Apocryphal Academy

Автор Тема: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ  (Прочетена 8971 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #90 -: Декември 26, 2019, 11:30:43 am »ТРАКИЙСКИ И ДАКИЙСКИ


ТРАКИЙСКИ

Тракийският език е бил Индо-Европейски език, говорен в Югоизточна Европа от Траките, северните съседи на Гърците. Някои автори причисляват Тракийския и Дакийския към южното Балтийско езиково семейство.[226]

Траките обитават голяма територия в Югоизточна Европа,[227], включваща части от древните провинции Тракия, Мизия, Македония (провинция), Дакия, Малка Скития, Сарматия, Витиния, Мизия (Мала Азия), Панония, и други на Балканите и Анадол. Тази територия се простира на по-голямата част от Балканския полуостров, а Гетите обитават земите на север от Дунав, чак отвъд Южен Буг, включително Панония на запад.[228]

Историческите граници на Тракия са променливи. За древните Гърци тя е част от Балканите между Дунав на север и Егейско море на юг, ограничена на изток от Черно море и Мраморно море, а на запад от планините източно от Вардар. Римската провинция Тракия е малко по-малко, със същите морски граници на юг, но ограничена от север от Балкана (Стара планина), на запад простираща се само до река Места.

От римски времена, на запад, Гръцка Македония е отделена от Гръцка Тракия от река Места. Частта от Тракия, която днес е в границите на Гърция е ограничена на запад от река Места, на север от Родопите и на изток от река Марица. Южна България и Европейска Турция, включваща полуостров Галиполи, представляват останалата част от географския район Тракия. Около една четвърт от Тракия се намира в Турция, около една десета в Гърция, а останалата част е в България.
Древногръцките и Римските историци са единодушни, че древните Траки, които са Индо-Европейски народ и говорят Индо-Европейски език, са превъзходни бойци; единствено перманентната им политическа раздробеност попречва да прегазят земите около североизточното Средиземноморие. Въпреки че тези историци характеризират Траките като примитивни, отчасти защото живеят в семпли, отворени села, в действителност, Траките имат доста напреднала култура, която особено се отличава с поезията и музиката си. Войниците им са ценени като наемници, особено от Македонците и от Римляните.

Гърците основават няколко колонии по Тракийските крайбрежия, най-значимата от които е Византия. Други са на Босфора, Мраморно море, и полуостров Тракийски Херсон (Галиполи). На Егейско море са Абдера, близо до делтата на Места, и Енос, близо до Александруполис. На север, в Бургаския залив на Черно море, Милезийците основават Аполония Понтийска (Созопол) (VII в. пр.н.е), а Халцедонците основават Месамбрия Понтика (Несебър) (края на VI в. пр.н.е.).

През I в., Тракия става Римска провинция. Император Траян и неговият наследник, Публий Елий Траян Адриан, основават градове в Тракия, по-специално Сердика (съвременна София) и Адрианопол (съвременен Одрин).

Около 300 г. сл. Хр., Диоклециан реорганизира областта между Долен Дунав и Беломорието в диоцез Тракия.

От III до VII в. сл. Хр., населението на Тракия значително се променя, основно заради многократни нашествия и имиграция на Готи, Вестготи и Славяни.

През VII в. е основана Българската държава, и впоследствие Византия губи цяла Тракия на север от Балкана (Стара планина) от Българите.

При липса на писмени изторически данни, произходът на Траките остава неясен Leo Klejn отъждествява прото-Траките с Културата на много-ролковата керамика, която бива изтласкана от Украйна от напредващата Срубна култура.
« Последна редакция: Декември 26, 2019, 08:37:26 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #91 -: Декември 26, 2019, 01:21:42 pm »


ДАКИЙСКИ


Даките ( латински: Daci, старогръцки: Δάκοι,[232] Δάοι,[232] Δάκαι[233]) са Прото-Индо-Европейски народ, част от или свързан с Траките.

Даките са древните жители на Дакия, разположена в района на и около Карпатите и на запад от Черно море. Тази област включва днешните държави Румъния и Молдова, както и части от Украйна,[234] Моравска бановина, Северна България, Словакия,[235] Hungary и Южна Полша.[234]

Дакия е ограничена от Карпатите и обхваща голяма част от историческия регион Трансилвания.

Даките имат Тракийски произход и, сред наследниците на Тракийските племена в региона, са най-близки до Гетите. (Всъщност, приликите между двете групи кара Гръцкия историк Херодот да обозначи и двете като Гети, докато Римляните наричат всички тези народи Даки.)

Даките говорят Тракийски диалект и са културно повлияни от съседните Скити, от които те приемат вярата в Скитското божество Залмоксис, а от Келтските нашественици през IV в. пр.н.е. приемат вярата в безсмъртието.

Даките и Гетите винаги са считани за Траки от древните историци (Дион Касий, Помпей Трог, Апиан, Страбон и Плиний Стари), и се казва, че и двата народа говорят един и същ Тракийски език.[236][237]

Културата на Гетите също е повлияна от нахлуващите Келти през IV и III в. пр.н.е. В средата на I в., когато Римляните завладяват района на Долен Дунав, хиляди Гети са разселени, и, не след дълго, повече не се споменават в историята. По-късни автори по погрешка наричат Готите Гети.
« Последна редакция: Декември 26, 2019, 08:34:30 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #92 -: Декември 26, 2019, 08:39:30 pm »


ГЕРМАНИ


Германските народи (наричани Тевтони, Свеби или Геати в по-ранната литература)[252] са от Прото-Индо-Европейската етно-лингвистична група със Северно-Европейски произход, идентифицирани чрез употребата на Германски езици, които започват да се отделят като варианти Прото-Германския през Предримската Желязната епоха.[web 16]

Смята се, че Германските народи възникват около 1800 г. пр.н.е. от застъпването на Културата на шнуровата керамика и Културата на чашите-фунии в Средноевропейската равнина, която се развива през Нордическата Бронзова епоха (около 1700–500 г. пр.н.е.).[253]

Смята се, че в началото на I хилядоление пр.н.е., Прото-Германски се говори в Дания, южна Швеция и Северна Германия.

С течение на времето, тази зона се разширява, за да обхване южна Норвегия и ивица земя в Средноевропейската равнина, простираща се от Фландрия до р.  Висла. Около 28% от Германският речник има не-Индо-Европейски произход.[254]

Към III в. пр.н.е., Предримската Бронзова епоха възниква сред Германските народи, които по това време се разпространяват на юг за сметка на Келтите и Илирите.[255]

През следващите векове, миграцията на Германските народи достига бреговете на Рейн и Дунав по границата на Римска империя, и също отвъд границите на териториите на Иранските народи на северно Черно море.[256]


В края на IV в., Хуните нахлуват в Германските територии от изток, принуждавайки много Германски племена да мигрират в Западната Римска империя.[257]

През Епохата на викингите, започнала през VIII в., Северно-Германските народи в Скандинавия мигрират в цяла Европа, създавайки селища чак в Северна Америка. Миграциите на Германски народи през I хилядолетие са формиращ елемент в разпределението на народите в съвременна Европа.[253]
« Последна редакция: Декември 28, 2019, 02:46:54 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #93 -: Декември 26, 2019, 10:42:37 pm »


В УИКИПЕДИЯ може да се намери списък на Германските племена, които са ужасно много и няма смисъл да ги копирам тук.Смята се, че през късната Бронзова епоха са обитавали южна Швеция, Датския полуостров, и Северна Германия между р. Емс на запад, р. Одер на изток, и планина Харц на юг.

Вандалите, Гепидите, и Готите мигрират от южна Швеция през последните векове пр.н.е. и заемат територията на южното Балтийско крайбрежие, приблизително между р. Одер на запад и р. Висла на изток.

Те също така мигрират на юг и на запад за сметка на Келтите, които по това време обитават Западна Германия: Келтските Хелвети, например, които са ограничени от Германските народи на територията на днешна Швейцария през I в. пр.н.е., преди това са се простирали час до р. Майн.

По времето на Юлий Цезар, Германите заемат териториите на запад от р. Рейн, а на юг достигат р. Дунав. Първият им голям сблъсък с Римляните е в края на II в. пр.н.е., когато Кимври и Тевтони нахлуват в южна Галия и северна Италия и биват изтребени от Гай Марий през 102 и 101 г. пр.н.е.Главните Германски народи са разпределени както следва по времето на Тацит:

Хати: днешен Хесен
Frisii: крайбрежията между Рейн и Емс
Хавки: устието на р. Везер
Херуски, народът на Арминий: на юг от Хавките
Свеби: Мекленбург, Бранденбург, Саксония и Тюрингия
Семнони (Свеби): реките Хафел и Шпрее
Лангобарди (Свеби): на северозапад от Семнони.

Между седемте народа, които почитат богинята Nerthus са Англите, съсредоточени на полуостров Ангелн в източен Шлезвиг.

Що се отнася до Дунавската граница на Римската империя, Хермундурите се простират от околностите на Регенсбург на север през Франкония до Тюрингия.

Маркоманите, които по-рано живеят в долината на р. Майн, мигрират през последното десетиление пр.н.е. в Бохемия (дотогава заета от Келтските Боии), където източните им съседи са Квадите в Моравия.

Бастарните в долното течение на Дунав, също се смята, че са Германски народ.

Готите, Гепидите, и Вандалите са на южното Балтийско крайбрежие.

Свеите и Ситоните са в Швеция.

« Последна редакция: Декември 28, 2019, 02:54:16 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #94 -: Декември 27, 2019, 12:02:24 am »


ИНТЕРАКТИВНА КАРТА: РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КЕЛТСКИ & ГЕРМАНСКИ ПЛЕМЕНА В ЕВРОПА

« Последна редакция: Декември 27, 2019, 12:12:10 am от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #95 -: Декември 27, 2019, 12:06:02 am »


В края на III в. настъпват важни промени. На изток от Рейн има 3 големи конфедерации от народи. Римската граница на долен Рейн се изправя срещу Франките. Долината на Майн е окупирана от 260 г. от Бургундите, докато Agri DecumatesШварцвалд) са в ръцете на Алеманите.

Бургундите, изглежда, са имигранти от Източна Германия. Франките и Алеманите може да са конфедерации на народите, обитаващи тези места, но вероятно с примес от имигранти от изток. Народите, живеещи по Балтийското крайбрежие се придвижват на юг през втората половина на II в. Готите сега владеят Украйна и голяма част от онова, което днес е Румъния. Гепидите са в планините на север от Трансилвания, а Вандалите са им западните съседи.
Map of the first phase of the Great Migration (300 AD - 500 AD)

« Последна редакция: Декември 27, 2019, 01:14:20 am от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #96 -: Декември 27, 2019, 12:29:33 am »


До 500 г., Англите и Саксите са в Англия, а Франките контролират североизточна Галия. Бургундите са в долината на р. Рона, а Вестготите са им западни съседи.

Остготите се установяват в Италия, а Вандалите в Африка.


През 507 г., Франките прогонват  Вестготите от по-голямата част от Галските владения, простиращи се от Пиренеите до р. Лоара. След това Вестготите остават в Испания до изтребването им от мюсюлманите през 711 г.

През 568 Лангобардите нахлуват в Италия и имат там независимо кралство до поражението си от Карл Велики (774).

Областите в Източна Германия, освободени от Готите се заемат от Славяните, които се простират на запад до Бохемия и басейна на Елба. След VIII в., Германите успяват да си върнат Източна Германия, Долна Австрия, и голяма част от Щирия и Каринтия от Славяните.
« Последна редакция: Декември 28, 2019, 02:53:19 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #97 -: Декември 27, 2019, 01:57:45 am »
« Последна редакция: Декември 27, 2019, 02:44:51 am от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #98 -: Декември 27, 2019, 02:05:22 am »
« Последна редакция: Декември 27, 2019, 02:46:37 am от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #99 -: Декември 27, 2019, 02:22:02 am »

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА НА ВАРВАРСКИТЕ НАШЕСТВИЯ


« Последна редакция: Декември 27, 2019, 02:53:00 am от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #100 -: Декември 27, 2019, 01:22:40 pm »


Нека спрем тук ... и се върнем назад ...

Какво стана с хората, които са представени на ето тези карти преди не-знам-си-колко хиляди години?Ортодоксалната наука забрави ли, че ни е казала, че било имало такива хора?

Ах, не не не ... Те били изчезнали, казва ортодоксалната наука. Били измрели от чумата или от друга епидемия. Аха ...


Какво всъщност казва ортодоксалната наука за произхода на хората на Европа?


Учените твърдят, че хората в Европа имат една обща Прото-Индо-Европейска родина. Дори има единодушие по този въпрос. Хората в Европа идват от едно място, което учените наричат тяхна родина. Единствено се спори относно това, къде точно е тази родина.
« Последна редакция: Декември 27, 2019, 02:17:00 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #101 -: Декември 27, 2019, 01:33:25 pm »


Наскоро успях да сваля и разгледам The New Penguin Atlas of Ancient History (1967) (Атлас на Пенгуин за Древната История от 1967 г.) (Ако някой желае PDF, мога да предоставя).

Откъде, мислите, започва този Атлас на древната история?

Ами, започва с ето тази картинка, т.е. откъде идвали Прото-Индо-Европейците (Отговор: От Азия, ама как са попаднали в Азия никой не ти казва. Нали трябваше да е от Африка уж. Или?):


След тази картинка има една картинка за местата, на които има находки на Неандерталец, чиято възраст била 52 000 години (там, където има кръстчета):
А картинката след нея е ето тази и показва Европа преди 10 500 години, т.е. 8 500 г. пр.н.е.:
Следва Европа преди 6 500 години, т.е. 4 500 г. пр.н.е.:
И после вече сме в III хилядолетие пр.н.е.:

« Последна редакция: Декември 27, 2019, 05:21:30 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #102 -: Декември 27, 2019, 02:47:18 pm »Само на мен ли ми се струва, че в човешката история в Европа започва някъде преди 10 000 години?


Какво твърди ортодоксалната наука за т.нар. Прото-Индо-Европейска родина?


« Последна редакция: Декември 27, 2019, 02:55:17 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #103 -: Декември 27, 2019, 02:58:11 pm »Прото-Индо-Европейска родина (или Индо-Европейска родина) е праисторическата първична / начална родина на Индо-Eвропейските езици, родината на техния общ прародител, Прото-Индо-Европейския език (PIE). От тази родина, говорещите Прото-Индо-Европейски мигрират на изток и на запад, и формират прото-общностите на различните клонове на езиковото семейство.


Най-общоприетото мнение за местоположението на Прото-Индо-Европейска (ПИЕ) родина е Курганната хипотеза (степна хипотеза), която локира ПИЕ) родина в Понтийско-Каспийската степ около 4000 г. пр.н.е.[1][2][3][4][5]Анатолийската хипотеза / Анадолската хипотеза, локализира ПИЕ родина в Анадол / Мала Азия / Анатолия около 8000 г. пр.н.е.[1][6][7][8] Тази теория обаче е несъвместима с последните археогенетични данни.

Забележителна, макар и малко вероятна трета възможност Арменската хипотеза, която ситуира родината на юг от Кавказ.


Търсенето на родината на Индо-Европейците започва в края на 18 в.[9] Използваните методи за установяване на родината са от дисциплините историческа лингвистика, археология, физическа антропология и, в по-ново време, генетика на човешките популации.Според лингвиста Allan R. Bomhard (2019), степната хипотеза / Курганната хипотеза "е подкрепена не само от лингвистични доказателства, но също така от археологически и генетични доказателства. Индо-Европейците се отъждествяват с няколко културни комплекса, съществуващи в тази област между 4 500—3 500 г. пр.н.е. Литературата, подкрепяща такава родина е едновременно обширна и убедителна. [...]. В резултат на това, други сценарии относно евентуалната Индо-Европейска родина, като Анатолия, вече са изоставени,"[12], въпреки че критични въпроси като произхода на Прото-Гръцки,[13] Прото-Арменски[14][15] и Прото-Албански[16] тепърва ще се изясняват в рамките на степния модел.[10]
« Последна редакция: Декември 27, 2019, 04:36:19 pm от Glasberg »

Glasberg

 • High Priority Members Plus
 • Jr. Member
 • ****
 • Karma: +0/-0
  • Профил
Re: ИСТОРИЯ НА ЧОВЕШКАТА МИГРАЦИЯ
« Отговор #104 -: Декември 27, 2019, 04:20:16 pm »


Традиционно, родините на лингвистичните семейства се определят на базата на доказателства от сравнителната лингвистика, съчетани с доказателствата историческите популации и миграции от археологията. Днес, генетиката чрез ДНК проби се използва все повече при изследването на миграциите на древните популации.ГЕНЕЗИС НА ИНДО-ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ

ФАЗИ

Според Антъни, може да се използва следната терминология:[2]

 • Архаични ПИЕ за "последния общ прародител на Анатолийските и не-Анатолиските Индо-Европейски клонове"
 • Ранни, или След-Анатолийски, ПИЕ за "последния общ прародител на не-Анатолийските ПИЕ езици, вкл. Тохарските езици"
 • Късни ПИЕ за "общия прародител на всички други Индо-Европейски клонове"


Анатолийските езици са първото Индо-Европейско езиково семейство, отделило се от основната група. Поради архаични елементи, запазени в Анатолийските езици, те могат да бъдат "братовчед" на Прото-Индо-Европейския, вчесто "дъщеря", но като цяло се счита, че Анатолийският е ранна издънка на Индо-Европейската езикова група.[2]


Антъни (2019) предлага извеждане на Просто-Индо-Европейския език главно на базата на езиците, говорени от Източно-Европейски ловци-събирачи, живеещи в степите на Волга, повлияни от езиците на северните Кавказки ловци-събирачи, които мигрират от Кавказ в долния басейн на Волга.[32]ДАТИРАНЕ НА ОТДЕЛЯНЕТО НА ОСНОВНИТЕ КЛОНОВЕ

Използвайки математически модели от еволюционната биология, Don Ringe и Tandy Warnow предлагат следното дърво на Индо-Европейските клонове:[2]


Следвайки методологията на Ringe и Warnow, Дейвид Антъни предлага следната последователност:[2]
« Последна редакция: Декември 28, 2019, 02:28:07 am от Glasberg »

Тагове към темата: история