половина на мозъка „гадаела“, а другата възприемала тази информация, като глас свише. Според психолога, реалното състояние на такова съзнание може да се сравни с феномена на „въображаемия приятел“ при някои деца или психическите отклонения с раздвоението на личността.

В полза на теорията на Джейнс са и многочислените истории за някои необясними психически феномени, които възникват в стресови ситуации.

http://hicomm.bg/science/njakolko-skandalni-teorii-za-proizhoda-na-choveshkija-intelekt.html

Рудолф Щайнер GA-149 - ключови думи за търсене - геология, заповед 

Ние ще разберем това, което се влъчва в юдейската култура само тогава, когато го разберем по този начин като Геология. Този беше копнежът на пророците, това беше, което те донасяха на своите ученици и ги учеха: да подтиснат сибилинския елемент, всичко това, което довежда душата до несъзнателни или подсъзнателни глъбини, и да развият това, което живее в Аза. Всички други народи имат други отношения към техните богове, различни от тези на евреите към техния Яхве. Отношенията на другите народи бяха дадени; защото те бяха отзвуци на това, което се беше образувало в отношението на човека към Духовете на висшите йерархии през време на Сатурновата, Слънчевата и Лунната епохи. Юдейският народ трябваше да развие особено това, което можеше да се развие през време на Земната епоха. Обаче когато Азът установява от самия себе си едно отношение към своя бог, как се изразява това? То се изразява не като вдъхновение, така че също и моралното да бъде едно проникване и проработване на душата с божествените си ли, - не като вдъхновение, а като заповед. Формата на заповедта, която срещаме в Декалога, ние срещаме първо при юдейския народ. Макар и науката да говори небивалици относно по-ранното съществуване на заповедта - тя говори за Хамураби и т.н., аз не мога сега да се впускам в глупостите на по-новата наука; но това, което се явява като заповед, при което Азът стои непосредствено срещу Бога и получава от Бога нормата, предписанието така, че Азът трябва да следва това предписание от вътрешна воля, това ние среща ме за първи път при юдейския народ. Също така за първи път срещаме при юдейския народ това, че Бог сключва един съюз с народа. Другите богове действуват чрез сили, които винаги са свързани с подсъзнателното естество на душата. Нека още веднъж сравним, как Аполон действува чрез Пития, как душата трябваше да се подготви, когато отиваше при Пития, така че богът да може да говори чрез нея: Аполон говореше чрез потопяващия се в подсъзнанието душевен живот. Срещу това стои говорещият чрез своите заповеди, свързващият един съюз, един договор със своя народ Бог Яхве, който говори непосредствено към Аза на душата. И пророците веднага проявяваха ревност, когато се случваше това, което често ставаше с юдейския народ: когато действията на езическите народи добиваха влияние над юдейския народ. В юдеите не трябваше да проникнат подсъзнателни сили; всичко трябваше да почива на съюза с Бога, на принципа на заповедта. За това пророците полагат особени грижи.

(превод от немски - Димо Даскалов)

и едно съвременно свидетелство от форума на xcombg.net

Трите смъртни гряха на България (http://xcombg.net/index.php?&topic=1243.0)

Явно става въпрос за доста мощни влияния над човешкото Аз съзнание, до степен гласовете на "боговете" напълно да доминират Аз-самосъзнанието. В тази връзка, отделянето на човека от "боговете" има много смисъл за развитието на индивидуалното Аз самосъзнание. Няма смисъл да се регресира до по-стари форми на съзнание (геологията и сибилите от GA-149 на Рудолф Щайнер), след като съвременния човек има способност да развие индивидуално азово самосъзнание, което да е устойчиво на мощните влияния идващи от "боговете", така че да се получи хармонична симбиоза, а не действие по заповед (Авраам и другите библейски герои например)     

Мила

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Тайните на мозъка
« Отговор #1 -: Юни 26, 2018, 10:37:47 pm »
Дейност на мозъка при религиозни дълбоки преживяваниябиопрограмирането води до съответната функционална активност на тялото (и по-специално на мозъка). В състояние на будност, в мозъка - бета (интензивно мислене, 13-25 Hz) и алфа (отпуснато състояние, 8-13 Hz) вълни, свързани с активността на мозъчната кора, преобладават бързи ритми.

Когато организмът не е ангажиран с осигуряване на оцеляване (периодът на сън), мозъкът преминава в бавни вълни - тета (5-7 Hz) и делта (0-4 Hz) ритми, с къси алфа ритми по време на фазите на "бърз" парадоксален сън BDG-сън [40]). Интересно е, но състоянието на дълбокия мистичен опит дава приблизително същите показатели за ритъмите на електромагнитната активност на мозъка.
 Това, например, се потвърждава от експериментите на В. Б. Слиозин, проведени с православни свещеници, които са били взети от ЕЕГ четения по време на дълбока молитва. Слезин заключава, че "терапевтичният ефект на молитвата, отбелязан отдавна и многократно, е свързан с временно отклонение от земните грижи, признаване на тяхната незначителност в сравнение с нещо вечно и неизменно, с което да се научим да общуваме с молитва". 

"Като се предадем на молитвата", посочва Слезен, "вярващият се отдалечава от социалното ниво на съзнанието и отива към духовното ниво, което хармонизира личността, го приближава до Бога". 
Слезен дори предлага сътрудничество между медицината и църквата. От своя страна той препоръчва четенето на серия молитви, които имат "лечебен" ефект:

 четене на Псалм 67 "Бог да се издигне и да изгуби времето си ...". 

Молитва за изцелението на болните "O pomilosepdny Бог, Татко, Син и Свята Душа, в неразделна Светата Троица, като се възбужда и прославя, в добро духове на вашия слуга ......." Тропоп, Тон 4, Акатист към Свети Пантелеймон и др.

От седемдесетте години на двадесети век принципът на биоелектричната активност на мозъка е активно използван за изследване на връзката на мозъчните вълни с мистични и променени състояния на съзнанието.

На основата на този принцип възниква и научна посока, наречена "biofeedback" (дословно - биологична обратна връзка). Методът за био-обратно отразяване използва електронно оборудване за наблюдение на физиологичната активност на човешкото тяло:

 биоелектрична активност на мозъка (EEG), електрическо съпротивление на кожата (ESC), телесна температура и мускулно напрежение.

Благодарение на принципа на обратната връзка, функциите на различните органи на тялото (и основния начин на мозъчната активност), които преди това се смятаха за неволни, се оказват подчинени на волята на човека. Това отваря огромни възможности за самооткриване, разкриване на вътрешен потенциал и овладяване на техниката на саморегулиране. Например д-р Джой Камая, с помощта на електроенцефалографията, се е научила да контролира алфа мозъчните вълни.

Устройството му придава приятно звуков сигнал, когато обектът достигне нивото на алфа, като по този начин насърчава да бъде в това състояние. Освен това д-р Камая изследва връзката на алфа вълни с мистични състояния на съзнание, медитация и духовно съзнание. От 1958 г. д-р Камая е извършил многобройни изследвания върху метода на биологичното възстановяване в различни изследователски центрове. Опитните йоги и мистици, способни да контролират състоянието на съзнанието, са подложени на строги научни тестове [41].Невил Дъри нарече биофидбек технологичен начин за самопознание. Проучванията за връзката между мозъчната активност и състоянието на дълбоко религиозен опит продължават до днес.

Понастоящем може да се каже, че по време на периоди на дълбок религиозен опит (медитация, молитва) мозъчната активност се подлага на специфични промени - някои области на мозъка намаляват дейността си, докато други, напротив, стават рязко активирани. 
 Наскоро Андрю Нюберг, невролог от Университета на Пенсилвания във Филаделфия, който се занимава с невробиологията на религията повече от десетилетие, откри осем опитни медитатори, които участваха в необичаен експеримент чрез колега, заинтересован от тибетския будизъм. В резултат на сканирането с помощта на компютъризирана томография на мозъка с един фотон, темите, които в продължение на един час са били ангажирани с подобрена медитация, учените са открили увеличаване на активността на мозъчните региони, които регулират вниманието, което естествено изисква специална концентрация по време на медитация. Въпреки това, по време на медитация, горната част на гръбначния мозък на мозъка е много по-малко активна, отколкото когато субектите просто седяха и почиваха. Нюберг заключи, че този мозъчен дял изгражда психичната граница между мозъка и физическия свят.

‡ Зареждане ...

С други думи, тази област в лявото полукълбо на мозъка е отговорна за осъзнаването на индивидуалността на индивида и за идеята за образа на собственото му тяло. Дясното полукълбо е отговорно за чувството за време и пространство, в което живее тялото.


 Укрепвайки чувството за единство с околния свят по време на медитацията, субектите постепенно блокираха комуникационните канали между тези две области на париеалния лоб на мозъка, като по този начин потискаха идеята за образа на собственото си тяло.

"Гледайки хората, които медитират, виждате, че те наистина се отделят от света около тях. Постепенно те престават да реагират на визуални образи и звуци. Най-вероятно това се дължи на факта, че мозъкът на мозъка спира да получава информация отвън ", казва Нюберг. Лишени от обичайната си храна, тези области на мозъка спират да функционират в нормален режим и човек губи осъзнатостта на разликата между тях и света около тях. И с изчезването на чувството за време и пространство, медитаторът има чувство за безграничност и безграничност.

Виждаме, че за мистичните (напречни) преживявания е необходимо известно преустройство на мозъка и дори дезактивиране на някои от неговите зони. Това обаче не означава, че мозъкът е централният и единствен герой на религиозен опит. Както самият Нюберг казва:

 "Ние изобщо не твърдим, че мозъкът създава Бог", отбелязваме, че нашият мозък естествено създава механизми, които правят религиозния опит възможен. "

http://vds.bseen2.biz/all3-104841.html

Мила

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Тайните на мозъка
« Отговор #2 -: Юни 26, 2018, 11:19:16 pm »
https://www.ted.com/talks/jocelyne_bloch_the_brain_may_be_able_to_repair_itself_with_help?language=bg
 
TED Talks
15.02.2016 г.


Мозъкът може би е в състояние да се възстановява сам - с малко помощПри мен не се отваря почти нищо, тук:

https://m.vbox7.com/play:6402a1d239?p=playlist&id=1580588&order=date

λ

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Тайните на мозъка
« Отговор #3 -: Юни 27, 2018, 01:53:20 am »
Обосноваващ се на античната литература, Джейнс доказвал, че древните хора не са имали обичайното съзнание, като днешния човек – те не планирали своите постъпки, не взимали решения. Всичките им действия били под влияние на напътствията на боговете или „гласовете“.

Нищо никога не е "доказвал", както формулират журналистите, съставили българската статия.

Популярността на Джейнс се дължи на това, че има няколко предположения, които се сбъдват на по-късен етап от времето, когато се разработва нова по-напреднала технология за мозъчни изследвания. Но на ден днешен за основните му твърдения се смята, че са биологически несъвместими с действителността.

Или по-скоро... дали популярността на Джулиан Джейнс не се дължи на факта, че получава доктурантура и по-късно и магистърска степен от Йейлския университет?

Четял лекции по психология в Принстънския университет - където се е дипломирал и Джон Фостър Дълес, един от тарторите на Новия Световен Ред. Ако някой си мисли, че университетите са "свободнодостъпни колективи", много се лъже. Самият факт, че Принстънския университет е бълвал хора като Дълес 20 години преди Джейнс да го вземат да си чете там лекциите, е красноречив.
« Последна редакция: Юни 27, 2018, 01:55:17 am от λ »

Psyhea

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Тайните на мозъка
« Отговор #4 -: Юни 27, 2018, 08:32:35 am »
Аз все си мисля,че движението/устройството на abwoon е съвсем същото като това на Ану,т.е.Ану пресъздава модела..
Но мозъкът си мисля,че наподобява устройството на Вселената и ореховата ядка/2;4..


Изобщо,вселената си я представям като пулсиращо сърце/abwoon/ вместено в едно тяло-мозък


Мила

 • High Priority Members
 • Newbie
 • ***
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Тайните на мозъка
« Отговор #5 -: Юли 06, 2018, 07:33:39 pm »

11:02

PROOF Your Thoughts Can Alter Physical Reality
secureteam

Доказано, Вашите Мисли Могат Да Изменят Физическата Реалност