Apocryphal Academy

Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.

Публикации - λ

Страници: [1] 2 3 4 ... 55
1
Супер-триещ генератор - Ротостатик

Сега след като разбирате основите на това как се набира заряд чрез триене, не изглежда ли възможно, да се проектират механични средства за натрупване и съхранение на заряд автоматично и продължително? Едно от решенията на проблема е това, което наричам "ротостатик" генератор, наименуван така заради статия в едно старо списание, което нарече подобно устройство "ротостат". По-рано казах, че е възможно да се получат 3500 волта от стара пластмасова бутилка, и не се шегувах. Всичко, което трябав да направите, е да построите "ротостата".

Тези генератори са екстремно прости за построяване и може да се въртят на ръка или да оперират с малък електричен мотор. Състоят се просто от пластмасов барабан - стар пластмасов буркан върши чудесна работа - и триещ блок - вълна, найлон, асбест, кожа. Когато бутилката се върти срещу триещия блок, върху пластмасата и върху блока се развива заряд. Нужно е, да прикрепим някакви метални четки отстрани на пластмасовия барабан, на отсрещната страна на блока, за да взимаме зарядите, докато се генерират. Четките се прикрепят към метална сфера, където се складират зарядите. Пълна схема на един ротостатичен генератор е показана на Фигура 3.

Съществува безкрайно разнообразие от възможни конфигурации за такъв генератор, но помнете, че когато правите дизайна на собствения си генератор, при статични волтажи дори дървото е добър проводник. Най-важно е, да запомните, да пазите високоволтовите си компоненти добре изолирани от земята.


Ако генераторът ви е добре направен, ще генерира достатъчно мощност, за да запали неонова крушка (от вида Ne2), да левитира стиропор, и да направи искрова арка може би дълга дори 0.13 см - всичко това докато все още е съвършено безопасен при допир. Когато бъде докоснат, генераторът ви ще шокира пръста само с лекичко "пук", като много малък статичен разряд от бравата на някоя врата. Като интересна странична бележка, ако въобще можете да почувствате даден статичен заряд, тогава той е поне 3500 волта!

Въпреки че статичните машини развиват тези високи волтажи, резките им, нискотокови разряди ги правят съвършено безопасни. Дори генератори, произвеждащи 100 000 волта или повече рядко представляват някаква опасност, въпреки че аз например няма преднамерено да получа шок от тях. В по-късна глава, посветена на кондензаторите (устройства за съхранение на енергия) ще получите едно уравнение за разбиране, кога един заряд е станал опасен.
Как се прави ротостатичен генератор с кутия от филмова лента

В моя дизайн на ротостатичен генератор се опитах да доведа добива и капацитет за съхраняване на енергия за този тип машини до максимум. Сигурен съм, че все още има много подобрения, които може да се направят. Това устройство работи екстремно добре, може да се разчита на него, и е много лесно за конструиране. Схема и снимка са показани на Фигура 4.Иизползвах АС мотор от един излишен магнетофон, за да задвижвам генератора. Обичам да използвам мотори от магнетофони в много проекти, защото са тихи и често имат резбовани оси, на които е много лесно да се монтират компоненти. В този случай, исках да мога да сменям лесно пластмасовите барабани, така че да мога да експериментирам с широко разнообразие материали. Ако не можете да намерите такъв мотор, може нещо сходно да се използва. В следващата глава има детайлен списък с АС и DC мотори и предложените за тях скачвания.Фигура 5 - Завършеният Ротостатичен генератор използва само малък пластмасов барабан и няколко обикновени части, и въпреки това че светне една 90-волтова неонова крушка, държана в ръка.


Построяването е праволинейно и просто. Моторът е монтиран стабилно с два винта за дърво за основата - в този случай това е дъска. Уверете се, че тази връзка е стабилна, тъй като при експериментирането с различни барабани несъмнено ще имате и някои, които ще играят заради дисбаланс в барабана или окачването. Също, запомнете да изберете мотор с много мощност. Малките DC мотори от играчки могат да работят, само че те имат твърде малко торсия и могат да се запънат, а това може да е изнервящо.

Барабанът може да бъде монтиран на мотора по различни начини. Ако оста на мотора е куха, както е при моторите на магнетофоните, може просто да използвате винт, за да закрепите капачка от бутилка директно на моторната ос. Ако оста е плътна, вероятно ще искате да удължите оста по цялата дължина през барабана.


За да скачите оста на мотора с оста, която преминава през барабана ви, залепяйте прогресивно по-големи парчета пластмасави тръби за по-малката ос, докато размерът на тръбите не достигне размера на по-голямата ос, след това плъзнете тръба и над двете оси. Тръбите, които се използват за гориво в самолетните моделчета, аквариумите, компресорните маркучи, и изолацията, съблечена от кабели, може да се използват за направата на отлични адаптери. Тръбите, които са направени, да се свиват при топлина, също може да се използват, само че, след като се свият, обикновено са някак чупливи.

Докато пърчетата от тръби са плътно вмъкнати едно в друго, всяко лепило може да се използва, за да ги държи. Аз харесвам цианоакрилат (Супер Лепило), защото изглежда, че залепя гумени тръби почти толкова добре, колкото кожа. Ако сте използвали "Супер Лепило" известен период от време, ще знаете какво искам да кажа.

Методът за свързване на отор за ос също има и ползотворния ефект на това, да действа "универсална" става. Тоест, моторът ви всъщност може да захранва оста ви под разнообразни ъгли, тъй като тръбите ще се огъват без трудност. Това е полезно, когато се използва разнообразие от мотори, за да се управлява множество от необичайни барабани.

Барабанът трябва да е много добре центриран върху моторната ос, но за късмет, това е удивително лесно да се постигне. Повечето пластмасови бутилки, кутии за филмови ленти и тн. вече имат малка пъпка точно в центъра на капака. Предполагам, че това е някакъв естествен остатък от процеса, по който ги произвеждат. Просто се поразтърсете малко и използвайте бутилка с този вграден в нея център и няма да имате трудности.

Аз лично обичам да монтирам капака от бутилката за оста така, че бутилката да може лесно да се махне и да се смени.

Триещият блок, показан на Фигура 6, се оказа много полезен дизайн. Като обтърнем парче вълна около пластмасата, както е показано, блокът прави отличен контакт с барабана. Може да се опита разнообразие от материали за търкане, просто като ги плъзнем между блока и барабана. Мисля, че може би кожата или найлона дадоха най-добри резултати, когато ги използвах с кутията от филмова лента. За да улесните тези експерименти, използвайте хлабави панти за монтирането на триещия блок.

Вместо да използвам стоманени четки, за да събирам заряда от барабана, измислих тези неща, които наричам "ездачи". Те се правят, като се увие малка дължина жица около медния телен проводник, идващ от глобуса. Тези жици трябва да са достатъчно свободни, за да висят върху барабана и да "яздят" по повърхността му. ЕЗдачите имат много предимства. Те толерират голямо играене на барабана, ако не е центриран. Може да сте способни да смените видовете барабани, без да се налага да ги настройвате по някакъв начин. Може да подобрите ефективността на "ездачите", като покриете неизползваните повърхности с "corona dope".

PVC тръбата и събирателната топка лесно се монтират, като се пробие тясна дупка в дъската, в която да влезе PVC тръбата, като се ползва малко силиконово лепило при основата, после се заковава с чук. Голяма медна жица се прокарва през тръбата, както е показано, и се свързва със събирателната топка чрез месингов винт. Самата топка тогава се монтира с капка силиконово лепило.Тестване и опериране

Включете мотора на статичния генератор и му позволете да работи за 20 до 30 секунди. Отнема известно време да се натрупа заряд. След това, дръжте единия извод на една Ne2 неонова крушка, достъпна за покупка от електронните магазини за около левче, и поднесете другия извод към месинговата топка. Когато свободният извод почти допира топката, лампата трябва да примигва или да свети. Въпреки че шокът о ттози малък генератор едва може да се усети, помнете, че отнема близо 90 волта, за да се светне крушката!

След това, разпръснете малки, сухи парченца стиропор отгоре на топката. Като си приближите ръката близо до стиропора, мистериозно ще можете да ги накарате да се движат към ръцете ви.

Пипането на този генератор е съвършено безопасно. При добри условия, трябва да чуете и да усетите леко статично "пук", когато пипате напълно заредения горен терминал. Ако имате проблеми с усещането на "пукането" с пръстите си, опитайте да ползвате носа си. Не знам защо, но като си подадете носа близо до топката, се създава много прикрито и странно електрическо усещане.

С този генератор можете да направите много от експериментите, споменати по-късно, включително зареждането на кондензатори и енергетизирането на искрови разстояния. Така че експериментирайте и се наслаждавайте.


ЗАПОМНЕТЕ!

Ако ползвате себе си като земя, както е описано в горните експерименти, може да откриете, че представянето на генератора се влошава след провеждането на няколко експеримента. Това, което всъщност се случва, е, че когато постоянно пипате топката, сте заредили себе си до същата степен на заряд, както топката, с което отнемате желанието на електричеството да скача до вас! Това лесно се поправя. Просто пипайте тръбата на студената вода или земята от време на време, докато експериментирате.

Един малък проблем, който може да се появи, е скоростта на мотора. Моторът ви може да се движи твърде бързо. Малко по-натам ще обсъдим един начин за контрол на скоростта на мотора. Не се притеснявайте, ако ездачите малко скачат насам-натам. Това обикновено е ОК и няма да причини проблеми.

Въпреки че на фотографиите се появява пластмасов контейнер за филмова лента, ползвам буркани с полу-прозрачни покрития. PVC също може да бъде отличен барабан. Експериментирайте!


Списък с полезни материали за Триещи генератори

Следва един полезен списък с материали, които са предразположеи да възприемат отрицателен или положителен заряд. Като използвате материали, които са много отдалечени един от друг в този списък, може да увеличите ефикасността на генератора.

Това е списък, взет от "Електричеството на природата", TAB Books No. 2769 и се нарича "Трибоелектрическите серии".


2
Електрофорът


Много поколения минали и много гениални машини били развити без голяма промяна, ползващи материали, сходни с тези за глобуса на фон Гуерлике. Най-важната машина, исторически, била електрическтото перпетуо на Алесандро Волта (Alessandro Volta), позната като електрофор. С него можем драматично да демонстрираме, че електростатичните заряди много приличат на магнитните сили по това, че еднаквите заряди се отблъскват един друг, а противоположните се привличат.

Електрофорът много лесно се сглобява. Състои се просто от един правоъгълен блок изолиращ материал, като лусит (lucite, вид пластмаса, бел.прев) или, още по-добре, полиетилен и един метален диск, който е прикрепен за изолирана дръжка (Фигура 1).

Когато пластмасата се натърка с вълнена кърпа, от кърпата се премахват електрони и се закрепят за пластмасата. Това се случва, защото кърпата държи електроните си по-слабо, отколкото пластмасата. Един изолиращ материал, в този случай пластмасата, по природата си, няма да позволи на електроните да се движат свободно. Зарядите следователно са "статични" или държани намясто от изолиращия материал. Пластмасата сега ще има отрицателен заряд, а вълната ще придобие положителен заяд.

След това, металният диск с дръжката се слага отгоре върху пластмасата. ОТрицателните заряди от пластмасата са привлечени от положителните заряди на металния диск, така че, положителните заряди на металния диск се преместват на онази страна на металния диск, която е с лице към пластмасата. Отрицателните заряди по подобен начин се отблъскват към гърба на металния диск. Сега, ръката ви, или още по-добре - заземяваща жица - за кратко се докосва но горната страна (страната на дръжката) на металния диск и след това се премахва. По този начин отрицателните заряди се прехвърлят в ръката ви (или в земята), оставяйки след себе си само положителен заряд. Сега металната плоча ще има положителен заряд, а пластмасовата отрицателен. Ако сте постигнали достатъчно голям заряд, пластмасовата плоча ще може да се вдигне посредством металния диск!


Бавно премахнете металната плоча чрез дръжката, вдигайки я от пластмасата под ъгъл. Металната плоча сега държи заряда, който искате. След като сте заредили електрофора си, можете да изпълнявате експериментите с глобуса на Фон Гуерке, споменати по-горе, включително привличане на коса, стиропор и други малки обекти.

Поради това, че заредената повърхност на електрофора е плоска, може да се изпълни една учудваща демонстрация, при която електрофорният диск всъщност се носи нас пластмасата от електростатичните сили. Изпълнението на този трик изисква малко тренировки. Направете втора метална плоча и дръжка. Запомнете, че за да започне плочата да се носи във въздуха над другата плоча, тя трябва да е много лека. (Фигура 2)

Сега, пред нас е предизвикателството, да заредим и диска и пластмасата с еднакъв заряд, така че да се отблъскват едно дрего. Заредете първия си диск с положителен заряд, както е описано по-горе и след това го доближете наблизо до втория диск, но без да ги допирате. Това действие ще зареди втория диск, като привлече отрицателен заряд в предната му част. След това, заземете онази страна на диска, където е дръжката, за да може положителният заряд да изтече в земята. Вторият диск сега е отрицателно зареден. Пластмасата също е отрицателно заредена, така че, при условие, че всичко е постигнато и масата му не е голяма, вторият диск сега ще се носи над пластмасовия блок!

Електрофорите до голяма степен се държат като кондензатори, което се обсъжда по-късно, и могат да се използват за множество изненадващи експерименти, включително за зареждане на Лайденов буркан и за присветване на неонова крушка в тъмна стая!Специални бележки върху генераторите с триене

Преди да преминем към по-мощните триещи генератори, има няколко неща, за които трябва да сте наясно и които ще ви помогнат както за отстраняване на проблемите, така и за дизайна на генераторите.

Първият ми малък съвет е, да избягвате влагата. Тя прави въздуха по-проводим. Влагата във въздуха може да има унищожителен ефект върху зарядите, съхранени в електростатичните устройства.

Даде ми се първокачествен пример за това, малко след като си построих първите два генератора. И двете машини, само на няколко дни от построяването си, се въртяха в магазина ми. ИЗвършвах "внимателни научни проучвания" - с други думи, шокирах със светкавици всичко, което ми попаднеше пред очите, за да видя какво ще му стане. Изведнъж, и най-мистериозно, и двата генератора спряха да произвеждат заряд. Не можех да си представя, че и двата, бидейки много различни по конструкция, ще сдадат багажа точно по едон и също време. После причината стана ясна! Тъкмо отвън пред вратата автоматичните пръскачки за ливада се бяха включили и през вратата влизаше екстремно влажен въздух!


Друг добър пример за този проблем се демонстрира с ходене по космат килим. Когато относителната влажност е 20% или по-малко, заряди чак до 35 000 волта може да се добият, когато човек влачи краката си по килима. Само че, вдигнете влажността до 60% или повече и максималният заряд ще се срине до едва 1500 волта! Ако живеете във влажен регион, може да не успеете да получите същото представяне от даден генератор, колкото някой, който живее в пустинята. Надявам се, влажността да е само сезонен проблем за вас. Сухите зимни дни са най-добри.

Има интригуващи статични генератори, които са малко или много имунизирани от влагата. Тези видове разчитат на генериране на заряд по-скоро чрез индукция, вместо от триене. Тези машини също ще бъдат обсъдени подробно по-натам.

Бъдете внимателни, когато избирате оя за генератора си. Открил съм, че много спрей-бои съдържат съставки, които провеждат статичното електричество. През повечето време не съм имал много проблеми с това, въпреки че в една затъмнена стая съм виждам издайническото синьо коронно сияние на бягащите електрони, излизащи от боядисаните пластмасови повърхности на даден генератор. За да поправя проблема, просто покрих близките метални повърхности, които губеха зарядите си зара ди боята, с покритие "corona dope", което е високоустойчиво на коронни ефекти, продава се в магазините за телевизори и по-добрите магазини за електроника.

Избягвайте да използвате дърво за генераторите си. Въпреки че мислим за дървото като за изолатор, в действителност то се превръща в отличен проводник на много високи волтажи. В машините, които следват, ще видите широка употреба на тръби от поливинил хлорид (PVC). Ако можете да си осигурите акрил или фенолни тръби, използвайте ги. Те предлагат много по-голяма диелектрична сила.

Прахта може да изцеди един заряд. Прах върху терминал с висок потенциал може да намали ефикасността на генератора ви с огромните 40%. Поради това, че терминалът ви с висок потенциал носи заряд, прахта ще се привлича към него по същия начин, по който се натрупва по екрана на телевизора. В действителност съм виждал мъничка снежинка от прах да попречва на 16 сантиметрова искра да образува арка. Важно е да пазите терминалите си чисти. От друга страна, привличането на прах върху генератора ви може да е доста забавно. Един от начините, по които обичам да чистя генераторите си, е да заземя себе си и после да прокарам ръката си над потенциалния терминал. Прахта, която е седяла там, е добила високоволтов заряд и скача към ръката, която вижда като земя. Ефективността на този метод за добро почистване на генератора е съмнителна, тъй като след няколко секунди прахта в ръката губи заряда си и се отправя обратно към генератора, но е много забавно.

Веднъж, по време на една рядка южнокалифорнийска гръмотевична буря, наблюдавах една определено заблудена частица прах. ОЧевидно бурята бе заредила въздуха, а моят генератор беше заредил голямо пухче прах. Пухчето не можеше да реши къде иска да бъде и постоянно летеше наоколо около тесдяха, само за да се върне до генератора и после отново да хвръкне във въздуха. Беше удивителна гледка.

3
Малко история за първите практични генератори

Първите електростатични генератори произвеждали волтажа си чрез триене. Към края на 17ти век Отон фон Гуерике (Otto von Guericke), аматьор-физик от Магденбург, развил първата практическа електрическа машина - електростатичен генератор. Следват неговите собствени инструкции за построяването му:

"Сдобийте се с един от онези стъклени глобуси, които са наречени стъкленици (за лекарство), горе-долу колкото размера на главата на един младеж; напълнете го със сяра, стрита в хаванче и стопена чрез прилагането на пламък. След като се замрази, счупете стъкленицата, извадете серния глобус и го пазете на сухо място, не на влажно. Пробийте го с дупка, така че да може да се върти на желязна ос. С това глобусът е приготвен."

"За да демонстрирате силата, развивана от този глобус, поставете го с оста му върху две подпори в машината - на една ръка разстояние от подложката на основата й - и разпръснете под него различни видове частици, като парченца от листа, златна прах, сребърни стружки, късчета хартия, косми, трици, и тн. Прилужете суха ръка към глобуса, така че да бъде потъркван два или три пъти или повече. Сега той ще започне да частици и, както се върти на оста си, ще ги разнася със себе си."

"Когато перце е в контакт с глобуса, и след това във въздуха, то разрошва и демонстрира един вид оживено поведение... и ако някой сложи запалена свещ на масата и доближи перото на една ръка разстояние към пламъка, пламъкът редовно ще се стрелка изведнъж назад до глобуса, сякаш търси убежище там."

Ото фон Гуерике продължава с описанието на експерименти, чрез които произвеждал и светлина и звук от удивителния си глобус!

Инструкциите за глобуса на фон Гуерике са достатъчно прости, така че всеки експериментатор днес може да ги следва. Единствената бележка, която аз бих добавил, е, че при отливането на моя собствен глобус, открих, че големите количества сяра ще станат много по-малки локвички, когато се стопят и че ако глобусът не се напълни на първото отливане, въобще няма да изглежда толкова привлекателно, когато е готово. Така че, запомнете, да започнете с голямо количество сяра.

4
Всеки текст, който съм виждал по темата на електростатиката, изглежда започва с история за тематиката. А. Д. Муур (A. D. Moore), един писател, чиито трудове особено ми харесват, казва, че ако пещерните хора са имали котки, които са се отърквали в тях, тогава те със сигурност са били наясно с присъствието на статичното електричество. Днес из научната общественост се въртят теории, които обявяват, че светкавица е предизвикала формирането на първите вериги ДНК. Аз ще продължа това една крачка по-напред и ще предположа, че светкавицата е започнала еволюционния процес на нашия вид.

Статичното електричество е едно от най-вълнуващите и вероятно най-пренебрегваните полета от модерната електроника. Всички ние взимаме статичното за даденост. Преди да започна да експериментирам със статично електричество, щеше да е много трудно да бъда убеден, че е лесно да се добият 3500 волта от стара пластмасова бутилка или 10 000 волта и повече от един гумен ремък! Дори и сега, като гледам един от тези мънички генераторчета в действие, е трудно да си представя, че то произвежда тези напрежения.

Учейки за електростатиката, ще откриете множество странни и великолепни експерименти за провеждане. Например, възможно е мистериозно да левитирате предмети, да духнете мламък на свещ на една страна с невидим вятър и да светнете неонови крушки без жици.

Съществуват мотори, които могат да се построят така, ме да се задвижват от статично електричество! Добре направените електростатични мотори са толкова чувствителни, че са били задвижвани единствено от естествения електрически заряд на Земята! Свържете мотора си с антена и веднага тръгва!

В допълнение към многото любопитности, които статичното електричество прави възможни, има го и потенциала за сериозни изследвания с множество поразителни възможности.

Вземете предвид работата на професор Джон Г. Тръмп (John G. Trump), който в миналото беше в Масачузецкия технологичен институт. Професор Тръмп посочва, че електростатичните сили са най-мощните сили, познати в природата - далеч по-силни от гравитацията или магнетизма. Професор Тръмп демонстрира практическо приложение на електростатичните генератори чрез следната илюстрация:

Представете си две провеждащи плочи, с по 200 кв. см. площ, с лице една срещу друга и разделени от изолатор. Ако и двете плочи се заредят противоположно до 300 волта за сантиметър, силата на привличане между тях ще бъде една 4000-на от килограма. Увеличете този заряд до 30 000 волта за сантиметър и привличането се покачва до 1/4 килограма. Сега увеличете това напрежение до 3 милиона волта за сантиметър и силата на привличане скача до 3000 кг! Както е казал Тръмп, "Сила от този разряд е повече от интересна за електрическите инженери". Тръмп и колегите му преследват създаването на електростатични генератори, за които един ден се надяват, да се конкурират със съвременните електромагнитни генератори.

Колко точно електростатична енергия е теоретически възможна?

Представете си алуминиев куб, само един квадратен сантиметър. Представете си, че всички електрони в този куб са премахнати и са държани на един метър разстояние. Кубът има само положителни заряди и електроните са на един метър разстояние, само отрицателни заряди. Тъй като положителните и отрицателните заряди се привличат, каква ще бъде силата на привличане помежду им? Отговорът се оказва, че е удивителните 16 милиона милиона милиона килограма! Професор А. Д. Муур, експерт по електростатика, посочва, че тази сила би била равна на масата на стоманен куб със страна 152 км!

Разбира се, колкото и да е забавно и вдъхновяващо да се размишлява върху теоретичния свят на електростатиката, обратно в истинския свят откриваме, че електроните не напускат дома си толкова лесно. Най-полезните електростатични изобретения към днешна дата се възползват от "малките" сили в електростатиката. Но пазете този куб в ума си и нека всички се чудят, защо имате тази любопитна усмивка на лицето си винаги, когато си пускате генератора.

Какви волтажи са възможни за експериментатора? Четирите лесни за сглобяване генератора, показани в следващия текст, ще ви дадат някаква идея. Всеки един преднамерено оперира на леко различен принцип на събиране на електричен заряд. Ако ги построите, или просто се запознаете добре с тях, ще се сдобиете с разбиране на най-популярните начини за генериране на статично електричество.

Уверен съм, че ако опознаете тези машини, няма да имате никаква трудност в конструирането на много други с ваш собствен дизайн. Причината да бъда толкова уверен е, че аз проектирах и конструирах всички тези машини, за да се науча на електростатика! Всяка машина представлява най-добрите от мислите ми за времето, когато съм я направил. Скоро ще откриете, че с лекота е възможно да се конструира статичен генератор, способен да произвежда 50 до 100 000 волта! Ако сте майстор, 200 000 волта и повече могат да се добият чрез оптимизиране на дизайна на по-мощните генератори като този на Ван Де Грааф, показан по-късно в текста.

Електростатичните генератори са толкова забележително евтини. С малко ровене в кошовете за излишни отпадъци, направата на никой генератор из тези текстове няма да струва повече от $30! Не ми е известен никакъв друг начин тези волтажи да се постигнат на толкова ниска цена.

5
http://emediapress.com/2019/04/25/2019-estc-secret-guest-presenter-revealed/Чест е на тазгодишната конфенерция да ни гостува и презентира д-р Джеймс ДеМео (James DeMeo). Неговият принос е твърде мащабен, за да го споменем в една единствена статия, но достатъчно е да се каже, че той е един от водещите авторитети, ако не и топ-експертът по Райховата оргономия и историята на интерферометричните експерименти, които показват положителни резултати за наличието на етера. Ако има една препратка, която постоянно съм препращал и препоръчвал през годините, която наистина се отличава от другите, то това е сайтът на д-р ДеМео, където се обсъждат интерферометричните експерименти на Дейтън Милър (Dayton Miller) заедно с онова, което Айнщан в действителност казва за тях. Накратко, заради експериментите на Милър, Айнщайн останал без никаква увереност в нищо от онова, в което вярвал, и това е документирано.

Неговата презентации на ESTC 2019 ще променят правилата на играта и остават само още 46 места. Регистрирайте се и купете билетите си, докато можете: Energy Conference

Професор Джеймс ДеМео е директор на Оргонната лаборатория за биофизични изследвания, изследователска установка на голяма надморска височина в планините Сискиоу (Siskiyou Mountains), близо до Ашланд, Орегон, където има оптимални условия за чувствителни експерименти с оргонна енергия. Преди това е работил към факултета по география в Канзаския университет, Илинойския държавен университет, Университета на Маями и Университета на Северна Айова, провеждайки курсове по земни и атмосферни науки и науки, свързани с околната среда. Той бе първият, който предприе естествени научни изследвания в мейнстрийм университет, разследвайки противоречивите открития на Вилхелм Райх, подлагайки идеите му на щателно тестване, като получи положителни резултати за оригиналните открития. Публикуваните му трудове включват дузини статии, компедиуми и книги, като "Наръчникът по оргономия", "В защита на Вилхелм Райх" и "Сахаразия" (Saharasia). Той беше редактор на компедиумите "Относно Вилхелм Райх и оргономията" и "Наръчникът на еретика" и на списанието "Пулсът на планетата", както и съ-редактор на германоезичния компедиум "След Рах: Нови изследвания върху оргономията" (Nach Reich: Neue Forschung zur Orgonomie).

На тазгодишната ESTC 2019 д-р ДеМео ще изнесе ключова презентация: Космическият етер съществува: Поправяне на основна грешка в модерната наука - Тази презентация покрива историческите експерименти върху етерния вятър, как дори и Микелсън-Морли (Michelson-Morley) получиха положителни резултати, както и други (тоест, Дейтън Милър (Dayton Miller) и как онези открития са били политически победени, но никога научно, най-вече от последователите на Айнщайн. Аз подготвям книга по тази тема. Подвижно-скаченият материален вид етер на Милър е доста сходен с оргонната енергия на Райх.

Това е съвършената презентация, която да подреди сцената на тазгодишната конференция, тъй като ще има голямо фокусиране върху етера. Също така още един презентатор ще демонстрира интерферометричен експеримент, който всеки трябва да види, за да може да повярва.

Д-р ДеМео също така ще изнесе и втора презентация: Акумулаторът на оргонна енергия: Експериментални потвърждения и нови водно-структурни доказателства - Тази презентация покрива наскоро публикуваните изследвания на д-р ДеМео върху оргонно заредената вода. Той също така ще дискутира откриването на оргона от РАйх и най-добрите конструкции на оргонен акумулатор - има толкова много заблуждаваща информация по този въпрос, лъжи, създадени от адвокатите на "оргонита" и от устройствата, наречени "оргонни генератори". Ще бъдат представени нови открития във водните изследвания.

Силно се препоръчва да изучите тези две книги, преди да дойдете на конференцията, но не се изисква - във всеки случай, тези книги е нужно да присъстват в библотеката на всеки търсач:Наръчник по Оргонния акумулатор: През 40-те години лекарят и учен по природните науки д-р Вилхелм Райх обяви откритието на нова форма на енергия, която зареждаше живите организми и също съществуваше в откритата атмосфера и в силния вакум. Лабораторията на Райх и неговите клинични открития посочваха, че тази нова енергия, която той нарече оргон, може да бъде фотографирана и измерена и има живото-положителни биологични ефекти. Райх обучи други учени и лекари в тези открития и заедно те се заеха да прилагат нескъпите оргонни методи на лечение - използвайки устройство, наречено акумулатор на оргонна енергия - срещу различни заболявания, включително рак, със забележителни резултати. Публикуваните му открития шокираха научния свят на неговото време, обаче, което в крайна сметка доведе до множество оклеветяващи статии в народната преса и скалъпени съдебни обвинения от опианилата се от властта си Агенция за храните и лекарствата (FDA, Food and Drug Administration). Институцията FDA и думата "разследване" водят до много по-значимо съдебно дело от по-добре известното дело на "Скопската маймуна".

Бележка от преводача: Делото за Маймуната на Скоупс, официално познато като "Щатът Тенеси срещу Джон Томас Скоупс (John Thomas Scopes)" и обикновено наричано "делото за Маймуната на Скоупс", е американски съдебен случай през юли 1925г, в който става дума за заместващ гимназиален учител, Джон Т. Скоупс, обвинен за това, че е нарушил Закона на Бътлър - закон в Тенеси, предложен от политика Джон Бътлър и по-късно приет, според който е незаконно да се преподава човешка еволюция в кое да е държавно финансирано училище, отричайки по този начин библейския произход на човека. Съдебното дело било нарочно скалъпено, с цел да се привлече публичното внимание към малкия град Дейтън в щата Тенеси, където се провело делото. Скоупс не бил сигурен, дали някога всъщност е преподавал еволюция, но той нарочно сам се инкриминирал, така че делото да може да разполага с обвиняем.
Скоупс бил признат за виновен и глобен със $100 (еквивалентно на $1400 през 2018г), но присъдата била отхвърлена поради техническа причина. Съдебното дело постигнало целта си, добивайки интензивна национална публичност и репортери от цялата държава се събрали в градчето Дейтън, за да отразят големите имена на адвокатите, които се съгласили да представляват всяка от страните. Сблъсквайки гледните точки на модернистите и фундаменталистите, на делото се гледало едновременно като на съревнование по теософия и като на съдебен спор за това, дали съвременната наука трябва въобще да се преподава в училищата.
https://en.wikipedia.org/wiki/Scopes_Trial

Игнорирайки доказателствата на Райх и обявявайки, че "оргонната енергия не съществува", съдът на САЩ наредил книгите за откритието на оргона да бъдат буквално забранени и изгорени. Райх бил хвърлен в затвора, където умира. Трудът му бил почти забравен, освен от една малка група поддръжници. В тази книга, бившият университетски професор д-р Джеймс ДеМео изследва доказателствата на Райх и докладва собствените си наблюдения и лабораторни експерименти, които неколкократно потвърждават действителността на оргонния феномен. Д-р ДеМео също така повторно излага наблюденията и експериментите на други, най-вече на лекари, работещи в частни европейски клиники, където свободната употреба на противоречивия акумулатор на оргонна енергия на Райх продължава и днес. Този Наръчник дава предупреждение за атомните и електромагнитни лъчения от ниско ниво, както и от ядрени електроцентрали, полета от далекопроводи и клетъчни телефони, и съветва да се измерват и да се взимат предпазни мерки срещу такива токсични енергии. Тази книга представя и дискусия по въпроса с лековитите води от естествените топли извори, една форма на енергийна медицина, която някога е била широко прилагана в Северна Америка преди възхода на авторитарната система на медицинско-административните болници и мощната държавна бюрокрация на АГенцията по храните и лекарствата (FDA). Д-р ДеМео дава и подробни строителни планове, така че хората сами да могат да си конструират техни собствени оргонно-енергийни завивки и акумулатори, които не са скъпи и са прости за направа, въпреки че изискват специфични насоки относно употребяваните материали и околни среди за устройствата. Това е третото, редактирано и разширено издание 2010 на "Наръчник по ОРгонния акумулатор", близо 100 страници по-голям от предходните издания и включващ предисловие от д-р Ева Райх (Eva Reich) (дъщерята на д-р Вилхелм Райх), както и много фотографии, диаграми и карти. Продължава да съдържа всички оригинални конструкционни планове, обновени така, че да адресират въпросите с най-добрите материали за направата на аргонни акумулатори и завивки. Включени са и два апендиксни документа, единият обобщава двойно сляп и контролиран клиничен експеримент, доказващ физиологичните ефекти на оргонния акумулатор върху доброволните субекти в един германски университет, а другият посочва в подробности сходствата на оргонната енергия на Райх с космическия етер и "тъмната материя" в модерната физика. Това ново издание включва и раздел, "Нови доказателства за съдебното преследване на Райх", заедно с библиография, индекс и много интернет линкове за допълнителна информация. Съдържа много нови фотографии и материали от публикациите на д-р ДеМео, потвърждаващи действителността на оргонната енергия. Книгата е просто задължителна придобивка за всички онези, които се интересуват от живителната енергия, финната енергия или изследванията в енергийната медицина. Това е отлично въведение в едно огромно научно откритие, организирано за образования лаик, но с достатъчно подробности и цитати, така че да стимулира любопитството на лекаря и учения с отворено съзнание.

Набавете си копие оттук: The Orgone Accumulator Handbook


Друга препоръчителна книга е:

Наръчник на еретика: Емоции, протоклетки, етерен полъх и космическа животворна енергия, с нови изследвания, подкрепящи Вилхелм Райх: Компедиум от 30 различни изследователски статии от интернационална група от 18 различни образовани хора и учени, потвърждаващи и разгръщащи въпроса с удивителните открития на Вилхелм Райх и свързаните концепции. Петото издание от продължаващата поредица, "Пулсът на планетата", представя нови изследвания в полетата на биогенезиса и експерименталната оргонна биофизика, с проникновени есета и изследователски статии върху наистина удивителен обхват теми: естественото детераждане, сексуалността, археологическите доказателства относно ранното човешко насилие, оргонният функционализъм на Райх, разобличения на клеветниците на Райх, трудът на Джордано Бруно (Giordano Bruno), протоклетките и изследвания върху бионната биогенеза, пресен поглед върху откритията на Дейтън Милър относно етерния полъх, емоционалните ефекти в експериментите REG (психокинеза), нови методи за засичане на оргонна енергия, изследвания в радиестезията, ефекти от оргонната енергия в ниската радиация, експерименти по клаудбъстинг (облачно разпръскване, бел.прев) в Африка, стимулиране растежа на растенията в оргонния акумулатор, няколко публикации относно оргонно-енергийния мотор с дискусия за последствията от "свободната енергия", плюс изследвания относно НЛО, ревюта на книги и още много, с множество поразителни фотографии и илюстрации.

Набавете си копие оттук: Heretic’s Notebook

6
Конференция за енергийни науки и технологии (ESTC) 2019

Темата за миналогодишната конференция: http://apocryphal-academy.com/index.php?topic=388.0Знам, че за миналогодишната конференция направих повече обещания, отколкото изпълних. Тоест, от всичко, което смятах да преведа, преведох единствено лекциите за Четвъртото състояние на водата и за Електрокултурата и генната експресия. Разполагам с останалите неща, които споменах, но се оказа, че или са тъпи (на мен са ми тъпи, защото преди всичко превеждам за себе си, както всеки би трябвало да очаква), или просто не са с толкова висок приоритет спрямо това, от което ние тук в България се интересуваме. В България нещата от света идват с голямо закъснение, освен това има теми, по които все пак водим останалия свят и не е нужна допълнителан информация. В трети случаи пък сме водещи в света, ама не го знаем - както в случая с Полак и Четвъртото състояние например, традиционно неговите семинари се провеждат в България и работата му е свързана с нашата страна, само че на български няма нищо, пореден и типичен абсурд, който се нуждаеше от някакви постъпки.

Но вече сме 2019г и новата конференция наближава. По традиция дигиталният формат на лекциите се пускат за продажба през август, а самата конференция се състои през юли в САЩ.

Тазгодишната ESTC 2019 до сега привлече вниманието ми с тези материали (за сега)...


7
400-600% свръхединна охлаждаща машина

Един университетски проект създаде охлаждаща система, която създава около 600% повече работа, отколкото е нужно, за да се привежда системата в действие, като ползва помнещ метал.Бележка от преводача: Помнеща формата си сплав (memory metal) е сплав, която може да бъде деформирана, докато е студена, но се връща в първоначалната си форма (която си "спомня"), когато се нагрее. Може да се нарича и помнещ метал, помнеща сплав, умен метал, умна сплав или мускулна жица.
Частите, направени от помнещи формата си сплави могат да са леки, твърди алтернативи на конвенционалните актуатори като хидравличните, пневматичните и моторните системи. Това може да се използва и за създаването на херметически изолирани сглобки и стави при металните тръбопроводи.
https://en.wikipedia.org/wiki/Shape-memory_alloy


Нитинолът е сред най-известните помнещи сплави, създаден е от Никел и Титан във Флотската Артилерийна Лаборатория (NiTiNOL):


В тази кратка статия ще научите, как нещо може лесно да произведе много повече работа, отколкото е нужно за задвижването му и при това няма нарушаване на законите на физиката.

В тази кратка статия ще научите, как нещо може лесно да произведе много повече работа, отколкото е нужно за задвижването му и при това няма нарушаване на законите на физиката.

Нагревателите, направени чрез електрически нагряващи се елементи (нагревателни резистори, бел.прев), са големи гладници за енергия с цел топлината, която произвеждат, но въпреки това, че са 100% ефикасни. И няма нищо магическо или специално около тази 100% ефикасна нагревателна система.

Защо? Защото се смята, че жицата от никел-хром или някой друг нагревателен елемент разхищава или прахосва целия електрически ток, който минава през нея. Това дори не е близо до реалността, но именно в това вярва конвенционалната наука, така че и ние просто ще си въобразим същото за целите на тази статия, за да държим нещата прости. При нормални обстоятелства, топлината се счита за отпадък в не-нагревателните системи, но ако захранвате нагревателен елемент и той "разхищава" цялото електричество, то тогава той е 100% ефикасен, тъй като целевата работа е именно топлина.

Ефикасността е чудата тема, защото колкото и абсолютна да звучи, в действителност е субективно мерило, защото ефикасността се променя в зависимост от гледната точка и каква работа целим да постигнем.

Една крушка с нагреваема жичка се счита за 10% ефикасна, тъй като желаната работа е светлина, докато 90% от енергията се "разхищава" като топлина. Само че, ако искаме да ползваме тези крушки като нагреватели, тогава те, магически, ще се считат за 90% ефикасни, като 10% се разхищава като светлина. Но ако искаме малко топлина И малко светлина, тогава крушките, магически, стават 100% ефикасни, защото 100% от онова, което използваме като захранване, създава както топлина, така и светлина.

Топлинните помпи създават стотици проценти повече топлина/охлаждане от нужното за захранването им електричество - геотермалната енергия, хладилниците, климатиците, топлинно-помпените сушилници с въздушен източник и водните нагреватели и тн., обаче, все пак са по-малко ефикасни от електрическите нагревателни елементи.

Ефикасността е пропорция на ТОТАЛНОТО вложение към ТОТАЛНИЯ добив. Нагревателният елемент произвежда толкова топлина, колкото ватове му се осигуряват. Той е 100% ефикасен.

Но има и друго мерило, КПД или Коефициент на Полезно Действие, който е пропорция САМО НА ТОВА, КОЕТО НИЕ ОСИГУРЯВАМЕ като вложение, спрямо ТОТАЛНИЯ добив. С нагревателен елемент, ние осигуряваме цялото вложение, така че тоталният добив, разделен на нашето вложение ще даде 1.0 или КПД 1.0.

При топлинните помпи историята е много различна. Ако са нужни 200 вата електричество, за да се задвижи компресор, който да циркулира хладилна течност през свиващи и разширяващи цикли (което създава високи и ниски потенциали в системата), топлината се движи безплатно към по-студените зони, така че тоталното количество топлина в топлинната помпа може лесно да бъде 300, 400, 500 или 600 вата електрически еквивалент на свършена работа - като плащаме вложение само 200.

Ако вложим 200, но добиваме 600 вата топлинно движение, тоталната желана работа е 600 вата, разделено само на нашето вложение (без да броим безплатното вложение, направено от околната среда) от 200 вата = 3.0 или КПД 3.0. Това е производство на 300% НЕТЕН ДОБИВ в тотална енергия (работа), в сравнение с онова, за което трябва да плащаме. Но ако разгледаме цялото вложение, включително онова от околната среда, добивът ще е под 100%, защото ще има загуби. По този начин може да имаме система, която е произвела стотици процента повече работа в сравнение с онова, за което сме платили, въпреки че все още е 100% ефикасна или по-малко.
Методологията на системата за охлаждане, създадена от екип, воден от професорите Стефан Сийлек (Stefan Seelecke) и АНдреас Шутце (Andreas  Schütze) от Сарландския университет (Saarland University), технически не е нова като концепция, но е най-добрият пример за това как да се възползваме от един интересен помнещ метал, наречен Нитинол и познаните му ефекти да поглъща топлина, докато се огъва и да отделя топлината, когато се изправя.

Охладителната система е направена от цилиндрична камера с ротор, който има метални нишки от нитинол, монтирани по дължината. Има палец, който огъва жицата, докато тя се върти за половин оборот. По време на този половин оборот, жиците попиват топлина в това отделение, което води до охлаждането му. Когато жиците отидат от другата страна на камерата, на тях им се позволява да се изправят и те отделят много топлина, което загрява това отделение.

През устройствата има движещ се въздух, който да задвижва както топлия, така и студения въздух. Твърденията от университета са, че това е около два пъти по-ефикасно от топлинна помпа. Както знаем от примерите по-горе, една топлинна помпа с лекота може да има КПД 2.0 или 3.0. Това означава, че тази нова нитинолова охладителна система би имала КПД 4.0 - 6.0 или 400-600% повече свършена работа, отколкото мотора изисква, за да завърти цилиндъра!

Въпреки че последните клюки говорят за това развитие така, все едно е ново, университетът разработва този проект от няколко години. Порчетете това, за да видите откъде се е зародил мисловният им процес, както и финансирането им: https://www.asminternational.org/web/smst/newswire/-/journal_content/56/10180/26145309/

Също така предоставят тази графика, която илюстрира начина на работа - това не се показва на никоя от скорошните медийни презентации.

Ето PDF на германския патент: http://emediapress.com/wp-content/uploads/2019/04/DE102016118776A12.pdf
Ето PDF с нискокачествен превод на английски - достатъчно добър, за да се разбере какво се случва: http://emediapress.com/wp-content/uploads/2019/04/DE102016118776A11.de_.en_.pdf

Кой първи ще репликира тези твърдения и ще публикува резултатите си на форума? http://energeticforum.com

Разберете повече за Нитиноа тук: Нитинолови двигатели

8
Румен Гълъбинов: Задават се висока инфлация и обедняване у нас

11 май 2019
Източник: OFFNews.bg

Прогнозата ми е за икономически ръст под 3% и инфлация над 3% в България през 2019 г.

До края на годината инфлацията в България ще изпревари ръста на икономиката и това не е добре.

Положението в енергетиката е плачевно и идва поскъпване на тока.

Последващо увеличение на цените се задава и защото ще се увеличат транспортните разходи заради тол системата през втората половина на годината.

Въобще още отсега се залагат множество мини за увеличение на цените и издръжката на живота.

Така ще се завърти спиралата за последващо увеличение на инфлацията и през следващите години.

Инфлация не се бори административно, а са необходими реформи.

Иначе инфлацията ще продължи да изяжда доходите на хората и реално да намалява покупателната способност на всеки.
Опитът показва, че контролът върху цените е неефективно средство за борба с инфлацията, защото само я потиска, но не я премахва.

Какъв избор от средства ще използва управлението на държавата зависи от неговите приоритети.
Но замразяването на цени и механичното вдигане на доходи не го препоръчвам.

Инфлацията повишава изкуствено БВП, но намалява покупателната сила на парите и реалните доходи на населението.
Затова трябва да се използва дефлатор, който отразява отношението на номиналния спрямо реалния БВП.

Т.е. представлява превръщането на номиналните величини в реални, като по този начин се отчита инфлацията и инфлационното покачване на цените.

Така номиналният прираст на БВП се разграничава на реален и инфлационен.

НСИ, обаче, не обявява дефлаторите, които използва и се оказва, че дефлатора на НСИ няма много общо с ценовите индекси.
На теория индексът на цените би следвало да е по-близък като динамика до дефлатора на БВП, но на практика, корелацията е много слаба.

Всъщност такова сериозно разминаване между дефлатора, от една страна, и ценовите индекси е повод за НСИ да даде обяснение защо се получава така, дори вземайки предвид различните методологии.

Овладяването на инфлацията в България след изборите изглежда все по-трудно осъществимо.

Това може да доведе до пpитеcнeния зa зaбaвянe нa pacтeжa или пъĸ зa paзxлaбвaнe нa фиcĸaлнaтa диcциплинa.
Освен това рискът от продължаващо повишаване на цени и инфлация е против намеренията ни за членство и в Еврозоната.

Авторът Румен Гълъбинов е бивш председател на Агенцията по застрахователен надзор (2002 г.) и зам.-председател на Комисията за финансов надзор (2003 г.). Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС), специалност "Икономика", магистърска степен. Има следдипломни квалификации от Университета на Джорджтаун, Вашингтон, САЩ (Банков рисков мениджмънт), Университета "Сeйнт Джон", Колеж по застрахователен и рисков мениджмънт, Ню Йорк, Университета "Екситър", Англия (Банки и финанси).

Под световната икономика тиктака бомба от 243 трилиона долара - 01.05.2019

9
А "Възраждане" е една политическа партия... и с нищо не е по-различна от едно държавно министерство.

Но изводът винаги е един и същ, както философите са забелязали отдавна. На които главите са обладани и имат колела в главата, винаги съзнанието им ще битува в света на духовете и суеверията. Така едни винаги ще се интересуват от знанието, а другите винаги ще бъдат излишни в света на действителността.

10
Веско, Русия е държава - а не народ. Никой народ не тръгва по собствена идея на война с друг народ, това го правят единствено държавите.

За пореден път ще цитирам Ницше, защото цели книги (от нашата Библиотека) стоят зад неговите думи, "Много и премного се раждат: за излишните бе измислена държавата". "Държава се зове най-студеното от всички студени чудовища. Студено лъже то; и тая лъжа изпълзява из устата му: "Аз, държавата, съм народът".

Русия не е някакво олицетворено същество. Тя е една абстрактна идея, като всяка държава, и въобще не съществува. Схващането на дадена държава като същество някои автори наричат суеверие (например в "Най-опасното суеверие"). Харалан Александров говори за митология (за турското робство като митологема).


Митология и суеверия. Това са именно нещата, които възпират човека да се осведомява и да чете книги. Митовете и суеверията не водят до никъде, защото са самопогълнати в себе си, илюзорни, затворени светове, които постоянно преживят себе си. А умовете на хората, които вярват в митове и суеверия, са в безизходния капан на липсата на житейския смисъл и повтарянето на едно и също до безкрай.

Всеки сам избира в какво да вярва и дали да се осведомява или не.Българинът трябва да най-сетне да проумее, че държавите, това са лъжливи суеверия, които имат един единствен интерес - да консумират човешкия живот - и никоя държава никога не е в състояние да проявява човешки качества и характеристики, като това да проявява симпатия. Това, че СССР постъпва така и така, или че коя да е друга държава постъпва така и така, не е в резултат на симпатии, а на стратегически интереси.

Когато България е посредничила между Хитлер и Сталин - от тази статия например нормално мислещия човек може лесно да осъзнае, че подобни завръзки като възстановяване или отнемане на територии са просто разменни монети. Детинско е да си въобразяваме, че има място за благодарност. Държавите НЕ СА живи същества - те са суеверия - и не изпитват благодарност. Само хората (народа) изпитва благодарност - към други хора и народи, но за съжаление по-често изпитва благодарност към образите на своето суеверие.П.П.
Както знаете (от Библиотеката разбира се), Хегел първи налага философската идея, че човекът има една единствена същност и функция - да бъде едно малко зъбно колелце в голямата машина на държавата. В отговор на тази абсурдна идея Щирнер казва, "Човече, главата ти е обитавана от духове; имаш колела в главата си!" (Егото и неговата собственост, Първа част, Втора глава, "Колела в главата")

11
Възраждане алармира: МОН обучава учители как да фалшифицират българската история


Няма никакво "фалшифициране".

Не проумявам какво му се случва на тоя народ, но вече разбирам, че тъпотията му не е нещо ново и не е плод на никаква конспирация. Някак си успокояваща е мисълта, че той просто си е такъв, както свидетелстват "Бит и душевност на нашия народ" и "Оптимистична теория за нашия народ" от Иван Хаджийски и най-ранната известна "Българска история" (от 1667г) на Петър Богдан.

Вярно е, Иван Хаджийски е бил марксист. Но освен това се смята и за основоположника на българската социология. Петър Богдан е бил католик, а католиците са доста проста сган, но освен това е и един от подбудителите на Чипровското въстание.

Винаги българският народ си е бил прост, безпросветен и неинформиран, а следователно и неразсъдлив. Не знам дали това е продукт на самото падане под владичество, но ми се струва, че много бързо ще да се е прецакала народопсихологията. А и все пак ми се струва, че трябва да е имало някаква по-дълбока, народопсихологическа причина за самото падедение.И, в типичен народопсихологичен стил, не се говори за ВАРВАРСКИТЕ методи на МОН по ИНДОКТРИНИРАНЕ -- Министерство на образованието и индоктриниране -- а вместо това се говори за "фалшифициране" на историята. Каквото всъщност не съществува. В действителност става дума за изправяне на фалшификацията по идиотски методи на индоктриниране от самия стожер на образоваността.

Трябва да повдигнем похлупака на 'турското робство'

02 май 2019Източник: OFFNews.bg

Провинциалната самооценка на българското общество е следствие от провинциализирания прочит на нашата история и култура. Трябва да повдигнем похлупака на "турското робство", казва Харалан Александров в интервю за ДВ.

В средата на април Дойче Веле публикува интервю със социалния антрополог Харалан Александров за фактите и митовете около темата за "турското робство".То предизвика разгорещен дебат. В ново интервю за Дойче Веле Харалан Александров анализира реакциите на читателите.

Защо метафората за "турското робство" продължава да предизвиква и до днес неимоверно силен и крайно противоречив отзвук сред българите, както стана ясно от последния ни разговор?

Честно казано, бях изненадан от силния отзвук на този разговор, в който казваме неща, които поне за мен са банални и самоочевидни. Стана ми интересно и използвах случая, за да се срещна с част от хората, които се бяха развълнували до степен да ми се обадят и да поискат да говорят с мен. Първото, което установих, е, че са развълнувани не толкова от самото интервю, колкото от развихрилия се след него дебат. Изглежда, че такъв дебат отдавна е трябвало да се състои, но дълго е бил отлаган - навярно поради несъзнаван страх от буйните страсти, които ще отключи. Радвам се, че макар и неволно дадох повод за неговото начало и се надявам той да продължи, макар и не с такава ожесточеност. Второто, и по-важно откритие, е, че в съчетание с "турско" думата "робство" добива особен смисъл за огромна част от съвременните българи, който отива далеч отвъд метафората. Макар да знаят, че нашите предци са били свободни поданици на султана, те настояват, че турското робство е реалност в един по-широк смисъл, който включва грабежите и беззаконията по време на войни, отвличанията на жени и деца, жестокостите при потушавне на бунтове и въстания, кърджалийските зулуми и пр. Накратко, "турско робство" е нещо като универсално понятие за страданията на българите през този период, и не само. Това семантично отместване е видимо в производната дума "поробител", която означава завоевател, а не робовладелец. Установих също така, че привързаността към турското робство не предполага лошо отношение към турците като общност, и слава Богу! Значи турците са си турци, робите са си роби, но турското робство е нещо трето, подобно на молекулите, които имат напълно различни свойства от съставящите ги атоми. Това е успокояващо откритие, което обаче повдига въпроса за особените свойства на тази смислова молекула, наречена "турско робство".

И какви са тези особени свойства?

За да ги изучим, е необходимо по-задълбочено изследване, но мога да предложа няколко работни хипотези. Първата хипотеза е, че турското робство е нещо повече от метафора, то представлява архаична мисловна парадигма, която затваря и провинциализира дискурса върху този период от нашата история. Конструктът "турско робство" има свойството да генерализира и опростява историческия опит и да го организира в кохерентен разказ. Това е голямо удобство, защото улеснява мисленето за тази епоха, като я слага под общ знаменател. Недостатъкът е, че блокира възможността за критична рефлексия върху случилото се през тези пет столетия от нашата история. Пленителният разказ за робството спестява на колективното въображение необходимостта да разграничава отделните периоди и исторически актьори в рамките на тази епоха. Проверете и ще видите, че не се прави особена разлика между завоевателя Лала Шахин от 14 век, отцепника Осман Пазвантоглу от 18 век и реформатора Мидхат паша от втората половина на 19 век - всички попадат в графата "поробители" въпреки различния контекст и противоположните им политически цели. Наличието на прецизни изследваня не променя ситуацията. Просто задълбоченото историческо познание остава затворено в академичната общност и слабо влияе върху масовото съзнание. Изглежда умовете не са подготвени да приемат и осмислят онези факти, които противоречат на големия национален разказ, осветен от традицията и подпечатан от авторитета на държавата.

На какво се дължи устойчивостта на тази митологема в българската култура извън политическата пропаганда?

На това, че е втъкана в родовата и семейна памет, която я прави близка по особен начин. Това е всъщност втората хипотеза. Историческите митове се поддържат и възпроизвеждат тъкмо чрез избирателно припомняне на епизоди от родовата история. Доста от хората, с които говорих, изтъкват като аргумент в подкрепа на турското робство разкази на техни предци за турските насилия. Тези разкази се отличават с общи сюжетни мотиви и рядко са закрепени към конкретни исторически събития, което е характерно за фолклорното мислене. Не казвам, че тези спомени не се базират на реални събития, а че заемат особено, привилегировано място в родовата памет. Тази памет е строго избирателна: онези събития и случки, които пасват добре в общата картина, биват акцентирани и валидизирани чрез различни наративни стратегии, а други се изтласкват и забравят. Има и такива, които са табу. Давам пример: в предишното интервю споменах между другото историята за българина, който си купува чернокожа робиня и се жени за нея. Оказа се, че тази история е подразнила някои от читателите не по-малко от проблематизирането на идеологемите за турското робство и за безкористната любов на Русия, нашата дежурна освободителка. Причината е, че този сюжет никак не се вписва в разказа за бедните поробени българи, които стенат под османски гнет. Нещо повече - нарушва архаичното табу върху междурасовата връзка, която в примитивното племенно съзнание се отъждествява с кръвосмешение. И тук проблемът не е, че нашата култура е неосъзнато расистка, а че подобен сюжет няма място в утвърдения разказ за епохата. Всъщност това е една красива история за любов и освобождение, която завършва с хепиенд. Нека припомня, че подобен хепиенд е немислим по същото време в юга на САЩ, където, за разлика от османската империя, робството е масова практика.

Как си обяснявате, че 140 години след Освобождението на България травмите от преживяното продължават да тревожат новите поколения?

Това е третата хипотеза - за капсулираната травма. Изглежда в писхологически план представата за турското робство функционира като символично вместилище на травматичния опит на много поколения. Явно общността не успява да преработи този опит и да се освободи от него, и затова го капсулира в културната си памет и го пренася в суров, архаичен вид от поколение на поколение. Травматичната капсула затваря в концетриран вид само част от историческия опит и затова нейното съдържание се различава съществено от обективната истина за епохата. Колективният травматичен опит резонира особено силно в индивидуалния психичен свят на някои хора поради собствените им нелекувани травми. Те преживяват болезнено разчупването на капсулата - ефекът е като при отлепването на марля от незараснала рана. Когато бъдат конфронтирани с историческата истина, те се чувстват разстроени, наранени и гневни, сякаш върху тях е упражнено насилие. Това са симптоми, типични за дълбоко травмирани хора. Ако такива хора преобладават в една общност, декапсулирането на колективната травма може да има опустошителен ефект върху индивидуалната и групова психика.

Това откритие повдига методологически и етични въпроси: как в травматична култура историческата истина да бъде въведена по щадящ начин, който няма да предизвика страдание, яростно отхвърляне и вторично затваряне. В това отношение може да е от полза опитът на други общности - например на Германия, където процесът на преработване на травмите от нацизма, а в източните провинции и от комунизма, продължава няколоко поколения и поглъща огромен интелектуален и морален ресурс.

Колко време ще е необходимо, за да извървим този път?

Зависи кога ще започнем. Добре е да започнем веднага, ако искаме да се избавим от тягостното внушение, че сме вечно прецакани, недооценени и употребени, което ни обезсилва като общност и спъва развитието ни. Провинциалната ни самооценка е следствие от провинциализирания прочит на нашата история и култура, невъзможността тя да бъде видяна като част от разгръщането на голямата европейска цивилизация. Да вземем Чипровското въстание от 1688, което историческият канон разказва като изолиран епизод от героичната борба на българския народ срещу османския поробител. Този прочит не е неверен, но е непълен. Защото мобилизацията на българската католическа общност е резултат от политиката на Римската Конгрегация за пропаганда на вярата в контекста на Контрареформацията. Католическото въстание е смазано от полковете на размирния граф Имре Тьокьоли, лидер на унгарската протестантска опозиция срещу Хабсбургите и тактически съюзник на техните заклети врагове - османските султани и френските Бурбони. В този смисъл трагичните събития в България от 1688 могат да се разглеждат като епизод от голямата драма на европейския 17 век - религиозните и династични конфликти между католици и протестанти, които разкъсват и прекрояват християнския свят. Но ако искаме да видим собствената си история и култура в глобална перспектива, се налага да повдигнем похлупака на турското робство и да надникнем изпод него към широкия свят. Той не е чак толкова страшен.П.П.
От Възраждане казали... че МОН ОБУЧАВА български учители... да фалшифицират историята. А то очевидно е точно обратното - от МОН ИНДОКТРИНИРАТ български учители, да изправят фалшификацията силово.

Типична българска драма.

12
Долан: О! Сетих се какво исках да те питам. Надявам се, че не ти е неудобно от този въпрос...

МакКинън: Гмуркай се, на ми е неудобно от нищо, хаха!

Долан: Добре, просто ще те питам тогава. В един момент беше диагностициран със синдрома на Аспергер... Но това беше много важно, защото беше основна опорна точка на Вътрешната министърка Тереза Мей по онова време, за да блокира екстрадицията. Ти беше ли склонен към самоубийство по онова време? Защото...

МакКинън: О, Боже, бях, да...

Долан: Бил си? Можеш ли да поговориш малко за това?

МакКинън: Да, ами... диагнозата изигра централна роля, наистина. Аз бях, както го наричат, "функциониращ на високо ниво", тоест с много тесен диапазон, което значи, че интересите ми са ми всъщност обсебвания - в моя случай, справедливост, честност и тн. - и това, един вид, ме кара почти да си мисля, че съм способен да разреша проблемите на света.

Долан: Това звучи като диагноза за много хора. Да не би твоята ситуация да е по-изострена?

МакКинън: Може би. Казах на един човек, че това е просто моя тип личност. Той ми каза да, само че не го казвай така на хората, написал съм пет книги за типовете личности.

Долан: Ти беше диагностициран с този синдром и това в крайна сметка наистина ти помогна в делото за екстрадицията. Но можеш ли да разкажеш за емоционалния стрес, през който си преминал? Искам да кажа... прекарал си цели 10 години от живота си в ежедневно съмнение дали няма да те изпратят в Гуантанамо. Как повлия това на връзките ти, на отношенията ти, на ежедневното ти функциониране?

МакКинън: Ами... беше ужасно. Загубих приятелката си, загубих приятеля си, загубих работата си. Загубих и апартамента си... Работата си я загубих заради репортерите, които постоянно нахлуваха на работното ми място. Не го мислех през всичките 10 години, бяха ми го казали ясно, бях подготвен. Има страшно много клеветници и злонамерени хора, постоянно чувах по свой адрес, "ако не си готов да го лежиш, тогава не извършвай престъплението". Аз бях СЪВЪРШЕНО подготвен да извърша престъплението, което щеше да доведе до съдебен процес в държавата ми. За това би трябвало да получа шест месеца, за неоторизиран достъп, може би малко повече, ако се изчислят щетите и тн... След това стана година, след това станаха две години... Изгубихме всяко едон изслушване, продължавахме да губим всичките изслушвания, постоянно мислехме от какви други позиции да подходим. И през 2008г бях в най-лошото си състояние и най-ниското си самочувствие... затова си купих калиев хлорид. Купих малки количества от различни места, първокачествен калиев хлорид за хранителната индустрия. Бих си две от общо трите смъртоносни инжекции, докато бях в САЩ.


Бележка от преводача: Калиевият хлорид се използва като лекарство за третиране и превенция на ниските нива на калий в кръвта. Ниският калий в кръвта може да се получи заради повръщане, диария или определени медикаменти. Концентрираната версия трябва да се разтваря преди употреба. Тя се дава с бавна инжекция във вена или през устата. Страничните ефекти включват проблеми със сърцето, ако инжекцията във вена е твърде бърза. Предозирането причинява хиперкалемия, което води до парестезия, блокажи на сърцето, фибрилация, аритмия и склероза.


Долан: О, Боже...

МакКинън: Да, целях да предозирам така, че сърцето ми да спре. Защото знам, че съм твърде слаб, за да излежа присъда в чужда държава. В моята държава... можеше и да се опитам да издържа затвора, но в чужда държава всеки гледа на теб като на терорист, и то в САЩ? Не, благодаря.

Долан: За щастие не си стигнал до онзи момент. Но все пак си го закупил, така че предполагам, че си бил готов да го употребиш, ако се е окажело, че ще бъдеш екстрадиран?

МакКинън: Да.

Долан: Ужасна ситуация. Помня, по време на онези години, че постоянно те споменавах в свои интервюта и лекции, винаги съм те считал за много, много важен, и смел, и освен факта, че си успял да се сдобиеш с истински, достоверни доказателства за онова, което ни интересува, смятам и че си извършил огромно дело за общото благо на обществото, за което насмалко да платиш огромна цена... Но в крайна сметка ти наистина си платил голяма цена - тези 10 години на почти пълно унищожение на живота ти.

МакКинън: Не е като истинска присъда, но наистина само по себе си е цена, която платих. Трябва и да си призная, че в онези тъмне години от живота ми, едно от нещата, които ме подкрепяха, бяха твоите лекции и си спомням момента на изненадата, когато за първи път чух да споменаваш името ми, хахаха...

Долан: О, така ли... Интересното е, че за всички тези години ние все още не сме се срещали наживо, но няколко пъти сме си общували. Никога не съм си мислел, че някога ще се срещна с теб, така че за мен ти винаги си бил една далечна, публична фигура. Затова наистина се радвам, че имаме шанса да си говорим по видео-чата сега. Това не е нещо, за което обичаш да говориш, осъзнавам това и уважавам факта, че си склонен да го направиш. Вероятно извиква болезнени или неприятни спомени. Затова искам и ти да знаеш, че съм ти признателен за съгласието. Зная, че в днешно време се интересуваш много повече да говориш за пробивите в енергийната тема и за енергийните решения и искам зрителите и слушателите да знаят, че ние ще продължим разговора си именно на тази тема на моя уебсайт в секцията за платения абонамент.

Всъщност ти предварително ми изпрати голяма доза информация по тези теми и тя беше доста интересна и доста впечатляваща, затова наистина нямам търпение да навлезем във втория час. Но по отношение на биографичната ти история и относно значимостта на онова, което направи, ти не искаше да говорим за това, осъзнавам го, затова ти казвам, че за мен това беше услуга от твоя страна и съм ти признателен.

В последно време въобще не си говорил много за историята си. Мисля, че в последните пет години не съм чувал нищо от теб?

МакКинън: Да, не мисля че въобще съм говорил за себе си в последните пет години...

Долан: Хаха, и аз така си мислех. Много съм доволен, че успях да те накарам да го направиш сега. Защото сега точно стават почти 20 години, две десетилетия. На ден днешен, каква известност среща името ти? Например, в полето на НЛО и уфологията, предполагам, че всички те познават, нали така?

МакКинън: Да... Отидох на една конференция, мисля че беше на списание "НЛО истина"? Нещо такова? Хората ме сочеха, искаха ми автографи. Това се случва и в магазини... наоколо има много ентусиасти на тема НЛО. Не е чак като да съм Дейвид Бекъм, но се случва доста често.

Долан: Има голяма промяна в културата на последното поколение. И ти и аз влязохме в нещата горе-долу по едон и също време, тебе те арестуваха а аз публикувах първата си книга тогава...

МакКинън: Ами ако бях чел книгата тогава, може би нямаше да реша да правя хакването, защото в нея наистина има много документация...

Долан: Хаха, и все пак се радвам от успеха на делото ти. Та исках да кажа, че в последното поколение има промяна, генерирана първо от интернет и после от социалните медии, но... днес НЛО-полето е една съвършено различна култура от онова, което представляваше преди 20 години. Напълно различно е. Днес се събират големи тълпи, големи публики, а има някои хора, които са си направо публични личности, ти също си една от тях и е наистина интересон да се наблюдава тази трансформация. А срещаш ли и по-млади хора, които просто не са чували нищо за теб?

МакКинън: Има да...

Долан: Мисля че е наистина важно, че правим този разговор, защото той ще отиде в YouTube. Мисля, че за цялата невероятна значимост, с която си допринесъл в областта на НЛО и заради това колко виден беше случая ти толкова дълго време, почти ме е страх да си помисля, че младите хора, които идват съ сследващите поколения, могат да забравят важността на Гари МакКинън. Наистина исках да направя интервюто с теб поради тази причина.

МакКинън: Радвам се да бъда част от великата ти колекция интервюта. Хаха...

Долан: Благодаря ти. Вълнувам се, че можахме да го осъществим. Може и е добре тук да направим обзор на казаното до сега.

Почти се чувствам зле от това, че постоянно те бутам да говориш за това още и още, но мисля, че ни даде повече, отколкото очакваха хората. Даде много добро описание за начина, по който си могъл да получиш достъп до онези файлове на НАСА и на отбраната. Отново - аз лично не мисля, че е коректно да се нарича "хакване", но си търсел отворени врати, така да се каже.

МакКинън: Да, може да се нарече кракване, но и кракване не беше... аз просто търсех празни пароли. Прав си, че това съвсем не е хакване.

Долан: Доволен съм също и че успя да ни дадеш едно сравнително добро описание на онова, което си видял... а то наистина не прилича на нищо от онова, което се говори, що се отнася до космическите флотилии и кораби. А пък онова, което си открил в екселския файл подкрепя свидетелството ти на снимката, списъкът с неземните офицери и трансферите от една в друга флотилия. А и другото нещо, което не съм го чувал никъде другаде - ти сигурно си го описвал и преди, но аз не съм го виждал до сега - това, че си започнал търсенето си от твърденията на Дона Хейр и че си използвал тази информация, за да определиш с точност мястото на търсенето си и така си могъл да намериш онази снимка, за която говориш. За мен това е доста значително.

МакКинън: Ако искаш да намериш информация на тези места с висока сигурност, трябва да имаш правилния подход, трябва да изследваш целта си, трябва да правиш много PIG - Пасивно Събиране на Информация (passive information gathering) ("pig" буквално означава прасе, бел.прев).

Долан: Има ли точно определени въпроси от НЛО-полето, които в момента следиш или на ден днешен си приключил с това и се фокусираш върху Свободната Енергия? Все още ли търсиш информация и доказателства за тайните космически мисии и тн?

МакКинън: Вече не си падам по това. Преди обожавах да гледам видеота в YouTube, но всичко беше все "светлини в небето, светлини в небето", а аз винаги съм мислил, че онова, което се крие зад тези неща, е истинското важно нещо. Отвличаните от извънземни ги намирам за изключително интересни, обичам книгите с техните разкази. Най-вече искам да добивам истински усет за хората, когато разказват историята си в някое интервю, размишлявам върху тях, преценявам какви са хората, които искрено разказват онова, което според тях е истината. Някои от отвличаните са особено интересни, най-вече онези от 70-те и 80-те години...

Долан: Напълно съм съгласен с теб, да...

МакКинън: И аудио-касетата с показанията на Бети и Барни Хил, мисля че е много въздействащ материал.

Долан: О, да... абсолютно. Значи, ти си имал интерес към това поле през целия си живот и в даден момент направи много значим принос за знанието на всички нас. Искам да ти благодаря от името на всички, които ни слушат и гледат, защото мисля, че го заслужаваш... и искам хората да знаят, че след всичките тези ужасни 10 години на депресия, борби и дори по-лошо... ти премина през тях. Надявам се, че сега си на по-добро място в живота си, радвам се за това.

МакКинън: Благодаря ти, за всичко това.

Долан: Аз ти благодаря, Гари. Какво ще кажеш да приключваме тази първа част от интервюто? Впрочем, имаш ли уебсайт или някакъв начин хората да достигат до теб? Ползваш YouTube, нали?

МакКинън: Да, имам YouTube и Twitter, на едно от тези мога да бъда намерен.

Долан: Хората могат просто да те потърсят в YouTube и Twitter и да те следват там?

МакКинън: Да...

Долан: Нека който иска да следва Гари МакКинън и мен да отиде на https://richarddolanmembers.com/, където Гари ще отиде дори по-далеч и ще се гмурнем в Свободната Енергия. Мисля, че това ще бъде доста по-охотен разговор, ти имаш много информация и аз определено искам да я споделиш с мен. За сега, Гари, искам да ти благодаря, че беше част от шоуто на Ричард Долан, беше удоволствие за мен.

МакКинън: О, по дяволите, имаше едно нещо, което исках да ти кажа...

Долан: О, добре...

МакКинън: Мисля, че някой каза това по едно друго американско шоу (The Bingle Show, предаване с водещ и интервюта, бел.прев) през 2005 или 2006г. Приятелката ми и аз спим в двуетажна спалня европейски тип (от този вид, бел.прев). Легнахме си, но аз се събудих от много остра болка в лявата ми пета, достатъчно остра, за да ме накара да подскоча в леглото и веднага да погледна крака си, за да видя какво по дяволите беше това. И тогава, мигновено и против волята ми, защото исках да видя какво причиняваше тази болка, отново паднах назад и заспах. Будя се на сутринта... тоест няколко часа по-късно, защото беше тъмно, когато се случи...  На петата ми имаше две съвършено кръгли дупки, около 5 мм в диаметър и на около 1 см една от друга и от едната висеше съвършено кръгло парче кожа, все едно като от перфоратор за хартия.

Долан: Какво по дяволите, човече!?

МакКинън: Да, знам, знам... Тогава потърсих контакт с д-р Лийър, чувам че вече е починал.

Долан: О, Роджър Лийър. Той умря преди няколко години, за жалост. А какво казаха лекарите, когато видяха тези дупки в петата ти?


Бележка от преводача: д-р Роджър Лийър (Roger Lear) става световноизвестен с колекцията си от "извънземни" импланти, добити по орепативен път от различни хора. Има доста интриги и спекулации около неговата личност, защото някои хора твърдят, че заслугите му не са негови собствени. Той навлиза в уфологията, когато се присъединява към екипа на Дерел Симс, известен като "Ловецът на извънземни". В последствие, заради различни търкания със Симс, двамата се разделят, като всеки запазва специфичната си репутация, но не и добрите отношения с другия.


МакКинън: Казаха ми, че може да е лисица или плъх...

Долан: И кракът ти е бил под завивката? Може да се предположи, че е било някакво насекомо, но тези дупки ми изглеждат доста големи, и съвършено кръгли? Боже...

МакКинън: Да...

Долан: Това е визуална представа, която ще ми държи влага известно време... Добре, Гари, след малко ще е върнем и ще говорим за Свободна Енергия и за твоите изследвания, ще ми е много интересно да говорим, защото това е и мой интерес.

Така завършва Първият час от интервюто ми с Гари МакКинън, гражданин на Обединеното кралство, който е най-прочутият... да го наречем хакер... най-прочутият НЛО-хакер в историята. Ако искате да продължите да слушате разговорът ми с Гари, отидете на сайта ми, където ще задълбаем още повече!13
Долан: Дай ни още веднъж визуално описание, защото наистина искам да видя това в ума си... Някога опитвал ли си се да нарисуваш това между другото?

МакКинън: Направих една рисунка за  Линда Мултън Хоу (Linda Moulton Howe) преди години, но не си спомням да се стигна до там, че да й я изпратя...

Долан: Ще ми е интересно да видя как изглежда.

МакКинън: Ами много е просто. Това е просто една тръба, леко разперена в краищата. И имаше по един купол отгоре и отдолу.

Долан: Значи си видял горната и долната част на тръбата?

МакКинън: Да, беше в хоризонтална позиция, в небето.

Долан: Значи преди картината да спре да се зарежда, ти си имал на екрана цялата хоризонтална структура?

МакКинън: Да, бах стигнал точно до под нея.

Долан: Идеално! Разбирам... Понеже се сетих, докогато преглеждах отново нещата, за които си говорил... ти казваш, че имало известен брой от този вид кораби... Когато преглеждах твърденията ти не разбрах как си стигнал до това заключение. Но това е интересно. Ти си видял, със собствените си очи, снимка на дълъг, подобен на цигара обект с куполи от горната и долната му страна?

МакКинън: Отгоре, отдолу, и в двата края, да.

Долан: Добре, значи може би четири купола. Това е много интересно.

МакКинън: Да.

Долан: И тогава някой просто е кликнал и те е дискънектнал (прекратил е връзката, бел.прев).

МакКинън: Да... Боже...

Долан: Скептиците постоянно са готови да скочат, и веднага ще кажат, "Защо не си снимал екрана?" Но това било ли е въобще възможно?

МакКинън: Ами да можех просто да натисна принт-скрийн бутона (PrintScreen или PrtScr, бел.прев). Само че тези неща са се случвали само три пъти през живота ми. Три пъти са ми са се случвали невероятно вълнуващи неща. И всеки път не съм действал адекватно, просто защото съм бил страшно развълнуван...

Долан: Предполагам и че не си очаквал толкова бързо да те отрежат.

МакКинън: О, не, въобще не очаквах.

Долан: И така, какво още успя да научиш, преди да те застигне ответния удар през 2002г? Видял си това изображение, видял си екселски списък, който е изброявал имената на неземни офицери, но освен това си видял и няколко други неща, нали така?

МакКинън: Амии... не и такива, свързани с НЛОтата.

Долан: Не са свързани с НЛО?

МакКинън: Не. И въобще нищо не видях за Свободна Енергия.

Долан: Не си ли видял списък с прехвърляния или трансфери на кораби от флотилия във флотилия, които кораби всъщност са били билотирани съдове?

МакКинън: Да, това е на същия екселски файл със списъка с неземните офицери.

Долан: Значи това са двете основни неща. Всъщност и а аз така винаги съм си мислел - този екселски файл и и снимката. Благодаря ти, че я описа толкова добре, беше наистина ярко описание.

След това те арестуват. Конфискуват ти компютъра през 2002г? Това винаги е забавно преживяване. И прекарваш следващите 10 години с мисълта дали няма да те пратят в Гуантанамо Бей.

МакКинън: Да, да... Не можех да повярвам, че нещата станаха толкова сериозни. Говореха, че съм се превърнал във военна цел номер едно! Което означава, че това е командата, с която взривяваш хора на парчета... Нещата станаха страшни. Просто беше лудост.

Долан: Искам просто да посоча на слушателите, че ти си бил арестуван. Заради това, че изрично си търсил информация, свързана с НЛО. Аз лично никога не съм се съмнявал, когато заяви, че си я открил и доказателството за мен е именно това, че правителството на САЩ в действителност те погна. Така че в твоя случай ние имаме едно доказателство - че си успял да се сдобиеш с достъп до ограничени области, различни военни зони на САЩ. Правителството на САЩ твърди, че си проникнал в 97 военни сайта, и всъщност отбелязват, че дори си бил дързък.

МакКинън: Ами да, мисля че е похвално, защото имаш само един компютър, само един десктоп, когато търсиш и на него си пуснал и разни графични програми... а пък претърсваш стотици други десктопи и дори трябва да посочваш кои да са следващите. Това е огромен труд за един сам човек, става дума за хиляди машини в списъците, после трябва да преценявам кои файлове са полезни, кои са тъпи, и тн... Загубих си мисълта, до къде бях стигнал? А да! Та исках да кажа... няколко от мрежите, тях ги подбирах една по една като череши.

Тогава не осъзнавах, че начина, по който действах, беше доста детинско поведение за един порастнал мъж. Аз бях на 36 години тогава. Само че бях изпълнен със свободата и чувствах просветлението на мисията, разбираш ли? Въобще не бях порастнал като възрастните, по никой начин, все още съм си донякъде такъв. Но мисля, че е добър знак. Нали знаеш, кара те да поемаш повече рискове, да правиш неща, които са по-интересни и... кара те да не мислиш за цената на живота. Въпреки че рано или късно се сещаш за нея, като в моя случай.

Долан: Много интересно. Искам да те разпитам малко за диагнозата на Аспъргър (Asperger), защото тя наистина стана част от твоята история, но преди да навлезем в тази тема ми се ще да подчертая, че ти... мисля че самият факт, че военните на САЩ те погнаха толкова безусловно, в продължение на 10 години... искам да кажа, те просто не искаха да се откажат да те преследват...

МакКинън: Да, те дори нарушиха закона. Взеха ми хард-диска и го запазиха за себе си. Направиха го още преди да бъде написано искането за екстрадиция...

Долан: И са занесли хард-диска ти в САЩ преди даже да е оформено обвинението, уау... Да, това е незаконно.

МакКинън: Да, последното, което чух за хард-диска си, беше, че седял в някакво чекмедже в офиса на Флотското разузнаване.

Долан: Другото е, че САЩ никога не говориха за връзката на инцидента с НЛО тематиката, въобще не си признаваха, че това е от значение. Точно това забелязах в твоя случай - в самото начало през 2002г ти вече си в новините и ти се рисуваше образа на "НЛО-хакер", постоянно чувах за това; само че с течение на годините всички медии просто спряха да споменават каквото и да е за връзката с НЛО, ти изведнъж стана "хакера на Пентагона".

МакКинън: О, да...

Долан: Това е едно оркестрирано усилие да се омаловажи всичко онова, което ти в действителност се беше опитвал да намериш, така че, когато стигаме до момента с онази ужасна страница в Уикипедия за теб... те все пак разпознават някаква слаба връзка на твоя случай с НЛО, но е толкова малка, толкова минимална, смехотворно е... Това се случи с всички медии. Сигурен съм, че трябва да си го забелязал, нали?

МакКинън: Да, това е самата причина все още да съм тук. Единственото издание, което продължи да поддържа истинския контекст - "заради силния си интерес към малките зелени човечета, Гари МакКинън еди какво си" и тн - това бяха Дейли Мейл (Daily Mail), които поддържат новинарска кампания по мой адрес в последните няколко години. На практика, те помогнаха да бъда спасен.

Долан: Много интересно. И всъщност, в този ред на мисли, чудя се, дали си забелязал разлика между това как се отнасяха с теб медиите в САЩ и в Англия... искам да кажа, в Англия ти наистина се превърна в знаменитост, бореща се за някаква кауза, и това беше точно заради връзката с НЛО. Имам впечатлението, че много от англичаните си мислеха, "Хей, знаеш ли какво, защо онези американци си мислят, че просто могат да грабнат един от нашите и да го изправят пред съда?", такова беше настроението на много хора. Ти усети ли промяна в отношението към теб заради тези обществени настроения в английските медии, например чувстваше ли симпатии към себе си? В САЩ държаха ли се по-лошо с теб, отколкото в Англия, или според теб нямаше разлика?

МакКинън: Да, усещаше се много гняв, защото самото дело за екстрадиция бече очевидно неуравновесено. Вие сте защитени от конституцията си (Ричард Долан е американец, бел.прев), но ние нямаме нищо такова. Предполагам, че имаме Великата карта на свободите (Магна харта, бел.прев), тя е малко по-стара, хаха...

Долан: Хаха, да, някъде 1206? Някъде там...

МакКинън: Но да, имаше голяма разлика в медийното отношение къ ммен. Основната разлика, която ние англичаните забелязахме, беше пълното затъмнение в Америка през първите няколко години! Те не искаха хората да знаят за този случай. Не искаха да знаят, че някакъв тревоман е влязал в Пентагона от спалнята си.

Долан: Аз чувствах, че големият проблем от американска гледна точка, е че те изправят пред съда, но пък тогава как да подходят към тези работи за НЛО? Може би да не ги е грижа, може би да се правят, че не е важно... но аз винаги съм чувствал, че това БЕШЕ важно и имаше потенциала на доста вривоопасен скандал, който можеше да се приеме като достоверно признание, че съществуват истински, официални данни за НЛО. Мислиш ли, че е имало такъв страх и че това е било проблем от американска страна?

МакКинън: Да, абсолютно, защото аз бях единствения, който е виждал тези данни. Е да, не разполагах със снимката, за нещастие, но знаех. И те знаеха, че аз знаех. Затова ми взеха хард-диска незаконно. Освен това го занесоха в Бюрото по специални разследвания и затова тая работа става доста рошава. Определено НЛО данните имат много общо с поведението на властите... мисля, че в Америка се опитваха да ме изкарат все едно съм "харека от 9/11", а не "НЛО хакера". Когато действах, беше от март до март 2000г до 2002г, така че можеше да се измисли някаква връзка. Мразя, когато някой се опитва да манипулира емоциите на хората, свързани със събитията на 9/11, за да ги убеди в нещо друго. Естествено, че аз и 9/11 нямаме нищо общо. Но очевидно, има го и схващането, че когато цялата държава е в повишена тревога, и когато си завираш носа в мрежи, до които не би трябвало да имаш достъп, ще бъдеш набеден...

Долан: Точно така. Всъщност, когато по-рано те представих в предаването си, казах, че си "легендарен за някои хора", с това намеквах, че по онова време имаше хора, които не бяха просто политически консервативни, а бяха и НЛО скептици, които... и това много добре си го спомням, защото бях много ядосан... и тези хора казваха, че трябва да бъдеш арестуван и трябва да те пратят в затвора за това, което си направил. Имаше хора, които наистина бяха срещу теб и наистина бяха настроени срещу онова, което си направил. В днешно време в САЩ това нещо продължава, виждаме го и по случая с Уики Лийкс, въпреки факта, че Уики Лийкс има доста положителна репутация, че изнася винаги достоверна информация, която считам, че е от обществен интерес. Само че въпреки това в САЩ има забележимо анти-УикиЛийкс отношение. Мисля, че ти също беше обект на същото това анти- отношение през 2002-3-4 година в онези ранни години, когато тази държава... до голяма степен просто беше изгубила ума си заради събитията на 9/11.

МакКинън: Да, за цялата нация това беше едно много емоционално натоварено време.

Долан: Ти не си 9/11-хакер, нямаше нищо общо с това, само че човършаше в системата за сигурност на САЩ около времето на 9/11, така че оттам се получава тази връзка. А как се получи връзката с онова "Слънчев пазител"? Можеш ли въобще да говориш за "Слънчев пазител", мислиш ли, че е някаква истинска програма? Името ти дълго време се свързва с това и за онези хора. За онези хора, които не знаят - това е просто името на една предполагаема тайна космическа програма, управлявана от САЩ и вероятно и от съюзниците им.

МакКинън: Ами... почти нищо не знам за това "Слънчев пазител". Предполагам, че в последните години не съм чел много по темата за НЛО. От години всъщност.

Долан: Това всъщност не излезе ли през един от свидетелите, интервюирани от Проект Камелот? Опитвам се да се сетя за името, но мисля, че оттам дойде това "Слънчев пазител", от техните гости... Може би са го свързали с теб, защото по някакъв начин си му придал някакъв статут?

МакКинън: Да, и аз мисля, че май един от форумите ме свърза с тази тема, не помня дали ATS (Above Top Secret, световноизвестен американски форум за конспирации, езотерика и уфология, бел.прев) или Проект Камелот, не помня точно.

Долан: Но ти нямаш нищо общо? Не си видял нищо, свързано с такъв проект "Слънчев пазител"?

МакКинън: Не. Нямам представа... Видях списък с кораби, трансфер на кораби (от флотилия във флотилия). "Слънчев пазител"... нищо не ми говори.

Долан: Радвам се, че говорим за това, защото мисля че е важно, да се чуе от всички и да отсеем истината от митовете или неточностите в твоята история. Винаги съм смятал, че е важно да стигнем до онова, което е СЪВЪРШЕНО вярно относно историята на Гари МакКинън. Защато - чисто и просто - онова, което е вярно в твоята история, е достатъчно силно. Интересно е, защото, ти направи каквото направи, и то по такова време в САЩ, което доведе до една революция, революция в националната сигурност. Точно в онова време техните желания и стремежи да наложат едно глобално подчинение, или глобално управление, бяха много, много по-големи откогато и да било. Така че, когато те намериха... просто сякаш ти щеше да бъдеш едно от ранните жертвени агнета, така ми изглежда. Само че беше спасен от правителството си и от общественото мнение в крайна сметка.

МакКинън: Да, за нещастие, точно по онова време хакването, свързано с 9/11, беше нарастващ проблем в отбранителните мрежи...

Долан: Да, истински проблем, не искам да омаловажавам трудностите, които американските военни срещат с хакването, очевидно, но не мисля, че някой действително те смяташе за истински риск за националната сигурност. Винаги съм имал чувството, че това е прекалено раздуто.

МакКинън: И аз мисля, че те просто искаха да направят пример от моя случай.

Долан: Точно така. Ти щеше да си примера, извинението. Почти успя да станеш. Можеше да лежиш години, вероятно и до ден днешен.

/кратка пауза/

14


Долан: Много ми е любопитен фактът, че си абониран за публикациите на БЮФОРА (BUFORA, Британска Асоциация за Изследване на НЛО, организацията има около 1000 абоната, бел.прев) още от 12 годишна възраст. Мисля че много хора осъзнават, как тази тема може да бъде обсебваща. Хората се въвличат в нея и оттам насетне просто се гмуркаш все по-дълбоко и по-дълбоко. Така, в края на 90-те години вече имаме ранната версия на интернет и ти... мисля, че както много други хора, си се опитал да използваш интернет, за да научиш всичко, което си могъл за НЛО-тата. Но според мен си могъл да отидеш малко по-далеч от много други хора... И можеш ли просто да опишеш, защото... Ето какъв е въпросът:

След като те арестуваха, твоят случай стана обект на много широка публицистика. Не просто в полето на НЛО-тата, твоят случай стана известен по света. И Пентагонът - това е в следващия период непосредствено след периода на 9/11, а тази държава, САЩ, казвам ти, беше извън всякакъв контрол в културен план тогава, ширеше се див патриотизъм, спекулираше се с обществения страх от тероризъм и всичко това беше повече, отколкото който и да е американец, израстнал преди 9/11, бе преживявал... може би само освен онова поколение, което беше заварило Втората Световна война... Та Пентагонът тогава каза, че ти си извършил най-голямото хакерство над военни компютри за всички времена! Казват и че това им струвало онези огромни суми пари, аз така и не успях да повярвам на тези им твърдения, но... казват, че си извадил от строя няколко неща, че си изтрил някакви файлове и тн, все едно.

Но какво всъщност направи? Ти, всъщност, в действителност нищо не си хаквал, ти си търсил незащитени сайтове в Пентагона, не е ли така?

МакКинън: Да и не само в Пентагона, търсех и на няколко други места, прегледах няколко неща и в сайтовете на флота... Да, приличаше по-скоро на риболов, всъщност... защото знаех, че те ползват Уиндоус (Windows), тогава той беше вездесъщ абсолютно навсякъде. А пък Уиндоус и днес продължава да е най-слабата операционна система, военните въобще не бива да използват нещо такова, човек може напълно да го заключи и да неутрализира всичките му инструменти, само дето това отнема много работа, така че...

Всичко, което направих, беше да напиша един скрипт (термин от програмирането, буквално означава "сценарий", бел.прев) на програмиращия език Пърл (Perl) - език за извличане и за докладване на данни. Този скрипт просто сканираше всеки IP адрес в суб-нета и тестваше администраторската парола на локалната машина, тоест паролата, която има пълен контрол над локалната машина... просто за да провери дали тя е празно поле или все пак някаква парола. Скриптът не правеше никаква атака с голям речник от пароли, а просто проверяваше двете състояния - празно поле ли беше паролата, или имаше някаква парола.

Долан: Разбирам...

МакКинън: Да, така че, скриптът сканираше 50 000 машини и 5000 от тях имаха празно поле, вместо парола. От тях 500 можеха да говорят с теб... тоест... това се нарича интер-процесна комуникация (комуникация между процесите, бел.прев), та 500 от тези 5000 имаха празно поле вместо парола и можеха да разговарят с теб, заради обратната връзка от комуникацията между процесите и човек можеше да разгледа мрежата им.

Долан: Един вид, търсел си плодове по ниските клони?

МакКинън: Точно така, да.

Долан: ...И точно това си намерил. И така, влязал си в интернет-сайтовете, или в базата данни по-скоро?

МакКинън: Уиндоус е изграден на принципа на компютри и интернет мрежи, така че понякога може да се озовеш в компютърната машина на някой логистичен офис или пък в компютъра на някой административен офис.

Долан: Винаги си казвал, че си търсел НЛО-та и доказателства за Свободна Енергия и прочие... И си намерил такива, няколко пъти си споменавал, че си открил няколко неща. Това си го правил през 2000, или през 2001г, нали?

МакКинън: Да, за около година, от края на 2000 до края на 2001г.

Долан: И си открил няколко неща. Намерил си нещо, известно като "слънчев пазител" (solar warden)...

МакКинън: О не, не...

Долан: Не си ли!?

МакКинън: Има толкова много дезинформация за това, ужасяващо е...

Долан: Говори се, че този "слънчев пазител" е свързан с теб, и тн... Знаеш ли кое е интересното, в ранните години много се интересувах от теб и така и не виждах връзка със "слънчевия пазител", виждах просто "трансфер от флотилия към флотилия" и някои от другите неща, "неземните офицери" и тн... не виждах връзка със "слънчев пазител" и с течение на годините постоянно срещах "слънчев пазител" във връзка с името ти. Нека да изясним всичко това. Какво наистина намери, и как така "слънчев пазител" започна да се свързав с теб?


Бележка от преводача: Според страшно много сайтове в интернет, "Слънчев пазител" (Solar Warden) е "космическа сила, която има присъствие в ниската земна орбита". Няма да споделя линк тук, защото, както казва самият Гари МакКинън, това е лъжа и измислица. Според дезинформацията, водещите политически сили, като САЩ, Русия, Ктай, Индия и други уж имали договорни отношения с тази космическа флотилия, като основният критерий за присъединяване било технологичното развитие и по-точно способността на държавата да обогатява Уран. МакКинън се спряга за човека, който разкрил тази информация. Както самият той категорично заявява - това са измислици. Аз бих добавил, че това са Ню-ейдж измислици, каквито типично се раждат от прослойките, приемащи така наречените "ченълинги" за достоверна информация.
"Non-terrestrial officer" или неземен офицер. Класическите думи за извънземно в уфологията са две: "alien", което се превежда като "пришълец" и "extra-terrestrial", което буквално се превежда като "извън-земно". Въпреки че в разговорната реч тези думи са синоними, в уфологията двата термина имат различно значуние. За пришълец се счита всяко същество или същност, чиито произход не е установен, като единствено може да се каже, че домът му не е тук. Може да става дума за космически, подземен, подводен или другоизмерен произход. Извън-земно се използва, когато става дума за същество или същност, чиито произход е установен и става дума изрично за космоса. Следвайки същата номенклатура, не-земен офицер означава човешки военен чин, който обаче не обозначава пилот в атмосферата, а обозначава някакъв военен ранг, който има общо с извънземната среда - било то открития космос или територията на други планети и луни.


МакКинън: Това беше един файл на Excel (Ексел е част от офис пакета на Майкрософт заедно с Уърд, бел.прев) и на него имаше списък с "неземни офицери". Не мога да се сетя за дължината на този екселски списък, но заглавието на колонката с изброените имена беше "Неземни офицери". По онова време се опитах да проверя тази информация, но нея я нямаше никъде. Абсолютно никъде. Тази конкретна фраза не беше позната в интернет. Ако СЕГА го потърсиш в нета, ще откриеш множество смешни препратки.

Но очевидно това не бяха пришълци, не бяха малки зелени човечета. Тогава просто заключих, че това ще да са улики за съществуването на космическа флотилия. Ако имаш неземни офицери, трябва да имаш... космически кораби? Може би космическа база в орбита, кой знае...

Долан: Да, точно така. А какво мислиш ДНЕС за тази фраза? Според сегашната ти гледна точка, може ли да се отнася за офицери, които не са на повърхността на Земята или имаш различно мнение?

МакКинън: Мисля си... понеже аз открих този списък във флотски компютър... може би се отнася до човешки войници.

Долан: Да, неземни войници... но не на планетата, или?

МакКинн: Да, такива, които не са на планетата. Може да са в орбита, може да са на Марс, може да се движат, кой знае.

Долан: Значи тайна космическа програма? Аз лично, като теб, считам че това най-вероятно се отнася до човешки същества, офицери, които не са на нашия свят по някакъв начин. В строго секретни условия.

МакКинън: Да, абсолютно.

Долан: Като откри това, то в Космическата команда на САЩ ли беше (US Space Command) или беше в някакъв друг отдел на военните? Или на флота?

МакКинън: Мисля че беше от данните на флота. Да...

Долан: И какво още намери? Май беше видял нещо... беше видял нещо на екрана си, но не разполагаше с възможност да си снимаш екрана (screenshot, това е функция за автоматично заснемане на екрана на устройството, бел.прев).

МакКинън: Да... Това беше от НАСА, Космически център "Джонсън" (NASA Johnson Space Center), това беше свидетелство на Дона Хейр (Donna Hare)...

Долан: За хората, които не знаят, Дона Хейр работеше за Филко Форд (Philco-Ford), който е контрагент на НАСА в началото на 70те години. Тя има доста какво да каже за онова, което е научила през колегите си от НАСА във връзка с тайната космическа програма и прави много директни изказвания за контакта на НАСА с НЛОта и за срещите на астронавтите с НЛОта по време на мисиите им и тн... Та, за нея говориш...


Бележка от преводача: Свидетелските показания на Дона Хейр можете да намерите в нашата Библиотека ТУК.   


МакКинън: Да. Тя е имала строго-секретен достъп на мястото, на което е работела, като се има предвид, че при тези установки... често има много отворени пространства в близост едно до друго, но всички те имат отделни степени на секретен достъп, очевидно, че не е нужно навсякъде да има заключващи се врати. И така, тя един ден е на работа, но отива в друга зона с един нейн колега... по-точно отива при друг свой колега... той има малък електронен уред за замазване на сателитни снимки с висока резолюция. И той казва "Дона, виж това, какво мислиш..." и й показва нещо като бял диск над терена, както и сянката на този бял диск върху терена. Отначало тя не забелязала сянката... тя между другото е специалист в обработката на фотографски кадри и такива неща... и казва, "Може да е петно от емулсията или нещо подобно", и тогава той й казал "Да, но виж сянката", после тя разказва, че ясно можело да се види, че е извънземен кораб, а сянката покривала камъните и дърветата и терена. И всеки път, когато разказва тази история, тя споменава в кой център се е случило това - Космическия център "Джонсън", и в коя сграда се е случило - Сграда 8.

Долан: Охоо...

МакКинън: Да... Аз вече душех в "Джонсън" с метода на празните полета вместо пароли. Когато си там, първо, чрез командната конзола, първо си поставяш линковете. И... о, по дяволите, вече не си спомням командата... има команда, която като я пуснеш в уиндоуската кутия, тя ти показва всички машини, които са в мрежата плюс полетата им с коментари. И мрежовите администратори и системните администратори използват тези полета с коментари за серийни номера, за препредаване на всякакви видове практическа информация. За късмет, администраторите на НАСА наистина работеха усърдно по отношение на това да отбелязват в коя сграда се намира всяка една машина и какви са серийните й номера и тн. Така че аз извлякох номерата на всички машини и ги сканирах всичките за празни пароли и мисля, че май около 10 от тях имаха празни пароли...

Долан: Значи, на база на много добра следа от Дона Хейр от преди много, много години, ти си успял точно да определиш дестинацията за онова, което си търсел, за да можеш да потвърдиш какъвто и да е вид информация от онова, за което тя е говорила още през 70те години...

МакКинън: Да...

Долан: И какво стана?

МакКинън: Хаха... Ами, както казах, 8 до 10 машини с празни пароли. Сканираш, връщаш се, сканираш пак, не отиваш във всяка една индивидуално. И всички тези бяха много... по принцип, при какъвто и персонал да отидеш, на десктопа на всеки е пълно с папки, бележки с напомняне, шорткъти, а тези машини нямаха нищо общо с това - имаша няколко папки, и няколко шорткъти. А тези файлове бяха големи, бяха отчасти обработени, отчасти необработени... и това баше истина, това което Дона каза е абсолютно вярно, почти точно така, както го описа. И като влязох там, имаше още един друг частен формат... който вероятно беше... някакъв специален формат на НАСА, не мога точно да си го спомня. Размерът на тези файлове беше типично около 200 MB всеки, а в онези дни използвах интернет връзка 56K, дайл-ъп връзка...

Долан: О да! Дайл-ъп! Ти май си единственият хакер в света, който е ползвал дайл-ъп... И с тази връзка си имаш работа с 200 мегабайтови файлове. Разбира се днес това не е кой знае какво, но през 2000-2001г...

МакКинън: Хаха... да, и дума не можеше да става да сваля нещо. Вероятно дори не можеш да стриймваш едно mp3 с тази скорост...

Долан: Не, не мисля, - 56К по никой начин не можеш... Но да се върнем, продължавай да ни водиш с теб, вълнуващо е! Значи намираш тези файлове от по 200 MB и какво имат на тях? Какво показват?

МакКинън: Да... Значи, не можех да свалям, можех да гледам на десктопа. Веднъж след като осъществиш връзката през командната конзола ти се отваря един ремоут-контрол десктоп, с който можеш да виждаш всичко. Много хора използват ремоут-контрол десктоп на персоналните си компютри, можеш да влезеш в комютъра в офиса си от въкщи по този начин. Та нещо такова представлява. Не можех да свалям. Затова просто кликнах два пъти, за да отворя файла и да го видя, исках да видя дали това е доказателството, там и тогава, дали за това говори Дона.

И го отворих, започна да се отваря на екрана отгоре-надолу, да го зарежда много бавно, ред по ред. Тогава си мислех, че не мога да го понеса, бях хванал монитора с две ръце, толкова бавно се отваряше! Беше влудяващо... Накрая ми го показа в резолюция 640х480, отначало всичко беше рошаво и сиво, пикселизирано... и като се отваряше отгоре-надолу, започна да зарежда една светла мъгла... и още по-надолу започна да зарежда полукълбото на планетата. И тогава сърцето ми почна да бие, помислих си това е, открих Светия Граал, точно това търсех, всичко се потвърждава. Защото точно това исках - не исках да чета за това, не исках да ми се разказва за това, исках да видя живото доказателство. Доказателството, че НАСА и правителството знаят за тях.

Та ето го файла. Беше се заредил на 2/3 отгоре-надолу, и се виждаше... предполагам, че беше Земята... предполагам, защото снимката беше едноцветна, но се виждаха облаци... и после си видя тази съвършено гладка черупка, повърхността на космически кораб, файла се зареди точно до под него, до под това тяло. Нямаше признаци да е сглобено, нямаше снадки или шевове, просто много, много гладко. Но имаше едни такива... Нали се сещаш за шестостенните повърхности на топчетата за голф? Тези геодезични куполи? Както и на радарните инсталации?

Долан: Значи тези куполи бяха върху повърхността на кораба?

МакКинън: Да.

Долан: Няма никаква вероятност... просто трябва да задам този въпрос... няма вероятност това, което си видял, да е бил някой познат сателит, конструиран от някоя държава?

МакКинън: Нее... Винаги съм се интересувал от всичко, свързано с космоса, совалки, сателити, космонавти и такива неща. Виждал съм много снимки на сателити и нямаше нищо такова. Нищо, което да от същия вид и изглед.

Долан: По какъв друг начин можеш да ни го опишеш? Ти в крайна сметка видя ли пълна негова картина или процесът на зареждане спря?

МакКинън: Да, зареждането беше осъществено точно до около средата на екрана. В долната половина виждах чуждия десктоп, отдалечения десктоп на другата машина, и видях как мишката й се движи, видях как даде десен бутон на връзката и я прекрати. И това беше.

Но видях повече от половината от изображението.

Долан: Значи някой е видял как това се зарежда на екрана им и е прекъснал връзката? Така ли стана?

МакКинън: Да, да... Предполагам, че след като никой не е седял на тази машина, но снимката е започнала да се зарежда на екрана, а мишката се е движела наоколо, някой си е казал "Какво по дяволите се случва?"...

15
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=y6Is7809XFUПЪРВИ ЧАС

Ричард Долан: Добре дошли в шоуто на Ричард Долан, където всеки път водим война за доброто. Здравейте! Гостът ми този път е човек, който... в зависимост от гледната ви точка... може да се каже, че се е пръврнал в легенда в историята на НЛОтата. От 10 години беше в опасност от екстрадиране в САЩ заради, както се твърди, хакване в базите данни на 97 компютри на военновъздушното пространство и НАСА, включително Космическото командване на САЩ. И какво е търсел този злонамерен хакер там? - Търсел доказателства за НЛО и технологии за Свободна Енергия!

Говоря, разбира се, за Гари МакКинън (Gary McKinnon), гражданин на Великобритания, чиято екстрадиция през 2012г най-сетне беше отказана (отхвърлена от английското правителство) и е имал възможност - надявам се - да води живот без страх от затвор в САЩ.

Гари? Добре дошъл в шоуто на Ричард Долан!

Гари МакКинън: Здравейте! Не можех да устоя, беше много вълнуващо да гледам часове наред записи на твоите интервюта, материали и лекции, така че си казах, че просто трябваше и аз да бъда тук. Малко съм изнервен, не правя тези неща много често...

Долан: Много ти благодаря! Гари, наистина е чест за мен да ми гостуваш, нека кажа това на първо място. На второ място - мисля си за твоя случай, и... минаха почти цели 20 години, откакто започна всичко това и е удивително. Мисля, че вероятно има цяло едно ново поколение хора, които следват полето на уфологията, които действително може да не знаят или пък да не оценяват значимостта на твоята история. Затова мисля, че от време на време е много важно да се говори за това, а ти в последно време не си правил кой знае колко интервюта. Затова се надявам това да е една много добра възможност за нас, да можеш да споделиш, какво точно е онова, което ти направи и какво го прави толкова значително за много хора, които, невероятно, но може би не знаят много за историята ти.

МакКинън: Благодаря ти...

Долан: Само още едно нещо да вмъкна! Ако хората потърсят името ти в Уикипедия - а съм сигурен, че някои хора ще го направят - просто исках да посоча, че Уикипедия, както обикновено с тази тема, е свършила една абсолютно ужасна работа, описвайки историята ти... не знам ти дали въобще си гледал статията за себе си в Уикипедия...

МакКинън: Да, гледал съм я...

Долан: ...Типично в техен стил е, защото, едно от нещата, които те никога няма да направят, е че никога няма да отделят каквото и да е време, за да разкажат за онези неща, които си открил в така-нареченото ти "хакване" на отбранителната система на САЩ - аз не мисля, че това въобще може да се нарече хакване, ти може да изясниш това - но... отношението им към теб... типично е за темата НЛО но...

МакКинън: Ами основателят на Уики-платформата не каза ли, че на ден днешен на практика платформата вече е счупена?

Долан: О да, Уикипедия е счупена...

МакКинън: Да... Преди години самият й основател го каза.

Долан: О, не съм чул за това. Но го вярвам.

МакКинън: Понеже всички онези хора, които допринасят за развитието й, на тях им липсва каквато и да е организация, защото за работата им не се плаща и всичко е просто от любов към онова, което Уики-платформата би могла да е, предполагам...

Долан: Ами, според собственото ми мнение, не искам прекалено да се отклоняваме тук, но просто в Уикипедия очевидно има някои политически целенасочени елементи в Уикипедия, които, винаги когато стане дума за нещо, което според тяхното мнение е твърде отвъд границите на познатото, те просто го съсипват от тежки удари и е почти комично в каква степен очернят тези теми и начинът, по който са се отнесли с твоя случай, не мисля че е изключение. Изцяло са концентрирани върху политиката, но не и върху съдържанието на онова, което си се опитвал да намериш.


Та... историята ти от преди 20 години... Намираш се в Лондон, и търсиш НЛО-та в базата данни на военните системи на САЩ? Разкажи какво правеше!

МакКинън: Бях арестуван през 2002г, преди 17 години. Може бе беше някъде тия дни, не съм сигурен, беше някъде март месец... може би 12ти март. От дълго имах интерес към НЛО-тата, преместих се в Лондон на около 7 години, заедно с втория ми баща и майка ми, и баща ми се интересуваше от научна фантастика, НЛО-та и тн. Нали знаеш, стандартната линия на човек с тези интереси. На около 12 години станах член на Британската асоциация за издирване на НЛО-та и, доколкото си спомням, това представляваше просто веднъж месечно да получаваш един бюлетин, нещо като списание... в онези дни нямаше такова нещо като интернет... И когато бях на около 12 или 13, може да бях и на 14, видях първото си и последно действително НЛО. Знаеш - светлини в небето, които не можех да обясня. Гледах през прозореца на горния етаж и онази светлина в небето премина вертикално през погледа ми и стигна до хоризонта за около 3 до 5 секунди. Беше доста оранжево-червена на цвят. Движеше се по Браунов тертип, като арка, но не беше чиста арка (хаотичното движение на молекулите в течност или газ, бел.прев) (https://en.wikipedia.org/wiki/Brownian_motion). Направо да се запиташ, "Какво по дяволите може да се движи с такава скорост и то наляво-надясно и просто да изчезне зад хоризонта?". Това е единственото ми свидетелство в живота.

Та... Времето продължава да тече нататък... порастваш, научаваш неща... Научаваш и по-тъмната страна на политиката, която обгражда въпроса с НЛО-тата, научих доста повече за това и това е много изнервящо. Любимата ми фраза стана "отчепническа цивилизация". Всеки използва тази фраза днес.

Просто си представяш... че някаква човешка група, някъде там, разполага с тази технология... има толкова много улики за това... Но...Бележка от преводача: Отцепническа цивилизация (breakaway civilization) е термин в модерната уфология. За разлика от ранните дни на уфологията, когато говорехме за зелени човечета и чудовища, чиито съвременни наследници са представите за сивите, рептилоидите, нордиците и прочие автентични извънземни цивилизации, на ден днешен полето на световната конспирация, най-добре известна с вече нарицателния термин НСР (Нов Световен Ред) все повече се слива с уфологията, и от това се ражда по-модерното уфологично схващане и по-модерната линия на разсъжденията.
Според тази по-модерна линия на уфологичните разсъждения, така наречените извънземни цивилизации не са само автентични, но се делят на автентични и неавтентични. На ден днешен се вярва, че в даден момент от нашата сравнително скорошна история, някаква група хора са се сдобили с технологията за пътуване из космоса и са успели да се откъснат от основната маса на посредственото човечество. В тази линия на разсъждения има много версии... Понякога се твърди, че нацистите са успели да колонизират други планети, друг път се твърди, че съвременните Велики сили (САЩ, Русия, Китай) разполагат с тайни колонии на други планети, твърди се дори, че още древните цивилизации, като например древните Американски цивилизации или ведите и техните вимани (митични летящи машини) са успели да напуснат Земята. Има всякакви теории. Не е рядко срещано и схващането, че не само една, а всички тези отцепки от нашата цивилизация са се случили и често се търси някакъв обединяващ ги агент, някаква Шамбала, някаква Алдебаран, някакъв таен свят, който да послужи като мост между тези сякаш отделно реализирали се сценарии. Има дори теории, които разглеждат този ред на мисли и в посока надолу - често из тази материя се споменава за групи хора или древни цивилизации, които са поели пътя под земята и са изчезнали в недрата на планетата.
Терминът "отцепническа цивилизация" с две думи засяга логическата линия на това, че някаква част от наблюдаваните от нас НЛО-та са направени от нас - от тайни групи хора на Земята, които съществуват паралелно с нас, но в един отделен, фашизоиден свят на световния елит, който е на съвършено различно технологично ниво от нас; или пък от тайни групи хора, които не споделят едно място с нас, а са всъщност самодостатъчни и саморазвиващи се човешки колонии на близките ни планети Марс, Луната, Венера, дори и така наречената Вътрешна Земя и прочие.


Страници: [1] 2 3 4 ... 55