Apocryphal Academy

Автор Тема: Западането на цивилизацията  (Прочетена 2180 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Западането на цивилизацията
« -: Май 13, 2020, 12:04:56 pm »
От известно време съм потънал в размишления над този генерален и по-всеобхватен въпрос, "Западането на цивилизацията", който сякаш винаги е мним контекст във всичко, което пиша като изява по интернет. Откакто се оттеглих от активното обогатяване на АА съм в една патова ситуация - хем имам много какво да кажа, хем колкото повече имам да кажа, толкова повече не виждам смисъл от споделянето. Струва ми се, че няма "реципиенти", ще рече, че няма хора в годно състояние да чуят каквото и да е... дори и повечето ни читатели.

Мислите, които ме занимават, касаят отговор или отговори на въпроса Защо нещата са такива, каквито са, или по-точно Защо положението в света е такова, каквото е, или най-точно казано - Защо човечеството, в смисъла на хората и тяхната обща история, е такова каквото е.

Когато човек се оттегли, разочарован, от стремежа да оповестява слабо разпространена информация, му се отваря време да задълбочи собствените си разбирания. След това обаче се оказва, че вече не може да говори с който и да е, защото посланието не може да се сподели с неподготвени, тоест негодни за приемането му хора.

Говоря за това, че има една... естественост в окултизма. Свикнали сме, в нашия "бранш", да разглеждаме световната конспирация като нещо нарочно. Но аз поне вече съм убеден, че ако ще нарочно да живеем така, че да не пораждаме конспирация, тя естествено и от само себе си ще се опитва да се получи и накрая ще се наложи. С други думи, ако някой попита, "Защо е този Нов Световен Ред и каква е причината за световната конспирация, за културата, общността и науката на окултизма?", най-невежите ще отговорят, че причината е извън нашия свят, примерно извънземните, а най-осведомените ще отговорят с друг въпрос - "А може ли въобще да е иначе?"

Не е завръзката тук, че някой крие истината от света. Завръзката е в това, че дори и да се опитва да запознае света с истината, това не е практически възможно, защото посланието е несподелимо, не подлежи на споделяне, с негоден (неузрял) човек, който да го възприеме. Говоря тези неща, за да може някой случаен читател да се наведе също на тези мисли в собствените си наблюдения върху живота и природата му.

Поради този комплекс от наблюдения и настроения от известно време ми е трудно да отворям нови теми, от които да стане нещо по-интересно и заслужаващо си... Но отдавна усещам че е време за някакво "разяснение" ако щете, някак си, да извадя наяве постоянния контекст на всичката си изява, някак си най-сетне да акцентирам над онова, което все остава необособено в говоренето ми.

Идеята за заглавието е копирана от заглавието на една много интересна статия на OFFNews, която прочетох преди няколко дни.
Западането на Запада

07 май 2020
Източник: OFFNews.bg

Според френския публицист и икономист Никола Бавере, Западът доминира в света от края на ХV до началото на ХХ век, експортирайки своите производствени методи, институти и идеи по всички континенти в рамките на три вълни на глобализацията: Великите географски открития на ХVІ век и колонизацията; Промишлената революция и свободната търговия на ХІХ век; Отслабване на контрола над капитализма и движение в цифровата епоха от края на ХХ век.

Успехите на Запада се изграждат на следните основополагащи принципи: изобретенията на капитализма и научно-техническия прогрес; формиране на политическата свобода, позволила на народите сами да определят съдбата си; осъзнаване на единството и солидарността на свободните нации пред лицето на обществото на стария режим.

Третата вълна стана въплъщение на триумфа на Запада, подтиквайки човечеството към епоха на всеобща история. Но именно тази вълна се превърна в причина за падането на Запада. Частта на развитите страни в световното производство намаля от 45% до 30%, след като центърът на тежестта на капитализма се премести към Азия. Геополитическата система стана многополюсна, а лидерството на САЩ се разруши заедно с унаследения от 1945 г. световен ред, твърди в Le Figaro Бавере в анализа си La chute de l’Occident.

Накрая по западните демокрации удари екзистенциалната криза във връзка с дестабилизацията на средната класа, създавайки условия за подем на популистки движения и лидери.

Западът разпиля доверието към себе си, несъумявайки да се справи със системните рискове и сътресения на ХХІ век. След терористичните актове на 11 септември 2001 г. той породи безкрайна верига от конфликти. Той не успя да овладее финансовия крах през 2008 г., чиято причина станаха „балони” в икономиката. Сега (с изключение на Германия и Израел) Западът не е в състояние да се справи с епидемията с коронавируса и на санитарната катастрофа възнамерява да стовари сриването на икономиката и политическите неуредици. Срещу Запада се изправят враждебни и мощни сили, които се стремят да го изтикат встрани. Причина обаче за неговия упадък е и вътрешното разлагане на ценностите, институциите и нравите.

Влюбеният в „балоните” капитализъм се отказа от производството и иновациите в полза на спекулациите и рентиерството. Той се опира на не жизненоспособен социално-икономически модел, обединяващ в себе си слаб растеж, огромни дългове и силен подем на неравенството.

Култивираните от политиците невежество и демагогия изпитват презрение към образованието и науката, създавайки пропаст между населението и владеещия технологиите елит.

Демокрацията беше в голямата си част обезценена с отслабване на правовата държава, подчиняване на дебатите на колективните страсти, обожествяване на идентичността с отказ от идеята за всеобщо благо, тиранията на близката перспектива, която зачерква всякакви опити да се сформира представа за бъдещето.

Накрая, както през 1930-те години, единството на свободните нации се натъква на национализма, протекционизма и изолационизма на САЩ, Брекзит и все по-острия разкол в Европа между севера и юга (напр. по въпроса за еврото) и запада и изтока по различни традиции.

Освен това Западът се лиши от лидер поради предателството на САЩ към наследството на бащите-основатели и съюзниците. Той също така загуби стратегията и стълба в лицето на НАТО, както и от принципи с отстъплението от политическите свободи и права на човека.

Силата на Запада се заключаваше в неговата способност редовно да преосмисля себе си в съперничество на хората, предприятията и нациите при неизменна вярност към ценностите. Сега той трябва да преразгледа себе си, дори е възможно да вземе пример от Южна Корея и Тайван. Да разработи нов социално икономически пакт. Да преориентира капитализма към производство, иновации и екологични преобразования. Да вложи масови инвестиции в образованието и науката, в технологиите и гражданството. Да реанимира дебатите и отново да въвлече гражданите в живота на нациите. Да възстанови алианса на демокрациите на фона на заплахите от страна на демократурите и джихадизма. Отново да напипа нишката на своята съдба, която се бърка със свободата. Не заради световно господство, а за защита на разнообразните култури и съществуване на всеобщи ценности, които служат за основа на човешкото достойнство в хаотичната и опасна геополитическа среда на ХХІ век.

Зная, че многото подчертавания развалят облика на текста, но това са много важни опорни точки, които ние тук в Апокрифна Академия от самото начало акцентираме с различни документи и материали:

1. Онова, което САЩ са били в началото... онова, което е представлявал тогавашния замисъл за САЩ, преди подписването на Декларацията на независимостта, безпрецедентността на това начинание в световния план и история въобще... и гигантската, почти невъобразима гротеска и контраст с онова, което САЩ представлява днес (онова, което ние, поколенията от последните един-два века, винаги сме познавали под името САЩ). Каква огромна трагедия излиза наяве, когато човек се запознае с начинанието, идеите и намеренията в основата на Декларацията на независимостта (сходна с  малка част от Търновската конституция), и когато осъзнае начина, по който всичко това е било буквално премазано  в покълването си.

2. Научно-техническият прогрес, който "уж" е основният крепител на цивилизацията... разрушен от

3. Безбожността, която е истинският унищожител на цивилизацията... кореняща се в лошото

4. Образование.

5. Подемът на неравенството, изразен в

6. Елита, владеещ всички технологии ("уж" семенцето на цивилизоваността) и масовата световна пасмина - невежо, демагогстващо животинско стадо, лесно тласкано в посока от колективните нисши страсти, представляващо основен инструмент на държавността за управление на

7. Свободата на човека като цяло.
Материал, който определено би замислил отдадения читател на Апокрифна Академия. По принцип, афиши като бомбастичното "Края на света" или "Цивилизацията ще рухне" са се превърнали в чалга в нашата материя. Освен първото такова предвиждане - на най-древните прадеди, населяващи сегашна Индия, които обясняват идването на Кали Юга - една концепция, която е почти научно изразена и обяснена като някакъв вид духовна наука. Нима е лесно да се повярва на мащаба и дълбочината на тяхното проумяване на същността на живота и човека, след като хиляди години наред предвиждането им неотклонно се развива в своята посока?

От много време насам имам силен интерес към древен Египет, но постоянно се сдържам да превеждам повече материали заради мои си съображения (това разбира се е лично и не важи за доброволните желаещи да допринесат с материали на български).


Твърдо съм убеден, че знанията на който и да е относно окултизма и езотериката и световната конспирация се измерват по това колко точно знае за древен Египет.
« Последна редакция: Май 13, 2020, 12:13:05 pm от λ »

Pfeiffer

 • Newbie
 • *
 • Karma: +0/-0
 • "...With a circus mind, That's running wild..."
  • Профил
Re: Западането на цивилизацията
« Отговор #1 -: Май 14, 2020, 10:46:20 pm »

Имаш читатели [font=]λ ![/font]
Имаш това впечатление, че аудиторията се губи, защото много хора не намират смисъл да споделят !
При това развитие на цивилизацията, в което индивидуалността се губи за сметка на масовия интерес към неща, които носят печалба, мисля, че един добър начин за промяна е този, който има намерение да развива индивидуалността си да го направи и да сподели чак тогава, когато е постигнал нещо значимо със себе си. Това е процес, който ще продължи дълго.
Лаф от строителен обект: "Най-добър с винтоверта е.... интроверта". Трябва да променим първо себе си, за да променим света !

Dani

 • Newbie
 • *
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Западането на цивилизацията
« Отговор #2 -: Май 15, 2020, 08:15:29 am »

Разбира се, че те четем. Но при такова ниво на осмисляме и предаване на материята, човек се замисля, дали това, което ще добави няма да влоши качеството на информацията, която се излага. Все едно на една превъзходно сготвена и овкусена храна да се мъчиш да подобриш рецептата.


В другите сайтове говорилнята превзема информацията и затова се губи. 
За съжаление доста ценни неща се загубиха в дрънкалниците


Единствено ми липсва раздел за храненето, за подобряване на функциите на тялото, за гладуването. Преди време споделяше много интересни неща за ферментацията, за  нервната сила, за тренировките, инедията Защото смятам, че за да преминем по-лесно през това, което  се случва в момента, има значение как се храним, движим и ползваме силите си.  Безспорен  е фактът, че  при добро стопанисване на тялото, се прояснява и горният му етаж. Всички практики и философски школи са започвали с телесни упражнения, гладувания, калявания, инициации в изпитания

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Западането на цивилизацията
« Отговор #3 -: Май 15, 2020, 03:13:11 pm »
В другите сайтове говорилнята превзема информацията и затова се губи. 
За съжаление доста ценни неща се загубиха в дрънкалниците


Точно това се опитахме да адресираме със сайта на АА... само че с времето си давам сметка, че в по-общ социален смисъл идеята не работи. Тоест, кръгът на интересуващите се с правилната мотивация е твърде тесен, а кръгът на интересуващите се с лоша мотивация (четене в търсене на някоя пикантерия с която после да се прави на интересен като седне на маса) е прекалено широк. А и... системата на форума с всичките разслоения на правата и тн не се схваща достатъчно интуитивно от всеки. От много време си знаем, че нещо трябва да се промени.

И в тази връзка си мислим, в крайна сметка, че всичко отдавна е измислено (от много хиляди години) и устойчиво се ползва, защото работи. Хората на наше място биха затворили сайта за външен достъп и биха го поддържали за вътрешен кръг, сиреч - биха го окултирали.

Освен това точно този момент е удобен да направим нещо такова, защото правителството готви сериозно затягане на свободата на словото в интернет и се обсъжда създаването на орган с реални сериозни парични санкции и дори затвор... и прочие глупости. Та... за нас моментът е назрял отдавна и може би е мъдро да се използва и поводът на настоящата обществена ситуация. (А и всички знаем, че огромния брой на регистрациите са мъртви души и е нужна чистка.)


Така че по повод говорилните, които развалят всичко и по повод това, че ние тук трябва да започнем да говорим отново, тия дни ще обсъдим идеи как една част от сайта да остане афиширана в интернет, а всичко друго да мине на закрита врата само за регистрирани потребители.

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Западането на цивилизацията
« Отговор #4 -: Юни 20, 2020, 09:20:12 am »
Препоръчаха книгата на William R. Catton Jr., Overshoot The Ecological Basis for Revolutionary Change от 1982 г.:

https://monoskop.org/images/9/92/Catton_Jr_William_R_Overshoot_The_Ecological_Basis_of_Revolutionary_Change.pdf

Не съм я прочела, но доколкото разбрах става въпрос за това, че цивилизацията ще колабира. Това е неизбежно. В книгата са описани причините за това. Основната причина е, че няма достатъчно ресурси за поддържане на настоящото население на Земята, особено при сегашния стандарт на живот.

Това не е конспиративна теория, нито пък полит. пропагадна. William R. Catton Jr. е солидно име.
« Последна редакция: Юни 21, 2020, 12:30:52 pm от Glasberg »

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Западането на цивилизацията
« Отговор #5 -: Юни 20, 2020, 02:11:34 pm »
Да, но аргументът с "няма достатъчно ресурси" е евтина рационализация. Технологиите за ефективно менажиране на всичките видове ресурси е налична от много десетилетия. Това, че не се използва, е от чист мързел, няма я инициативата да започне да се използват такива технологии, защото цивилизацията до сега беше много далече от колапс и като цяло се изживяваше неизживяното детство на консуматорското общество.

Когато нещата назреят сериозно, ще се появи политическата воля, научната инициатива, технологиите ще се изровят от архивите на патентните бюра, ще се "модернизираме" със забравени изобретения, и готово - и вода ще има, и храна ще има, и електричество ще има, и дървесина ще има.

Не мога да приема насериозно аргумента с "изчерпват се ресурсите". Изчерпват се ДОСТЪПНИТЕ ресурси, да. Технологията за усвояване на недостъпните никога не е използвана, защото никога не е имало належаща нужда, "капитаните на икономиката", както ги нарича Тесла, бяха заети да създават империите си, а не да ги стабилизират, както скоро ще се налага.

Все пак, да се твърди, че сме изконсумирали цялата си планета, означава, че някой ни обявява за цивилизация от Тип 1 по скалата на Кардашев... което е толкова далеч от истината.

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Западането на цивилизацията
« Отговор #6 -: Юни 20, 2020, 05:17:10 pm »
Да, но аргументът с "няма достатъчно ресурси" е евтина рационализация.

Светът е екосистема с лимити за растеж.

Останалото, което си написал, са чисти спекулации от рода на "някой крие нарочно крие решението и не го дава, щото много иска да си унищожи хабитата и да си затрие собствения живот."

Щото нали разбираш, че не съществува технологична корекция на екологична катастрофа.

Щото нали разбираш, че ако ги имаше нещата, които ти твърдиш, че ги има, нямаше да искаме да строим Generation IV реактори.

λ

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Западането на цивилизацията
« Отговор #7 -: Юни 20, 2020, 09:38:47 pm »
Glasberg, струвами се сякаш АА е пълна с документи и материали за неща, които ти не си чела. Осведомявай се, за да имаме конструктивни разговори.

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Западането на цивилизацията
« Отговор #8 -: Юни 21, 2020, 04:59:24 am »
Аз просто предлагам едно съвсем логично и очевидно обяснение на западането и срива на т.нар. цивилизация. Цивилизацията се издува, поглъща огромно количество енергия и после се "спуква".

Уголемяването на размерите на днешната цивилизация се дължи изцяло на консумацията на петрол, т.е. на енергия, която е била създадена и съхранена преди време. Петролът "роди" 8 млрд. Производството на храна изцяло зависи от петрола. Целият научно-технически прогрос се дължи на петрола.

Но всичко това си има цена.

vesso6

 • Newbie
 • *
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: Западането на цивилизацията
« Отговор #9 -: Юли 01, 2020, 05:50:24 pm »
Възходи и падения на цивилизации е имало и преди започване добиването на енергийни ресурси.Полезните изкопаеми се използват неефективно. Причините за западането на цивилизации са в същността на човека и човешките взаимоотношения.