Apocryphal Academy

Автор Тема: Новини за нашето общество  (Прочетена 65359 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Веско

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #60 -: Март 26, 2020, 12:38:28 am »
МВР вече ще знае къде сте, къде сте били и с кого сте си говорили в последните 6 месеца


Източник: https://offnews.bg/obshtestvo/mvr-veche-shte-znae-kade-ste-kade-ste-bili-i-s-kogo-ste-si-govorili-v-724830.html


От днес МВР може да знае къде се намираме и къде сме се били през последните 6 месеца. Ще знае с кого и кога сме говорили или сме си писали есемеси, както и през какво устройство е ставал тази комуникация.

Това става възможно благодарение на закона за извънредното положение за борбата с коронавируса, с който беше променен и Закона за електронните съобщения, а промяната може да остане и след отмяна на режима. Пакетът от законови промени беше обнародван днес в Държавен вестник. Досега право на достъп до трафичните данни от мобилните телефони се даваше на разследващите органи при подозрения за тежки престъпления след решение на Районен съд. От днес при подозрение за нарушаване на карантина право да искат извършване на справка за данните имат Главна дирекция „Национална полиция“, Столичната дирекция на вътрешните работи и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи.“ Операторите са длъжни да им дадат тази информация и това не подлежи нито на съдебен, нито на някакъв друг контрол.

Начинът по който е направена промяната в закона не дава гаранции, че следенето чрез трафичните данни няма да продължи и след извънредното положение.

Полицейски произвол

“Това, което е в сила от днес представлява откровен полицейски произвол. Всеки полицай би могъл да получи, чрез своите началници, достъп до това с кого контактуваме, колко продължително, кога, къде и как се предвижваме”, коментира пред OFFNews адвокат Михаил Екемджиев. “Операторите са длъжни 6 месеца да съхраняват трафични данни. Сега в промяната пише, че те са длъжни незабавно да предоставят на органите - МВР, СДВР… От тук нататък на нас ни остава да вярваме, че едни доблестни мъже под пагон ще бъдат изключително честни, че сами ще се контролират, сами ще се цензурират и ще спазват духа и буквата на закона и той ще бъде прилаган само спрямо лица за които има съмнение, че се отклоняват от мерките на карантина или по друг начин бойкотират ограничителните мерки за разпространението на коронавирус”, обясни Екемджиев. Той обаче смята че промените дават голяма възможност за злоупотреби. “Нагледали сме се и сме се наслушали на скандали свързани със злоупотреба със специални разузнавателни средства и изтичане на информация. Принципът е, че властта свързана със силовите структури, не просто се възползва докрай от всяка дадена им законова възможност, но често минават границата, прекрачват ръба на закона влизайки в нашите права и своноди. Да вярваме, че МВР ще се самоконтролира е илюзия”, заяви Екимджиев.


За съжаление едни от най-големите простаци са журналистите, в тази новина няма нищо вярно.. МВР могат да следят единствено лицата които са карантинирани и то само движението на мобилния им телефон. МВР нямат нито възможност нито ресурс да следят цялата държава, дори по техни думи и карантинираните доста ще ги затруднят.

Винаги съм твърдял, че няма такива конспирации каквито някои хора виждат в нещата, те просто следват своята логика. Всичко което се случва е причинено единствено от човешка простотия и тъпотия / в темата за и против хората добре са обяснени нещата/. Простаците избират простаци да ги управляват, резултатите са видими за всеки с глава на раменете.. в случая с корона вируса света като цяло много закъсня, вместо всички вкупом да тръгнат да помагат на Китай, всеки си правеше каквото си иска.. едни се присмиваха, че китайците били много… други сънуваха техните пазари… трети водеха търговски войни и т.н.. резултата го виждаме.. но и това ще отмине някак си.. Ще последва брутална икономическа криза, сега повечето простаци си мислят, че са ваканция а не знаят, че са безработни… В резултат на това ще се увеличат много престъпленията / мангалите и другата сган само това и чака/.. резултата е ясен всеки ще има повече срещи с полицията повече контрол.. не че някой го иска… просто става неизбежно.

Повечето хора имат грешна представа за световния елит, пишат и повтарят като папагали разбрали и недоразбрали поредните глупости.

Световния елит печели най-много от глобализацията !!! Печели буквално от всичко, спортовете / футбол, баскетбол.. олимпиади, световни, европейски/.. хазарт.. шоубизнес, туризъм.. имоти..кредитиране..борси.. и всичко което се сетите.
 
Контрола не е в техен интерес, те искат да потребяваме.. Това ни заробва!

С други думи Валери Симеонов  едва ли ще  си затвори хотелите, да може Пешо, Гошо и Тошо да им отнемат свободите и да седят затворени по домовете си.

п.п. Световния елит не е толко силен, основният му проблем е, че и те също не знаят какво правят… Например банкерите искат да премахнат книжните пари,  службите обаче не искат / няма от къде да им минават парите от незаконните дейности/.. в общи линии единия иска другия не.

« Последна редакция: Март 26, 2020, 12:47:03 am от Веско »

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #61 -: Март 26, 2020, 02:58:08 am »
Да ама... тоя елит, за който говориш Веско, ми се струва малко на много ниско ниво. Това ли е то световния елит? Бизнесмените и банкерите?

На тоя свят има и хора, които се стремят към властта като идеал, а не само като монетарна функция. Винаги е по-добре, ако плебса има религиозно вярване, че има елит, на който се дължи вярност и подчинение, а не елит, който си купува вярност и подчинение. Идеалният вариант премахва парите, а те са само патерица на властимащия. Подчинението е функция на ума все пак.

Примерно - черните операции в САЩ и Правителството в сянка там, за което Айзенхауер не е знаел. Там не става дума "за пари", а за по-чиста форма на властта. Ами нацистите от отминалия епизод на историята? Да - управление на паричните потоци, но идеологията им говори за "волята за власт".

Ами разработването на средствата за майндконтрол и мозъчните чипове? С цел контрол над потреблението ли са разработени? Еми не са - разработени са от чисто идеологически импулс, стремящ се към власт в идеален вариант.Центровете като Тависток и тн са финансирани от богатите - да. Само че самите тези центрове не са дружества със стопанска цел, а с идеална цел, провеждат се проучвания в науката за чист контрол, без патерици.Ей за тия усилия става дума :P То е ясно, че България не е играч в нищо. Не знам въобразява ли си някой, че тука точно се решават световните тенденции. Тука е само селяния.
« Последна редакция: Март 26, 2020, 03:09:42 am от λ »

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #62 -: Март 26, 2020, 07:55:02 pm »
Собственикът на сайта Chitanka осъди България в Страсбург заради акция на ГДБОП от 2010 г.

26 март 2020Източник: OFFNes.bg

Лазар Пендов, администратор и собственик на сървъра на chitanka.info, осъди днес България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради акция на ГДБОП от 2010 г.

Държавата трябва да му заплати 5 200 евро обезщетение за неимуществени вреди и 1 800 евро за разноски по делото.

Съдът реши, че са нарушени неприкосновеността на собствеността и свободата на изразяване на жалбоподателя.

В решението на съда се посочва, че случаят се отнася до изземването и задържането от страна на полицията на сървър, хостващ уебсайтове - през юни 2010 г. полицията иззе сървър, който частично хоства уебсайт, за който се твърди, че е качил книга в интернет в нарушение на авторските права. Сървърът също така хоства уебсайт, посветен на японската аниме култура, който е собственост на Пендов.

В съобщение, публикувано на сайта Chitanka от времето на полицейската акция, се казва: "Поради изземване на сървъра от ГДБОП, библиотеката беше спряна от 21 юни до 2 юли 2010 г. Форумът, чатът и речникът също не работеха, защото е бил завзет и помощният сървър, на който се намираха."

Същевременно в друга публикация на сайта от 2010 г. се казва: "Аз, Лазар Пендов, като администратор и собственик на сървъра смятам отнемането за неправомерно, тъй като авторските права за книгите в този сайт са установени от чл.24 ал.9. Намирам обръщането към Наказателния кодекс на Република България чл.172 и намесата на ГДБОП в случая за неуместни, поради факта, че необходимото по закон съгласие е изпълнено с чл.24 ал.9 от Закона за авторското право и сродните му права (според този закон необходимото по закон съгласие е никакво)."

От решението на съда в Страсбург става ясно, че Пендов е отправял многократни искания за връщане на сървъра, тъй като уебсайтът не може да функционира без данните на него. Жалбоподателят заявява, че е претърпял „значителни щети“.

В крайна сметка главната прокуратура връща сървъра на Пендов през февруари 2011 г. - без да е подлаган на експертизи и използван за целите на наказателното разследване.

Бравос!
« Последна редакция: Март 26, 2020, 07:56:40 pm от λ »

Веско

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #63 -: Март 26, 2020, 09:09:07 pm »
Да ама... тоя елит, за който говориш Веско, ми се струва малко на много ниско ниво. Това ли е то световния елит? Бизнесмените и банкерите?

Банкерите са Морган, Ротшилд, Рокфелер… службите са ЦРУ, Мосад, МИ 6 ….  ;D

Веско

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #64 -: Март 26, 2020, 09:13:29 pm »
Г-20 ще инжектира 5 трилиона долара в световната икономика


Всички държави трябва да бъдат подпомагани, особено най-слабите, се казва в изявлението

Страните от Г-20 възнамеряват да инвестират 5 трлн. долара в световната икономика, за да се противопоставят на социалните, икономическите и финансовите последици от пандемията на коронавируса, предава AFP.

Държавните и правителствените ръководители на 20-те най-големи индустриализирани и нововъзникващи страни проведоха видеоконференция и в изявление след това поясниха, че общата борба срещу вируса е "наш абсолютен приоритет". Животът трябва да бъде защитен, а работните места и просперитета - да бъдат осигурени.

Държавите също така обещаха да работят с международни организации като Световната здравна организация (СЗО) и Международния валутен фонд (МВФ), за да осигурят "стабилен" финансов пакет.

Всички са решени да възстановят доверието, да осигурят финансова стабилност и отново да засилят икономиката. Всички държави трябва да бъдат подпомагани, особено най-слабите, се казва в изявлението. Предисторията на решението - опасението, че през следващите седмици вирусът ще се разпространи и в по-бедните страни по света - много от които нямат функционираща здравна система.
 
Преди срещата на върха Международният валутен фонд и Световната банка се договориха да преценят за Г-20 кои страни вече не могат да поемат дълговете си и спешно се нуждаят от финансова помощ. Директорът на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че фондът е готов да предостави общия си кредитен капацитет от 1 трилион долара. По-рано тя каза, че МВФ очаква поне толкова дълбока рецесия, колкото по време на финансовата криза през 2008 г.

Понастоящем председателството на Г-20 се осъществява от Саудитска Арабия. Ето защо крал Салман действа като домакин на видеоконференцията и в началото ѝ призова за съвместни усилия при изследване на ваксина.

В конференцията участваха, наред с други, американският президент Доналд Тръмп, неговият китайски колега Си Дзинпин, руският президент Владимир Путин и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Ваксините и диагностичните процедури са приоритет

Публикуваното по-рано изявление показва, че Г-20 са постигнали съгласие по някои конкретни стъпки. Те възнамеряват да разширят производствените си мощности за медицински консумативи с цел да се гарантира, че „където и да са най-необходими, тези стоки са достъпни, балансирани и достъпни възможно най-бързо“.

В допълнени, държавите искат да се координират по-силно, също и с частния сектор, "така че диагностичните процедури, антивирусни лекарства и ваксини да могат да бъдат разработени, произведени и разпространени бързо, ефективно, безопасно, справедливо, по достъпен начин".

Г-20 демонстрират дълбока загриженост за „сериозните рискове“, особено за развиващите се страни, Африка и малките островни държави, „а също и за особения риск, на който са изложени бежанците и разселените лица“. Укрепването на здравната система в Африка е "много важно за устойчивостта на глобалното здраве". "Готови сме да мобилизираме средства за политики за развитие и хуманитарни мерки", заявиха още държавите от Г-20.

https://www.investor.bg/drugi/338/a/g-20-shte-injektira-5-triliona-dolara-v-svetovnata-ikonomika--301248/

п.п. Света прави всичко възможно да се върне в предишното си русло!!! И пак ви повтарям Елита печели от глобализацията..
« Последна редакция: Март 26, 2020, 09:31:19 pm от Веско »

Веско

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #65 -: Март 26, 2020, 09:19:53 pm »
Путин изненада с предложение за МВФ

Коронавирусът ще предизвика по-сериозни проблеми от финансовата криза през 2008-2009 година. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в хода на срещата на върха на Г-20, предава ТАСС.

„Изглежда, че текущите проблеми, свързани с пандемията от новия коронавирус, ще предизвикат по-сериозни сътресения от финансовата криза през 2008-2009 година, а търговските конфликти и санкции ще задълбочат рецесията“, заяви руският лидер.

Той предложи на лидерите на страните от Г-20 да въведат мораториум върху различните ограничения спрямо страните, пострадали от коронавируса и да помислят за създаване на специален фонд за помощ на такива държави.

„На всички ни, ако говорим за Г-20 като цяло, ни трябва общ план за действие за стабилизация на ситуацията, подкрепа на икономиката и възстановяване на доверието към международните пазари“, заяви руският президент.

„В момента, като цяло, е крайно важно да се обезпечи достъп до финансиране за страните, които изпитват нужда от ресурси. Специално имам предвид страните, които бяха засегнати от тези кризисни явления и пандемията“, отбеляза Путин.

Според него, „в тази връзка може да се помисли за създаване на специален фонд под егидата на МВФ, финансиран на първо място чрез средства от Централните банки и емитенти на валути, включени в кошницата на МВФ, а след това да се предостави право на всеки член на МВФ да взаимства средства от този фонд пропорционално на техния дял в световната икономика с дългосрочна нулева ставка“.

Путин изненада с предложение за МВФ

Коронавирусът ще предизвика по-сериозни проблеми от финансовата криза през 2008-2009 година. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в хода на срещата на върха на Г-20, предава ТАСС.

„Изглежда, че текущите проблеми, свързани с пандемията от новия коронавирус, ще предизвикат по-сериозни сътресения от финансовата криза през 2008-2009 година, а търговските конфликти и санкции ще задълбочат рецесията“, заяви руският лидер.

Той предложи на лидерите на страните от Г-20 да въведат мораториум върху различните ограничения спрямо страните, пострадали от коронавируса и да помислят за създаване на специален фонд за помощ на такива държави.

„На всички ни, ако говорим за Г-20 като цяло, ни трябва общ план за действие за стабилизация на ситуацията, подкрепа на икономиката и възстановяване на доверието към международните пазари“, заяви руският президент.

„В момента, като цяло, е крайно важно да се обезпечи достъп до финансиране за страните, които изпитват нужда от ресурси. Специално имам предвид страните, които бяха засегнати от тези кризисни явления и пандемията“, отбеляза Путин.

Според него, „в тази връзка може да се помисли за създаване на специален фонд под егидата на МВФ, финансиран на първо място чрез средства от Централните банки и емитенти на валути, включени в кошницата на МВФ, а след това да се предостави право на всеки член на МВФ да взаимства средства от този фонд пропорционално на техния дял в световната икономика с дългосрочна нулева ставка“.

   
https://www.standartnews.com/svyat/putin-iznenada-s-predlozhenie-za-mvf-418976.html

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #66 -: Март 27, 2020, 12:26:33 pm »
п.п. Света прави всичко възможно да се върне в предишното си русло!!! И пак ви повтарям Елита печели от глобализацията..

Веско струва ми се, че прекалено елементарно гледаш на театъра на събитията. "Всичко е просто пари, а пандемията е злощастна за всички случайност и елитът си скубе косите". Еми силно се съмнявам. Не причислявай елита към нивото на плебса - те имат решения, за които ние не сме чували и могат да ги използват във всеки един момент, ако им изнася.Част от плана за Новия Световен Ред, отразен във възгледите на хората, които го поощряват, винаги е била евгениката: елиминирането на “безполезните ядящи” и “некачествените раси”, на които се гледа единствено като на спънка по пътя на всемогъщата Държава. Тяхната цел е един нов синтез, в който единственото решение за онова, което те считат за пренаселване на Земята, е институционализирането на масови програми за депопулация, като повечето хора, които останат на планетата, трябва да съществуват в едно практически пред-индустриално състояние. Аборигени, но аборигени с лаптопи. Контрольорите, естествено, няма да са толкова обременени от трудностите на живота, а спокойно и безоблачно ще се реят над обществото като членове на Уелсовата технокрация, обираща каймака.

За това става дума в усилията за НСР. И тези идеологии и стремежи са добре документирани и за тях има солидни свидетелства. Това е мета-статуквото, което е отвъд нуждата от монетарна религия. Елитът сам се превръща в обекта на религията, както е било в пред-фараоновите и фараоновите времена.Аз мисля, че световна пандемия е ПРЕКАЛЕНО УДОБНА на елита, за да е чиста случайност. Аз виждам нещата като тренировъчно или дресиращо действие, "опитомяващо" или "дресиращо" разиграване, което просто оформя и моделира обществените представи (говоря за документа "Променящи се образи" на Станфордския институт).
« Последна редакция: Март 27, 2020, 12:31:18 pm от λ »

Веско

 • Administrator
 • Newbie
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #67 -: Март 27, 2020, 02:14:11 pm »
Веско струва ми се, че прекалено елементарно гледаш на театъра на събитията. "Всичко е просто пари, а пандемията е злощастна за всички случайност и елитът си скубе косите". Еми силно се съмнявам. Не причислявай елита към нивото на плебса - те имат решения, за които ние не сме чували и могат да ги използват във всеки един момент, ако им изнася.

Постоянно ми слагаш думи в устата, от едно изречение трудно можеш да си направиш правилни изводи .  Елита го споменах в друга връзка… а и темата е новинарска.

Не си скубат косите :)  А правят сериозни  пари в момента.. хората ще си ги скубат. Когато имаш инструментите, а те ги имат, ти позволява да се възползваш от всяка ситуация по най-добрия начин /според разбиранията ти/.

« Последна редакция: Март 27, 2020, 02:16:21 pm от Веско »

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #68 -: Март 27, 2020, 07:36:54 pm »
Еми да де. Аз затова си мисля, че въобще не се правят усилия нещата да се върнат в нормалното русло. Тъкмо обратното - мисля, че нарочно всичкото това положение тепърва ще се преувеличава и ще се удължава колкото се може повече. Както писах по-горе.

Напълно съм убеден, че конспирация за коронавируса има. Просто все още няма уважителни данни и не смятам да обсъждам, без да има информация (не се занимаваме с жълта конспирация и езотерика все пак, като някои други сайтове).

Но в момента световната върхушка (да не я наричам елит) печели страшно много за своите цели. Парите са най-малкото, което печели.

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #69 -: Март 27, 2020, 11:10:19 pm »
23 глобени по 5000 лв. за разходка в Морската градина във Варна

27 март 2020Източник: OFFNews.bg

Само за няколко часа днес следобед 23-ма души са били глобени, защото се разхождат в Морската градина във Варна въпреки забраната да се влиза в паркове и градинки по време на епидемията от COVID-19.

"Общинска полиция" е съставила на нарушителите актове за административни нарушения, съобщиха от МВР. Те са по член 63., ал. 1 вр. ал. 7 от Закона за здравето - за нарушаване на противоепидемичните мерки, въведени временно при извънредно положение. За това нарушение санкцията е 5000 лева, допълва ОД МВР-Варна.

От полицията в морската столица призовават всички граждани да спазват ограниченията, въведени във връзка с извънредното положение в страната.

“Закон”: Термините “закон” и “законодателна власт” имат много различно подразбиращо се значение от думите “да ям” и “командвам”. Разликата, отново, зависи от това дали онези, които издават и налагат такива “закони” имат въображаемото право да го правят, ако една улична банда издаде команди за всички в квартала й, никой не нарича такива команди “закони”. Но ако “правителството” издаде команди чрез процеса на “законодателната власт”, почти всеки ги нарича “закони”. Истината е, че всеки авторитарен “закон” е команда, подплътена от заплахата от ответен удар срещу онези, които не се подчинят. Дали е “закон” срещу извършването на убийство или срещу строителството на платформа без разрешение за строителство, това не е нито предложение, нито молба, а команда, подплътена със заплахата от агресия, дали под формата на принудителна конфискация на имущество (тоест глоби), или под формата на отвличане на човешко същество (тоест, пращане в затвора). Това, което може да се нарече “изнудване”, ако се върши от нормалния гражданин, се нарича “таксация”, когато се прави от хора с въображаемото право да властват. Онова, на което нормално би се гледало като на тормоз, нападение, отвличане, и други вреди, се гледа като на “регулация” и “налагане на закона”, когато се извършва от онези, които твърдят, че представляват “властта/авторитета”.

“Налагане на закона”: Един от най-разпространените примери за “авторитет”, който много хора виждат всекидневно, са хората, които носят табелката “полиция” или “служител на реда”. Поведението на “служителите на реда”, и отношението, което получават от другите, доста ясно показва, че на тях се гледа не просто като на хора, а като на представители на “авторитета” и общото вярване е, че за тях важат много различни морални стандарти.

Предположете, например, че някой си кара по улицата, без да знае, че един от стоповете му е изгорял. Ако някой нормален гражданин насила принуди шофьора да спре, и после изиска от него голяма сума пари, шофьорът ще побеснее. Това ще се разбира като изнудване, тормоз, и вероятно като на нападение и отвличане. Но когато някой, който твърди, че действа от името на “правителството”, направи точно същото нещо, като примига фаровете си (и като преследва шофьора, в случай че не спре), и после издаде “акт”, повечето хора гледат на такива действия сакяш са напълно легитимни.

В един много истински смисъл, на хората, които носят значки и униформи, не се гледа просто като на хора. Всички останали гледат на тях като на ръката на едно абстрактно нещо, наречено “авторитет”. Като резултат, благоприличието на “полицейското” поведение и праведността на действията им се измерват по доста различни стандарти, в сравнение с поведението на всички останали. Те са преценявани по това колко добре налагат “закона” със силата си, вместо по това дали индивидуалните им действия се вписват в нормалните стандарти за правилно и грешно, които се прилагат към всички останали. Разликата се подчертава на глас от самите “пазители на реда”, които често защитават действията си, като казват неща като “Аз не правя закона, аз само го налагам”. Ясно е, че те очакват да бъдат съдени само по това колко всеотдайно изпълняват волята на “законодателите”, вместо по това дали се държат като цивилизовани, разумни човешки същества.

"Най-опасното суеверие", Ларкън Роуз, 2011г. Даже и в нашия сайт все още има хора, които не са я чели.

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #70 -: Март 31, 2020, 07:32:17 pm »
Израел ни предложи шпионски софтуер за следене и контрол на вируса
Правителството засега не смята да се възползва от офертата

31 март 2020Източник: OFFNews.bg

Израелската държавна компания RAFAEL е предложила на българското правителство и кризисния щаб софтуер с изкуствен интелект и използващ на т.нар. Big Data за управление и контрол на кризата с коронавирус COVID-19.

WISDOM STONE™ дава възможност на българските власти да събират, изследват, анализират и обединяват цялата налична информация, която е необходима за управление и контрол на здравната криза, твърдят от компанията. Системата включва мобилно приложение, което може да бъде свалено от всеки потребител със смартфон доброволно или задължително “съгласно действащото законодателство”.

Програмата е създадена през 2016 г и се използва най-вече от службите за сигурност, разузнавателните агенции, здравните власти, общини и други.
Контрол на карантинираните

Чрез софтуера и приложението могат да се следят хората под карантина, като така се създаде “ситуационна карта”. Могат да се проследяват предишни дейности и местоположения на новодиагностицирани с вируса хора и да се изпращат известия на лица, които са били на същите места по едно и също време, както и да бъдат уведомявани за карантинните правила и изисквания. Освен това, чрез софтуера могат да се идентифицират хора, които не са подали декларации за карантина и др.
Изкуственият интелект може да събира данни от социалните медии

“WISDOM STONE™ е мощно технологично оръжие "за противодействие на COVID-19" (кавичките са от мен). Платформата осигурява на властите реален инструмент за прогнозиране на развитието на епидемията от коронавирус, като по този начин им позволява да вземат най-подходящите мерки, да спестят значителни разходи, да насочат усилията си във възможно най-правилната посока и да използват наличния си ресурс по най-ефективния начин”, заяви Ирит Идан, изпълнителен вицепрезидент на RAFAEL по развойната дейност. “В системата вие можете да вкарвате разнообразни данни, касаещи гъстотата на население в отделни райони, както и информация "за коронавируса" (кавичките са от мен), която жителите споделят в социалните медии като например: симптоми на болестта, оплаквания от кашлица или треска и други [например антиправителствена пропаганда, изявено недоволство и съпротива срещу държавни органи, заявяване на намерения за неплащане на държавни такси и данъци, обсъждане на забранени за обществено обсъждане теми по примера на Туркменистан, спазванено на новговор в Океания и подтискане на престъпмисли]. Също така можете да проследявате местата, на които е възможно да има предполагаеми пациенти със заболяването и да използвате тези данни, "за да прогнозирате как ще се развива епидемията” (скобите са от мен), обясни Идан.

От RAFAEL сa готови да предоставят безплатен тестови достъп до системата на българските власти и ако те решат, че им върши работа, са готови да договорят преференциални условия.


Какво може да прави софтуерът:

- [Предвиждане на развитието на епидемията чрез] анализ на докладите [за здравния статус] на населението на всекидневна база.

- Приоритизиране на хората, на които трябва да се извършат [лабораторни тестове за диагностициране на инфекции].

- Идентифициране на хората, които нарушават [карантинните разпоредби].

- Определяне на тенденциите за [заразяване и областите на разпространение на епидемията].

- Изпращане на известия и уведомления в реално време – на национално ниво до властите и индивидуално до гражданите.

- Управление на разпоредбите [за карантина].


Приложението "гарантира прозрачност между гражданите и властите" по отношение на събираната информация и "дава правото на потребителите да прекъснат връзката с апликацията" след края на епидемията, твърдят от RAFAEL. Ползите за гражданите са, че ще получават лични известия и сигнали и ще могат да обменят информация директно с властите. Системата анализира постъпващите данни от приложението и ги превръща в прогнози.

Правителството засега е пас

Засега от българското правителството не смятат да се възползват от офертата на израелската военна компания, според източници на OFFNews. Подобен софтуер се използва за анализ и контрол в Южна Корея и Израел, както и във Великобритания от няколко дни. Инсталирането на приложението на мобилни телефони на Острова е доброволно. "Смята се", че приложението в Южна Корея е изиграло роля във добрите резултати в борбата с коронавируса там.

RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. е сред водещите в света корпорации в сферата на отбраната и киберсигурността и беше участник в търга за бойни машини на пехотата на българската армия, който по всяка вероятност ще бъде отложен за пореден път.

« Последна редакция: Март 31, 2020, 07:39:03 pm от λ »

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #71 -: Април 14, 2020, 03:06:34 am »
АЕЖ: Прокуратурата използва текст като бухалка, за да преследва критици на властта

Прокуратурата се опитва да използва текст от Наказателния кодекс като бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта. Всеки, който посочи какъвто и да било проблем, би могъл да попадне под нейните удари със същия мотив - "буди неоснователна тревога" у гражданите.

13 април 2020


Източник: OFFNews.bg

Това се посочва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти - България, която изразява възмущението си от това, че проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз, е обвинена за интервюта, в които изнася "информация от безспорен обществен интерес, а именно - възможни проблеми в снабдяването с определени медикаменти в условията на пандемия и затруднения в производството и доставките."

Проф. Стоименова е под парична гаранция в размер на 20 000 лв. Прокуратурата я обвинява в това, че заради серия от изявления, "будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение", тя предизвика "висока обществена опасност".

Проф. Стоименова е привлечена към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326 от НК. Той гласи, че "който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд, като съдът може да постанови и задължително заселване".

Според АЕЖ да се обвиняват експерти заради изразени становища е "мракобесие и пряко противоречи на членството на България в европейското семейство, защото показва отчетливо неразбиране на факта, че демокрацията функционира благодарение на свободните и независими медии".

Абсолютно недопустимо е и налагането на гаранция в такъв огромен размер от 20 000 лв, пишат от Асоциацията. По думите им подобни мерки заради изказване по експертна тема имат репресивен характер и целят "да накажат" този, който се е осмелил да изкаже собственото си мнение, което може да се разминава с основната властова линия. Те имат "смразяващ ефект" не само към експертите, които в бъдеще могат да изкажат критика, но и към журналистите и медиите, добавя АЕЖ.

Асоциацията на европейските журналисти пише, че във връзка с обвинението срещу проф. Стоименова, прокуратурата е провела и разпити на журналисти от няколко медии, като част от разпитваните са споделили, че са били питани дали разговорът с председателя на БФС е породил тревога у тях.

"Като журналисти, можем да кажем, че в почти всички случаи ние търсим експерти за тяхното мнение по определен проблем от обществена значимост. Много от интервютата, които правим, изнасят притеснителни данни в различни сфери на обществения живот - това е и смисълът им - да се предприемат съответните превантивни мерки", заявяват от АЕЖ.

Те напомнят, че фактът, че се намираме в извънредно положение, не ограничава всички права на гражданите.

Според Асоциацията ограничаването на свободата на изразяване на мнение не е ефективна мярка и изобщо няма отношение към спирането на разпространението на заразно заболяване. "Такова ограничаване е недопустимо и ако българските власти го допуснат, това може да доведе до редица дела в национални съдилища и в Европейския съд по правата на човека", категорични са журналистите.

Освен това те напомнят, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си от 31 март 2020 г. предупреди, че извънредните мерки не могат да бъдат за сметка на международните договори и зачитането на фундаменталните принципи и права. По думите й "демокрацията не може да функционира без свободни и независими медии".

Преследването на експерти и на хора, изнасящи информация в медиите за реални проблеми, е цензура и създава условия за автоцензура, пишат от АЕЖ.

Асоциацията на европейските журналисти се обръща пряко към главния прокурор Иван Гешев и го призовава публично да даде обяснения за всички случаи, в които прокуратурата използва чл. 326 от Наказателния кодекс заради медийни изяви.

"Смятаме, че ако държи на тези обвинения, Гешев трябва да се ангажира с поемане на лична отговорност, в случай че производствата завършат с оправдателни присъди", заявяват от АЕЖ.

Те напомнят на прокуратурата, че вместо да обвинява хора заради медийните им изяви, би могла да положи повече усилия за разкриване на истински престъпления - като побоя над журналиста Слави Ангелов. След няколко дни ще се навърши месец от ужасяващото престъпление в центъра на София, а все още нито извършителите, нито поръчителят са разкрити и задържани, добавят журналистите.

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Новини за нашето общество
« Отговор #72 -: Май 20, 2020, 06:42:38 pm »
МВР може да следи чрез телефоните и след края на извънредното положение

20 май 2020


Източник: OFFNews.bg

МВР може да следи локацията чрез мобилните телефони и след извънредното положение на основание “наблюдение и контрол на карантинна мярка заради заразна болест”.

Това стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов пред парламентарната комисия по вътрешните работи. На въпрос от БСП дали след падането на извънредното положение МВР още може да следи законно хора на основание ограничаване на разпространението на COVID-19, отговорът на Маринов беше положителен.

"Има промяна във връзка с наложените карантини. Промяната е в Закона за електронните съобщения - при отказ на дадено лице да бъде карантинирано или когато е карантинирано, но има данни, че нарушава карантината, имаме право да искаме местонахождение на мобилното устройство. Това касае само локализацията", обясни Маринов и подчерта, че това става, без да има достъп до личната комуникация на даден човек.

Практиката на МВР е едновременно с това да се уведомява и районният съд, каза Младенов и добави, че тази мярка по-скоро вече не се прилага, защото полицаите физически контролират изпълнението на задължителната карантина, след като се е освободил ресурс от вече отпадналите КПП-тата. Вътрешният министър обаче не знаеше колко на брой са такива случаи.

В закона е предвидено даните за местоположението да се дават веднага след молбата на полицията, като изискването е до 24 часа да бъде уведомен компетентният съд и да се процедира според решението му. Търси се "един вид предварително изпълнение", поясни Маринов, защото ставало въпрос за опасност от зараза.

Няма никаква опасност за свободата на гражданите, защото има съдебен контрол, увери министърът.

...

Тагове към темата: новини обща култура общество