Apocryphal Academy

Анкета

Искате ли превод на видеото от немски?

ДА
7 (87.5%)
НЕ
1 (12.5%)

Общ брой гласове: 8

Гласуването приключва: Януари 01, 2021, 09:41:31 pm

Автор Тема: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята  (Прочетена 2496 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил


Имах намерение да превеждам от немски някои от предаванията на моя любим Франк Стоунър (почти толкова любим колкото Джордън Питърсън), но открих едно от видеотата на английски език и реших да го постна.

Препоръчвам горещо това предаване, защото се казват важни и забележителни неща.
« Последна редакция: Януари 02, 2020, 09:45:33 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #1 -: Януари 13, 2020, 03:00:12 am »

Започвам да преразказвам какво обяснява Франк за "Червената нишка в историята", като предварително подчертавам, че това са негови виждания, някои от които споделям.


Според Франк, на Земята имало предпотопна (вж. Всемирен потоп) високоразвита технологична цивилизация, която той нарича Атлантида (бел.прев. Не континент, а култура Атлантида!).

Тезата е, че част от познанието на Атлантида бива трансферирано в Египет. Това е по-скоро предпложението в това предаване на Франк. Възможно е, там да е имало дори технически артефакти от Атлантида. Египетската цивилизация се явява един вид дъщерна на културата Атлантида.

Какво се е случило с това знание?

Някои казват, че е все още там. Други твърдят, че част от него бива изнесено от евреите по време на Библейския Изход.


Според Франк, всичко около Библейския кивот (Ковчега на завета), планината Синай и т.н. е свързано точно с техническото знание, останало от Атлантида.

В Стария завет има изоболие от описание на разни "чудеса", които може би изобщо нямат Божествен произход, а са чисто технически "чудеса". Много е възможно, евреите, предвождани от Моисей, да изнасят част от наследството на Атлантида от Египет, занасяйки го в Йерусалим.

За тези технически артефакти, в Йерусалим, те построяват храм, наречен храмът на Соломон или легендарния Соломонов храм, за който се разказва в Библията.« Последна редакция: Януари 13, 2020, 03:27:12 am от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #2 -: Януари 13, 2020, 04:31:07 am »
Цитат

Ковчегът на завета (Арон хаКодеш) бил преместен тържествено от завесите, в които Давид го бил поставил (известни като Завесите на завета), на специално предназначено място в Храма – в Светая Светих.Цитат

Според библейския разказ, Соломоновия храм бил разграбван няколко пъти в течение на времето:


1. От египетския фараон Сисак (или Шишак) (3 Царе 14:25-26).


2. От иудейския цар Йоас (4 Царе 14:14).


3. От юдейския цар Ахаз (4 Царе 16:8, 16:17-18).


4. От юдейския цар Езекия, за да плати на асирийския цар Синахериб (4 Царе 18:15–16).


5. От цар Навуходоносор II, който го разграбил и разрушил (4 Царе 24:13 и 2 Летописи 36:7). Той изгорил Храма и отнесъл съкровищата във Вавилония (4 Царе 25:9, 25:17 и 2 Летописи 36:19; Исая 64:11).След вавилонсия плен, свещените предмети от храма били върнати на евреите от Кир II (Ездра 1:7, 1:11).


Ако нещо е останало във Вавилон и не е било върнато в Йерусалим, то това нещо се намира в днешен Ирак.

Няколко столетия след Навуходоносор II, идват Римляните.

Римляните плячкосват Втория Йерусалимски храм онова, който е реконструкция на Първия Йерусалимски храм, т.е. Соломоновия храм.
« Последна редакция: Януари 13, 2020, 03:16:09 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #3 -: Януари 13, 2020, 03:17:13 pm »

Хронология на храмовете според Библията


« Последна редакция: Януари 13, 2020, 03:19:58 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #4 -: Януари 13, 2020, 03:25:42 pm »
Римляните отмъкват онова, което намират, и го занасят в Рим, т.е. част от знанието по този начин идва в Европа.


На свой ред, по-късно, Рим бива множество пъти ограбван от Германите. Конкретно Готите занасят онова, което открадват, в Южна Франция.

Във връзка с това, Франк споменава Рен льо Шато.Цитат
Рен льо Шато (на френски: Rennes-le-Château; на окситански: Rènnas del Castèl) е малко село във Франция, регион Лангедок-Русийон. Става известно главно с откритите през 1885 от свещеника Беранже Сониер свитъци в местната църква. Според конспиративни теории те съдържали ценна тайна, от която Сониер забогатял. Легендата започва да се разпространява през 1940-те от местен ресторантьор, който искал да привлече клиенти в селото.[1] Тя бързо донесла слава не само на селището, но и на цяла Франция и се появили слухове, че Сониер е открил документи на тайно братство, наречено Орден на Сион, натоварено със задачата да пази потомството на Иисус Христос. По-късно, през 1975, от парижката Национална библиотека са извадени Les Dossiers Secrets (в превод: Тайните досиета), където е описан същият този Орден на Сион. Най-известните книги на тази тематика са Светата кръв и Светия граал на Майкъл Бейджънт, Ричард Лий и Хенри Линкълн и Шифърът на Леонардо на Дан Браун.


Според Франк, свитъците в Рен льо Шато са донесени от Готите от Рим, а там попадат след ограбването на Втория Йерусалимски храм, но всъщност представляват знание от Египет.


Друга част от знанието обаче остава в Йерусалим.
В Уикипедия четем, че поради религиозната чувствителност и политически нестабилната обстановка в Йерусалим, са проведени само ограничен брой археологически проучвания на Храмовия хълм (Благородното светилище).

« Последна редакция: Януари 14, 2020, 01:02:44 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #5 -: Януари 13, 2020, 04:04:03 pm »

И тук Франк започва да разказва за рицарите Тамплиери, като историята съвпада с изложеното в Уикипедия.Цитат
Тамплиери (на френски: templiers от „temple“ – храм, „храмовници“) или Бедните рицари на Христа и Соломоновия храм са членове на духовно-рицарски орден, основан в Светите земи[2][3] през 1119 г. от група рицари, начело с Юг дьо Пайен, след Първия кръстоносен поход[4][5]. Разпуснат през 1312 г.

Цитат
Първият кръстоносен поход е обявен на 27 ноември 1095 година от папа Урбан II на Клермонския събор с цел да се отнеме свещеният град Йерусалим и християнските Свети земи от мюсюлманите. Започнал като призив за помощ, той бързо се превръща в цяла миграция и завоевание на територии извън Европа. Както рицари, така и селяни, от различни страни на Западна Европа, без особено централно ръководство, поемат по суша и море към Йерусалим и превземат града през юли 1099 г., създавайки Йерусалимското кралство и останалите държави на кръстоносците. Макар че тези завоевания издържат по-малко и от два века, Походът е повратна точка в експанзията на западната мощ и е единственият кръстоносен поход, за разлика от многото следващи, който постига поставената си цел.

Цитат
Корените на кръстоносните походи като цяло и конкретно на Първия кръстоносен поход са още в Ранното Средновековие. Разпадането на Каролингската империя в предишните столетия, заедно с относителната стабилност на европейските граници след християнизацията на викингите и маджарите, създават цяла класа войници, които са без друго занимание, освен да се бият помежду си и да тероризират селското население.
Цитат
Заради тези непрекъснати сблъсъци, идеята за война срещу мюсюлманите не е чужда на европейските народи. Мюсюлманите контролират центъра на християнския свят, Йерусалим, който със съседните земи е смятан за гигантска реликва, място, където Христос е проповядвал, където е разпънат на кръст, погребан и възкръснал. През 1074 година папа Григорий VII призовава milites Christi („воините на Христа“) да се притекат на помощ на Византийската империя на изток. Византийците претърпяват тежко поражение от селджукските турци в битката при Манцикерт три години по-рано. Този призив, макар и без особени последици, както и усиленото поклонничество в Светите земи през 11 век, фокусират вниманието върху Изтока. Папа Урбан II пръв представя пред широката публика идеята за Кръстоносен поход към Светите земи с известните думи „Господ го иска!“.

Цитат
Като причина за започването на първия кръстоносен поход съвременниците изтъквали жестокостите, извършвани според слуховете от арабите над християнските поклонници в Светите земи. А като основен повод за инициирането му била взета молбата на император Алексий I Комнин към папа Урбан II да му изпрати наемници, които да му помогнат да отблъсне напредващите в територията на Византийската империя мюсюлмани.
Цитат
Вследствие на силния интерес към религиозните въпроси и към съдбата на християнските общности и на силната набожност на населението, както и на очакванията за богата плячка, идеята за Първия кръстоносен поход намерила солидна подкрепа, сред широките народни маси. По същото време испанците продължавали Реконкистата; особено важна победа, извоювана от техните сили било превземането на Толедо от войските на Леонското кралство. Разпадането на единната държава на маврите, наречена Кордовски халифат на отделни емирати, силно спомогнало за победоносния ход на Реконкистата; друг важен фактор била високата защитна способност, която испанците успели да постигнат във вече отвоюваните земи, както и убеждението им, че могат свободно да разрушават и грабят в земите на друговерците – мюсюлмани и юдеи, които от своя страна в загрижеността си за опазването на постигнатите културни ценности и на населението, разпръсквали своите сили и невинаги постигали добра защита, срещу войнствените испанци.
« Последна редакция: Януари 14, 2020, 02:29:17 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #6 -: Януари 14, 2020, 01:15:38 pm »
Цитат
Успехът на Първия кръстоносен поход е безпрецедентен. Италианските морски градове, най-вече Венеция и Генуа, процъфтяват от разрастващата се търговия. Папството разглежда кръстоносните походи като средство да наложи католицизма като обединяваща сила, превръщайки войната в религиозна мисия.

Първият кръстоносен поход довежда до създаването на Държавите на кръстоносците в Палестина и Сирия: Графство Едеса, Княжество Антиохия, Кралство Йерусалим и Графство Триполи.

След превземането на Йерусалим от Европейците по време на Първия кръстоносен поход през 1099 г., през 1118 г.е основан Орденът на Тамплиерите

Цитат
от бургундския рицар Юг дьо Пайен и Годфроа дьо Сен Омер, заедно с други 6 други френски рицари, които се представят в двора на краля на Йерусалим Балдуин II и отправят молба към него да им позволи да охраняват поклонниците по пътя им от Яфа до Йерусалим. Целите на новосъздадения орден били да поддържат новото кралство Йерусалим срещу враждебните мюсюлмански съседи[6], както и безопасността на християнските поклонници, посещаващи Светите места[3]. Кралят се съгласява и им предоставя южното крило на двореца, близо до Храма Господен, който според легендите бил построен на мястото на древноюдейския храм на Соломон. Рицарите се обединили в орден под името „Бедните рицари“ на Иисус от Соломоновия храм (по други източници „Бедните братя от Ерусалимския храм“). Именно затова бъдещият Орден след години е наречен Орден на Тамплиерите или Ордена на Храма


Въпреки това орденът е познат повече под другото си име – рицари тамплиери или храмовници, произхождащо от първоначалната им резиденция в Храма. С течение на времето Орденът на тамплиерите се превръща не само в мощна икономическа, но и в политическа структура, оказваща значително влияние над коронованите глави в средновековна Европа. Първоначално в него членуват само девет рицари – Юг дьо Пайен, Годфроа дьо Сен Омер, Андре дьо Монбар, Пайен дьо Мондидие, Аршамбо дьо Сен Аман, Гондемар, Росал и Юг дьо Шампан. Те дават обет да живеят бедно като обикновени монаси, в целомъдрие и послушание[7].
« Последна редакция: Януари 14, 2020, 02:28:39 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #7 -: Януари 14, 2020, 01:16:31 pm »

Първият център/щаб на Рицарите Тамплиери на Храмовия хълм (Благородното светилище) в Йерусалим. Кръстоносците го наричат Соломоновия храм" и оттам идва името на Тамплиерите/Храмовници (на френски: templiers от „temple“ – храм, „храмовници“).


« Последна редакция: Януари 14, 2020, 02:37:45 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #8 -: Януари 14, 2020, 02:35:39 pm »Флагът, използван от Тамплиерите в битка:

« Последна редакция: Януари 14, 2020, 02:40:47 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #9 -: Януари 14, 2020, 03:45:55 pm »

Говори се, че след основаването на Ордена на Храмовия хълм, Тамплиерите започват разкопки на хълма. Какво са намерили там, може само да се спекулира.


Но сега отново се връщаме в Египет, и по-точно в Царската библиотека на Александрия, където е било пазено голяма част от знанието (духовно, религиозно, техническо, но също така и артефакти) на Египет като дъщерна цивилизация на Атлантида.


« Последна редакция: Януари 14, 2020, 03:58:50 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #10 -: Януари 14, 2020, 03:59:25 pm »

Франк отбелязва, че през годините е имало трансфер на знание от Александрийската библиотека към о. Крит, а оттам към древна Гърция.


Цитат
Предполага се, че в нея са се съхранявали между 400 000 и 700 000 папирусови свитъка.
Снимка на о. Крит на НАСА

« Последна редакция: Януари 14, 2020, 04:18:38 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #11 -: Януари 14, 2020, 04:17:47 pm »
« Последна редакция: Януари 14, 2020, 04:22:13 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #12 -: Януари 14, 2020, 04:27:35 pm »Близо до Крит се намира о. Antikythera« Последна редакция: Януари 14, 2020, 04:38:01 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #13 -: Януари 14, 2020, 04:39:09 pm »

Антикитира (Древногръцки: Ἀντικύθηρα Гръцки: Αντικύθηρα, [andiˈciθira], което буквално означава "срещу Китира") е остров на Гърция, разположен в периферията на Егейско море, между Крит и Пелопонес.


Антикитира е най-известен с местонахождението на откритието на [/url]останките на Антикитира през 1900 г.,[9], от които е възстановен Mеханизмът от Антикитира.


Mеханизмът от Антикитира е древна сметачна машина (понякога описван като първият компютър), предназначен за изчисляване на астрономични позиции, датиран около 205 г. пр.н.е.[10] Технологични артефакти с подобна комплексност се появяват едва 1000 години по-късно.« Последна редакция: Януари 14, 2020, 05:04:54 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ФРАНК СТОУНЪР: Червената нишка в историята
« Отговор #14 -: Януари 14, 2020, 05:06:30 pm »
Цитат
Mеханизмът от Антикитира е антично устройство, предназначено да изобразява механически наблюдаемата конфигурация на слънчевата система. За отправна точка във времето е използвана 205 г. пр.н.е. и с добра увереност се приема, че уредът е бил изработен в средата на II век пр.н.е.[1] Останките от него са намерени сред предмети, свидетелстващи за корабокрушение, случило се около 70 г. пр.н.е., в близост до о. Антикитира. Тази датировка го прави изключително важно за историята, не само на техниката и познанието, тъй като общоприето се счита, че подобни инженерни постижения датират от много по-късни времена.

С въртенето на ръчка се задвижва система от метални зъбчати колела, които задават положенията на различни указатели върху предната страна на устройството. Конструкцията в много отношения е сходна с часовник, но съвременните описания я представят и като „аналогов компютър“.


Цитат
Механизмът се състои от няколко метални компонента, силно увредени от хилядолетния престой на морското дъно. Намерени са при претърсвания на останките от античното корабокрушение, проведени най-напред в 1900 г. и неколкократно повтаряни впоследствие. Чрез детайлни томографски изследвания е установено. че първоначално това са били близо 40 различни зъбни колела, сглобени във функциониращ механизъм. Целият механизъм се е вмествал в кутия с размер, оценяван приблизително на 34х18х9 см. На предната ѝ страна е имало подобие на циферблат с различни пояснителни текстове, част от които е разчетена.

« Последна редакция: Януари 14, 2020, 05:39:11 pm от Glasberg »

Тагове към темата: конспирация